• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.4°C / 27.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 26.1°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 23.0°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 17.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.3°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 27.0°C
  1 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.0°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.6°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.6°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.1°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 23.9°C
  1 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  43%
«Οι ασχημίες τού Πειραιώς»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι ασχημίες τού Πειραιώς»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ιανουάριος του 1958. Ενα «βουβό» αντιδεξιό κύμα έχει αρχίσει να διαπερνά την κοινωνία και στις εκλογές που θα γίνουν λίγους μήνες αργότερα, η Αριστερά θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη αναδεικνυόμενη αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην Κύπρο, βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο της εξέγερσης του λαού ενάντια στη βρετανική κατοχή, ενώ η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κινητοποιείται για το σταμάτημα των πυρηνικών δοκιμών και την εδραίωση της εύθραυστης παγκόσμιας ειρήνης.

Η Δεξιά της βαθιάς δήθεν «εθνικοφροσύνης», μαζί με το Παλάτι, κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: έχει ενεργοποιήσει τους παρακρατικούς μηχανισμούς, που δρουν ανεξέλεγκτα όχι μόνο με την ανοχή αλλά την… προστασία της Αστυνομίας.

Ετσι, καθώς η ετήσια εκδήλωση προς τιμή των θυμάτων του μεγάλου βομβαρδισμού του Πειραιά της 11ης Ιανουαρίου παίρνει φιλειρηνικό χαρακτήρα, περίπου 30 παρακρατικοί, που έχουν παρεισφρήσει στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου, αναλαμβάνουν… δράση «υπό την ενεργόν προστασίαν» ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που βρίσκονταν μέσα και έξω από την αίθουσα, όπως έγραφε, χαρακτηριστικά, η εφημερίδα «Ελευθερία» (φ.14.1.1958).

Ο κεντρικός ομιλητής, πρόεδρος της Επιτροπής Πειραιά για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Γεώργιος Τζατζάνης (1904- 2002), δεν χάνει το χιούμορ του και από το βήμα απευθύνεται ειρωνικά προς την Αστυνομία ευχαριστώντας τη διότι «επροστάτευσε τουλάχιστον την ζωή μας»!

Οι παρακρατικοί, διασκορπισμένοι μέσα στην αίθουσα και τα θεωρεία του κτιρίου-σύμβολο του Πειραιά, προκαλούσαν αποδοκιμάζοντας και υβρίζοντας τους ομιλητές, από την έναρξη της εκδήλωσης, που διοργάνωσαν, στις 12 Ιανουαρίου, η Ενωση Βομβοπλήκτων Πειραιά και η Επιτροπή Πειραιά για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Η συγκέντρωση είχε πάρει φιλειρηνικό χαρακτήρα, αλλά επρόκειτο να εξεταστεί και «το ζήτημα της ενισχύσεως των βομβοπλήκτων Πειραιώς», όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής.

Κάποια στιγμή η προκλητική συμπεριφορά των παρακρατικών όξυνε τα πνεύματα, έγιναν μικρής έκτασης συμπλοκές και μόνο χάρη στην επέμβαση των ψυχραιμότερων δεν επεκτάθηκαν τα επεισόδια.

Η προκλητική δράση των παρακρατικών στον Πειραιά δεν έμεινε ασχολίαστη από τον μεγάλο λογοτέχνη Κώστα Βάρναλη, που έγραψε ένα καυστικό αλλά και πολύ διδακτικό άρθρο με τίτλο «Οι ασχημίες τού Πειραιώς», το οποίο δημοσιεύτηκε, στις 15 Ιανουαρίου 1958, στην εφημερίδα «Αυγή» και έχει περιληφθεί στη συλλογή χρονογραφημάτων με τον τίτλο «Αττικά» σε φιλολογική επιμέλεια του Νίκου Σαραντάκου (εκδόσεις Αρχείο).

Ας το διαβάσουμε:

«Ποιος είπε ότι ήταν ολίγοι "εγκάθετοι" που βεβηλώσανε τη μνήμη των νεκρών του Πειραιώς και απαγορέψανε στους ζωντανούς το δικαίωμα να ζήσουν. Ητανε το ίδιο το καθεστώς της υποτέλειας, το "εγκάθετο" από θεμελιώσεως εθνικοφροσύνης. Το καθεστώς που απαγορεύει στους φοιτητές και στο λαό να ζητάνε την απελευθέρωση της Κύπρου! Γιατί όποιος ζητάει την απελευθέρωση της Κύπρου ζητάει κυρίως την απελευθέρωση της Ελλάδας - και τα δύο αιτήματα άκρως "αντεθνικά".

Οι καρέκλες, τα εμαγέ πτυελοδοχεία, οι βρισιές δεν ρίχτηκαν εναντίον των οργανωτών της συγκέντρωσης και του κοινού παρά εναντίον όλου του έθνους! Εναντίον των νεκρών της χτεσινής επιδρομής κι εναντίον των ζωντανών που αρνούνται να γίνουν… νεκροί της αυριανής επιδρομής.

Ευτυχώς δεν χρειάστηκε να ριχτούν κι "αδέσποτες σφαίρες". Γι’ αυτό πολύ ευγενικά ο κ. Τζατζάνης ευχαρίστησε "από σκηνής" την Αστυνομία Πειραιώς, διότι "επροστάτευσε τουλάχιστον την ζωή μας"!

Πάντως το "μεροκάματο βγήκε" όπως το ‘πεν ο ομιλητής. Αλλά τους πρόσβαλε. Τέτοιες εθνικής υπηρεσίες δεν πληρώνονται με "μεροκάματα".

Αλλη μια στιγμή μέσα στα ουρλιαχτά των "ακραιφνών Ελλήνων" μπόρεσε να υψώσει τη φωνή του ο κ. Τζατζάνης:

– Θα σας μιλήσω για το καθεστώς του πιο απολυταρχικού κράτους της εποχής μας.

Αμέσως έγινε τάφου σιγή. Περιμένανε τα καλά παιδιά πως θα τους μιλούσε για τη Ρωσία.

– Περί της Τουρκίας ομιλώ!

Ποιος είδε τον θεό και δεν τόνε φοβήθηκε! Αμέσως ξέσπασε η πιο αγριεμένη θύελλα και έσπασαν οι καρέκλες - κι’ όποιον πάρει ο Χάρος. Ακούς εκεί να συκοφαντείται ο καλύτερος "φίλος και σύμμαχος" μέσα στην πρωτεύουσα του βιλαετιού του!

Φαντάζεστε τώρα τι θα γινότανε, αν οι εννιάμισι χιλιάδες σοφοί σαραντατεσσάρων χωρών του κόσμου (μεταξύ τους τριανταέξι βραβεία Νόμπελ) τολμούσαν να υποβάλουν την αίτησή τους για την διακοπή των πυρηνικών δοκιμών όχι στην Γραμματεία του ΟΗΕ παρά στους "εγκάθετους" του Πειραιώς!

– Εξω ειρηνοκάπηλοι! Εξω εχθροί του πολιτισμού και της ελευθερίας! Να σας τούτη (την καρέκλα), να σας κι’ αυτή (το εμαγέ πτυελοδοχείο μιας οκάς). Λυπόσαστε την ανθρωπότητα. Φτου σας! Λυπόσαστε την ανθρωπότητα και δε λυπόσαστε το… μισθό μας!

Και τότες η "κοιτίς των φώτων" θα ‘βγαινε ασπροπρόσωπη σε παγκόσμια κλίμακα! Κρίμα, που την έχασες τέτοιαν ευκαιρία, "ω Ελλάδα, τέτοια χώρα"!

Αν θέλανε πραγματικά ο Δήμος Πειραιώς κι η Επιτροπή Ειρήνης να ευχαριστήσουνε τους εγκάθετους και να χειροκροτηθούν απ’ αυτούς, να τι πάνου-κάτου θα ‘πρεπε να είπουν:

– Μαζευτήκαμε να τιμήσουμε τους φονιάδες του ελληνικού λαού και να διακηρύξουμε, πως θέλουμε ένα καινούργιο πόλεμο. Ανυπομονούμε πότε θα ξανάρθει ο Χίτλερ και πότε θα γίνουμε στάχτες εις τον αιώνα όλη η Οικουμένη - κι η Ελλάδα. "Αν είναι να πεθάνουμε για τους ιμπεριαλιστές, θεία είναι η δάφνη, Μια φορά κανείς πεθαίνει!"».

ΝΗΣΙΔΕΣ
Η πρώτη αμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα με φρεγάτες στον Πειραιά
Ηταν τις πρώτες μέρες του Ιουλίου του 1852 όταν δύο πάνοπλες, επιβλητικές και σύγχρονες για την εποχή, αμερικανικές φρεγάτες κατέπλευσαν στον Πειραιά.
Η πρώτη αμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα με φρεγάτες στον Πειραιά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο λήσταρχος που έσπασε το ηθικό Γάλλων και Βρετανών
Ο Χρήστος Νταβέλης έγινε, με τις πράξεις του, σύμβολο αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στον γαλλο-αγγλικό στρατό κατοχής που έδρευε στον Πειραιά, στη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856).
Ο λήσταρχος που έσπασε το ηθικό Γάλλων και Βρετανών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οταν η Αστυνομία δούλευε με μέντιουμ...
Τα χρόνια των πιο άγριων και αιματηρών διώξεων κομμουνιστών και δημοκρατικών πολιτών, οι διωκτικές αρχές του κράτους της Δεξιάς εμπιστεύονταν την εξιχνίαση διαφόρων υποθέσεων σε… μέντιουμ!
Οταν η Αστυνομία δούλευε με μέντιουμ...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου
Μελανές «σελίδες» της Ιστορίας του Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία συνθέτουν οι συνθήκες του θανάτου του Οδυσσέα Ανδρούτσου από συμπατριώτη του.
Η δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου
ΝΗΣΙΔΕΣ
H πλαστή συνέντευξη του Στάλιν
Η ανύπαρκτη «συνέντευξη» εξυπηρετούσε το «πάγωμα» των ήδη ψυχρών σχέσεων της Ελλάδας με τη Σοβιετική Ενωση και την όξυνση των αμερικανοσοβιετικών σχέσεων.
H πλαστή συνέντευξη του Στάλιν
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το πρώτο μεγάλο μεταλλικό ατμόπλοιο
Η κατασκευή του «Αθηνά» έγινε το 1893, στο Νεώριο της Σύρου, και το οριστικό τέλος του «γράφτηκε» τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου 1946, όταν βυθίστηκε.
Το πρώτο μεγάλο μεταλλικό ατμόπλοιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας