Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενα συμβόλαιο, ένας στόχος, μια διαρκής πάλη είναι η δίαιτα
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα συμβόλαιο, ένας στόχος, μια διαρκής πάλη είναι η δίαιτα

  • A-
  • A+

Το να εφαρμόζει κανείς μια δίαιτα αδυνατίσματος δεν είναι καθόλου η απλή διαδικασία που νομίζει ότι είναι όταν ξεκινά να την επιβάλλει στον εαυτό του. Το «ξεκινώ δίαιτα» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου!

Αν το σκεφτούμε, είναι σαν να υπογράφει κάποιος, κατ' αρχάς με τον εαυτό του, ένα συμβόλαιο εξορίας: στέλνει εξορία την επιθυμία γεύσης, την ελευθερία της ποσότητας, τη δυνατότητα επιλογής (τρώω ό,τι θέλω, όσο θέλω, όποτε θέλω). Το να προσπαθεί κανείς να είναι συνεχώς σε δίαιτα αδυνατίσματος είναι σαν να βιώνει ακατάπαυστα ένα «πρέπει να τα καταφέρω!». Τι έχει, όμως, να καταφέρει στ’ αλήθεια; Τι καλείται διαρκώς να καταφέρει; Γνωρίζει; Εχει απαντήσει στον εαυτό του;

Αν παρατηρήσουμε έναν άνθρωπο με πρόβλημα βάρους που ξεκινά μια δίαιτα αδυνατίσματος, θα μπορέσουμε να δούμε για πόσα πράγματα αγωνιά: να καταφέρει να ακολουθήσει το πρόγραμμα που αναγράφεται στο χαρτί που έχει, να καταφέρει να αρκεστεί σε αυτές τις ποσότητες τροφής που του προτείνονται και να ελέγξει την επιθυμία γεύσης για άλλες τροφές, να καταφέρει να βρει τα υλικά που χρειάζεται για να εφαρμόσει τη δίαιτά του, να καταφέρει να μην τον νικήσει η πείνα και να ελέγξει τις βουλιμίες του, να καταφέρει, ενώ πεινά, να μην έχει νεύρα και να αντέξει τη στέρηση, να καταφέρει να μην αποτύχει…

Ξαναδιαβάζοντας την προηγούμενη παράγραφο διαπιστώνουμε πως αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που διαρκώς παλεύει με τον εαυτό του να κάνει πράγματα που δεν θέλει, ή να μην κάνει πράγματα που θέλει.

Οπως η βουλιμία, έτσι και το αδυνάτισμα είναι πρόσκαιρα· πρόσκαιρη η ευχαρίστηση μέσω της γεύσης (βουλιμία), πρόσκαιρη και η απώλεια κιλών (δεν διατηρείται το απολεσθέν βάρος). Οποιον δρόμο αδυνατίσματος κι αν ακολουθήσει, σύντομα ανακαλύπτει πως δεν αντέχει και τα παρατάει.

Ευτυχώς, λέω εγώ. Βέβαια, η πιο συχνή φράση που ακούω να μου λένε είναι:

«Προσπαθώ πολύ και τα βάζω με τον εαυτό μου που δεν τα καταφέρνω. Εγώ φταίω».

Δυστυχώς, αυτό λέει εκείνος. Δυστυχώς, γιατί ο μόνος που δεν φταίει είναι ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους. Στις τόσες δίαιτες που έχει αποπειραθεί να κάνει, το συμπέρασμα που βγάζει τον οδηγεί πάντα σε παρόμοιο αποτέλεσμα. Ή φεύγει από τη δίαιτα ή, ακόμα κι αν χάσει το επιπλέον βάρος του, σύντομα ξαναπαχαίνει.

Ευτυχώς, λέω πάλι. Γιατί, αν δεν τα παρατούσε ή αν δεν ξαναπάχαινε, θα «έσκαγε»! Για να ανακουφιστεί και να ανασάνει ξαναπαχαίνει∙ δεν έχει άλλον τρόπο αποσυμπίεσης, αφού η δίαιτα αδυνατίσματος τον στριμώχνει και τον συμπιέζει. 

Κρύβει τις αλήθειες του

Αυτό το αναμενόμενο αποτέλεσμα υπήρξε και για μένα άλυτο πρόβλημα για πολλά χρόνια. Γιατί δεν τα κατάφερνε; Τι είχε να καταφέρει τελικά; Να αλλάξει στόχο, αυτό είχε να κάνει. Ο στόχος δεν είναι «θέλω να αδυνατίσω», το αδυνάτισμα είναι το αποτέλεσμα του πραγματικού στόχου.

Ο πραγματικός στόχος είναι «θέλω να με εμφανίσω» («να με ακούσω και να με δω»). Κακά τα ψέματα, ο παχύσαρκος είναι εξαφανισμένος, γιατί κρύβεται και κρύβει τις αλήθειες του πίσω από το βάρος του. Και καλά κάνει και κρύβεται από τον εαυτό του και τους άλλους, μια και δεν έχει άλλο τρόπο να προστατευτεί, δεν έχει άλλο τρόπο να μην εκτεθεί.

Ποιες αλήθειες να εκθέσει στον εαυτό του; Οτι δεν αντέχει να στερηθεί τη γεύση της τροφής; Οτι δεν αντέχει την πείνα; Οτι δεν μπορεί να ελέγξει τις βουλιμίες του; Μα η αλήθεια του, η οποία είναι το «δεν θέλω να κάνω δίαιτα», θα συντρίψει το πρέπει του, το «πρέπει να κάνω δίαιτα».

Τα «θέλω» και τα «πρέπει» του βρίσκονται διαρκώς σε σύγκρουση. Για να αποφύγει τη σύγκρουση περνάει περιόδους που τρώει και παχαίνει –φάση που υπάρχει μόνο «θέλω»– και μετά περνάει περιόδους που στερείται – φάση που υπάρχει μόνο «πρέπει». Ο τρόπος που κάνει δίαιτα είναι και ο τρόπος που έχει μάθει να αντιμετωπίζει τον εαυτό του.

Στόχος του είναι να ξεμπλέξει: να αλλάξει τα «πρέπει» του και να απελευθερωθούν τα «θέλω» και οι ανάγκες του, που σίγουρα δεν είναι η τροφή. Ποιος όμως μπορεί να αμφισβητήσει πως έχει αναφαίρετο δικαίωμα να προστατεύεται με όποιον τρόπο μπορεί και να παχαίνει επειδή δεν γνωρίζει άλλον τρόπο άμυνας;

Ξέρετε ότι...

Σύμφωνα με την ψυχαναλυτική θεωρία του Ζίγκμουντ Φρόιντ, ασυνείδητες ψυχολογικές άμυνες εμποδίζουν επιθυμίες, ορμές και συναισθήματα του «Εκείνο» (που αντιπροσωπεύει τα ένστικτά μας) να βγουν στη συνείδηση.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι επιθυμίες αυτές θεωρούνται αρνητικές, επιθετικές ή και δυσάρεστες.

Το «Εγώ» (το λογικό και προσαρμοστικό μέρος της ψυχής) επιστρατεύει άμυνες, λοιπόν, προκειμένου να αποφευχθούν το άγχος και η απειλή, προσαρμόζοντάς μας έτσι στην πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της, καθώς και στις ηθικές μας αξίες.

Οι άμυνες έχουν ασυνείδητη επιστράτευση και εφαρμογή. Μορφές άμυνας είναι η άρνηση, η απώθηση, η παλινδρόμηση, η εκλογίκευση, η προβολή.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Προστατέψτε την υγεία των παιδιών σας στο σχολείο
Τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνότερα από τους ενήλικες. Οι γονείς μπορούν να τα προστατέψουν ακολουθώντας το πρόγραμμα εμβολιασμού, διδάσκοντάς τα τους κανόνες καλής υγιεινής και ασκώντας τα σε αυτούς.
Προστατέψτε την υγεία των παιδιών σας στο σχολείο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πόσα μικροπλαστικά φάγαμε σήμερα;
Πρώτη στο είδος της έρευνα αποδεικνύει ότι ετησίως καταπίνουμε μαζί με το φαγητό που τρώμε, το νερό που πίνουμε αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε από 39.000 έως 121.000 μικροπλαστικά σωματίδια.
Πόσα μικροπλαστικά φάγαμε σήμερα;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δεν μου αρέσει το σώμα μου...
Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που βιώνουν τα άτομα με διαταραχή βάρους είναι η σχέση με το σώμα τους. Ο υπέρβαρος δεν θέλει να βλέπει το σώμα του.
Δεν μου αρέσει το σώμα μου...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τροφές καλές για εμάς, καλές και για τον πλανήτη
Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βασίζεται και προέρχεται από μόλις δώδεκα είδη φυτών και πέντε είδη ζώων. Οι περιορισμένης κλίμακας διατροφικές προτιμήσεις επιδρούν αρνητικά τόσο στην υγεία μας όσο...
Τροφές καλές για εμάς, καλές και για τον πλανήτη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Διατροφή και νόσος Πάρκινσον
Η νόσος Πάρκινσον είναι μία νευρομυϊκή διαταραχή που οφείλεται σε μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη...
Διατροφή και νόσος Πάρκινσον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σήματα κινδύνου από το σώμα
Ο πεπτικός εγκέφαλος ελέγχει ιδιοφυώς τον ρυθμό του βασικού μεταβολισμού. Το κεντρικό σημείο ελέγχου στην κοιλιά οργανώνει τη μάχη ενάντια στους κακόβουλους εισβολείς: εκείνοι οι μικροοργανισμοί που συμβιώνουν...
Σήματα κινδύνου από το σώμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας