Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς θα υποδεχτούν το νέο έτος σε ολόκληρο τον κόσμο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς θα υποδεχτούν το νέο έτος σε ολόκληρο τον κόσμο

  • A-
  • A+

Μπορεί στην Ελλάδα να υποδεχό­μαστε τον καινούργιο χρόνο με κάλαντα, πυροτεχνήματα, μουσικές και άλλα ήθη και έθιμα, ωστόσο οι συνήθειες αυτές ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα και τον πολιτισμό. Στο Περού, θα δοθούν εικονικές μάχες στους δρόμους ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, ενώ στην Εσθονία, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, δεν θα φάνε ούτε ένα ούτε δύο, αλλά επτά γεύματα, καθώς με αυτή την κίνηση θα συμβολίσουν την καλή τύχη και την αφθονία τους μήνες του έτους. Στις Φιλιππίνες θα φορέσουν πουά ρούχα, ενώ στη Λευκορωσία θα ταΐσουν έναν κόκορα.

Το ταξίδι μας στα έθιμα της Πρωτοχρονιάς θα ξεκινήσει από την Ουαλία όπου με μία συμβολική κίνηση θα κλείσουν τον χρόνο που φεύγει πίσω τους. Λίγα λεπτά λοιπόν πριν από την έλευση του νέου χρόνου, θα ανοίξουν μια βοηθητική πόρτα του σπιτιού, και αμέσως μόλις αλλάξει ο χρόνος θα την κλειδώσουν, κλείνοντας έτσι τον παλιό χρόνο έξω. Και στη συνέχεια θα ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού, ώστε να υποδεχτούν με τον πιο επίσημο τρόπο το νέος έτος.

Στο Περού τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα, καθώς στο πλαίσιο του φεστιβάλ Takanakuy οι συμμετέχοντες λίγες ώρες πριν από την έλευση του νέου έτους θα βγουν στους δρόμους, όπου θα καταναλώσουν αλκοόλ και θα συμμετάσχουν σε εικονικές μάχες στη μέση του δρόμου για να επιλύσουν τυχόν διαφορές τους. Συμβολικά θα αφήσουν πίσω τους τις διαφορές τους και η αλλαγή του χρόνου θα τους βρει μονιασμένους να πίνουν στην υγειά τους και στην καλή τύχη για το νέο έτος.

Το Yuan Tan της Κίνας

Με τον δράκο να αποτελεί την πιο κοινή φιγούρα την περίοδο της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, η οποία εορτάζεται μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου και είναι γνωστή ως Yuan Tan, γίνεται το καλωσόρισμα του νέου έτους.

Παράλληλα, υποδέχονται το έτος με δυνατή μουσική και κλεισμένα με χαρτιά παράθυρα, αλλά και βαμμένες κόκκινες πόρτες ώστε να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα και να έχουν τύχη. Οι Κινέζοι, επίσης, συνδυάζουν το νέο έτος με τα μανταρίνια, τα οποία τα κάνουν δώρο σε ζευγάρι.

Οι Μεξικανοί αντιμετωπίζουν τις ημέρες που αλλάζει ο χρόνος ως την καλύτερη ευκαιρία για να συνδεθούν με τους νεκρούς τους και να ζητήσουν τη συμβουλή των πνευμάτων.

Μάλιστα, αυτή την… τέχνη του διαλογισμού και της επικοινωνίας με τα πνεύματα την εξασκούν και πληρώνουν ειδικούς γι’ αυτό τον λόγο.

Μέχρι τον Γάγγη ποταμό

Οι Ινδοί θα συμμετάσχουν στο Diwalli, μια γιορτή λάμψης και φωτός, όπου ανάβουν λάμπες και κεριά για να τους βοηθήσουν να έχουν πλήρη εικόνα για τη χρονιά που έρχεται και να επιλέξουν το σωστό.

Παράλληλα, αρκετοί θα ταξιδέψουν στον Γάγγη ποταμό για να κάνουν το πρώτο μπάνιο του έτους, εκείνο που θα τους εξαγνίσει και θα τους κάνει να πορευτούν τη χρονιά που μόλις ανέτειλε.

Η Πρωτοχρονιά έχει και μπουγελώματα και αυτά έρχονται από την Ταϊλάνδη. Λίγες ημέρες πριν αλλά και λίγες μετά την έλευση του νέου έτους, με σκοπό τον εξαγνισμό της ψυχής αλλά και την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, συνηθίζεται να ρίχνουν ο ένας στον άλλο νερό.

Πουά ρούχα και στρογγυλά φαγητά

Στις Φιλιππίνες, την τελευταία ημέρα του χρόνου επιλέγουν να φοράνε ρούχα με πουά σχέδια, ενώ τα φαγητά που καταναλώνουν είναι σε στρογγυλό σχήμα, καθώς αυτό πιστεύουν ότι θα τους φέρει τύχη και ευημερία.

Στη Σκοτία, όπως και σε πολλά άλλα μέρη της Γης, δίνουν έμφαση στο πρώτο πρόσωπο που θα μπει στο σπίτι, καθώς φέρνει μαζί του την τύχη για ολόκληρο το έτος. Επίσης, συνηθίζεται να έχει μαζί του και ένα δώρο, έστω και συμβολικό. Τις περισσότερες φορές, όμως, δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη Σκοτία, το δώρο αυτό είναι ένα ουίσκι.

Σπάνε πιάτα!

Στη Δανία, γίνεται κάτι πολύ διαφορετικό και ίσως και μακριά από αυτό που θα περιμέναμε από μια βόρεια χώρα. Την ημέρα, λοιπόν, της αλλαγής του χρόνου, επιλέγουν ένα γειτονικό τους σπίτι και πηγαίνουν και σπάνε ένα πιάτο. Το σπίτι που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη προτίμηση των γειτόνων θεωρείται ότι οι ένοικοί του θα έχουν και τη μεγαλύτερη τύχη.

Επίσης, ακριβώς την ώρα της αλλαγής του χρόνου, κάποιοι Δανοί συνηθίζουν να ανεβαίνουν σε μία καρέκλα και να πηδούν στο πάτωμα, ώστε ο νέος χρόνος να τους βρει στον αέρα κάνοντας μία νέα ακόμη πιο ελπιδοφόρα και δυναμική νέα αρχή.

Οι μεταμφιέσεις στη Ρουμανία

Στην πλούσια από παραδόσεις Ρουμανία, η περίοδος της Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνει χορούς, όπου οι συμμετέχοντας φοράνε μάσκες, αλλά και ειδικές τελετές αφιερωμένες στον θάνατο και την αναγέννηση. Ειδικότερα, φοράνε ξύλινες μάσκες διαφόρων ζώων, όπως αλόγου ή αρκούδας, και γούνες από δέρματα ζώων και περνάνε από σπίτι σε σπίτι για να διώξουν με αυτό τον τρόπο τα κακά πνεύματα.

Μια κοινή συνήθεια που έχουν οι κάτοικοι του Μεξικό, της Βολιβίας αλλά και της Βραζιλίας είναι να υποδέχονται τον νέο χρόνο φορώντας χρωματιστά εσώρουχα. Ανάλογα με το χρώμα, πέρα από καλή υγεία, εύχονται έντονη ερωτική ζωή με το κόκκινο, ενώ με το κίτρινο την επιθυμία για πολλά χρήματα και πλούτη.

Στο Εκουαδόρ, τη νύχτα της αλλαγής του χρόνου, καίνε τα σκιάχτρα που έχουν κατασκευάσει τις προηγούμενες ημέρες και με αυτό τον τρόπο διώχνουν όλα τα άσχημα πράγματα της περασμένης χρονιάς. Ταυτόχρονα, καίνε και φωτογραφίες που μπορεί να τους θυμίζουν μια άσχημη στιγμή.

Πρωτoχρονιά με τους νεκρούς

Στη Χιλή, σε κάποιες περιοχές, επιλέγουν να κάνουν Πρωτοχρονιά με τους νεκρούς καθώς υποδέχονται τον νέο χρόνο στο νεκροταφείο. Αργά τη νύχτα προσέρχονται στα νεκροταφεία, όπου με τη συνοδεία κλασικής μουσικής και με τον κατάλληλο φωτισμό, δημιουργείται επιβλητική ατμόσφαιρα και έτσι υποδέχονται το νέο έτος.

Οι 107+1 χτύποι της καμπάνας

Στην επίσης μακρινή μας Ιαπωνία, τα μεσάνυχτα τις 31ης Δεκεμβρίου, οι βουδιστικοί ναοί παραμένουν ανοιχτοί και χτυπούν τις καμπάνες τους για συνολικά 108 φορές. Από αυτές οι 107 πριν την αλλαγή του χρόνου και η 108η αμέσως μόλις αλλάξει ο χρόνος. Με τον τρόπο αυτό συμβολίζουν τις ανθρώπινες αμαρτίες, τις οποίες τις αφήνουν στο παρελθόν και περνάνε στην επόμενη χρονιά έτοιμοι για μια νέα αρχή.

Στην Ισπανία, η παράδοση θέλει να τρώνε από ένα σταφύλι για κάθε ήχο της καμπάνας, ώστε να σε ακολουθεί τύχη και ευημερία κατά τη νέα χρονιά, με την παράδοση αυτή να είναι σε ισχύ από το 1909.

Στην Ολλανδία, συνηθίζουν το βράδυ της αλλαγής να μαζεύουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και να τα καίνε, ενώ, ταυτόχρονα, πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό.

Στην Πορτογαλία, αφήνουν την Παραμονή ανοιχτά τα παράθυρα των σπιτιών, ώστε να δείξουν την προσμονή τους για τον νέο χρόνο. Επίσης, με την αλλαγή του χρόνου, κάθονται στο τραπέζι, όπου ο καθένας έχει μπροστά του 12 σταφίδες τοποθετημένες σαν ρολόι. Τρώγοντας τις σταφίδες αυτές, κάνει και από μια ευχή.

Το καλαμπόκι και ο κόκορας

Στη Λευκορωσία οι ανύπανδρες κυρίες το έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα και η παράδοση θέλει την Πρωτοχρονιά να φτιάχνουν μικρούς σωρούς από καλαμπόκι και να αφήνουν ελεύθερο έναν κόκορα. Το καλαμπόκι που θα επιλέξει ο κόκορας δείχνει ότι αυτή θα είναι και η τυχερή της χρονιάς που θα παντρευτεί.

Αρκετά πιο βόρεια, στη Σιβηρία, το έθιμο είναι –όπως αναμενόταν εξάλλου– παγωμένο. Τολμηροί δύτες, λοιπόν, καταδύονται στα παγωμένα νερά κάποιας λίμνης και στήνουν ένα δέντρο. Αυτό το δέντρο θα συμβολίσει τη νέα αρχή, τη δύναμη και την ευημερία που μπορεί να έρθει μέσα και από τις πιο δύσκολες συνθήκες.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Το πάρτι που δεν θες να χάσεις!
Το καρναβάλι έχει κάτι περίεργο! Η Πάτρα έχει εδώ και χρόνια την πρωτοκαθεδρία. Μια μεγάλη γιορτή σε ολόκληρη την πόλη. Μια γιορτή που ή θα σου αρέσει πολύ ή θα τη μισείς! Για φέτος επιλέξαμε να ασχοληθούμε το...
Το πάρτι που δεν θες να χάσεις!
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Πρωτοχρονιά: Η τύχη τού χαμογέλασε δύο φορές!
Τα δύο σκυλιά του για τον Γιάννη ήταν υπερπολύτιμα. Δεν μιλάμε για την ασφάλεια που ένιωθε τα βράδια, εκεί στην εξορία του Αδάμ που βρισκόταν το σπίτι, στο οποίο είχε αποσυρθεί
Πρωτοχρονιά: Η τύχη τού χαμογέλασε δύο φορές!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πίσω από την ανάγκη για μια μυθική αφήγηση
Γιατί μας αρέσει να ακούμε παραμύθια; Πώς επιδρούν οι χριστουγεννιάτικες μυθικές αφηγήσεις στον ανθρώπινο ψυχισμό; Τελικά, αυτές οι εορταστικές ιστορίες είναι μέρος του συλλογικού μας ασυνειδήτου;
Πίσω από την ανάγκη για μια μυθική αφήγηση
ΝΗΣΙΔΕΣ
Και θα φάμε και θα πιούμε
Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι εδώ και η κατανάλωση αλκοόλ και φαγητού σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που καταναλώνουμε σε ακατάλληλες ώρες είναι δεδομένες!
Και θα φάμε και θα πιούμε
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντικατάστησε την «τροφή» στις γιορτές!
Πρώτη φορά στις γιορτές θρέψου αλλιώς. Στρέψου στη δική σου τροφή, αυτή που θα σου αναζωογονήσει το σώμα, θα σου δυναμώσει την κράση, που θα την παρασκευάσεις ή θα βρεις τον τρόπο να την επιλέξεις.
Αντικατάστησε την «τροφή» στις γιορτές!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πέντε ανέκδοτα διηγήματα για την Πρωτοχρονιά 
Το «νέο αίμα» της ελληνικής λογοτεχνίας επιλέξαμε για σας. Θοδωρής Γκόνης, Κώστας Ακρίβος, Χρίστος Κυθρεώτης, Ούρσουλα Φωσκόλου και Ελένη Στελλάτου, έγραψαν πρωτοχρονιάτικα διηγήματα αποκλειστικά για τις...
Πέντε ανέκδοτα διηγήματα για την Πρωτοχρονιά 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας