Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
To φεστιβάλ του μαγικού Νότου!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

To φεστιβάλ του μαγικού Νότου!

  • A-
  • A+

Ο Νότος μαγεύει! Περικλείει μυστήριο και ταυτόχρονα δημιουργία. Ο Νότος αφήνει τη σκέψη ελεύθερη, έτοιμη να δημιουργήσει και ταυτόχρονα να ξεπεράσει εμπόδια και αγκυλώσεις. Η συνήθως minimal οπτική του Νότου αποτελεί εφόδιο για το επόμενο βήμα. Σε έναν Νότο, αυτόν της Ρόδου, σχεδιάζεται ήδη το πρώτο φεστιβάλ-απόδραση.

Ενα γαστρονομικό φεστιβάλ που θέλει να φέρει κοντά Νότους όλου του κόσμου με αφορμή το φαγητό και τις ιδιαιτερότητές του. Πρόκειται για το Escaping South Festival, μια πρωτοβουλία και ενέργεια του ξενοδοχείου LindianVillage που βρίσκεται στη Νότια Ρόδο και στοχεύει στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών που ενώνουν και συνδέουν τις νότιες περιοχές όλων των χωρών του κόσμου.

Με άξονα τη γαστρονομία και την τέχνη σε όλες της τις εκφράσεις, το φεστιβάλ φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν παγκόσμιο πρεσβευτή των πολιτισμών του Νότου.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 7-12 Οκτωβρίου και στοχεύει στην ετήσια επανάληψή του, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρει να ενώσει, να αναδείξει και να δημιουργήσει συνέργειες με άξονα τον Νότο. Η ιδέα του Escaping South Festival έρχεται να διευρύνει την ιδέα της εντοπιότητας και βγαίνοντας από τα σύνορα κάθε χώρας να παρουσιάσει σημειολογικά την ένωση των νότιων περιοχών όλου του πλανήτη όπως αυτή εκφράζεται στην καθημερινότητα των κάτοικων.

Σε κάθε εκδήλωση θα τιμώνται τρεις διαφορετικοί Νότοι του κόσμου έχοντας ο καθένας από ένα διήμερο. Οι εκδηλώσεις θα ποικίλλουν και θα αφορούν τη γαστρονομία, τις τέχνες, δηλαδή εικαστικά και μουσικά, θεατρικά δρώμενα, σόου, happenings κ.ά., και την παράδοση, δηλαδή τα ήθη και τα έθιμα. Σεφ, καλλιτέχνες, μουσικοί από τα τέσσερα σημεία της Γης θα καλούνται για έξι ημέρες να παρουσιάσουν, να προβάλουν και να μεταδώσουν τον πολιτισμό του Νότου της χώρας τους.

Για την πρώτη διοργάνωση του Escaping South Festival οι τιμώμενοι Νότοι είναι αυτοί της Ρόδου, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Διάσημοι σεφ, που εργάζονται στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, βραβευμένα με αστέρια Michelin, έχουν κληθεί για να επιμεληθούν το γαστρονομικό κομμάτι του φεστιβάλ. Επιμελητής του φεστιβάλ θα είναι ο βραβευμένος με αστέρι Michelin chef Τάσος Μαντής και ο F&B specialist Τάσος Πεδιαδίτης.

Συνοπτικό πρόγραμμα

Νότια Ρόδος. 7-8 Οκτωβρίου

Γαστρονομικό ταξίδι με τον Ελληνα σεφ Θάνο Φέσκο, assistant head chef εδώ και έναν χρόνο στο τριών αστέρων Michelin, Geranium restaurant, ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια στον κόσμο. Στο δείπνο του θα παρουσιάσει την παράδοση, τον πολιτισμό και την εξέλιξη της νότιας Ρόδου σε ένα μοναδικό γαστρονομικό αφήγημα! Από την ατμοσφαιρική Λίνδο, μέχρι το Κιοτάρι και τον παραμυθένιο οικισμό του Ασκληπειού και ώς τις απάτητες παραλίες στις νότιες γειτονιές του νησιού.

Εργαστήρι μαγειρικής με παραδοσιακές συνταγές της νότιας Ρόδου, μαθήματα παρασκευής ελληνικού λουκουμιού και τοπικού λικέρ, γευσιγνωσία, οινογνωσία. Ακόμη γευσιγνωσία λαδιού με ελαιόλαδα από τον ελληνικό Νότο από την εταιρεία Paratus Europe και τον κ. Γιάννη Καρβέλα.

Νότια Ιταλία. 9-10 Οκτωβρίου

Γαστρονομικό ταξίδι με την Ιταλίδα chef Alessandra Russo, Research & Development Chef στον όμιλο εστιατορίων του Simon Rogan καθώς και στο νέο εστιατόριο Αulis στο Λονδίνο, του ίδιου ομίλου. Η Αlessandra περπατώντας στους αρωματικούς κήπους του Lindian Village, θα ετοιμάσει ένα μενού που θα συνδυάσει τα αρώματα και της γεύσεις της νότιας Ιταλίας: αλμύρα θαλασσινή από τις ακτές του Κάπρι και του Αμάλφι και νότες μυθικές από τη χαμένη Πομπηία, στο πιάτο.

Εργαστήρι για τα βότανα & τη χρήση τους στη μαγειρική. Οι επισκέπτες θα πραγματοποιήσουν μαζί με τη σεφ μια βόλτα στον βοτανόκηπο του ξενοδοχείου για να συλλέξουν ιταλικά μυρωδικά, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν στο μάθημα μαγειρικής...

Νότια Γαλλία. 11-12 Οκτωβρίου

Γαστρονομικό ταξίδι με τον Γάλλο chef Paul Burgalières,

Head Chef του L’ enclume, βραβευμένο με 2* Michelin, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εστιατόρια της Μεγάλης Βρετανίας. Για τον Paul οι αναμνήσεις του φαγητού είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε σχέση με άλλες αναμνήσεις, γιατί εμπεριέχουν και τις πέντε αισθήσεις… Στο μενού του θα κλέψει μνήμες από τον αιώνια κοσμοπολίτικο γαλλικό Νότο των Κανών και του Σεν Τροπέ, για να τις μπλέξει με την ενδοχώρα της Αβινιόν και το βουητό της Μασσαλίας.

Πολιτιστικές παράλληλες εκδηλώσεις

Αύγουστος-Οκτώβριος

▪ Εκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Το Φως της Ελλάδας» σε επιμέλεια της διακεκριμένης ιστορικού τέχνης δρα Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν. Στην έκθεση, που θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις αρχές Αυγούστου, συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί Χρύσα Βέργη, Πόλυ Κάνιστρα, Δημήτρης Κούκος, Μιχάλης Μαδένης, Καίτη Μαυρομάτη, Χρήστος Παλατζάς, Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Βαγγέλης Ρήνας.

▪ Εκθεση κεραμικών πιάτων από τη συλλογή Ικαρος.

Η έκθεση παρουσιάζει τη μοναδική στο είδος της συλλογή κεραμικών του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη και την επισταμένη έρευνά του για το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου ICARO-ΙΚΑΡΟΣ. Από τα τέλη Ιουνίου μεταφέρετε στη Ρόδο, στον γενέθλιο τόπο της ιστορικής βιομηχανίας, όπου και θα φιλοξενηθεί, έως το τέλος του 2018, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.

7 Οκτωβρίου

Διάλεξη της δρα Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν με θέμα «Το φως του Ελληνικού Νότου». Η ιστορικός τέχνης, διδάκτωρ της ιστορίας της τέχνης και τεχνοκριτικός, Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, θα παραθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη αναλύοντας το πώς οι Ελληνες εικαστικοί αποτυπώνουν στο έργο τους τη μοναδικότητα του ελληνικού φωτός.

10 Οκτωβρίου

Συναυλία με τους Encardia Βand. Εκπροσωπώντας τον Νότο της Ιταλίας το συγκρότημα Encardia θα δώσει μουσικοχορευτική συναυλία στον χώρο της κεντρικής πισίνας του ξενοδοχείου Lindian Village.

11 Οκτωβρίου

Το Escaping South Festival αναπτύσσει συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ μεσογειακού κινηματογράφου του Μονπελιέ της Γαλλίας, το οποίο φέτος θα παρουσιάσει την 40ή διοργάνωση του! Το CineMed αποτελεί θεσμό στα κινηματογραφικά δρώμενα με πάνω από 100 παγκόσμιες συμμετοχές ταινιών.

 

ΝΗΣΙΔΕΣ
14ο Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας: Το μουσικό γεγονός του Σαρωνικού
Το 14ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας διοργανώνεται (7-31 Αυγούστου 2019) με την υποστήριξη των Φίλων του Φεστιβάλ. Οι 10 Μουσικές του Βραδιές στην αυλή του ναού του Σωτήρος, στο Μικρό Θέατρο Ι. Μολφέση,...
14ο Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας: Το μουσικό γεγονός του Σαρωνικού
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φεστιβάλ με διπλή επέτειο
Φέτος, το Φεστιβάλ Φιλίππων έχει διπλή επέτειο. Οχι μόνο έκλεισε 60+1 χρόνια συνεχούς παρουσίας, αλλά γιορτάζει και τα 100 χρόνια του Δήμου Καβάλας. Γι' αυτό και το φετινό φεστιβάλ φέρει τον τίτλο «Με θέα στην...
Φεστιβάλ με διπλή επέτειο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενα φεστιβάλ για όλο το νησί
Απόβαση στη Σύρο θα πραγματοποιήσουν από τις 20 έως και τις 25 Αυγούστου, 30 καλλιτέχνες ακορντεονίστες, μουσικοί, τραγουδιστές και χορευτές, από...
Ενα φεστιβάλ για όλο το νησί
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το καλοκαίρι στην καρδιά της Κρήτης
Στην καρδιά της Κρήτης, στα χωριά του Αμαρίου, εκεί που το καλοκαίρι ακροβατεί ανάμεσα στις ζεστές μέρες και το δροσερό βραδινό αεράκι. Στις κορυφές του Ψηλορείτη και στα μονοπάτια της Ιστορίας. Ανάμεσα στις...
Το καλοκαίρι στην καρδιά της Κρήτης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το κάλλος συναντά τη μουσική
Υπάρχουν αυτοί που προγραμματίζουν διακοπές με βάση το μέρος που θέλουν να πάνε. Υπάρχουμε όμως κι εμείς που προγραμματίζουμε διακοπές με βάση τις συναυλίες και τα φεστιβάλ μουσικής που θέλουμε να...
Το κάλλος συναντά τη μουσική
ΝΗΣΙΔΕΣ
Aθλητικός τουρισμός
Με ένα πλέγμα σημαντικών δράσεων οι Σπέτσες καταφέρνουν κάθε χρόνο να ενδυναμώσουν την τουριστική τους κίνηση και να επιμηκύνουν την τουριστική σεζόν. Επιλέγοντας κάθε φορά ένα γεγονός που καθιστά το νησί...
Aθλητικός τουρισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας