Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βιταμίνη Κ: Πόσο σημαντική είναι για την υγεία των οστών;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιταμίνη Κ: Πόσο σημαντική είναι για την υγεία των οστών;

  • A-
  • A+

Ο ρόλος της βιταμίνης Κ στη διαδικασία πήξης του αίματος είναι γνωστός και καλά τεκμηριωμένος. Ενδιαφέρον προκαλούν, ωστόσο, τα αποτελέσματα σχετικά πρόσφατων μελετών που προσδίδουν στη βιταμίνη Κ έναν επιπλέον ρόλο στην υγεία των οστών. Ετσι, αυξημένη πρόσληψή της φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα και μικρότερο κίνδυνο για κατάγματα.

Πώς καλύπτει όμως ο ανθρώπινος οργανισμός τις ανάγκες του σε βιταμίνη Κ; Γνωρίζουμε ότι απαντάται κυρίως σε δύο μορφές στη διατροφή μας.

Η πρώτη, η Κ1, βρίσκεται κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά -ιδίως φύλλα από παντζάρια-, μπρόκολο, σπαράγγια, ορισμένα φρούτα και βότανα, τα οποία αποτελούν και τη βασικότερη πηγή διατροφικής πρόσληψης.

Η δεύτερη μορφή, η Κ2, βρίσκεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες στο αυγό, σε κάποια τυριά και κρέατα, ενώ σε μεγάλες ποσότητες συναντιέται σε λίγες μόνο τροφές, όπως είναι για παράδειγμα οι ζυμωμένοι σπόροι σόγιας (γιαπωνέζικο natto) κ.λπ.

Στον ανθρώπινο οργανισμό μια ποσότητα βιταμίνης Κ παράγεται και από βακτηρίδια που ζουν στο έντερό μας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαιτητική Κ1 είναι πιθανό να μετατρέπεται σε Κ2.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, πλήθος μελετών έχουν δημοσιευτεί σε παγκόσμια κλίμακα, υποστηρίζοντας τη σχέση μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης βιταμίνης Κ και της οστικής πυκνότητας.

Η οστική πυκνότητα πρακτικά καταδεικνύει (υποδηλώνει μήπως;) πόσο ασβέστιο έχουν τα οστά μας και επομένως πόσο σκληρά και ανθεκτικά είναι. Συνεπώς, αποτελεί τον βασικό διαγνωστικό κλινικό δείκτη για την οστεοπόρωση.

Ομως, η ωφέλιμη δράση της βιταμίνης Κ στα οστά δεν εξαντλείται εκεί, καθώς φαίνεται να βοηθά όχι μόνο στην αύξηση της οστικής πυκνότητας αλλά και στη μικροαρχιτεκτονική των οστών. Αυτό σημαίνει ότι τα οστά γίνονται πιο ανθεκτικά ακόμη και αν δεν σημειωθεί αύξηση της οστικής πυκνότητας. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το εύρημα αυτό προκύπτει από περιορισμένο αριθμό μελετών, κυρίως εξαιτίας διαφόρων δυσκολιών που προκύπτουν κατά τη σχετική μελέτη.

Η ωφέλιμη δράση της βιταμίνης Κ αφορά ιδιαίτερα τη συμβολή της στην ενεργοποίηση κάποιων βιομορίων που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα εναπόθεσης του ασβεστίου στα οστά. Παράλληλα, η Κ2 φαίνεται να συνεισφέρει και στους κυτταρικούς μηχανισμούς ενεργοποίησης της σύνθεσης των οστών.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, και αποτελεί πλέον γνώση, είναι ότι η εναπόθεση ασβεστίου στα οστά δεν τελειώνει στην εφηβεία, όπως πιστεύαμε, αλλά αποτελεί μια δυναμική διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Σε μελέτες της δικής μας ομάδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο δείξαμε ότι η παράλληλη διατροφική κάλυψη σε ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για ένα έτος οδήγησε σε αύξηση της οστικής τους πυκνότητας, η οποία παρέμεινε και στις μετρήσεις που κάναμε δύο χρόνια μετά την παρέμβαση.

Μάλιστα, η συγχορήγηση βιταμίνης Κ, ανεξαρτήτως μορφής (Κ1 ή Κ2), έδωσε καλύτερα αποτελέσματα απ' ό,τι η χορήγηση μόνο ασβεστίου και βιταμίνης D.

Συνεπώς, από τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται ότι η βιταμίνη Κ αποτελεί σημαντικό παράγοντα και για τη σκελετική μας υγεία.

Μια διατροφή πλήρης και ισορροπημένη σε ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη και να οδηγήσει σε βελτίωση της οστικής μας υγείας, ακόμα και μετά το πέρας της εφηβείας.

*Δρ., Πρόεδρος της Ενωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, επιστημονικός υπεύθυνος της Nutriscience

ΝΗΣΙΔΕΣ
Προστατέψτε την υγεία των παιδιών σας στο σχολείο
Τα παιδιά αρρωσταίνουν συχνότερα από τους ενήλικες. Οι γονείς μπορούν να τα προστατέψουν ακολουθώντας το πρόγραμμα εμβολιασμού, διδάσκοντάς τα τους κανόνες καλής υγιεινής και ασκώντας τα σε αυτούς.
Προστατέψτε την υγεία των παιδιών σας στο σχολείο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πόσα μικροπλαστικά φάγαμε σήμερα;
Πρώτη στο είδος της έρευνα αποδεικνύει ότι ετησίως καταπίνουμε μαζί με το φαγητό που τρώμε, το νερό που πίνουμε αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε από 39.000 έως 121.000 μικροπλαστικά σωματίδια.
Πόσα μικροπλαστικά φάγαμε σήμερα;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δεν μου αρέσει το σώμα μου...
Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που βιώνουν τα άτομα με διαταραχή βάρους είναι η σχέση με το σώμα τους. Ο υπέρβαρος δεν θέλει να βλέπει το σώμα του.
Δεν μου αρέσει το σώμα μου...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τροφές καλές για εμάς, καλές και για τον πλανήτη
Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βασίζεται και προέρχεται από μόλις δώδεκα είδη φυτών και πέντε είδη ζώων. Οι περιορισμένης κλίμακας διατροφικές προτιμήσεις επιδρούν αρνητικά τόσο στην υγεία μας όσο...
Τροφές καλές για εμάς, καλές και για τον πλανήτη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Διατροφή και νόσος Πάρκινσον
Η νόσος Πάρκινσον είναι μία νευρομυϊκή διαταραχή που οφείλεται σε μειωμένα επίπεδα ντοπαμίνης στα βασικά γάγγλια του εγκεφάλου. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη...
Διατροφή και νόσος Πάρκινσον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Σήματα κινδύνου από το σώμα
Ο πεπτικός εγκέφαλος ελέγχει ιδιοφυώς τον ρυθμό του βασικού μεταβολισμού. Το κεντρικό σημείο ελέγχου στην κοιλιά οργανώνει τη μάχη ενάντια στους κακόβουλους εισβολείς: εκείνοι οι μικροοργανισμοί που συμβιώνουν...
Σήματα κινδύνου από το σώμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας