Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
  • Αθήνα
    Αραιές νεφώσεις
    13°C 12.8°C / 14.4°C
    2 BF
    62%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 11.0°C / 13.9°C
    2 BF
    71%
  • Πάτρα
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.4°C / 16.0°C
    1 BF
    67%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 12.0°C / 12.0°C
    2 BF
    66%
  • Αλεξανδρούπολη
    Σποραδικές νεφώσεις
    10°C 10.0°C / 10.0°C
    1 BF
    57%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 11.1°C / 11.7°C
    1 BF
    63%
  • Κοζάνη
    Αραιές νεφώσεις
    10°C 10.0°C / 10.0°C
    1 BF
    53%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    10°C 3.3°C / 16.0°C
    1 BF
    67%
  • Ηράκλειο
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 13.9°C / 16.1°C
    2 BF
    67%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    10°C 10.0°C / 10.0°C
    1 BF
    71%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 14.0°C
    2 BF
    54%
  • Σκόπελος
    Αυξημένες νεφώσεις
    12°C 12.2°C / 12.2°C
    1 BF
    74%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 16.0°C / 16.0°C
    2 BF
    72%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 12.0°C / 12.0°C
    1 BF
    62%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    13°C 12.2°C / 13.9°C
    2 BF
    57%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    14°C 13.9°C / 15.0°C
    3 BF
    44%
  • Χαλκίδα
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 13.3°C / 15.0°C
    2 BF
    58%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 9.0°C / 11.7°C
    3 BF
    66%
  • Κατερίνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    11°C 11.1°C / 11.7°C
    1 BF
    74%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    10°C 10.0°C / 10.0°C
    1 BF
    53%
Σχέσεις σεβασμού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχέσεις σεβασμού

  • A-
  • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο λόγος που προσέγγισα τη Χαρά Μαγγανά και τον Γιώργο Αθανασιάδη ήταν γιατί το μέλι τους από γλυκάνισο - προϊόν βιολογικής μελισσοκομίας-, ένα από τις πολλές ποικιλίες που παράγουν και τυποποιούν και που φέρει στο σώμα του δύο χρυσά αστέρια των βραβείων Great Taste Awards για το 2017, μου κέντρισε το ενδιαφέρον.

Δεν είχα ξανακούσει ούτε δοκιμάσει ποτέ μου μέλι από γλυκάνισο. Το επόμενο στοιχείο που με οδήγησε στο διάβα τους ήταν η απλή φαινομενικά αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ευρηματική στο να μεταδίδει την πληροφορία της αρμονικής συμπόρευσης με την κοινωνία των μελισσών, ονομασία των προϊόντων τους: Bee Naturalles.

Η «καθαρότητα» των συσκευασιών τους, είτε αφορούσε τις διάφορες ποικιλίες μελιού, την πρόπολη, τη γύρη είτε τις κηραλοιφές ή ακόμη τα φυσικά καλλυντικά προσώπου και σώματος με βάση τα προϊόντα μέλισσας, με οδήγησαν στην ιστοσελίδα τους για να συλλέξω περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάζοντας την ιστορία τους, σιγουρεύτηκα ότι είχα ανακαλύψει δύο παραγωγούς, χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας γενιάς που σιγά - σιγά αναδιαμορφώνει τον πρωτογενή τομέα, παράγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας που αναδεικνύουν τη δεινότητα της ελληνικής φύσης και οδηγούν σε ένα καινούργιο μονοπάτι την αγροτική δραστηριότητα.

Ηταν φυσικό λοιπόν η συζήτηση με τον βιολογικό μελισσουργό Γιώργο Αθανασιάδη να ξεκινήσει από το μέλι, που είναι καταγεγραμμένο σαν βασικός διατροφικός πόρος στο θυμικό των Ελλήνων.

● Τι είναι το μέλι γλυκάνισου;

Δεν είναι πολύ γνωστό μέλι και η αλήθεια είναι ότι είναι μια αρκετά σπάνια ποικιλία. Βγαίνει μονάχα σε μια περιοχή ιδιαίτερης ποικιλομορφίας (υδροβιότοποι, όρη) στη Β. Εύβοια που δουλεύουμε, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura αλλά και σε κάποιες ακόμη περιοχές της Μακεδονίας. Παρότι είναι ανθόμελο -και συνήθως τα ανθόμελα είναι λεπτόρρευστα- το μέλι γλυκάνισου είναι πιο βαρύ μέλι. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι μυρίζει γλυκάνισο.

● Τι γεύση έχει;

Εχει πολύ ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και με αυτό εννοώ το άρωμα, τη σύσταση, το σώμα που λένε οι γευσιγνώστες. Εχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά και πολύ ιδιαίτερη γεύση. Οι γευσιγνώστες του διαγωνισμού Great Taste Awards, όπου συμμετείχαμε και το μέλι μας γλυκάνισου πήρε δύο χρυσά αστέρια, είπαν ότι είχε μια «φαρμακευτική» χροιά στη γεύση. Είναι πραγματικά υπέροχο.

● Να τα πάρουμε από την αρχή; Θα μας αφηγηθείτε την ιστορία σας;

Εγώ είμαι φυσικός στο πρώτο πτυχίο, έχω άλλα δύο μεταπτυχιακά, το ένα στις περιβαλλοντικές επιστήμες, το άλλο έχει σχέση με τον ήχο και τα πολυμέσα και τώρα θέλω να επεκτείνω την ερευνητική μου δραστηριότητα -ήδη έχω ξεκινήσει- στον ήχο και στη μέλισσα. Αργότερα θέλω να κάνω και διδακτορικό πάνω σε αυτό. Είναι οι επιστήμες που αγαπώ επί τη πράξει. Η Χαρά είναι βιοτεχνολόγος.

Και οι δύο μας είμαστε παιδιά που μεγαλώσαμε στην επαρχία, έχουμε δηλαδή προσλαμβάνουσες από τη φύση. Πάντοτε είχαμε μέσα μας τη διάθεση κάποια στιγμή να φύγουμε από την Αθήνα και να ασχοληθούμε με κάτι που έχει σχέση αμιγώς με τη φύση.

Στην Αθήνα είχαμε και οι δύο πολύ καλές δουλειές. Η Χαρά ήταν σε κλινικές εξωσωματικής, εγώ έκανα ιδιαίτερα, ήμουν παραγωγός μουσικής, δούλευα μεταφραστής, δίδασκα Φυσική σε σχολείο κωφών γιατί έχω τελειώσει τη νοηματική. Μέχρις ότου, έπεσε εντελώς τυχαία η μέλισσα στην αντίληψή μας, μέσω ενός φίλου που είχε αγοράσει μελίσσια. Μου πρότεινε τότε να αγοράσουμε μαζί κάποια ακόμη και να προχωρήσουμε.

Ε, με το που ανοίξαμε το καπάκι από τις κυψέλες, πάθαμε έρωτα. Το bee fever όπως λένε οι Αμερικάνοι, που είναι ένα πολύ συγκεκριμένο συναίσθημα -κοινό παγκοσμίως- για το έντομο. Και σιγά- σιγά το σπουδάσαμε.

Εγώ τελείωσα και το Ινστιτούτο Γεωπονικών ερευνών και το πήγαμε όσο γινόταν ενδελεχώς, όχι μόνο εμπορικά. Οπότε, σε σχετικά μικρό διάστημα, ξεκινήσαμε να εξασκούμε το επάγγελμα. Αναπτυχθήκαμε σαν μελισσοκομική εταιρεία και χτίσαμε το πελατολόγιο αυτό που μας επέτρεψε να φύγουμε από την Αθήνα -πάντα με ρίσκο βέβαια-, και να ξεκινήσουμε την καινούργια επαγγελματική μας δραστηριότητα.

Τυπικά η εταιρεία έχει συσταθεί από το 2013. Πάνω κάτω κλείνουμε μια δεκαετία από την πρώτη υλοποίηση του ονείρου.

● Καμία σχέση με την προηγούμενη ενασχόλησή σας η τωρινή σας μελισσουργική δραστηριότητα.

Ναι, δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία. Είμαστε περιπατητές, αγαπάμε τη φύση, αλλά με τη μέλισσα αυτή καθαυτή δεν είχαμε σχέσεις. Ο μόνος δεσμός που υπήρχε ήταν ότι εγώ μεγάλωσα στην Εύβοια, που είναι ένας νομός κατ’ εξοχήν μελισσοκομικός, οπότε με τις κυψέλες και με την κοινωνία της μέλισσας είχα μια επαφή από μικρός. Θυμάμαι τον εαυτό μου να μη φοβάται τις μέλισσες, όπου έβλεπα κυψέλη πήγαινα κοντά να δω τι συμβαίνει. Δεν είχα όμως κάποιον συγγενή μελισσοκόμο για να μου ανοίξει κυψέλες να δω.

● Πού έχετε τα μελίσσια σας;

Κοιτάξτε, η μελισσοκομία είναι κατ’ εξοχήν νομαδική δραστηριότητα, δεν χρειάζεται να έχεις αναγκαστικά κάποιο χωράφι δικό σου για να τα βάλεις εκεί. Τα μελίσσια τα μεταφέρουμε σε παρθένες περιοχές, δάση, από την Κοζάνη μέχρι τη Νότια Πελοπόννησο. Ναι, εγώ είμαι ο μελισσουργός, αλλά και η Χαρά βοηθάει πολλές φορές. Μας πιστοποιεί η ΔΗΩ ως βιολογική μελισσοκομία, όπως και τα προϊόντα μας. Επιτρέψτε μου να σας πω τι λέω στα παιδιά ως εκπαιδευτής μελισσοκόμος που είμαι, επίσης. Οποιος εξασκεί τη λεγόμενη ορθή μελισσοκομική πρακτική παράγει άριστα προϊόντα.

Πόσο μάλλον όποιος ασκεί βιολογική μελισσοκομία, που έχει ακόμη πιο αυστηρό πρωτόκολλο. Υποχρεωτικά υπόκεισαι σε συνεχείς ελέγχους, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις χημικά σκευάσματα παρά μόνο αιθέρια έλαια και κάποια οξέα. Ετσι διασφαλίζεται ο καταναλωτής ότι το τελικό προϊόν που θα φτάσει στα χέρια του είναι άριστο.

Γι’ αυτό όσοι είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί καλλιεργητές και μελισσοκόμοι έχουν ένα σηματάκι στα προϊόντα τους, το ευρώφυλλο (euroleaf) που είναι παγκοσμίως αναγνωρίσιμο. Ουσιαστικά είναι το διαβατήριό τους για τις παγκόσμιες αγορές.

● Εχετε δικό σας συσκευαστήριο;

Οχι, συνεργαζόμαστε με πιστοποιημένα βιολογικά τυποποιητήρια. Βέβαια θέλουμε να κάνουμε το δικό μας, αλλά αυτό ανήκει στα πιο μακρινά σχέδια, γιατί απαιτείται ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο προκειμένου να είσαι σωστός, συνεπής, να έχεις ISO, HACCP (σσ. πρότυπα ασφαλείας τροφίμων). Προτιμήσαμε να ρίξουμε ό,τι κεφάλαιο είχαμε στη δραστηριότητά μας αυτή καθαυτή κι από κει και πέρα βλέπουμε πώς θα αναπτυχθούμε. Εχουμε ρίξει και λεφτά για να σπουδάσουμε, να αποκτήσουμε τη γνώση πάνω στο αντικείμενο αυτό. Θα ήθελα όμως να σας επισημάνω ότι δεν είμαστε αποκλειστικά μελισσοκομική εταιρεία.

Η Χαρά, ως βιοτεχνολόγος, έχει αναλάβει το κομμάτι των φυσικών καλλυντικών - πάντα με βάση τα προϊόντα μέλισσας- που είναι πιστοποιημένα με COSMOS (σσ. Ευρωπαϊκό Πρότυπο για τα βιολογικά και φυσικά καλλυντικά). Είναι πρωτοπoριακές φόρμουλες, βασίζονται μεν στην παράδοση αλλά ταυτοχρόνως έχουν επιστημονική προσέγγιση και μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία στο τι είναι τι ως προς τις πρώτες ύλες.

Οταν μετεργαζόμαστε δηλαδή το κερί, όταν το χρησιμοποιούμε σαν πρώτη βάση για κάτι άλλο, το αντιμετωπίζουμε σαν ένα ολοκληρωμένο προϊόν, όχι απλά σαν ένα μέσον όπου θα βάλουμε κάποια αιθέρια έλαια για να φτιάξουμε μια κρέμα προσώπου ακριβή. Εχει συγκεκριμένη λογική η προσέγγισή μας.

Πίσω από αυτά του τα λόγια κρύβεται προηγούμενη συζήτησή μας που για λόγους χώρου δεν μπορεί να μεταφερθεί κι αφορούσε την χρήση της ορολογίας «υποπροϊόντα μέλισσας», την οποία βεβαίως αντιμετωπίζει ως λανθασμένη, αφού κάποιος μπορεί να νομίσει πως όλα τα προϊόντα μέλισσας εκτός του μελιού είναι υποδεέστερα σε ποιότητα, γεγονός που δεν συνάδει με την πραγματικότητα.

Η κάθε δραστηριότητά μας έχει την ίδια κινητήριο δύναμη, με όποια πρώτη ύλη κι αν εργαζόμαστε. Εμείς αυτό που θέλουμε, πέρα από την οικονομική ευπραξία -δεν το συζητώ, πρέπει να ζήσουμε από αυτό και θέλουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς- είναι να μυήσουμε τον καταναλωτή μέσα από τα προϊόντα μας στη θεραπευτική δύναμη της φύσης, να του εμφυσήσουμε τη διάθεση για την καλλιέργεια μίας σχέσης σεβασμού και αρμονικής συνύπαρξης με τη φύση.

● Απόδειξη της ποιότητάς σας άλλωστε δεν είναι και τα βραβεία Great Taste Αwards;

Βραβεύσεις από τα Great Taste Αwards έχουν πάρει εκτός του γλυκανίσου, το μέλι δάσους ένα χρυσό αστέρι (2017), το πεύκου έχει πάρει ένα χρυσό αστέρι το 2017 κι ένα φέτος, το 2018. Φέτος όμως είχαμε και μια πολύ σημαντική διάκριση, που αφορά τη νωπή πολυανθική βιολογική γύρη μας, η οποία πήρε δύο χρυσά αστέρια. Είναι σημαντικό ότι για τις χρονιές 2017, 2018 είμαστε μόνο δύο βραβευμένοι από τα Great Taste Αwards παραγωγοί γύρης κι είμαστε και οι δύο Ελληνες (σσ. αναφέρεται στα χρόνια που συμμετέχουν στον διαγωνισμό).

Αυτό σημαίνει ότι η νωπή γύρη στην Ελλάδα έχει όντως, εκτός από τα υγιεινά χαρακτηριστικά, και εξαιρετική γεύση που την εκτιμούν στο εξωτερικό. Βέβαια δουλεύουμε όλες τις αμιγείς κατηγορίες ελληνικού μελιού, αλλά «κυνηγάμε» τα ιδιαίτερα μέλια, όπως είναι π.χ. του γλυκανίσου. Εχουμε πεύκου, δάσους, ελάτης, ερείκης, όλα τα γνωστά μέλια. Δουλεύουμε δρυ (βελανιδιά) που είναι πολύ σημαντικό μέλι, κουμαριά, θυμάρι.

Στην ιστοσελίδα μας μπορεί να δει κάποιος όποια μέλια έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

● Το σκεπτικό πίσω από τον τρόπο που δραστηριοποιείστε, η συμμετοχή σας σε διεθνείς εκθέσεις και διαγωνισμούς σηματοδοτούν και ένα προσανατολισμό εξαγωγικό;

Θα είμαι ειλικρινής. Εμείς, στο ξεκίνημά μας, είχαμε ανάγκη να επικοινωνήσουμε τα προϊόντα μας με οποιοδήποτε τρόπο. Εξ ου και η συμμετοχή μας σε διαγωνισμούς ή εκθέσεις, αλλά και η συνεργασία μας με κάποια ελληνικά Πανεπιστήμια. Από την αρχή της πορείας μας συνεργαστήκαμε με το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας που είχαμε την τιμή να πάρουν τα προϊόντα μας και να τα επικοινωνήσουν.

Δεν διαχωρίζουμε λοιπόν την Ελλάδα από τον υπόλοιπο κόσμο, απλώς η Ελλάδα είναι μία χώρα από όλες τις δυνητικές αγορές. Προφανώς έχουμε έντονη εξωστρέφεια και στόχευση σε κάποιες αγορές που έχουν κουλτούρα μελιού, όπως είναι η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σκανδιναβία, η Γαλλία, το Βέλγιο με τις οποίες ήδη συνεργαζόμαστε. Τώρα είμαστε σε επαφή με Αμερική και Ινδία (με παγκόσμια αλυσίδα 4/5 αστέρων ξενοδοχείων).

● Στην Ελλάδα πού σας βρίσκει κανείς;

Στην Ελλάδα προωθούμε τα προϊόντα μας κυριότερα μέσα από την ιστοσελίδα μας, αλλά είμαστε και σε κάποια καταστήματα (concept stores) και ενημερωμένα φαρμακεία.

Σε λίγο διάστημα ευελπιστούμε ότι θα βρισκόμαστε στα φαρμακεία σε πανελλαδικό επίπεδο. Επιλέγουμε τις συνεργασίες μας. Ούτως ή άλλως απευθυνόμαστε σε ένα κόσμο που θα εκτιμήσει το 1,5 ευρώ που θα πληρώσει παραπάνω για ένα προϊόν.

Παρά την κρίση, βλέπουμε ότι ο μέσος καταναλωτής πάει να ξεφύγει λίγο από τη μαζική κατανάλωση κι επιλέγει καλής ποιότητας προϊόντα. Και ένα άριστο προϊόν, διαπιστευμένο, κοστίζει ακριβότερα.

Ο καταναλωτής που αξιώνει την ιχνηλασιμότητά του, ξέρει και αποδέχεται ότι αυτό έχει ένα κόστος που συμπεριλαμβάνεται στην τελική τιμή του.

● Είπατε ότι συνεργάζεστε με κάποια Πανεπιστήμια. Σε ποιο επίπεδο;

Πρόσφατα ξεκινήσαμε μια συνεργασία με το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Λάρισας, με τους κ. Μόσιαλο και Κουρέτα, οι οποίοι ασχολούνται με τα υγιεινά χαρακτηριστικά των τροφίμων.

Δώσαμε τα μέλια μας για αναλύσεις, για να δούμε την αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση τους, με σκοπό κάποτε να κάνουμε τους λεγόμενους «ισχυρισμούς υγείας».

Να αντιμετωπίζουμε δηλαδή το μέλι ως φάρμακο, όπως κάνουν οι Νεοζηλανδοί με το μέλι μανούκα που έχουν και φτάνει να πωλείται μέχρι και 200 δολάρια το κιλό. Τα δικά μας αντίστοιχου επιπέδου μέλια είναι της βαμβακιάς και του γλυκανίσου.

Ξέρετε, δεν είναι ανάγκη να φάμε τέσσερις κουταλιές μέλι ημερησίως. Μία κουταλιά φτάνει και περισσεύει, αρκεί το μέλι να είναι άριστης ποιότητας, πιστοποιημένο, βιολογικό. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα -γιατί το μέλι είναι ακριβό προϊόν- ας πάρουμε από ένα μελισσουργό που γνωρίζουμε.

Εμείς, επειδή είμαστε και οι δύο επιστήμονες, απ’ όταν ξεκινήσαμε αυτή μας την δραστηριότητα θέλουμε, όσο το δυνατόν, να τεκμηριώσουμε όχι μόνο την ποιότητά των δικών μας προϊόντων, αλλά τις δυνατότητες της ελληνικής φύσης σε ό,τι αυτή παράγει.

 Info

Bee naturalles, enclosing nature

ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο καλός περιβολάρης κάνει «πράσινες συμμαχίες»
ο βιβλίο της Louise Riotte «Συγκαλλιέργειες για το βιολογικό περιβόλι» έρχεται να βοηθήσει τους ερασιτέχνες λάτρεις της κηπουρικής να έχουν ένα εύρωστο και παραγωγικό περιβόλι με την απλή, φυσική μέθοδο της...
Ο καλός περιβολάρης κάνει «πράσινες συμμαχίες»
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Να ξανασυνδεθούμε με τον παραγωγό και τη φύση»
Η Σάιλα Ντάρμος παρέλαβε από τον πατέρα της ένα μικρό κομμάτι γης με ελαιώνες και εσπεριδοειδή, κοντά στη θάλασσα, στη Σκάλα Λακωνίας. Μέσα από την παρατήρηση ανέβασε τη διαχείριση των καλλιεργειών σε ακόμη...
«Να ξανασυνδεθούμε με τον παραγωγό και τη φύση»
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις»!
Η Ευαγγελία Μύταλα και ο Στάθης Μηλιώτης άκουσαν αυτό που τους έλεγε η καρδιά τους. Να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της γης. Επέλεξαν να εγκαταλείψουν τον πρότερο επαγγελματικό βίο με όποιο κίνδυνο αυτή τους...
«Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις»!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ακόμα ένα «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ Χωριό»!
Τα δεκατρία καταστήματα έφτασε η αλυσίδα «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ Χωριό» που αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη διατροφή.
Ακόμα ένα «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ Χωριό»!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ελιές από τον τόπο μας, με ισχυρισμό υγείας!
Υπάρχουν ελληνικές επιτραπέζιες ελιές που να φέρουν ισχυρισμό υγείας; Ναι, και μάλιστα βραβεύτηκαν πρόσφατα. Ο λόγος για τις «Λεμονένιες» και «Βαλσαμικές» επιτραπέζιες ελιές των Βιολογικών Ελαιώνων...
Ελιές από τον τόπο μας, με ισχυρισμό υγείας!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γιώργος Ζαρζώνης: Οδηγός μας στη φύση της Ελλάδας
Είναι ένας από τους φωτογράφους του κόσμου που επέλεξαν να αφοσιωθούν στην απαθανάτιση και καταγραφή στη συλλογική μνήμη τοπίων της Ελλάδας, να αναδείξουν το κάλλος της φύσης.
Γιώργος Ζαρζώνης: Οδηγός μας στη φύση της Ελλάδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας