• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 23.0°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.1°C / 21.6°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.2°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.2°C
  2 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.5°C / 17.8°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 23.2°C
  1 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 20.5°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  87%

Αναβαθμίδες στην περιοχή Κόρωνος Νάξου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβάθμιση των αναβαθμίδων

 • A-
 • A+

Η κατασκευή της ξερολιθιάς, στοιχείο του μεσογειακού τοπίου, συνδέεται με την παραδοσιακή οργάνωση του παραγωγικού χώρου των αγροτικών κοινοτήτων και με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε τόπου και αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο και τεκμήριο της σχέσης μεταξύ του ανθρώπινου μόχθου και του περιβάλλοντος.

Οι ξερολιθικές κατασκευές σε όλες τις μορφές -μονοπάτια, γεφύρια, αναβαθμίδες, καλλιέργειες σε πεζούλες, απλά κτίσματα γεωργικής και κτηνοτροφικής χρήσης, κατασκευές για διαχείριση του νερού, τοίχοι αντιστήριξης, περιφράξεις, διαμόρφωση χωραφιών, κήπων, οδικά δίκτυα– συμβάλλουν στην οικολογική ισορροπία των περιοχών που μαστίζονται από την εδαφική διάβρωση και άλλες δυσμενείς κλιματικές και εδαφικές συνθήκες.

Η χρήση της ξερολιθιάς στη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών αναδεικνύει τη βαθιά γνώση των προηγούμενων γενεών στην αξία της αειφόρου ανάπτυξης.

Η αποκατάσταση υφιστάμενων ξερολιθιών και στοιχείων ξερολιθιάς στις εγκαταλελειμμένες αναβαθμίδες με χρήση παραδοσιακών τοπικών μεθόδων κατασκευής και υπαρχόντων υλικών, με σκοπό την επανακαλλιέργειά τους είναι έργο που έχει να επιδείξει οικονομικά, πολιτισμικά και οικολογικά οφέλη.

Στόχοι ενός τέτοιου έργου είναι:

(1) η βιώσιμη κλιματική προσαρμογή του τοπίου, με τη χρήση καλών πρακτικών και έξυπνων μεθόδων καλλιέργειας που θα αναδείξουν τη σημασία των αναβαθμίδων ως «πράσινων υποδομών» ειδικότερα μέσα από τον ρόλο τους στην εξομάλυνση των ακραίων κλιματικών μεταβολών και στη βελτίωση των οικοσυστημικών δεικτών,

(2) η παραγωγή τοπικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε αναβαθμίδες,

(3) να αναδειχθεί η περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα της αποκατάστασης και επανακαλλιέργειας εγκαταλειμμένων αναβαθμίδων,

(4) να παραχθούν κλιματικώς έξυπνα και υψηλής προστιθέμενης αξίας αγροδιατροφικά προϊόντα, καθετοποιημένης παραγωγής με τη δημιουργία τοπικών ομάδων γεωργών που με τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις στον χώρο της αγροδιατροφής, της εστίασης και του τουρισμού θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα και την εξέλιξη του έργου και

(5) να γίνεται συστηματική εκπαίδευση των ενδιαφερόμενων μέσω σεμιναρίων και πρακτικών εργαστηρίων για την αποκατάσταση και την καλλιέργεια των αναβαθμίδων και μεταφορά της γνώσης μέσω λειτουργίας δικτυακής πλατφόρμας για την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, καθώς επίσης και παραγωγής οδηγού καλής πρακτικής με κατευθυντήριες γραμμές για τη λειτουργική αποκατάσταση των αναβαθμίδων και την εφαρμογή κλιματικά έξυπνης καλλιέργειας σε αυτές.

Τα είδη των καλλιεργειών που θα χρησιμοποιηθούν θα επιλεγούν με βάση το έδαφος και το μικροκλίμα της περιοχής, δίνοντας έμφαση σε καλλιέργειες που είναι προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της χρήσης των εκάστοτε περιοχών. Τέτοιες καλλιέργειες μπορεί να είναι ο πολλαπλασιασμός επιλεγμένων τοπικών ποικιλιών, είδη φυτών για τον εμπλουτισμό μελισσότοπων και φυτοφρακτών, σιτηρά και ψυχανθή.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται η συνεργασία και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπουργείων ώστε να καταρτιστεί ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση και επανακαλλιέργεια εγκαταλελειμμένων αναβαθμίδων.

Γι’ αυτό θα πρέπει να συσταθεί από τα συναρμόδια υπουργεία μία ευρεία ομάδα ειδικών επιστημόνων, όπου μέσα σε σαφώς οριζόμενο χρονικό διάστημα θα εκπονήσει το εθνικό σχέδιο δράσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αυτοδύναμες πολιτείες
Το πρόγραμμα «Life Terracescape» δίνει ζωή στις εγκαταλειμμένες αναβαθμίδες της Ανδρου μέσω της πιλοτικής επανακαλλιέργειάς τους, μάλιστα, με τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες. Στόχος η οικονομική ανάπτυξη του...
Αυτοδύναμες πολιτείες
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Η φύση είναι στη φύση μας»
Θα έχουμε στο μέλλον Κυκλάδες να μας περιμένουν; Το πιο κατάλληλο άτομο για να απαντήσει δεν είναι άλλη από την Αννυ Μητροπούλου, την εκπρόσωπο για την Ελλάδα του Cyclades Preservation Fund.
«Η φύση είναι στη φύση μας»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η κλιματική μεταβολή χαράζει τον δρόμο για την κινόα
Ελληνες και Χιλιανοί επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους, ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και αξιολογούν 8 ποικιλίες κινόα, καλλιέργεια που θεωρείται ελπίδα αντίστασης στην κλιματική αλλαγή, ευκαιρία ζωής και...
Η κλιματική μεταβολή χαράζει τον δρόμο για την κινόα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
12 πιλοτικές περιβαλλοντικές δράσεις
Με drones θα σαρώνονται 50 παραλίες στα Ιόνια νησιά για να διαπιστωθεί η διάβρωση των ακτών, που αποτελεί μια από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής. Η συγκεκριμένη περιφέρεια διαθέτει 1.056 χλμ. ακτογραμμής,...
12 πιλοτικές περιβαλλοντικές δράσεις
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι σπόροι της ελπίδας
Τη Συρία την είχα επισκεφθεί πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει αυτός ο ανηλεής πόλεμος. Εκείνο που μου είχε κάνει εντύπωση σ’ αυτό το ανέμελο ταξίδι στο σταυροδρόμι των πολιτισμών δεν ήταν μόνο τα αρχαία ερείπια στην...
Οι σπόροι της ελπίδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας