• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.4°C / 31.3°C
  2 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 30.5°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 29.8°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 25.9°C
  0 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  2 BF
  50%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 28.5°C
  1 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 26.2°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.8°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 28.6°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.9°C / 27.7°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.6°C / 30.7°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.8°C / 28.2°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.6°C / 31.5°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 28.8°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.4°C / 30.5°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  35%
Βιταμίνη Κ: Πόσο σημαντική είναι για την υγεία των οστών;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιταμίνη Κ: Πόσο σημαντική είναι για την υγεία των οστών;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο ρόλος της βιταμίνης Κ στη διαδικασία πήξης του αίματος είναι γνωστός και καλά τεκμηριωμένος. Ενδιαφέρον προκαλούν, ωστόσο, τα αποτελέσματα σχετικά πρόσφατων μελετών που προσδίδουν στη βιταμίνη Κ έναν επιπλέον ρόλο στην υγεία των οστών. Ετσι, αυξημένη πρόσληψή της φαίνεται να σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα και μικρότερο κίνδυνο για κατάγματα.

Πώς καλύπτει όμως ο ανθρώπινος οργανισμός τις ανάγκες του σε βιταμίνη Κ; Γνωρίζουμε ότι απαντάται κυρίως σε δύο μορφές στη διατροφή μας.

Η πρώτη, η Κ1, βρίσκεται κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά -ιδίως φύλλα από παντζάρια-, μπρόκολο, σπαράγγια, ορισμένα φρούτα και βότανα, τα οποία αποτελούν και τη βασικότερη πηγή διατροφικής πρόσληψης.

Η δεύτερη μορφή, η Κ2, βρίσκεται σε πολύ μικρότερες ποσότητες στο αυγό, σε κάποια τυριά και κρέατα, ενώ σε μεγάλες ποσότητες συναντιέται σε λίγες μόνο τροφές, όπως είναι για παράδειγμα οι ζυμωμένοι σπόροι σόγιας (γιαπωνέζικο natto) κ.λπ.

Στον ανθρώπινο οργανισμό μια ποσότητα βιταμίνης Κ παράγεται και από βακτηρίδια που ζουν στο έντερό μας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η διαιτητική Κ1 είναι πιθανό να μετατρέπεται σε Κ2.

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, πλήθος μελετών έχουν δημοσιευτεί σε παγκόσμια κλίμακα, υποστηρίζοντας τη σχέση μεταξύ της διαιτητικής πρόσληψης βιταμίνης Κ και της οστικής πυκνότητας.

Η οστική πυκνότητα πρακτικά καταδεικνύει (υποδηλώνει μήπως;) πόσο ασβέστιο έχουν τα οστά μας και επομένως πόσο σκληρά και ανθεκτικά είναι. Συνεπώς, αποτελεί τον βασικό διαγνωστικό κλινικό δείκτη για την οστεοπόρωση.

Ομως, η ωφέλιμη δράση της βιταμίνης Κ στα οστά δεν εξαντλείται εκεί, καθώς φαίνεται να βοηθά όχι μόνο στην αύξηση της οστικής πυκνότητας αλλά και στη μικροαρχιτεκτονική των οστών. Αυτό σημαίνει ότι τα οστά γίνονται πιο ανθεκτικά ακόμη και αν δεν σημειωθεί αύξηση της οστικής πυκνότητας. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το εύρημα αυτό προκύπτει από περιορισμένο αριθμό μελετών, κυρίως εξαιτίας διαφόρων δυσκολιών που προκύπτουν κατά τη σχετική μελέτη.

Η ωφέλιμη δράση της βιταμίνης Κ αφορά ιδιαίτερα τη συμβολή της στην ενεργοποίηση κάποιων βιομορίων που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα εναπόθεσης του ασβεστίου στα οστά. Παράλληλα, η Κ2 φαίνεται να συνεισφέρει και στους κυτταρικούς μηχανισμούς ενεργοποίησης της σύνθεσης των οστών.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, και αποτελεί πλέον γνώση, είναι ότι η εναπόθεση ασβεστίου στα οστά δεν τελειώνει στην εφηβεία, όπως πιστεύαμε, αλλά αποτελεί μια δυναμική διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Σε μελέτες της δικής μας ομάδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο δείξαμε ότι η παράλληλη διατροφική κάλυψη σε ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες για ένα έτος οδήγησε σε αύξηση της οστικής τους πυκνότητας, η οποία παρέμεινε και στις μετρήσεις που κάναμε δύο χρόνια μετά την παρέμβαση.

Μάλιστα, η συγχορήγηση βιταμίνης Κ, ανεξαρτήτως μορφής (Κ1 ή Κ2), έδωσε καλύτερα αποτελέσματα απ' ό,τι η χορήγηση μόνο ασβεστίου και βιταμίνης D.

Συνεπώς, από τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα φαίνεται ότι η βιταμίνη Κ αποτελεί σημαντικό παράγοντα και για τη σκελετική μας υγεία.

Μια διατροφή πλήρης και ισορροπημένη σε ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη και να οδηγήσει σε βελτίωση της οστικής μας υγείας, ακόμα και μετά το πέρας της εφηβείας.

*Δρ., Πρόεδρος της Ενωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, επιστημονικός υπεύθυνος της Nutriscience

ΝΗΣΙΔΕΣ
«Δεν έχετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας»
Προτεραιότητα σημαίνει: διασφαλίζω τον εαυτό μου για να αντέχω, για να διαθέτω βασικά δεδομένα δύναμης, ανθεκτικότητας και υγείας, ώστε να μην καταφεύγω σε κλοπή δεδομένων, σε κλοπή τροφής, δηλαδή σε πρόσκαιρη...
«Δεν έχετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φαγητό χωρίς πείνα
Καθημερινά δίνουμε τη μάχη για την ψυχική και σωματική μας επιβίωση. Οι άνθρωποι που έχουν ψυχαναγκασμό με το φαγητό την ώρα που κάθονται να φάνε δεν αναρωτιούνται εάν πεινάνε ή εάν το φαγητό το έχουν ανάγκη...
Φαγητό χωρίς πείνα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ωρα για γυμναστική
Ωρα για γυμναστική, τώρα που επιστρέφουμε από τις (όποιες) διακοπές μας. Πάντα είναι ώρα για γυμναστική, αλλά πού να τη βρούμε, την... ώρα. Εγώ πάντως κάθε πρωί «κλέβω» μισή ωρίτσα, να ξέρετε.
Ωρα για γυμναστική
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καραντίνα σε βουλιμία
Ο χειρότερος εφιάλτης για έναν άνθρωπο με διαταραχή βάρους είναι να του τύχει αυτή ακριβώς η κατάσταση που βιώνουμε τώρα. Ο εγκλεισμός. Ο περιορισμός της απασχόλησης.
Καραντίνα σε βουλιμία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Λεμόνι στη ζωή μας
Το λεμόνι είναι καλλιεργημένο υβρίδιο που προέρχεται από άγριες ποικιλίες, όπως το κίτρο και το μανταρίνι και αποτελεί μια μικρή διατροφική έκπληξη.
Λεμόνι στη ζωή μας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αξίζει να τρώμε βιολογικά
Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες φτάνουν στους καταναλωτές για τα οφέλη της κατανάλωσης βιολογικών τροφών και γίνονται αποδεκτές όχι γιατί μαθαίνουμε κάτι εκπληκτικά καινούργιο, αλλά γιατί απλά η χρονική...
Αξίζει να τρώμε βιολογικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας