• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.6°C / 6.3°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 4.3°C
  4 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 11.2°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 2.9°C
  4 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.5°C
  1 BF
  41%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 3.7°C
  3 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / 0.1°C
  4 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 8.6°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  1 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  3 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 10.2°C
  5 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.6°C / 3.6°C
  5 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 2.9°C
  3 BF
  52%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.8°C
  2 BF
  88%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 9.8°C / 14.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 6.5°C
  3 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.3°C / 3.2°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.0°C / 4.4°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  48%

Ετσι ήταν η σημαία στον χώρο πριν από χρόνια

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί κρύβουμε τον αντιναζιστικό μας αγώνα;

 • A-
 • A+

Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Ας υποθέσουμε ότι σε μια συμμαχική χώρα που είχε κατακτηθεί απ’ τους ναζί (ΕΣΣΔ, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Πολωνία, Γαλλία κ.ά.) υπήρχε στο κέντρο της πρωτεύουσάς της ένας χώρος που οι ναζί χρησιμοποιούσαν ως φυλακές. Θα τις αναδείκνυαν ή θα τις έκρυβαν; Θα ήταν παγκόσμιος τόπος προσκυνήσεως, όπως τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, ή όχι;

Τις ναζιστικές φυλακές στο κέντρο της Αθήνας, πάντως, στην οδό Κοραή 4, η Ελλάδα, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν τις αναδεικνύει. Και τώρα, που γιορτάζεται η απελευθέρωση της Αθήνας, οι ναζιστικές φυλακές έχουν εξαιρεθεί. Γιατί η «κρυψίνοια»; Πιστεύω, επειδή η άρχουσα τάξη, οποιασδήποτε μορφής, φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες της, να σοβαρευτεί και να οργανωθεί.

Από το 2007 με συστηματική αρθρογραφία μου στην «Ελευθεροτυπία», είχα προτείνει να γίνουν οι φυλακές κεντρικό μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Η ίδρυσή του είναι κεφαλαιώδους σημασίας για ευνόητους λόγους αλλά και επ' ευκαιρία της διεκδίκησης των οφειλόμενων γερμανικών αποζημιώσεων.

Η Ελλάδα με 700.000 νεκρούς είναι η μόνη από τις νικήτριες (και ηττημένες) χώρες που δεν έχει κεντρικό μουσείο για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την Εθνική της Αντίσταση.

Αυτό και μόνο δείχνει την εσαεί εμφυλιακή και καταστροφική κατεύθυνση της χώρας.

Η μεταπολεμική ιστορία των φυλακών

Μάιος του 2008, η τότε κυβέρνηση αναγκάστηκε, ύστερα από ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης (και του κ. Αλαβάνου), να επαναλειτουργήσει ως επισκέψιμο χώρο τις φυλακές που κρατούσαν κλειστές επί 47 χρόνια! Τις πρωτάνοιξαν για το κοινό το 1991, τις ξανάκλεισαν το 1995. Μέχρι το 2008 η είσοδος επιτρεπόταν μόνο σε σχολεία και δημοσιογράφους, κατόπιν αδείας.

Οι φυλακές βρίσκονται στα διώροφα υπόγεια του κτιρίου της Κοραή 4, όπου στεγαζόταν η Κομαντατούρ. Το κτίριο ανήκει στην «Εθνική Ασφαλιστική», αυτή ορίζει το ωράριο επισκέψεως και τον υπάλληλο του χώρου (λειτουργεί 10-2 μ.μ., Τρίτη-Σάββατο) που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού.

Πρόκειται για σκάνδαλο-ύβρι προς όλους, στρατιώτες, αντάρτες, νεκρούς, τραυματίες, ανάπηρους, λιμοκτονήσαντες, βασανισθέντες, προς τον ελληνικό λαό και την Ιστορία.

Οι ναζιστικές φυλακές επιβάλλεται να περιέλθουν στην απόλυτη δικαιοδοσία της ελληνικής πολιτείας και να αναδειχθούν σε κεντρικό μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Καλώντας κόμματα, φορείς και προσωπικότητες να συνδράμουν, υποβάλλουμε πάλι προτάσεις για το μουσείο.

Οι προτάσεις είναι συγκεκριμένες.

 Να διαμορφωθεί κατάλληλα η είσοδος, τοποθετώντας εμφανέστερη επιγραφή και κατάλληλη πόρτα: πρόκειται για μικρό ναζιστικό στρατόπεδο. Αντί της ασαφούς ονομασίας «Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944», να ονομασθούν «Ναζιστικές Φυλακές Κομαντατούρ».

 Να αναρτηθούν στους τοίχους, καθώς κατεβαίνουμε στα υπόγεια, φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου με τα σκελετωμένα παιδιά της Κατοχής και φωτογραφίες από την Αντίσταση των Κώστα Μπαλάφα, Σπύρου Μελετζή.

 Να καλυφθούν, με ψευδότοιχο, το άνοιγμα και η σκάλα που οδηγούν δίπλα στον κινηματογράφο «Αστυ», ώστε να μη διασπώνται ο χώρος και η προσήλωση των επισκεπτών-προσκυνητών. Να ανεγερθούν πάλι τα (1x1,50;) κελιά της απομόνωσης στον α' όροφο, που γκρέμισαν, αλλά φαίνονται τα ίχνη.

 Τα ανοίκιαστα παράλληλα υπόγεια, στη δεξιά πλευρά του κτιρίου, να μετατραπούν σε μουσειακό χώρο εκθέσεως φωτογραφιών, αντικειμένων της Αντίστασης κ.λπ.

 Τα υπόγεια-φυλακές με τα παράλληλα υπόγεια συγκοινωνούν απ’ την «πλάτη» του «Αστυ». Να χρησιμοποιείται το «Αστυ», μέχρι τις 4 μ.μ., για προβολή ντοκιμαντέρ κ.λπ.

 Να δημιουργηθεί πλήρης βιβλιοθήκη για την Αντίσταση και τον Πόλεμο. Να ανεγερθεί ηρώο κοντά στην είσοδο. Να τοποθετηθούν κατευθυντήριες πινακίδες στην πόλη και ειδικά κοντά στις φυλακές και στο Μετρό (Πανεπιστήμιο), αφού δεν το ένωσαν με τις φυλακές. Να συμπεριλαμβάνεται στους τουριστικούς και ιστορικούς οδηγούς Αθηνών.

 Να λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο, καθημερινώς, όπως τα Νταχάου, Αουσβιτς κ.λπ., που δέχονται εκατομμύρια προσκυνητών. Να αφαιρεθούν από τον προθάλαμο φωτογραφίες με την προπολεμική διοίκηση της ασφαλιστικής (!).

 Να αξιοποιηθούν κοινοτικά προγράμματα για ανάδειξη ιστορικών χώρων.

Μόνο όποιος διαβάσει τα συγκλονιστικά συνθήματα των φυλακισμένων στους τοίχους και δει την τεράστια, φρικιαστική, χιτλερική σημαία της Κομαντατούρ που εκτίθεται με πολύ χειρότερο τρόπο από πριν, θα καταλάβει τι σημαίνει ναζισμός, αλλά και την παιδαγωγική αξία του μουσείου. Το κόστος είναι ελάχιστο. Η Αθήνα, η πόλη-σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, που θρήνησε 300.000 άμαχους νεκρούς απ’ την πείνα και δεινοπάθησε από Γερμανούς και Ιταλούς, δικαιούται Μουσείο Εθνικής Αντιναζιστικής Αντίστασης.

Για δεύτερη φορά, μέσω της σχολής σεμιναρίων «Ανοιχτή Τέχνη», διοργανώνουμε διαδικτυακή εκστρατεία με το avaaz, για την ίδρυση μουσείου. Παρακαλούμε να τη στηρίξετε υπογράφοντας το σχετικό αίτημα. Αλλά είναι ώρα να τιμήσει την Ιστορία μας και τους αγωνιστές '40-'44 η πολιτεία.

*Συγραφέας, συντονιστής της σχολής σεμιναρίων «Ανοιχτή Τέχνη»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ταξίδι στον χρόνο με τους δωσίλογους ατιμώρητους
Περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας κάνουμε «ταξίδι» στον χρόνο. Γυρίζουμε πίσω, στα σκληρά χρόνια της ναζιστικής κατοχής, και «ζωντανεύουν» σκληρές εικόνες που αφήσαμε να χαθούν από τη μνήμη…Οι εξαθλιωμένοι...
Ταξίδι στον χρόνο με τους δωσίλογους ατιμώρητους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο αφανής ήρωας της Αντίστασης
Ηταν μόλις 21 χρόνων και, όπως εκατοντάδες χιλιάδες πατριώτες, «διψούσε» για να πάρει μέρος στον μεγαλειώδη αντιστασιακό αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον κατακτητή. Ετσι, στις 22 Δεκεμβρίου 1942, στο...
Ο αφανής ήρωας της Αντίστασης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Αθήνα της Αντίστασης στη μεγάλη οθόνη
Από τα συσσίτια της Εθνικής Αλληλεγγύης, τα χωνιά και τα συνθήματα των ΕΠΟΝιτών στις γειτονιές της Αθήνας, στα φρουραρχεία και τις μάχες του ΕΛΑΣ... Το ντοκιμαντέρ «Oι Παρτιζάνοι των Αθηνών» γίνεται έναυσμα να...
Η Αθήνα της Αντίστασης στη μεγάλη οθόνη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το πογκρόμ εκτελέσεων από τους ναζί στη Θεσσαλονίκη
Αγνωστα στοιχεία για την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής στη Μακεδονία, το διάστημα 1941-1944, παραθέτει στο νέο του βιβλίο «Σελίδες Κατοχής» ύστερα από πολυετή έρευνα ο Σπύρος Κουζινόπουλος, σκιαγραφώντας μέσα...
Το πογκρόμ εκτελέσεων από τους ναζί στη Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκδήλωση του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της Αθήνας
Στην πλατεία Κοραή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης της Αθήνας του ΚΚΕ, με αφορμή τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση της ελληνικής πρωτεύουσας. «Γράψαμε ιστορία, συνεχίζουμε, θα...
Εκδήλωση του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της Αθήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας