• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.9°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 12.9°C / 18.3°C
  1 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 17.6°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 14.8°C
  1 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 21.0°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.7°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.5°C / 18.8°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  0 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 18.3°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με μια ανάσα στον βυθό

 • A-
 • A+

Η πρώτη στον κόσμο υποθαλάσσια έκθεση φωτογραφίας είναι γεγονός, θα συμβεί σε σπήλαιο της Αμοργού και αφορά τρεις συλλογές με αποτυπώσεις του αιγαιοπελαγίτικου βυθού. Το όνομα αυτής: The Underwater Gallery.

Ο καλλιτέχνης, ελεύθερος δύτης και φωτογράφος Στέφανος Κόντος θα δημιουργήσει ένα εξαιρετικά πρωτότυπο εικαστικό γεγονός στο νησί της Αμοργού, θέλοντας να εκθέσει μέρη του βυθού του Αιγαίου πελάγους, στιγμές που αποτύπωσε με τον φακό του κατά τη διάρκεια ελεύθερων καταδύσεων πέντε χρόνων. Δεν είναι όμως αυτή η πρωτοτυπία.

Το εικαστικό γεγονός θα λάβει χώρα –από τις 19 Σεπτεμβρίου έως και τις 22 Σεπτεμβρίου– σε υποθαλάσσιο σπήλαιο της Αμοργού, σε βάθος 7-17 μέτρων, και αυτός είναι μάλλον ο σημαντικότερος λόγος που η έκθεση φωτογραφίας τιτλοφορείται «The Underwater Gallery».

Πώς όμως μπορεί να πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφιών σε υποθαλάσσιο περιβάλλον;

«Για να καταστεί δυνατή η έκθεση των φωτογραφιών σε συνθήκες ανοιχτής θάλασσας επιστρατεύθηκε μια ειδική τεχνική εκτύπωσης, σε αλουμίνιο, ενώ για τον φωτισμό τους θα χρησιμοποιηθούν ειδικά φωτιστικά σώματα υψηλής έντασης», δηλώνουν οι διοργανωτές.

Και επισημαίνουν πως στο υποθαλάσσιο σπήλαιο, όπου θα αναπτυχθούν τα δεκάδες εκθέματα, θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι επισκέπτες που θα θελήσουν να βιώσουν το γεγονός. Κι αν δεν κατέχουν την τέχνη της ελεύθερης ή αυτόνομης κατάδυσης, θα υπάρχει η δυνατότητα μαθήματος και συνοδείας τους από δύτες του Amorgos Diving Center.

Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που πραγματοποιείται υποθαλάσσια έκθεση φωτογραφίας που όχι μόνο η λήψη των φωτογραφιών αλλά και η εγκατάστασή τους έγιναν αποκλειστικά και μόνο με την τεχνική της ελεύθερης κατάδυσης.

Οι τρεις συλλογές φωτογραφιών που θα εκτεθούν και έχουν διαφορετικές θεματικές ενότητες –Υφαλος, Βυθός, Μύθος– είναι πόνημα ελεύθερων καταδύσεων που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης από το 2013 έως και το 2018 σε δεκάδες υποθαλάσσιες τοποθεσίες, από τις Σποράδες και τον Κορινθιακό Κόλπο μέχρι τις Κυκλάδες και το Ανατολικό Αιγαίο.

Ο συνοδευτικός τίτλος της έκθεσης «Με μια ανάσα» είναι έκφραση που επέλεξε ο φωτογράφος Στέφανος Κόντος γιατί «αποτυπώνει τη φιλοσοφία της ελεύθερης κατάδυσης, μια καθαρή φόρμα διάδρασης και επαφής με τη φύση που εξωτερικεύεται μέσα από την τέχνης της φωτογράφησης και της κινηματογράφησης, έχοντας σαν κύρια πρόθεση να μεταφερθεί στην επιφάνεια και στο κοινό η αίσθηση της μοναδικής αυτής εμπειρίας».

Η Underwater Gallery πραγματοποιείται παράλληλα με το πρόγραμμα του Authentic Big Blue, του διεθνούς αγώνα ελεύθερης κατάδυσης που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Αμοργό.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της έκθεσης, στις 20 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες αθλητές του Authentic Big Blue μαζί με τα μέλη της ομάδας τους, θα επισκεφθούν το σπήλαιο.

Στις 21 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί νυχτερινή κατάδυση και επίσκεψη στο χώρο των υποβρύχιων εκθεμάτων, στο φωτισμένο σπήλαιο για όσους επισκέπτες θελήσουν να το βιώσουν.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Τουρισμού & Ναυτιλίας ενώ χορηγοί της είναι οι: Chromaluxe, big blue dive lights, meister specialized diving gear και τα Technohull ribs.

Το Underwater Gallery αποτελεί την εξέλιξη της έκθεσης «Greece underwater – on a single breath» που είχε φιλοξενηθεί το 2015 στο Ιδρυμα Ευγενίδου/Πλανητάριο και αποτέλεσε τη δεύτερη μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα έκθεση στην ιστορία του ιδρύματος, αφού την παρακολούθησαν περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες επισκέπτες.

 Info

Ο Στέφανος Κόντος είναι φωτογράφος και ελεύθερος δύτης. Το καλλιτεχνικό έργο του αφορά αποκλειστικά υποβρύχιες λήψεις και οι καταδύσεις του γίνονται χωρίς αναπνευστικό εξοπλισμό, με την τεχνική της «μιας ανάσας» (single breath).

Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στην καταγραφή του υποθαλάσσιου τοπίου της χώρας μας, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την αναγκαιότητα διατήρησης της ισορροπίας των οικοσυστημάτων.

Παράλληλα ασχολείται με την υποβρύχια φωτογράφηση εκπαιδευτικών, ερευνητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ελεύθερης κατάδυσης (free diving) σε όλο τον κόσμο.

Είναι επίσης εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης και συνιδρυτής της freedivegreece με έδρα την Αθήνα.

Για τους επισκέπτες της έκθεσης δίνεται η δυνατότητα διαμονής σε ξενοδοχεία της Αμοργού με ειδικές τιμές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ζωή κάτω από την επιφάνεια του νερού
Ανάμεσα σε πέντε χιλιάδες φωτογραφίες πεντακοσίων φωτογράφων από εξήντα χώρες που εξειδικεύονται στις λήψεις κάτω από την επιφάνεια του νερού, αναδείχτηκαν και βραβεύτηκαν οι σαράντα έξι καλύτερες στις...
Η ζωή κάτω από την επιφάνεια του νερού
ΝΗΣΙΔΕΣ
Θάλασσα κι αλμυρό νερό
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση έφτασε στα χέρια μας από τους φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας-Ιχθυολογίας με τίτλο «Ο κόσμος της θάλασσας».
Θάλασσα κι αλμυρό νερό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το κρυφό κόστος της παραγωγής πλαστικών
Η μη βιώσιμη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων απειλεί ευθέως την ικανότητα των ωκεανών να λειτουργούν ως δεξαμενές αποθήκευσης άνθρακα κάτι που σημαίνει την επιτάχυνση των φαινομένων που συστήνουν την...
Το κρυφό κόστος της παραγωγής πλαστικών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Της φύσης τα καλύτερα, των ανθρώπων τα χειρότερα!
Οι φωτογραφίες που βραβεύτηκαν στον διεθνή διαγωνισμό για τον Καλύτερο Φωτογράφο Αγριας Φύσης ● Παρουσιάζουμε όχι μόνο χαριτωμένες απαθανατίσεις της φύσης, αλλά και φωτογραφίες που απεικονίζουν τον βιασμό και...
Της φύσης τα καλύτερα, των ανθρώπων τα χειρότερα!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η άπληστη λαιμαργία μας καταστρέφει τον πλανήτη
Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια καρχαρίες και σελάχια αλιεύονται κάθε χρόνο στις θάλασσες του κόσμου. Οι θάλασσες μακελεύονται στο όνομα της ανθρώπινης όρεξης. Μα, καταναλώνουμε όσα σκοτώνουμε;
Η άπληστη λαιμαργία μας καταστρέφει τον πλανήτη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μπορείς να δημιουργήσεις ξανά τη ζωή που αφαίρεσες;
Επτά νεκρές μεσογειακές φώκιες εντοπίστηκαν στο Αιγαίο τις μέρες της καραντίνας. Τυχαίο γεγονός; Καθόλου, όπως φαίνεται από τα αποτρόπαια δεδομένα που παραθέτει στην καταγγελία του ο Θ. Τσιμπίδης, διευθυντής...
Μπορείς να δημιουργήσεις ξανά τη ζωή που αφαίρεσες;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας