• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 19.7°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 18.9°C
  3 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 19.0°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.9°C
  3 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 16.0°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.4°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 21.4°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 19.9°C
  4 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  3 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.0°C
  0 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 18.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεπαρκείς και εξαρτημένοι...

 • A-
 • A+

Ικανοποίηση επιθυμιών, μοναξιά, μνήμη, σχέση με το Διάστημα. Για τον ψυχίατρο Σερζ Τισερόν, τα μηχανήματα εξοπλισμένα με μια τεχνητή νοημοσύνη θα ανατρέψουν όχι μόνο την καθημερινή μας ζωή, αλλά και την ίδια την ύπαρξή μας στον πλανήτη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Ο Τισερόν είναι επιφανής ψυχίατρος και ψυχολόγος και, από το 2015, μέλος της Ακαδημίας Τεχνολογίας. Το 2013 ίδρυσε το Ινστιτούτο Μελετών Ανθρώπου/Ρομπότ (IERHR), του οποίου εξακολουθεί να είναι ενεργό μέλος.

Μάλιστα μετείχε προσφάτως σε δύο συναντήσεις που έγιναν στο πλαίσιο τους διεθνούς φεστιβάλ δημοσιογραφίας στο Couthures-sur-Garonne.

Η πρώτη συζήτηση έγινε πάνω στο θέμα «Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με ένα sexbot;» και η δεύτερη ήταν αφιερωμένη στα «Ψεύτικα και τα πραγματικά συναισθήματα».

Επί της ουσίας, ο Τισερόν θέτει το ερώτημα εάν ο ανθρώπινος ψυχισμός θα μεταλλαχθεί από την παρουσία μηχανών με τεχνητή νοημοσύνη και επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, υποστηρίζει ότι τα ρομπότ θα αλλάξουν την ανθρώπινη ψυχολογία, όσο και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στη διατροφή και την ιατρική έχει αλλάξει το σώμα μας. Και στο παρελθόν πολλές συνήθειές μας έχουν αλλάξει, όπως λόγου χάρη η αντίστασή μας στις ασθένειες και στον πόνο, αλλά δεν το συνειδητοποιούμε, διότι αυτές οι αλλαγές έγιναν με φυσικό τρόπο.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τις «έξυπνες» μηχανές, οι οποίες θα ανατρέψουν, σύμφωνα με τον Τισερόν, όχι μόνο την καθημερινή μας ζωή, αλλά και την ίδια την ύπαρξή μας.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας υποστηρίζει ότι αρκετοί τομείς της καθημερινότητάς μας θ' αλλάξουν ριζικά.

Πρώτον, η ικανότητά μας να καθυστερήσουμε την ικανοποίηση των επιθυμιών μας καθώς το τηλέφωνο και έπειτα η αλληλογραφία έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν την ικανότητά μας να αντισταθούμε στη σχετική αναμονή.

Ετσι καθώς οι παραδόσεις θα γίνονται σχεδόν στιγμιαία χάρη στα drones, θα απολέσουμε κάθε ίχνος υπομονής περιμένοντας τα αντικείμενα που παραγγείλαμε.

Μια δεύτερη πολύ σημαντική αλλαγή είναι αυτή που αφορά τη σχέση με τη μοναξιά και τον εσωτερικό διαλογισμό.

Με τα chatbots μας, θα αναπτύξουμε μια τάση να μας μιλάνε διαρκώς οι μηχανές. Κι αυτό επειδή σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους, αυτά τα μηχανήματα θα μας κάνουν διαρκώς ευχάριστες ερωτήσεις, αστειάκια, καλοπιάσματα και κομπλιμέντα. Κι όλα αυτά για έναν απλούστατο λόγο: τη συλλογή των προσωπικών δεδομένων μας!

Και στο σημείο αυτό τίθεται το ερώτημα: Τα ρομπότ θα αναγκάσουν τον άνθρωπο να επαναπροσδιορίσει την ιδέα που έχει για τον εαυτό του;

Ο Τισερόν υποστηρίζει ότι σε όλες τις τεχνολογίες που εφευρέθηκαν μέχρι σήμερα, τα αντικείμενα βρίσκονταν στην υπηρεσία του.

«Τα χρησιμοποιούσα όταν τα χρειαζόμουν, σαν ένας μαέστρος», λέει και προσθέτει:

«Αυτό που θα είναι νέο με τα αντικείμενα τα οποία θα διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη, είναι ότι πλέον θα μπορέσουν να με αμφισβητήσουν και να μου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εταίροι. Οταν θα μπαίνω, λόγου χάρη, στο μέλλον στο αυτόνομο αυτοκίνητό μου -η Ford σχεδιάζει να το βγάλει στην παραγωγή από το 2021- θα με υποδέχεται ένα φωνητικό μήνυμα το οποίο θα μου λέει: "Βλέποντας το πρόσωπό σας το πρωί, νιώθω ότι έχετε κοιμηθεί άσχημα"! Αν πάλι ξεχάσω την ομπρέλα μου πριν βγω έξω από το σπίτι ή το γραφείο, δεν θα είναι η γυναίκα μου και τα παιδιά μου αυτοί που θα μου υπενθυμίσουν ότι βρέχει, αλλά ο "έξυπνος ηλεκτρονικός βοηθός μου", ο οποίος θα μου πει: "Να θυμάστε, σας είπα σήμερα το πρωί ότι πρόκειται να βρέξει"! Ετσι θα καταλήξουμε να αντιμετωπίζουμε ολοένα και περισσότερο το γεγονός ότι οι μηχανές έχουν δεξιότητες που εμείς δεν διαθέτουμε, δηλαδή θα αποδεχθούμε την ανθρώπινη ατέλειά μας, με επιπρόσθετο κίνδυνο μια συγκεκριμένη ντροπή μπροστά στις ανεπάρκειές μας. Παράλληλα θα έχουμε όλο και πιο τυφλή εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εξάρτησή μας απέναντί τους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ρομπότ για όλες τις δουλειές
Υπάρχουν έξι σχεδόν άγνωστοι τομείς στους οποίους τα ρομπότ διαπρέπουν δίνοντας λύσεις σε επιστημονικά, αλλά και καθημερινά προβλήματα.
Ρομπότ για όλες τις δουλειές
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ηλεκτρική» γυμναστική
Η ηλεκτροθεραπεία (EMS) χρησιμοποιείται εδώ και καιρό από τους γιατρούς για να βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικότητας ασθενών.
«Ηλεκτρική» γυμναστική
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μια εξαιρετική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στοχεύει σε μια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στην οποία η γεωθερμική έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.
Μια εξαιρετική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καθαρισμός βιομηχανικών λυμάτων
Η χρήση βακτηριακών συστατικών για τη διάσπαση επικίνδυνων μορίων σε κάτι λιγότερο μολυσμένο είναι μια καθιερωμένη τεχνική βιοαποκατάστασης.
Καθαρισμός βιομηχανικών λυμάτων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εμπνέοντας τη νέα γενιά ρομπότ
Το ευρωπαϊκό έργο STEP2DYNA εκμεταλλεύτηκε τα οπτικά όργανα των εντόμων για να δημιουργήσει καινοτόμο τεχνολογία αισθητήρων κατά της σύγκρουσης.
Εμπνέοντας τη νέα γενιά ρομπότ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ρομπότ θα καθαρίζουν τον θαλάσσιο βυθό
Το σύστημα επικεντρώνεται στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναζήτησης, εντοπισμού και συλλογής θαλάσσιων απορριμμάτων, χρησιμοποιώντας αυτόνομα ρομπότ που λειτουργούν συνεργατικά.
Ρομπότ θα καθαρίζουν τον θαλάσσιο βυθό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας