• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 31.2°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.4°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 29.8°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 30.5°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.9°C
  0 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.4°C / 26.6°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.2°C / 31.4°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.3°C / 25.5°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 28.3°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικοδομώντας μια βιώσιμη γεωργία

 • A-
 • A+

Η μετατροπή των απορριμμάτων και του απορριφθέντος χαρτιού σε βιομάζα θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της έκλυσης του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και στην αποθήκευσή του στο έδαφος, καθώς και στον εμπλουτισμό των γεωργικών εκτάσεων, γράφει το επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης «HORIZON».

Οπως είναι γνωστό, η γεωργία υπήρξε ιστορικά μια κυκλική βιομηχανία όπου οι καλλιέργειες χρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά του εδάφους για να αναπτυχθούν, τα οποία στη συνέχεια αντικαθίστανται από κομποστοποιημένα λιπάσματα ή κοπριά. Ωστόσο, η παγκοσμιοποίηση και η εκβιομηχάνιση της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων έχουν διαταράξει αυτόν τον κύκλο, οδηγώντας σε πρακτικές γεωργίας που έχουν οδηγήσει στην υποβάθμιση του ενός τρίτου του εδάφους του πλανήτη!

Ετσι πλέον, οι επιστήμονες εξετάζουν τρόπους αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος με μια προσέγγιση που ευελπιστούν ότι όχι μόνο θα αποκαταστήσει τα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος, αλλά και θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των τεράστιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τη γεωργία.

«Τα αγροτεμάχια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν καταβόθρες που καταβροχθίζουν τον άνθρακα», δήλωσε ο δρ Γιαν Μούμε, γεωργικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό πιθανότατα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά με την εντατική κτηνοτροφία, αλλά η βιώσιμη καλλιέργεια και τα ολοκληρωμένα συστήματα γεωργικών εκμεταλλεύσεων (ισορροπία μεταξύ καλλιεργειών και κτηνοτροφικών προϊόντων) θα μπορούσαν να το κάνουν - και η βιομάζα είναι ένας τρόπος να βοηθήσουμε».

Η θέρμανση ξύλου, φυτικών αποβλήτων και απορριμμάτων χαρτιού σε θερμοκρασίες 400-800 °C υπό περιορισμένες συνθήκες οξυγόνου σχηματίζει ένα προϊόν που ονομάζεται βιομάζα, μοιάζει με τον ξυλάνθρακα και περιέχει 70% άνθρακα. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να προστεθεί στο έδαφος, όπου όχι μόνο αποθηκεύει άνθρακα, αλλά και αλληλεπιδρά με μικρόβια στο έδαφος προκειμένου να βελτιώσει την ικανότητά τους να εγκλωβίζουν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και άνθρακα στο έδαφος.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, η μέθοδος έχει παρουσιάσει μεικτά αποτελέσματα όταν δοκιμάζεται η επίδρασή της στα εδάφη και στις αποδόσεις των καλλιεργειών.

Οι έρευνες

«Υπάρχουν πολλές επιστημονικές έρευνες στις οποίες οι επιστήμονες διερευνούν τις επιπτώσεις των βιοκαυσίμων στις αποδόσεις των καλλιεργειών με μεγάλη ποικιλία θετικών αποτελεσμάτων, αλλά και δεκάδες μελέτες που έδειξαν αρνητικό αποτέλεσμα», τόνισε ο δρ Μούμε, συντονιστής του ερευνητικού προγράμματος CarboPlex, που έχει αναπτύξει ένα προϊόν βιοκαυσίμων το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει τις αγροτικές εκτάσεις να συγκρατήσουν περισσότερο άνθρακα στο έδαφός τους.

Ειδικότερα οι ερευνητές της ομάδας CarboPlex ανέπτυξαν ένα υλικό που ονομάζεται CreChar, το οποίο κατασκευάζεται από απορρίμματα χαρτιού και συνδυάζει άνθρακα και ορυκτά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα και στην παραγωγή βιοαερίου.

Ειδικότερα, στο τέλος της διαδικασίας παραγωγής βιοαερίου, παράγεται ένα υποπροϊόν που αποκαλείται «χωνεμένο» το οποίο, σύμφωνα με το CarboPlex, αυξάνει την αξία του CreChar απορροφώντας περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Αυτό το «χωνεμένο» προϊόν μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί ως οργανικό λίπασμα, αντί των ορυκτών λιπασμάτων που παράγονται από ορυκτά καύσιμα.

«Με ετήσιο δυναμικό στο Ηνωμένο Βασίλειο 900.000 τόνων αυτού του προϊόντος, νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει 60.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μόνο και μόνο αντικαθιστώντας λιπάσματα ορυκτών αζώτου», τόνισε ο δρ Μούμε.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η έκλυση άλλων 619.000 τόνων εκπομπών CO2 θα μπορούσαν να αποφευχθούν μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, επαναχρησιμοποιώντας 180.000 τόνους απορριμμάτων χαρτιού για τη δημιουργία του προϊόντος CreChar. Αυτό όχι μόνο θα απέτρεπε την αποτέφρωση χαρτιού, αλλά θα ενθάρρυνε τη χρήση βιοαερίου αντί για ορυκτά καύσιμα, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητα αποθήκευσης του άνθρακα στο έδαφος.

«Η γεωργία, όπως ήταν για χιλιάδες χρόνια, συνιστά το καλύτερο παράδειγμα της κυκλικής οικονομίας», υπογράμμισε ο δρ Μούμε. Ενα μεγάλο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων στην Ευρώπη, ωστόσο, ξεκινά τώρα σε χώρες ή περιφέρειες που ειδικεύονται στη μαζική παραγωγή ενιαίων προϊόντων για εξαγωγή. Δεν είναι μόνο σημαντικό από την άποψη της γεωργίας, αλλά και από τις γενικές προοπτικές μοντελοποίησης του όλου συστήματος», πρόσθεσε ο δρ Μούμε.

Η Terra-Micro-Carbo στοχεύει να μοιραστεί τα ευρήματά της για χρήση σε κλιματικά μοντέλα, προκειμένου να βοηθήσει στον υπολογισμό του δυναμικού αποθήκευσης άνθρακα των αγροτικών εκτάσεων. Οι εργασίες αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αγρότες και τους υπεύθυνους χάραξης αγροτικής πολιτικής να λάβουν αποφάσεις που να προωθούν μια πιο φιλική προς το κλίμα γεωργία και να μειώσουν τον αντίκτυπο που έχει η βιομηχανία στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αξιοποιώντας τα απορρίμματα των τροφίμων
Είναι ευρέως γνωστό ότι μεγάλες ποσότητες τροφίμων χάνονται ή σπαταλώνται σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, από την αρχική γεωργική παραγωγή μέχρι την τελική κατανάλωση των νοικοκυριών.
Αξιοποιώντας τα απορρίμματα των τροφίμων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η απόρριψη των παλιών θα είναι πονοκέφαλος
Με τη βοήθεια κονδυλίων της Ε.Ε. ειδικοί επιστήμονες εξελίσσουν κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα για τα φωτοβολταϊκά με στόχο τη δημιουργία περισσότερο μιας αποδοτικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας.
Η απόρριψη των παλιών θα είναι πονοκέφαλος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ερχεται το ρομπότ συλλέκτης καρπών
Σε λίγα χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, στα αγροκτήματα θα εργάζονται τα Robocrop για να συλλέγουν τους καρπούς και μάλιστα επι τουλάχιστον 20 ώρες, αντικαθιστώντας έτσι εργάτες.
Ερχεται το ρομπότ συλλέκτης καρπών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι σπόροι της ελπίδας
Τη Συρία την είχα επισκεφθεί πολλά χρόνια πριν ξεσπάσει αυτός ο ανηλεής πόλεμος. Εκείνο που μου είχε κάνει εντύπωση σ’ αυτό το ανέμελο ταξίδι στο σταυροδρόμι των πολιτισμών δεν ήταν μόνο τα αρχαία ερείπια στην...
Οι σπόροι της ελπίδας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το 2019 πρέπει να είναι «καταπράσινο»!
Περιβάλλον, ημερολόγιο 2019. Τι μας κληροδότησε ως γνώση το 2018; Εβαλε τις βάσεις που όμως για να καρποφορήσουν θα πρέπει να τις αναπτύξουμε. Τα τελευταία τερτίπια του καιρού παγκοσμίως, όπως λένε οι...
Το 2019 πρέπει να είναι «καταπράσινο»!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας