Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 14.2°
4 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.2° 10.6°
3 BF
52%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.0° 14.4°
4 BF
41%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
47%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
11.9° 10.9°
3 BF
54%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 9.6°
2 BF
56%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
8°C
10.9° 8.4°
1 BF
46%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
49%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.5° 15.5°
3 BF
76%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.2°
1 BF
46%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 15.8°
4 BF
58%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
13.7° 10.7°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
51%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
13.0° 11.2°
0 BF
54%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
14.1° 11.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
2 BF
67%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 13.4°
3 BF
61%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
12.3° 11.6°
1 BF
71%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.7° 10.3°
2 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
0 BF
49%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο Γιώργος Πεχλιβάνογλου (δεξιά) ασχολήθηκε με τις ΑΠΕ από τη δεκαετία του 80.

Aνεμογεννήτριες made in Greece

Οταν στα τέλη της δεκαετίας του '80 ο Γιώργος Πεχλιβάνογλου ασχολούνταν με την αεροναυπηγική και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έννοιες όπως «ενεργειακή κοινότητα», ενεργειακή αυτονομία και αποθήκευση, αυτοδιαχείριση της ενέργειας ήταν άγνωστες…

Σχεδόν 15 χρόνια μετά ο Γιώργος Πεχλιβάνογλου, βασικό στέλεχος της ελληνικής εταιρείας Eunice Energy Group (EEG), δημιούργησε και παρουσιάζει την πρώτη ελληνική ανεμογεννήτρια που όπως λέει:

«Εχει κατασκευαστεί ειδικά για τις συνθήκες της Ελλάδας, διαθέτει ειδικό αντικεραυνικό σύστημα και το μέγιστο της ενέργειας που μπορεί να παράξει σε χαμηλή τάση είναι 50 KW. Υπάρχουν δύο τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικά τις ανεμογεννήτριες. Η μία αναφέρεται σε μικρής κλίμακας έργα και στην οπτική παράγω εκεί που καταναλώνω, και η άλλη σε μεγάλης κλίμακας έργα. Ομως αν σκεφτούμε καλύτερα, θα διαπιστώσουμε ότι ειδικά την περίοδο που απαιτούμε μεγαλύτερη ενέργεια στη νησιωτική Ελλάδα που έχουμε και αυξημένες απαιτήσεις στον τουρισμό, την ίδια ακριβώς περίοδο έχουμε και τη δυνατότητα να παράγουμε εναλλακτικές μορφές ενέργειας καλύπτοντας τις ανάγκες των νησιών για ενέργεια, για νερό, από τον αέρα αλλά και από τον ήλιο...».

Η ανεμογεννήτρια Θέτις και το πρόγραμμα «S4S»

H «EW16 Θέτις» που παρουσιάστηκε στην 83η ΔΕΘ είναι η πρώτη ελληνικής κατασκευής ανεμογεννήτρια, υψηλής τεχνολογίας και απόδοσης, η οποία κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις της νέας, σύγχρονης και τεχνολογικά πρωτοποριακής μονάδας του ομίλου Eunice Energy Group.

Οπως εξηγεί ο κ. Πεχλιβάνογλου που την κατασκεύασε, «η Θέτις δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες και ενεργειακές κοινότητες να μπορούν οι πολίτες ατομικά και συλλογικά να γίνονται παραγωγοί και διαχειριστές της ενέργειας. Από τον παραδοσιακό τρόπο κεντρικής παραγωγής ενέργειας και περιφερειακής κατανάλωσης περνάμε στο μοντέλο "εκεί που παράγω, καταναλώνω"».

Το εγχείρημα, ή καλύτερα την πρόταση που κάνει η εταιρεία τη βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσα όχι μόνο συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένοι ιδιώτες με μικρές μονάδες (αγροτοκτηνοτροφικές οι περισσότερες), κυρίως στην περιφέρεια. Η εναλλακτικού τύπου ενεργειακή αυτονομία ολοκληρώνεται με το διεθνώς πρωτοποριακό πρόγραμμα αποθήκευσης και αυτοδιαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ με την ονομασία «S4S» (Storage for Saving Solutions, SmartGrid, Sustainability)

H Ελλάδα μπορεί να γίνει η Σαουδική Αραβία των ΑΠΕ

«Η Ελλάδα είναι ευλογημένη από αέρα και ήλιο και η αξιοποίηση των φυσικών πόρων και πλεονεκτημάτων της δεν μπορεί παρά να είναι η κεντρική και σταθερή επιλογή όλων μας. Αντί να ψάχνουμε σε βάθη, μύθους και θεωρίες συνωμοσίας, ας δούμε το προφανές που έχουμε μπροστά μας. Ας αξιοποιήσουμε τον πραγματικό πλούτο της χώρας μας. Τον αέρα και τον ήλιο, που είναι δωρεάν, ανεξάντλητοι και αειφόροι πόροι. Εμείς λέμε ότι η "Ελλάδα μπορεί να γίνει η Σαουδική Αραβία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας". Τα έργα και οι δραστηριότητες που προωθούμε υπηρετούν ακριβώς αυτές τις εξελίξεις και κατευθύνσεις. Την αξιοποίηση του πραγματικού πλούτου της χώρας και τη θωράκιση και ανάδειξη της γεωστρατηγικής σημασίας της στον νέο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Εχουμε δρομολογήσει τις διαδικασίες για να υλοποιήσουμε το μεγάλης αξίας και εμβέλειας έργο South Aegean Interconnector, που αφορά τη διασύνδεση της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και του νησιωτικού Αιγαίου με την ηπειρωτική χώρα.

Οραμά μας είναι κάθε ελληνική οικογένεια να αποκτήσει μια ελληνικής κατασκευής ανεμογεννήτρια, ώστε να καλύπτει τις δικές της ανάγκες και να εξάγει το περίσσευμα της αποθηκευμένης ενέργειας. Παράλληλα η χώρα μας μπορεί με τις τεχνολογικές λύσεις που δημιουργούμε να παράγει αιολική ενέργεια, να την αποθηκεύει και να τροφοδοτεί την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, ώστε να καταστεί πραγματικός ενεργειακό κόμβος από ΑΠΕ».

* Απόσπασμα από τη συνέντευξη με τον Γιώργο Πεχλιβάνογλου.

Tilos Project και αυτονομία στους Φούρνους

Το Tilos Project είναι ο πρώτος στην Ευρώπη υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, με υπογεγραμμένη σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μια ιδιωτική επένδυση, την οποία χρηματοδοτεί με ίδια κεφάλαια (2,5-3 εκατομμύρια ευρώ) ο ενεργειακός όμιλος Eunice Energy Group.

Το Tilos Project αποτελείται από μια ανεμογεννήτρια ισχύος 800 κιλοβάτ, φωτοβολταϊκό 160 κιλοβάτ και μπαταρία με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 μεγαβατωρών που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού σε περίοδο χαμηλής ζήτησης.

Το Tilos Project απέσπασε το βραβείο του Ενεργειακού Νησιού καθώς και το Βραβείο των Πολιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης για 1,5 ημέρα.

Πρόσφατα ο Δήμος Φούρνων Κορσεών ανακοίνωσε την πρώτη ενεργειακή κοινότητα στη νησιωτική Ελλάδα και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Φίλιππος Μαρούσης, δήμαρχος της περιοχής, «η Ενεργειακή Κοινότητα Φούρνων Κορσεών τίθεται σε άμεση λειτουργία, ώστε να αλλάξει το ισχύον μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας στους Φούρνους και ο δήμος, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των Φούρνων να έχουν άμεσα οφέλη, όπως η μείωση δημοτικών τελών, η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, η εξοικονόμηση ενέργειας και το καθαρό περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες στο νέο ενεργειακό σχήμα από απλοί καταναλωτές γίνονται ταυτοχρόνως καταναλωτές και παραγωγοί ενέργειας δικτύου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να απολαμβάνουν ενεργειακά και οικονομικά οφέλη, μέσω της δραστηριοποίησης στους τομείς της παραγωγής και συμψηφισμού ενέργειας προερχόμενης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, της ενεργειακής τροφοδότησης μονάδων αφαλάτωσης ή άλλων παρεμφερών χρήσεων, της εξοικονόμησης ενέργειας, των βιώσιμων μεταφορών και της ηλεκτροκίνησης, της διαχείρισης της ζήτησης και της παραγωγής, καθώς και των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας ενέργειας σε τοπικό επίπεδο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Aνεμογεννήτριες made in Greece

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας