Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σήμερα ξεκίνησα δίαιτα…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμερα ξεκίνησα δίαιτα…

  • A-
  • A+

Διάλεξε την πιο ωραία μελωδία από τη συσκευή του κινητού της τηλεφώνου και τη ρύθμισε να την ξυπνάει στις επτά το πρωί. Την πρώτη μέρα, όταν σηκώθηκε, αισθάνθηκε μια μικρή χαρά με τον ήχο που έφτανε στα αυτιά της και ήρεμη κατευθύνθηκε στο μπάνιο.

Είχε αποφασίσει σήμερα να κινηθεί διαφορετικά από τις προηγούμενες ημέρες. Το ντους που έκανε είχε ζεστό νερό και μύριζε υπέροχα το αφρόλουτρο, σκουπίστηκε, έβαλε κρέμα στο πρόσωπο και στο σώμα, έφτιαξε τα μαλλιά της, βάφτηκε και πήγε να φτιάξει τον καφέ της. Ενιωθε τόνωση και μύριζε όμορφα.

Ενα κουταλάκι καφέ, ζεστό νερό, καθόλου ζάχαρη, σήμερα θα έκανε ό,τι μπορούσε καλύτερο με τη διατροφή της.

«Τι θα φτιάξω για πρωινό;» αναρωτήθηκε· διάλεξε φρούτα και έβαλε σε ένα σακουλάκι αμύγδαλα και καρύδια για να φάει στο γραφείο. Στις επτά και μισή πήγε έξω από το δωμάτιο των παιδιών της, χτύπησε απαλά την πόρτα λέγοντας «είναι ώρα να ξυπνήσετε, τι πρωινό προτιμάτε να σας φτιάξω;», ενώ σκεφτόταν πως το βράδυ θα τους πρότεινε να βάζουν τα ίδια το ξυπνητήρι τους και να φτιάχνουν μόνα τους το πρωινό τους, δεν ήταν πια δική της δουλειά, εκείνη είχε να φροντίσει το δικό της πρωινό.

Οπως συνέβαινε πάντα, άργησαν να σηκωθούν και ξέσπασε το «ταυτόχρονα»: πλυσίματα, ντυσίματα, φωνές, στα πεταχτά ένα ποτήρι γάλα.

Η μέρα όμως σήμερα ξεκίναγε διαφορετικά, είχε δύο διαφορετικά στοιχεία: το ένα ήταν πως παρέμεινε ήρεμη και το άλλο πως τα ίδια τα παιδιά έβαλαν το γάλα στα ποτήρια τους. Ούτως ή άλλως μόνο γάλα διάλεγαν να πιουν, βιαστικά και απρόθυμα. Ακόμα και η επιβίβαση στο αυτοκίνητο, η αποβίβαση στο σχολείο, η αποβίβαση στον σταθμό του μετρό είχαν ένα τραγουδιστό «καλημέρα».

Στη διαδρομή με το λεωφορείο ανακάλυψε πως η πόλη είχε ζωή, κοίταγε έξω από το παράθυρο, μέχρι και το κτίριο της δουλειάς της της φάνηκε διαφορετικό.

Κάθισε στο γραφείο της· φοβόταν πως θα την παρασύρει ο ρυθμός των απαιτήσεων και του όγκου δουλειάς που την περίμενε, πως θα αναζητούσε τα κουλουράκια από το συρτάρι της και το ντόνατς για να κάνει το πρώτο διάλειμμα της ημέρας. Δεν ήξερε πώς να μην καταβληθεί από την ένταση και το στρες του ρυθμού με τον οποίο είχε μάθει να δουλεύει.

Είχε όμως ποτέ αντικρίσει τον δικό της ρυθμό; Ποιος ήταν και τι σήμαινε «δικός μου τρόπος διεκπεραίωσης»; Πρώτη φορά απαντούσε στον εαυτό της.

Ανακάλυψε πως είχε μάθει να είναι «έρμαιο των πραγμάτων», έρμαιο των απαιτήσεων, των χρονικών προθεσμιών, του άγχους και της έντασης, των καθηκόντων και των ρυθμών των άλλων. Σαν να μην είχε κρίση…

Δεν είχε μάθει ποτέ να συσχετίζει τις δυνατότητές της, τις ικανότητές της, την εμπειρία της με τον χρόνο που η ίδια χρειαζόταν.

Εβαλε μια πρώτη τάξη στις σκέψεις της: τι είχε να κάνει καταρχήν; ποια δουλειά έπρεπε να τελειώσει πρώτη; τι επόμενο είχε να τακτοποιήσει; Λειτούργησε με προτεραιότητες. Είχε πλέον άποψη για εκείνη.

Τους ξηρούς καρπούς τους έφαγε όταν έκανε πραγματικό διάλειμμα για να ξεκουραστεί.

Οταν επέστρεφε σπίτι ήταν ακόμα ήρεμη, ένιωθε ανακουφισμένη και πρώτη φορά ικανοποιημένη από το ξεκαθάρισμα που είχε κάνει, είχε εμφανίσει τη δική της γνώμη. Ενα καινούργιο συναίσθημα βίωνε, ένα συναίσθημα που την πλημμύριζε και το ονόμασε γαλήνη.

Παρέα με αυτά που ένιωθε, επισκέφθηκε το βιολογικό κατάστημα και προμηθεύτηκε καστανό ρύζι, ταχίνι και νιφάδες δημητριακών. Δεν έτρεχε πια, δεν τη βοήθησε το ψωμί με το κίτρινο τυρί, στην κουζίνα της έκοψε με την ησυχία της σαλάτα με πολλά λαχανικά, την πιο πολύχρωμη της ζωής της, μούλιασε ρεβίθια για την επόμενη μέρα και σκέφτηκε μήπως κατάφερνε, παράλληλα με τις απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών, να ξεκινήσει συστηματικό περπάτημα. Εκείνο το μεσημέρι στο σπίτι ήταν διαφορετικό!

Αποφάσισε να αφήσει άπλυτα τα πιάτα στον νεροχύτη και πήγε να ξαπλώσει. Τα ριγωτά σοκοφρετάκια δεν ήταν πια καρφωμένα στη σκέψη της.

Στη βραδινή επιστροφή της στο σπίτι, η κούρασή της ήταν αλλιώτικη. Μπορούσε να καθίσει στον καναπέ και να χαλαρώσει. Δεν ένιωθε υποχρεωμένη να κάνει τίποτα, γι’ αυτό και διάλεξε να ετοιμάσει βραδινό χωρίς να πάρει κουράγιο από τις πάστες της και τα σοκολατάκια.

Ηξερε, όταν κάθισε στην τηλεόραση για να παρακολουθήσει ταινία, πως είχε να οργανώσει πάρα πολλά πράγματα τον επόμενο καιρό. Είχε πολλή δουλειά να κάνει, να βρει καινούργιους τρόπους διαχείρισης· είχε όμως το δικαίωμα να διαλέξει, να προτιμήσει, να ορίσει, να αποφασίσει υπολογίζοντας τον εαυτό της…

Εξαφανίστηκαν οι σκέψεις και η λίστα από το μυαλό, το σίδερο θα το προγραμμάτιζε.

Δεν είχε κανέναν λόγο να αναβάλει για αύριο τίποτα. Χωρίς πίεση, σήμερα, είχε ξεκινήσει δίαιτα…

Ξέρετε ότι

Διάμεσος εγκέφαλος: υποθάλαμος

 

Μέρος του υποθαλάμου είναι και η επίφυση (epiphysis cerebri, pineal gland, pineal body ή conarium)

 

O Ντεκάρτ πίστευε ότι η επίφυση είναι το σημείο συνάντησης ψυχής-σώματος

 

Οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι στην επίφυση παράγονται ορμόνες με διάφορες δράσεις (π.χ. ωκυτοκίνη)

 

Η έκκριση ορμονών από την επίφυση ελέγχεται από ουσίες που εκκρίνει ο υποθάλαμος. Εχουμε έτσι ένα είδος «χημικού modulation»

 

Η επίφυση μετατρέπει τα σήματα του νευρικού συστήματος σε ενδοκρινή (χημικά) σήματα. Αρα είναι ένας electro-chemical converter (ή compiler)

 

Ο υποθάλαμος έχει παρατηρηθεί ότι σχετίζεται με το γενικό επίπεδο εγρήγορσης, τη σεξουαλική επιθυμία, τη γαλήνια ψυχική κατάσταση.

* Σύμβουλος διατροφής [email protected]

ΝΗΣΙΔΕΣ
Με προσωπική τεχνική η υγιεινή διατροφή μου
Μόνο με ήπια μέθοδο θα αυξήσει κανείς τις πιθανότητες να μένει μακριά από τα διατροφικά άκρα στα οποία συνήθως κινείται: αυστηρή δίαιτα από τη μια, ανεξέλεγκτη ή απρόσεκτη ποσότητα από την άλλη.
Με προσωπική τεχνική η υγιεινή διατροφή μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα
Συνήθως σε μια δίαιτα απαγορεύεται να μη θέλεις. Το «πρέπει να κάνω δίαιτα» είναι μια δεδομένη αφετηρία για τον υπέρβαρο. Η εμπειρία έχει δείξει πως αυτή η πεποίθηση είναι μια ψευδής αίσθηση.
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η τελετουργία της Βουλιμίας
Η πολυφαγία έχει μια λεπτομερή τελετουργία στη διαδικασία βίωσής της. Εχει συγκεκριμένα στάδια, ιδιαίτερη οργάνωση σκέψης, προετοιμασία, έχει συγκεκριμένους κανόνες σε καθορισμένη σειρά.
Η τελετουργία της Βουλιμίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το βάρος των κανόνων
Ο υπέρβαρος άνθρωπος δείχνει συνεχώς να συγκρατείται, να αυτοελέγχεται (αλλά και να ελέγχει...). Λες και διαρκώς κάτι απαγορεύει στον εαυτό του να κάνει ή να πει και συνάμα κάτι επιβάλλει.
Το βάρος των κανόνων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δεν μου αρέσει το σώμα μου...
Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που βιώνουν τα άτομα με διαταραχή βάρους είναι η σχέση με το σώμα τους. Ο υπέρβαρος δεν θέλει να βλέπει το σώμα του.
Δεν μου αρέσει το σώμα μου...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Για να μπούμε σε πρόγραμμα
Η εποχή του καλοκαιριού τελείωσε, ασχέτως αν ο καλός καιρός παραμένει. Ο Σεπτέμβρης έχει πλέον μπει και πολύ σύντομα ξεκινάνε τα σχολεία. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, εκτός από τα παιδιά μπαίνει όλη η...
Για να μπούμε σε πρόγραμμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας