Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια αποικία ιππόκαμπων και δίχτυα «φαντάσματα» στο Στρατώνι!

Αρετή Κομνηνού/ Ghost Fishing

Μια αποικία ιππόκαμπων και δίχτυα «φαντάσματα» στο Στρατώνι!

  • A-
  • A+

Περισσότερο από ένας τόνος δίχτυα «φαντάσματα» ανασύρθηκε πριν από λίγο καιρό από το βυθό στο Στρατώνι, εκεί που βρίσκεται μια από τις ελάχιστες αποικίες ιππόκαμπων στις ελληνικές θάλασσες.

Τα πρώτα πέντε χρόνια δράσης της Healthy Seas, μιας από τις ΜΚΟ που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, σε συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς, έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 375 τόνοι αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά που ισοδυναμεί με το βάρος δύο γαλάζιων φαλαινών.

«Σταθμός των δράσεων μας στην Ελλάδα αποτέλεσε η αποστολή μας στη Σαντορίνη με τον Πιερ-Ιβ Κουστό στις 8 Ιουνίου 2018, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών. Ηταν η πρώτη δράση καθαρισμού από χαμένα αλιευτικά εργαλεία που πραγματοποιήθηκε στο σημείο όπου θα δημιουργηθεί η θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή. Επίκεντρο των δράσεών μας αποτελούν επίσης και τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και είμαστε πολύ χαρούμενοι που στην Ελλάδα, από τον Οκτώβρη του 2018, υλοποιούμε ένα τέτοιο πρόγραμμα τακτικά», λέει η Τζένη Ιωάννου από τη Healthy Seas.

Μια Κυριακή στο Στρατώνι

Εξι δύτες από τις καταδυτικές ομάδες AquaTec και UFR Team και της καταδυτικής σχολής NGUE (Northern Greece Underwater Explorers) πραγματοποίησαν τρεις διαφορετικές καταδύσεις σε ύφαλο κοντά σε μια από τις ελάχιστες αποικίες ιππόκαμπων στην Ελλάδα.

Τα δίχτυα - φαντάσματα που ανασύρθηκαν μεταφέρθηκαν στην εταιρεία ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ που συνεργάζεται με την Healthy Seas για τη συλλογή των άχρηστων διχτυών.

«Στη συνέχεια», όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της Ghost Fishing Greece Νίκος Καρατζάς, «τα δίχτυα θα καθαριστούν από τη Nofir για να καταλήξουν σε εργοστάσιο της Aquafil, όπου θα μετατραπούν σε υψηλής ποιότητας νήμα για βάση με νέα βιώσιμα προϊόντα όπως μαγιό, χαλιά κ.ά».

Το θαύμα της επιβίωσης

«Από το 2007, που εντοπίσαμε για πρώτη φορά την παρουσία ιππόκαμπων στο παράλιο Στρατώνι, ο πληθυσμός τους ήταν πυκνός. Το 2010 μια μεγάλη θεομηνία έπληξε την περιοχή, με αποτέλεσμα τόνοι φερτών υλικών να καταλήξουν στη θάλασσα. Στη συνέχεια ο πληθυσμός τους μειώθηκε σημαντικά, αλλά από το 2010 έως σήμερα παρατηρείται σταδιακή ανάκαμψη. Από το 2014, που ξεκίνησε η καταγραφή τους στον ύφαλο του Στρατωνίου, ο πληθυσμός τους εκτιμάται σε δεκάδες κι ευτυχώς δεν έχουμε μέχρι τώρα καμιά ένδειξη για οποιαδήποτε επιβάρυνση στην υδάτινη στήλη. Αντίθετα, μάλιστα, παρουσιάζεται υπερτροφία, καθώς έχουν τεκμηριωθεί πλήθος ειδών για τα οποία έχουμε φωτογραφίες, βίντεο και ημερολόγια. Μάλιστα έχουμε διεξάγει κοκκομετρίες από το ίζημα του πυθμένα, έχουμε πάρει δείγματα νερού και έχουμε κάνει μετρήσεις αλατότητας. Η παρουσία των ιππόκαμπων στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει εξηγηθεί μέχρι σήμερα...», λέει ο Βασίλης Μεντογιάννης, διευθυντής της UFR - Team.

Ερευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την επικράτεια υποδηλώνουν την εμφάνιση μεμονωμένων ιππόκαμπων, όπως για παράδειγμα στα Χανιά της Κρήτης, στην Εύβοια, στο Ρίο, στο Αίγιο και στην Ψάθα Αλεποχωρίου.

Ghost Fishing

Το Ghost Fishing Foundation είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός εθελοντών τεχνικών δυτών που αναλαμβάνει, υποστηρίζει και προωθεί πρωτοβουλίες ανάσυρσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στις θάλασσες και τους ωκεανούς.

Από το 2012 έχει διεξάγει καταδύσεις έρευνας και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων διχτυών σε Βόρεια Θάλασσα, Αδριατική, Αιγαίο, Μεσόγειο και στον Ειρηνικό Ωκεανό σε συνεργασία με πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και με την υποστήριξη μιας συνεχόμενα αυξανόμενης ομάδας εθελοντών τεχνικών δυτών.

Healthy Seas

Η πρωτοβουλία «Healthy Seas, a Journey from Waste to Wear» έχει στόχο την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις θάλασσες, ειδικότερα τα δίχτυα αλιείας και την ανακύκλωσή τους σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα «κάστρα» της Ερμιονίδας και τα κρυμμένα μυστικά τους
H Ερμιονίδα, εμβληματικός θερινός προορισμός, είναι πολύ γνωστή, σχεδόν διάσημη: για τις δαντελωτές ακρογιαλιές της, τους παραδείσιους κόλπους και τα...
Τα «κάστρα» της Ερμιονίδας και τα κρυμμένα μυστικά τους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα φώτα ενός ορίζοντα
Οι 1.297 φάροι που συντηρούνται από την Υπηρεσία Φάρων καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες φωτοσήμανσης 9.835 νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, καθώς και...
Τα φώτα ενός ορίζοντα
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ασφυξία» από τα πλαστικά μας
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, 4,8 έως 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς. H ποσότητα αυτή είναι ικανή να γεμίσει...
«Ασφυξία» από τα πλαστικά μας
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Η Μάνη είναι η Μεσόγειος!»
H λέξη «βιοποικιλότητα» είναι μια έννοια θολή και σίγουρα παρεξηγημένη για τον πολύ κόσμο. Αυτό ήταν ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψε από...
«Η Μάνη είναι η Μεσόγειος!»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αναβάθμιση των αναβαθμίδων
Η κατασκευή της ξερολιθιάς, στοιχείο του μεσογειακού τοπίου, συνδέεται με την παραδοσιακή οργάνωση του παραγωγικού χώρου των αγροτικών κοινοτήτων και...
Αναβάθμιση των αναβαθμίδων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προεδρικά διατάγματα για τις μαρίνες Χίου και Αλίμου
Τα πρώτα στην Ελλάδα Προεδρικά Διατάγματα έγκρισης γενικού σχεδιασμού τουριστικών λιμένων -στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου περί τουριστικών...
Προεδρικά διατάγματα για τις μαρίνες Χίου και Αλίμου