Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι κάνει η Ευρώπη για τους πολίτες της;

Οι ευρωβουλευτές Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Κύρκος (Ποτάμι) και Κ. Παπαδάκης (ΚΚΕ) ενημερώνουν τη δημοσιογραφική αποστολή για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Τη συζήτηση συντονίζει ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Ε.Κ., Κ. Τσουτσοπλίδης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι κάνει η Ευρώπη για τους πολίτες της;

  • A-
  • A+

Ο Pieter Kappelhof σηκώθηκε με θάρρος μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να μιλήσει για το όνειρο. Για το όνειρο να μπορεί να ζει φυσιολογικά. Να περπατά χωρίς να κουράζεται, να βλέπει τα παιδιά του να μεγαλώνουν, να κάνει σχέδια για το μέλλον, χωρίς να τρομάζει από τον θάνατο. Από τον αιφνίδιο θάνατο σαν αυτόν που είχε και ο παππούς του.

Ο Pieter είχε την ατυχία να γεννηθεί με κληρονομική στένωση της αορτικής βαλβίδας. Η κατάστασή του δύσκολη. Και να βρεθεί δότης, ο οργανισμός του θα δεχτεί το μόσχευμα ή θα το απορρίψει;

Χάρη σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., γιατροί, επιστημονικά ιδρύματα και νοσοκομεία από τρεις ευρωπαϊκές χώρες συνεργάστηκαν μεταξύ τους και παρέδωσαν στους Ευρωπαίους πολίτες μια νέα τεχνολογία. Μια τεχνολογία που έσωσε τη ζωή του Pieter.

Στα 54 χρόνια του μπορεί ξανά να ονειρεύεται. Να ονειρεύεται, να στοχάζεται και να μιλά για μια αλτρουιστική Ευρώπη, μια ενωμένη και δυνατή Ευρώπη, που θα φροντίζει τους πολίτες της και στο μέλλον όπως φρόντισε τον ίδιο στο παρελθόν.

«Τι κάνει η Ευρώπη για τους πολίτες της; Ποιο είναι το έργο που φτάνει σ’ αυτούς; Οχι σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά σε πραγματικό» αναρωτιέται ο γενικός διευθυντής Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jaume Duch Guillot, σε δημοσιογραφικό σεμινάριο που οργάνωσε το Ε.Κ. με αφορμή το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο με χρονικό ορίζοντα 2021-2027.

Τον Μάιο θα πάμε να ψηφίσουμε και να εκλέξουμε το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Το νέο κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές θα έχει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις σε μια σειρά από ζητήματα.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες τούς επόμενους μήνες θα πρέπει να μελετήσουν καλά τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να τους προστατεύσει, να τους δώσει νέες ευκαιρίες και να φανεί δυνατή στην παγκόσμια σκηνή. Οι ανησυχίες τους για τις μεταναστευτικές ροές, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την απασχόληση δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τι κάνουν οι ευρωβουλευτές τους όχι μόνο γι’ αυτά, αλλά και για τη μεταρρύθμιση των κανόνων που αφορούν το άσυλο, τη σύσφιγξη της συνεργασίας με την Αφρική, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα μέτρα anti-dumping προκειμένου να προστατεύσουν οι Ευρωπαίοι τις δουλειές τους» θα πει ο πρόεδρος του Ε.Κ., Αντόνιο Ταγιάνι.

Για την κριτική που έχει υποστεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θέλει να κάνει περισσότερα με λιγότερα χρήματα, θα μιλήσει ο Ελληνας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ε.Κ., Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Αυτό το έχει καταφέρει μόνο ο Χριστός» θα πει χαρακτηριστικά, ενώ τονίζει ότι δεν πρέπει να κοπούν τα χρήματα από τα ταμεία συνοχής, να μην υπάρξουν μειώσεις στην αγροτική πολιτική και να δοθούν χρήματα για ερευνητικά προγράμματα αλλά και για τους νέους. Για την Ελλάδα ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει «ότι, ενώ τα κονδύλια από τα ταμεία συνοχής μειώνονται, η Ελλάδα θα έχει μια αύξηση της τάξης του 8% και αυτό γίνεται γιατί, εκτός από το ΑΕΠ, μπαίνουν και άλλα κριτήρια όπως το προσφυγικό και η ανεργία».

Ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ε.Ε. πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό και φυσικά πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς οι συσχετισμοί θα αλλάξουν.

Φόροι με νόημα

Για την ανάγκη να εισρεύσει νέο χρήμα, ώστε να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός της Ε.Ε., μίλησε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Μίλτος Κύρκος. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Κύρκος, «το νέο χρήμα δεν πρέπει να προέρχεται από εισφορές των κρατών-μελών, αλλά από τη θεσμοθέτηση νέων φόρων, όπως ο φόρος άνθρακα που προστατεύει το περιβάλλον, ο φόρος των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών καθώς και μεγάλων εταιρειών όπως η Google στην Ιρλανδία».

Σημασία ωστόσο έχει και πώς ένα κράτος-μέλος χειρίζεται τα χρήματα και όχι μόνο πόσα παίρνει. Για του λόγου το αληθές ο κ. Κύρκος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας, που με τα ευρωπαϊκά χρήματα συνδέουν την εργασία με τη μάθηση.

Τέλος, ο κ. Κύρκος αναφέρθηκε στις τολμηρές αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ευρώπη, ώστε να γίνει ανταγωνιστική. «Αν θέλουμε η ευρωπαϊκή οικονομία να είναι ανταγωνιστική, πρέπει να έχουμε την τόλμη για έναν υπουργό Οικονομίας, έναν προϋπολογισμό και ευρωπαϊκές εγγυήσεις καταθέσεων. Οσο το καθυστερούμε, τόσο χειρότεροι θα είναι και οι όροι όταν γίνει» κατέληξε ο κ. Κύρκος.

«Η Ευρώπη κινδυνεύει να πάθει ό,τι παθαίνει όποιος δεν εκσυγχρονίζεται» θα πει ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της Ενωσης που δρα καταλυτικά. «Η Ευρώπη οποιαδήποτε κρίση ξεσπάει στον κόσμο τη βιώνει με τον χειρότερο τρόπο και αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος που δείχνει την παρακμιακή της κατάσταση» θα πει ο κ. Κεφαλογιάννης, επικρίνοντας την Ε.Ε. σε σχέση με τις ΗΠΑ για τις αποφάσεις της για την ποσοτική χαλάρωση.

Αναφερόμενος στην αύξηση του λαϊκισμού στην Ευρώπη θα πει: «Είναι η μεγάλη αρρώστια της Ευρώπης. Ο λαϊκισμός δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Είναι ο κακός μας εαυτός και δυστυχώς υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Κριτική

Στη σταθερή τοποθέτηση του ΚΚΕ απέναντι στην Ε.Ε. στάθηκε ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κωνσταντίνος Παπαδάκης. «Τα χρόνια που η χώρα μας απορροφά κονδύλια είναι τα χρόνια που η ανεργία και η φτώχεια έχουν αυξηθεί» θα πει ο κ. Παπαδάκης, ενώ άσκησε κριτική για τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρώπη για τις επιδοτήσεις. Προϋποθέσεις που ευνοούν τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αφήνουν τους μικρούς, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν, απέξω. «Από αυτή τη σκοπιά οι παρεμβάσεις δεν έχουν στόχο να λύσουν πραγματικά προβλήματα» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, ενώ επέκρινε και το Ταμείο Αλληλεγγύης που δεν αποζημίωσε τους κατοίκους για τις καταστροφές στη Μάνδρα και στο Μάτι, αφού το Ταμείο δεν αποζημιώνει ιδιώτες.

Ακούγοντας όλες τις διαφορετικές απόψεις σκέφτηκα ότι αυτό είναι το μεγαλείο της Ευρώπης. Η ενότητα στη διαφορά. Αυτή είναι η βάση για το πώς δουλεύει η Ε.Ε. Και μέχρι στιγμής, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, έχει δουλέψει καλά. Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην ενότητά της. Βρίσκεται στις αρχές της για αλληλεγγύη. Αυτές τις αρχές πρέπει να διαφυλάξουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ελευθερία του Τύπου και το μέλλον της Ευρώπης
Σε μια περίοδο που η Ε.Ε. αντιμετωπίζει τον δεξιό λαϊκισμό, το προσφυγικό, τις ανισότητες και τις συνέπειες του Βrexit, η Ενωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων διοργάνωσε σεμινάριο με σκοπό μέσα από τον διάλογο να...
Η ελευθερία του Τύπου και το μέλλον της Ευρώπης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Διχασμένοι μέσα σε «ξένο σώμα»
Ο αριθμός των Βρετανών που πιστεύουν πως η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα διαφυλάξει την «ταυτότητά» τους παραμένει υψηλός, παρόλο που όλα τα σενάρια του Βrexit δείχνουν να μη συμφέρουν.
Διχασμένοι μέσα σε «ξένο σώμα»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Eνα λαμπρό μέλλον
Καθαρή, άφθονη και ανταγωνιστική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η ηλιακή βοηθά την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της μετάβασης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει προς μια βιώσιμη καθαρότερη ενέργεια.
Eνα λαμπρό μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πως θα σωθούμε από το πλαστικό
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με συντριπτική πλειοψηφία, να καταργήσει οριστικά τη χρήση πλαστικών σε σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης από το 2021 συνιστά μια σημαντική, πλην όμως όχι...
Πως θα σωθούμε από το πλαστικό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο πολίτης τελευταία προτεραιότητα των κυβερνήσεων
Λέγεται Μάριος Πάρας. Είναι ελληνικής καταγωγής, γεννήθηκε στο Λονδίνο και ζει στο Λουξεμβούργο. Για 12 χρόνια υπηρέτησε ως εξωτερικό στέλεχος στην Ε.Ε. Φυσικό είναι λοιπόν να γνωρίζει τους πάντες και τα...
Ο πολίτης τελευταία προτεραιότητα των κυβερνήσεων
ΕΥΡΩΠΗ
Το προσφυγικό στις πρώτες δηλώσεις για τις τουρκικές εκλογές
Το προσφυγικό είναι το επίκεντρο των πρώτων αντιδράσεων για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, καθώς Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία για την επίλυσή...
Το προσφυγικό στις πρώτες δηλώσεις για τις τουρκικές εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας