Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διασφαλίζοντας την ποιότητα των τροφίμων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διασφαλίζοντας την ποιότητα των τροφίμων

  • A-
  • A+

Ενα ασφαλές και υψηλής ποιότητας σύστημα τροφίμων, από το αγρόκτημα στο εργοστάσιο και από εκεί μέχρι το πιάτο μας αποτελεί το ζητούμενο τόσο των βιομηχανιών τροφίμων όσο και των καταναλωτών.

Οπως υπογραμμίζει σε άρθρο του το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής CORDIS, ένα από τα βασικά μελήματά τους για οποιαδήποτε επίσκεψη στη Γηραιά Ηπειρο διοργανώνουν οι μη Ευρωπαίοι είναι συνήθως να πέφτουν με τα μούτρα και μεγάλο ενθουσιασμό στην πλούσια μαγειρική κουλτούρα της Ευρώπης. Και οι Ευρωπαίοι είναι πράγματι βαθιά παθιασμένοι με τα τρόφιμα, μέχρι το σημείο όπου πολλά παραδοσιακά πιάτα είναι παντελώς συνυφασμένα με την αίσθηση της εθνικής μας ταυτότητας.

Αρκεί κανείς να σκεφτεί την ιταλική πίτσα, τον ελληνικό μουσακά, τα γαλλικά κρουασάν, τα ιταλικά pierogi, τα βρετανικά fish and chips, το αυστριακό σνίτσελ και πολλά ακόμη.

Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αγοράζουν και σκέφτονται την κατανάλωση των τροφίμων τους έχει υποστεί ριζικές αλλαγές τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αλλωστε οι καταναλωτικές συνήθειες απέναντι στα τρόφιμα έχουν αλλάξει, με αυξημένο ενδιαφέρον για προϊόντα βιολογικής προέλευσης τα οποία είναι απαλλαγμένα από επικίνδυνα φυτοφάρμακα ή από τα αντιβιοτικά και τις αυξητικές ορμόνες όταν πρόκειται για ζώα.

Ακόμη επιλέγουν προϊόντα τοπικής προέλευσης με στόχο την υποστήριξη των τοπικών οικονομιών αλλά και τη δημιουργία περισσοτέρων επιλογών για χορτοφάγους.

Οπως τονίζει το Cordis, οι καταναλωτές αναμένουν τώρα να είναι σε θέση να αξιολογήσουν τη θρεπτική αξία των προϊόντων με σαφέστατη και ακριβή σήμανση.

Ανταποκρινόμενη εν μέρει σε αυτές τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές προσδοκίες, η νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξασφάλισε ότι το ευρωπαϊκό σύστημα διατροφής βρίσκεται μεταξύ των υψηλότερων προτύπων παγκοσμίως όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το περιοδικό, οι προκλήσεις παραμένουν.

Τα πρότυπα ασφαλείας

Μετά από αρκετά διεθνή και ευρωπαϊκά σκάνδαλα για την ασφάλεια των τροφίμων, όπως το σκάνδαλο του κρέατος πουλερικών το 2013 και το σκάνδαλο των αυγών μολυσμένων με σαλμονέλα το 2017, που προέκυψε στις Κάτω Χώρες, η ευρωπαϊκή εμπιστοσύνη στην ασφάλεια του συστήματος τροφίμων έχει μειωθεί σημαντικά.

Αυτό έχει αποτέλεσμα η εγγύηση υψηλών προτύπων ασφάλειας τροφίμων να βρεθεί στο επίκεντρο ορισμένων από τα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα. Οπως, για παράδειγμα, το πρόγραμμα STEFY που έχει δημιουργήσει με επιτυχία μια νέα γενιά συσκευών γρήγορης, φορητής και πολυπαραμετρικής ασφάλειας τροφίμων, το οποίο θα αξιοποιηθεί στη βιομηχανία κρασιού, αλεύρων και δημητριακών για τον εντοπισμό των μυκοτοξινών και των λοιπών αλλεργιογόνων.

Επιπροσθέτως το έργο FieldFOOD έφερε μια νέα τεχνολογία που θα μπορούσε να απολυμάνει τα μολυσμένα τρόφιμα με έναν ηλεκτρικό παλμό, ενώ το έργο BINGO, που διερευνά τη χρήση του βιολογικού ελέγχου παρασίτων, χρησιμεύει ως εναλλακτική λύση στα χημικά φυτοφάρμακα.

Η ασφάλεια των τροφίμων είναι ασφαλώς πρωταρχικής σημασίας, ωστόσο όπως επισημαίνει το CORDIS, απώτερος στόχος του επιστημονικού του άρθρου είναι να επισημάνει τον τρόπο με τον οποίο τα καινοτόμα προγράμματα εστιάζουν επίσης την προσοχή τους στη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων και στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των καταναλωτών όπως περιγράφεται παραπάνω.

Η επιστροφή στα βασικά στοιχεία και στις παραδοσιακές μεθόδους φαίνεται να είναι, όπως όλα δείχνουν, το κλειδί εδώ. Μάλιστα το έργο TRADITOM διερεύνησε τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών ποικιλιών ντομάτας και διαπίστωσε πως η υπέροχη γεύση τους μπορεί να συμπληρώσει τη μαζική παραγωγή και την αποδοτικότητα κόστους παραγωγής ενός από τα πιο συνηθισμένα φρούτα της Ευρώπης.

Τέλος, το πρόγραμμα TREASURE έχει στόχο να βοηθήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές να ανακαλύψουν τις παραδοσιακά χρησιμοποιούμενες ράτσες χοίρων και τα υγιή, υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγονται από το κρέας τους.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Ταΐζω με αγάπη
Οταν δεν υπάρχει η γνώση πώς να μεταδοθεί η αγάπη και πώς να εκφραστεί με ποικιλία τρόπων, τότε το φαγητό παραμένει η μοναδική μορφή μοιράσματός της. Οσο μεγαλύτερο πλήθος εδεσμάτων και μεγαλύτερη ποσότητα...
Ταΐζω με αγάπη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τροφές καλές για εμάς, καλές και για τον πλανήτη
Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βασίζεται και προέρχεται από μόλις δώδεκα είδη φυτών και πέντε είδη ζώων. Οι περιορισμένης κλίμακας διατροφικές προτιμήσεις επιδρούν αρνητικά τόσο στην υγεία μας όσο...
Τροφές καλές για εμάς, καλές και για τον πλανήτη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ελεγχος στο γάλα σ' ένα πεντάλεπτο!
Το γάλα και τα γαλακτομικά προϊόντα είναι τα πλέον βασικά είδη διατροφής στον πλανήτη. Οι έλεγχοι πρέπει να είναι διαρκείς, αποτελεσματικοί και ταχείς. Η γρήγορη διεκπεραίωση των ελέγχων για βακτήρια και...
Ελεγχος στο γάλα σ' ένα πεντάλεπτο!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιστροφή στη βασική διατροφή μου
Το να αντικρίζεις ότι δεν καταφέρνεις να ακολουθήσεις το πρόγραμμα διατροφής που έχεις ξεκινήσει είναι η πρώτη πρόοδος που κάνεις για μια διαφορετική πράξη προσπάθειας αδυνατίσματος. Το να αντικρίζεις ότι δεν...
Επιστροφή στη βασική διατροφή μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φράουλες και γεύση
Η ελληνική λέξη για τη φράουλα είναι «χαμαικέρασος», το «φράουλα» έχει λατινική προέλευση. Στην αρχαία ρωμαϊκή γραμματεία βρίσκουμε αναφορές στη φράουλα, αλλά αφορούν τις υποτιθέμενες φαρμακευτικές της...
Φράουλες και γεύση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το τελετουργικό ενός γεύματος
Ενα πρωινό, στην πρωινή κίνηση της Αθήνας, γυρίζοντας αριστερά το κεφάλι μου, το βλέμμα μου σταμάτησε στον οδηγό του διπλανού αυτοκινήτου την ώρα που έτρωγε τις τελευταίες μπουκιές από το φαγητό του, τσαλάκωνε...
Το τελετουργικό ενός γεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας