• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.1°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  1 BF
  86%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%

Στάθης Παπαευσταθίου. Στη διάρκεια της τριαντάχρονης πορείας του στο εξωτερικό εργάστηκε στις μεγαλύτερες εταιρείες υπολογιστών στον κόσμο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δύο ελληνικά ονόματα στους υπερυπολογιστές

 • A-
 • A+

Το καλοκαίρι του 2015 ο ελληνικός υπερυπολογιστής ARIS (Advanced Research Information System) εγκαταστάθηκε στα υπόγεια του υπουργείου Παιδείας, σε έναν χώρο 15 τετραγωνικών μέτρων. Μακριά ίσως από τα φώτα της δημοσιότητας, η Ελλάδα μπήκε στη λίστα με τους 500 ισχυρότερους υπολογιστές στον κόσμο, αφού ο ARIS αναβαθμίστηκε την επόμενη χρονιά με επιπλέον υπολογιστική ισχύ και διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο.

Στην άλλη άκρη του δυτικού κόσμου, ο Στάθης Παπαευσταυθίου, από την Cray Inc, μια εταιρεία που έχει ειδικευτεί στους υπερυπολογιστές γράφοντας τη δική της ιστορία, η οποία ξεκίνησε με τον Seymour Cray και συνεχίζεται με τη δημιουργία των ισχυρότερων υπολογιστών στον κόσμο, εξηγεί πώς θα είναι ή πώς θα έπρεπε να είναι η επόμενη μέρα στην επιχειρηματικότητα και κυρίως στην καινοτομία.

Μια εικόνα από το μέλλον που αντανακλάται στο παρόν

«Εργάζομαι στην Cray Inc, μια εταιρεία που έχει χτίσει για δεκαετίες ένα όνομα στους υπερυπολογιστές, εδραιώνοντας τη φήμη της. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Seymour Cray, ανέπτυξε στη διάρκεια του '70 και του '80 μερικά από τα πιο ισχυρά μοντέλα υπολογιστών στον κόσμο (Cray-, Cray-YMB, Cray-T3D). Σ' αυτόν τον τομέα συνεχίζουμε, διερευνώντας και αναπτύσσοντας όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες που υφίστανται στον τομέα των υπερυπολογιστών, τόσο στο λογισμικό όσο και στο λειτουργικό σύστημα», λέει ο Στάθης Παπαευσταθίου, που είναι υπεύθυνος για την έρευνα και την ανάπτυξη στην Cray Inc.

Το μέλλον για μια τέτοια εταιρεία και πολύ περισσότερο για τον τομέα της πληροφορικής είναι μια έννοια σχετική ή σχεδόν ανύπαρκτη.

«Μια δεκαετία είναι πολύ μεγάλο διάστημα για τη βιομηχανία της Πληροφορικής. Είμαστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση τεχνολογικής εξέλιξης. Στον τομέα των υπολογιστών ισχύει μια αρχή που είναι γνωστή ως Νόμος του Μουρ (Moore’s Law). Σύμφωνα με την αρχή αυτή, το υπολογιστικό σας σύστημα μπορεί να γίνεται ακόμη πιο γρήγορο κάθε δύο χρόνια εξαιτίας της επανάστασης των ολοκληρωμένων τεχνολογικών κυκλωμάτων», λέει ο κ. Παπαευσταθίου, για να προσθέσει πως στο συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον των Deep Learning Technologies και των νευρωνικών δικτύων, οι ρυθμοί της εξέλιξης γίνονται όλο και πιο ταχείς.

Transcendence και Artificial Intelligence (Υπέρβαση και Τεχνητή Νοημοσύνη)

Μπορεί το ευρύ κοινό να μιλά για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence, AI) με κάποιο δέος και κυρίως θεωρώντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα μακρινό, όσοι όμως ασχολούνται λίγο περισσότερο με την τεχνολογία γνωρίζουν πως η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη γεγονός:

«Είμαστε κοντά στη χρήση τεχνολογιών που θα μπορούν άνετα να περάσουν το Turing Test. Ενα τεστ που αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '50 για να πιστοποιήσει την ικανότητα ή όχι ενός υπολογιστή να αναπτύσσει ορισμένες ικανότητες λογικής σκέψης. Για παράδειγμα, οι χρήστες του I Phone που έχουν Siri ή Amazon χρησιμοποιούν την Alexa, έναν άνθρωπο-βοηθό, με τον οποίο μπορούν να αναπτύσσουν μια ολοκληρωμένη συζήτηση. Ηδη οι δύο κόρες μου, οκτώ και έξι ετών αντίστοιχα, μιλούν μαζί της στην κουζίνα», εξηγεί ο Στάθης Παπαευσταθίου.

Το ελληνικό περιβάλλον της καινοτομίας

Ο Στάθης Παπαευσταθίου διαθέτει εμπειρία στην υψηλή τεχνολογία που μετρά τρεις δεκαετίες. Είναι υπεύθυνος για την έρευνα και την ανάπτυξη τόσο στο software όσο και στο hardware των υπολογιστών. Είχε ηγετικές θέσεις σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας υπολογιστών όπως η Aerohive Networks, η F5 Netwoks και η Microsoft και ειδικότερα σε τομείς όπως αυτοματοποιημένα συστήματα πληροφοριών, συστήματα λειτουργίας και ρομποτικής.

«Η διαρροή εγκεφάλων (brain drain) είναι μία από τις μεγαλύτερες χαμένες ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για την Ελλάδα», λέει. «Για να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ευημερίας και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, θα πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό, αξιόπιστο επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και δημόσια διοίκηση που θα υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα», συμπληρώνει.

 Info

Την υποδομή αναπτύσσει και λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), στο οποίο έχει απονεμηθεί το χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Στρατηγική, Καινοτομία & Εξωστρέφεια - Εργα Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D)» των Business IT excellence (BITE) awards. Η πρόσβαση στο σύστημα ARIS είναι ανοιχτή για τα ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια και γίνεται μέσω περιοδικών προσκλήσεων για έργα παραγωγής, προετοιμασίας και κλιμάκωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Π@π@κι
Στο Μεσαίωνα, τον 6ο και τον 7ο αιώνα, οι Ευρωπαίοι μοναχοί το χρησιμοποιούσαν το σύμβολο @ ως καλλιγραφική συντομογραφία της λέξης «ad», «προς» στα λατινικά.
Π@π@κι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντιγράφοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο
Κατά την έρευνα οι λειτουργίες μνήμης και υπολογισμού συνδυάστηκαν με τη σύνδεση δικτύων ταλαντωτών και Memristor, τα δύο κύρια εργαλεία που απαιτούνται για την εκτέλεση προηγμένων υπολογισμών.
Αντιγράφοντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επεξεργαστές 2nm από την IBM
Η αμερικανική εταιρεία IBM ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα τσιπ μεγέθους μόλις 2 νανομέτρων στο εργαστήριο δοκιμών της.
Επεξεργαστές 2nm από την IBM
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δραματικές ελλείψεις στους επεξεργαστές
Χιλιάδες εταιρείες καταγράφουν καθυστερήσεις στην παραγωγή λόγω έλλειψης των συγκεκριμένων εξαρτημάτων, που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.
Δραματικές ελλείψεις στους επεξεργαστές
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αισθητήρας για τους υπερ-ιούς
Ενα αξιόπιστο όσο και πρωτοποριακό όπλο ενδέχεται να έχουν στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον στη φαρέτρα τους οι γιατροί, χάρη σε έναν πρωτοποριακό αισθητήρα που χρησιμοποιεί μικροσκοπικές βελόνες για την...
Αισθητήρας για τους υπερ-ιούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας
Η εξέλιξη της οικονομίας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με τη συγχώνευση φυσικού και ψηφιακού κόσμου και οι μεγάλες προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας συζητήθηκαν χθες στο συνέδριο του Economist...
Οι προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας