• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.8°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.0°C / 26.2°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 20.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 25.3°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.6°C / 25.5°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.4°C / 26.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.1°C / 27.0°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 24.9°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 25.6°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  51%
«Φύγε εσύ Μπάμπη...»

Αντί να του πάρει τα κλειδιά του αυτοκινήτου και να μην του τα δώσει ποτέ ξανά για να τον κρατήσει σώο και αβλαβή, προτίμησε να ασχημονήσουν ανδρικά αμφότεροι

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φύγε εσύ Μπάμπη...»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Φύγε εσύ Μπάμπη» φώναζε κρατώντας τον ούτε 22χρονο νεαρό -που προφανώς λεγόταν Μπάμπης- με τον βραχίονά του μακριά μου, να μη με χτυπήσει μάλλον, γιατί λεκτικά εξέφραζε το παλικάρι την ανδρική του φύση, καθώς είχε εισβάλει στο φαρμακείο όπου σταμάτησα να πάρω ό,τι χρειαζόμασταν. Ο «Φύγε εσύ Μπάμπη» ήταν ο πατέρας του βλασταριού, που ανέλαβε να καθαρίσει για το παιδί του, όπως οφείλει να πράττει κάθε καλός Ελλην πατήρ. Διότι προσεβλήθη η ανδρική τιμή της οικογένειας όταν ως οδηγός αντέδρασα για την τραγική του οδηγική συμπεριφορά -η οποία πρωθύστερα θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει σοβαρό ατύχημα-, ρωτώντας τον αν δίνει αξία στη ζωή του.

Αφηγούμαι το περιστατικό για να μεταφέρω την οδυνηρή πραγματικότητα που δυστυχώς ακόμη ισχύει ως συμπεριφορά πολλών οδηγών και που μετατρέπει καθημερινά τους ελληνικούς δρόμους σε εργαστήριο παραγωγής αναπήρων και νεκρών.

Μία μέρα μετά της Παναγιάς, γυρνώντας από τον μοναδικό δρόμο που συνδέει τη Δημητσάνα, τα Λαγκάδια με τη Βυτίνα και το Λεβίδι, μόλις έπαιρνε να ησυχάσει λιγάκι η καταρρακτώδης βροχή που είχε γεμίσει τις λακκούβες του δρόμου με νερό, ένα μπλε golf αυτοκίνητο, το οποίο βρισκόταν πίσω μου, γύρω στα 50 μέτρα, και οδηγούσε ο εν λόγω νεαρός, αποφάσισε στην πρώτη είσοδο/διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό της Βυτίνας να με προσπεράσει την ώρα που έμπαινα στη διασταύρωση, όμως όχι «έστω τύποις» κανονικά, αλλά από την παράλληλη μεριά του δρόμου της εισόδου στο χωριό, δηλαδή από την έξοδο των αυτοκινήτων που βγαίνουν από τη Βυτίνα.

Οποιος γνωρίζει το σημείο γνωρίζει ότι η πράξη του ήταν απολύτως αυτοκτονική, γιατί όπως έρχεσαι από τον ανηφορικό δρόμο για να μπεις στη διασταύρωση, δεν έχεις καμία ορατότητα της εξόδου - πληροφορία βέβαια που χρειάζεται κανείς μόνο όταν μπαίνει σε μια διασταύρωση ανάποδα. Και βεβαίως στο σημείο υπάρχει μεγάλη ταμπέλα σήμανσης που ορίζει την υποχρεωτική πορεία. Επομένως με αυτή του την πράξη, είχαμε σίγουρη μετωπική σύγκρουση -αν κάποιος πορευόταν προς την έξοδο- και ταυτοχρόνως καραμπόλα, αφού θα έπεφταν επάνω μου.

Ευτυχώς τον είδα στην άκρη του καθρέπτη μου και έκανα δεξιά προς τα χωράφια για να γλιτώσω και τον πίδακα νερού που μου έστειλε δώρο στο παρμπρίζ, καθώς έπεσε και σε μια μεγάλη λακκούβα με νερό που δεν μπόρεσε να αποφύγει, αφού είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα για να καλύψει την απόσταση που μας χώριζε. Ομως δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά επιδόθηκε σε απανωτά, ξαφνικά, σλάλομ, ως γνήσιος κυρίαρχος του δρόμου, για να αποφύγει τις λιμνασμένες λακκούβες, σ' έναν δρόμο που περνάει μέσα από το χωριό, στενό -έχει σημεία που μπορεί να περάσει μόνο ένα αυτοκίνητο, οπότε θα πρέπει να ξέρεις να παραχωρείς προτεραιότητα, έστω από ευγένεια- και που σε οδηγεί στο κέντρο του χωριού, στην πλατεία με την εκκλησία.

Εκεί τον συνάντησα και του απηύθυνα την έκκληση ότι αν αυτός δεν λογίζει αξία στη ζωή του, ας σεβαστεί τουλάχιστον τους υπόλοιπους. Οξύμωρο το σχήμα του λόγου. Αν δεν σέβεσαι τη ζωή σου, πώς είναι δυνατόν να σεβαστείς του άλλου;

Ξεκίνησε με το «Φεύγα και άσε μας ήσυχους, πήγαινε στη δουλειά σου, παράτα μας» και φτάσαμε στο «τι θέλεις μωρέ, αφού είχαμε απόσταση, θα κάνω ό,τι θέλω» και τα λοιπά συνηθισμένα, ορίζοντας την απόλυτη κυριαρχία του στους δρόμους του χωριού του, ως άρχοντας που ήταν. Τη «διαβούλευση» παρακολουθούσαν εννοείται όλοι όσοι βρίσκονταν στα καφενεία της πλατείας και τα μαγαζιά και μαζί και ο πατέρας, όπως κατάλαβα μετά. Ο οποίος με ακολούθησε στο φαρμακείο της Βυτίνας όπου σταμάτησα -εννοείται έντονα ταραγμένη-, αφού εκνευρίστηκε μάλλον όταν με άκουσε να λέω στον γιόκα του να μη με φορτίσει περαιτέρω με τη συμπεριφορά του, γιατί θα καλέσω την Τροχαία αφού είχα κρατήσει ούτως ή άλλως τον αριθμό του.

Εισέβαλαν στο φαρμακείο μετά από λίγη ώρα, σπρώχνοντας ο ένας τον άλλο, φωνάζοντας και ο πατήρ με ρωτούσε επανειλημμένα και εναγωνίως: «Είπες τον γιο μου μαλάκα;»

Στην καθυστερημένη απάντησή μου «Δυστυχώς όχι, δεν τον είπα, αλλά του είπα: Αν θες εσύ να πεθάνεις, τράβα, άλλους μην πάρεις μαζί σου. Μπαίνεις ανάποδα στη διασταύρωση και τολμάς και μιλάς;». Το παλικάρι αφηνίασε, ο πατέρας έδειξε για μια μόνη στιγμή να συνειδητοποιεί τι είχε κάνει, αλλά προτίμησε να μην τον εκθέσει αλλά να υπερασπιστεί την ανδρική του τιμή.

Τη βροντώδη σύναξη διέκοψε φωνάζοντας η φαρμακοποιός, η οποία δικαίως μας ζήτησε να λύσουμε έξω τις διαφορές μας.

Μόνο που εγώ δεν είχα καμία διαφορά μαζί τους παρά μόνο ότι δεν άντεχε το μυαλό μου να δεχτεί την αλαζονεία του μικρού «οδηγού» απέναντι στη ζωή και την ανοησία του πατέρα, ο οποίος αντί να πάρει τα κλειδιά του αυτοκινήτου -που προφανώς ο ίδιος αγόρασε στο παλικάρι του-, για να το σώσει, επιδιδόταν σε μια -αγελαία να την πω;- συμπεριφορά. Και όπως έμαθα αργότερα, ο ίδιος είναι επαγγελματίας οδηγός.

Το κάθε τέτοιο παιδί που πιάνει στα χέρια του τιμόνι και θεωρεί ότι είναι «Ο άρχοντας των δρόμων» είναι στατιστικά βέβαιο ότι θα δημιουργήσει ατύχημα. Προσέξτε, δεν θα εμπλακεί, θα το δημιουργήσει. Και τότε βέβαια γι' αυτού του είδους γονείς θα φταίει ο δρόμος, ο δήμαρχος, το κράτος, ο εκάστοτε πρωθυπουργός, οι συνήθεις ύποπτοι δηλαδή.

Είναι πολύ εύκολο και γοητευτικότερο να αποποιείσαι των ευθυνών σου και να τις μεταθέτεις σε όποιον άλλον εκτός του υπέροχου απαίδευτου εαυτού σου.

Εγώ μπορεί να στεναχώρησα το παιδί μου με την όλη φασαρία, αλλά το σίγουρο είναι ότι με την αντίδρασή μου αυτή έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει υπεύθυνος οδηγός όταν θα πάρει αυτοκίνητο με τα λεφτά που θα έχει βγάλει από τη δουλειά του. Δηλαδή πολλά χρόνια μετά την ενηλικίωσή του.

ΚΟΥΙΖ

• Πόσες παραβάσεις διέπραξε το αρκαδιανό βλαστάρι;

• Τι ατυχήματα θα μπορούσαν να προκληθούν με την περιγραφείσα συμπεριφορά;

• Τι θα έπρεπε να κάνω; Να τον καταγγείλω στην Τροχαία ή να απομακρυνθώ ευχαριστώντας τον Θεό που ζήσαμε;

• Σύμφωνα με τον οδικό κώδικα, αν στο σημείο υπήρχε Τροχαία, τι θα έπρεπε να του επιβληθεί;

α. επίπληξη

β. πρόστιμο

γ. στέρηση διπλώματος

ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι γουρουνιές ενός οχήματος
Οι «γουρούνες» είναι ο γόνος του «αποτυχημένου έρωτα» μιας μοτοσικλέτας και ενός αυτοκινήτου και δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν στους δρόμους • Γιατί ένας νόμος (ο 4530/30-3-2018) κράτησε μόλις 100 ημέρες; Γιατί...
Οι γουρουνιές ενός οχήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρωβαρόμετρο: Έλληνες, οι πιο επικίνδυνοι οδηγοί στην Ε.Ε.
Οι Έλληνες οδηγοί είναι οι πιο επικίνδυνοι, νευρικοί και ανεύθυνοι οδηγοί στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σε συνεργασία με το ίδρυμα Fondation Vinci Autoroutes.
Ευρωβαρόμετρο: Έλληνες, οι πιο επικίνδυνοι οδηγοί στην Ε.Ε.
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ* [12.10.2019]
Οταν βρήκαμε την τουαλέτα διαπιστώσαμε ότι δεν είχε χαρτί -θα τα 'χε πάρει όλα η Βούλτεψη- και ότι οι πόρτες δεν είχαν χερούλι και δεν κλείνανε. Και τι είπε ο δικός μου; «Δεν τις κλείνουν διότι δεν έχουν να...
Της Αλλοπάρ* [12.10.2019]
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανατροπή νταλίκας έκλεισε προσωρινά την εθνική Αθηνών - Λαμίας
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο 110ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. Στο τροχαίο ενεπλάκη νταλίκα που ανατράπηκε, κλείνοντας το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, δημιουργώντας ουρές...
Ανατροπή νταλίκας έκλεισε προσωρινά την εθνική Αθηνών - Λαμίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχεδόν 1.300 παραβάσεις στους δρόμους την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
Συνολικά 1.297 παραβάσεις κατέγραψε η Τροχαία την εβδομάδα από 13 έως 19 Αυγούστου 2018, σε ελέγχους που πραγματοποίησε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι περισσότερες απ' αυτές για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
Σχεδόν 1.300 παραβάσεις στους δρόμους την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεθυσμένος ο οδηγός που έπεσε στην είσοδο της μαρίνας Ζέας
Οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω στην μπάρα εισόδου-εξόδου της προβλήτας ΒΑ στη μαρίνα Ζέας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει υλικές ζημιές. Από το Ε' Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού...
Μεθυσμένος ο οδηγός που έπεσε στην είσοδο της μαρίνας Ζέας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας