Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι γουρουνιές ενός οχήματος
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι γουρουνιές ενός οχήματος

  • A-
  • A+

Τι είναι λοιπόν αυτές οι «γουρούνες» και γιατί τόσος ντόρος με τις παλινωδίες νομοσχεδίων και αποφάσεων;

Γιατί ένας νόμος (ο 4530/30-3-2018) κράτησε μόλις 100 ημέρες; Γιατί έχουν ξεσηκωθεί οι τοπικές κοινωνίες; Ποιοι τις αποκαλούν «σκοτώστρες» και γιατί;

Τι οχήματα είναι τέλος πάντων αυτά που μπορούν να χρησιμοποιούν με περίσσια αυθάδεια τους δρόμους και να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στο ήδη κορεσμένο οδικό δίκτυο, χωρίς να υποχρεούνται να περνάνε ΚΤΕΟ και χωρίς οι οδηγοί τους να έχουν άδεια οδήγησης που να πιστοποιεί τις ικανότητες οι οποίες απαιτούνται για τέτοια οχήματα;

Οι «γουρούνες» είναι οχήματα παντός εδάφους All-Terrain Vehicle (ATV), σχεδιασμένα για κίνηση σε μικρές ταχύτητες εκτός δρόμου, και ιδανικά για γεωργικές εργασίες και τη μετακίνηση ΑμεΑ.

Είναι εντελώς ακατάλληλα για κυκλοφορία σε δημόσιους δρόμους, μιας και το ισοζύγιο κατάληψης δημόσιου χώρου, ασφάλειας και μεταφορικού έργου είναι εντελώς δυσανάλογο.

Πήραν το παρατσούκλι τους από τα ομώνυμα θηλαστικά λόγω της «αγάπης» που τρέφουν για τη λάσπη και το χώμα γενικότερα. Αν και έχουν τέσσερις ρόδες, η οδήγησή τους δεν έχει καμιά σχέση με αυτήν ενός αυτοκινήτου.

Οι «γουρούνες» είναι ο γόνος του «αποτυχημένου έρωτα» μιας μοτοσικλέτας και ενός αυτοκινήτου.

Ενσωματώνουν οδηγητικά χαρακτηριστικά κι από τους δύο «γονείς», αλλά δεν διαθέτουν ούτε την ενεργητική ασφάλεια των μοτοσικλετών ούτε την παθητική ασφάλεια των αυτοκινήτων!

Βιάζουν το αστικό περιβάλλον και γίνονται εξαιρετικά επικίνδυνα όταν οδηγούνται από ανθρώπους που δεν έχουν εκπαιδευτεί.

Και εδώ έρχονται οι δικές μας ενστάσεις!

Ενστάσεις που έγκεινται στην ιδιαιτερότητα του οχήματος αλλά και στη δυσκολία οδήγησής του. Και μάλιστα ειδικά για άτομα τα οποία δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου ΚΑΙ μοτοσικλέτας.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΡΑΚΑΡΟΥΝ. ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΡΑΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ! Πράγματι, οι «γουρούνες» είναι επικίνδυνες, όπως βέβαια και κάθε όχημα που οδηγείται χωρίς κανόνες, δεξιότητες και γνώση!

Τα ATV, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΣΕΟ), πρέπει να οδηγούνται από εκπαιδευμένους οδηγούς και είναι απαραίτητο να θεσπιστεί ειδικό δίπλωμα οδήγησης για αυτά.

Μέχρι τη θέσπιση της παραπάνω κατηγορίας διπλώματος, θα πρέπει να απαιτούνται από τους οδηγούς τους τόσο δίπλωμα αυτοκινήτου όσο και δίπλωμα μοτοσικλέτας!

Και για να ακριβολογούμε:

Τις «γουρούνες» τις καβαλάμε όπως τις μοτοσικλέτες, ενώ τα χειριστήρια και ποδωστήρια είναι κι αυτά τύπου μοτοσικλέτας. Ετσι, όταν πρόκειται για «γουρούνα» με μηχανικό κιβώτιο, το αριστερό χέρι χειρίζεται τη μανέτα του συμπλέκτη ενώ το δεξί τη μανέτα των μπροστινών φρένων.

Εδώ έχουμε μια σημαντική ιδιομορφία, καθώς το γκάζι στην πλειονότητα των περιπτώσεων βρίσκεται υπό μορφή σκανδάλης στο δεξί χειριστήριο.

Το δεξί πόδι χειρίζεται το ποδόφρενο, που μπορεί να ενεργοποιεί είτε το πίσω φρένο είτε το πίσω και τα εμπρός μαζί με συνδυασμό πολλές φορές ακατάλληλο. Το αριστερό πόδι αλλάζει ταχύτητες.

Η «σχιζοφρένεια» για τον οδηγό αυτοκίνητου συνεχίζεται με την πολυδιεργασία της αλλαγής κατεύθυνσης και των στροφών (γκάζι, τιμόνι, σώμα).

Αυτή η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών ενεργειών (multitasking) είναι γνώρισμα που συνήθως δεν διαθέτουν οι οδηγοί αυτοκινήτου και που απαιτεί συγκεκριμένη εκπαίδευση (η θέση οδήγησης και η διαμόρφωση του κέντρου βάρους, οι ιδιαιτερότητες στη μεταφορά συνεπιβάτη, η αλλαγή συμπεριφοράς με την ταχύτητα, το φρενάρισμα, η επιτάχυνση, οι ελιγμοί και η συνύπαρξη με τα άλλα οχήματα καθώς και η βασική χρήση κατασκευής των ATVs, είναι μερικές από τις βασικές θεματικές ενότητες της εκπαίδευσης αυτής).

Ερήμην ουσιαστικής νομοθεσίας λοιπόν συνυπάρχουμε στον δρόμο με όλο και περισσότερες «γουρούνες» και «γουρουνόπουλα», με την απορία να παραμένει...

Παλιά, πολύ παλιά, λέγαμε:

-Οι 4 ρόδες ταξιδεύουν το σώμα και οι 2 την ψυχούλα μας!

Σήμερα, συμπληρώνουμε:

- Οι γουρούνες- Μάλλον τον πολιτισμό μας!

@ArisZografos

* Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης (ΣΕΟ)

ΝΗΣΙΔΕΣ
«Φύγε εσύ Μπάμπη...»
Εγώ μπορεί να στεναχώρησα το παιδί μου με την όλη φασαρία, αλλά το σίγουρο είναι ότι με την αντίδρασή μου αυτή έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει υπεύθυνος οδηγός όταν θα πάρει αυτοκίνητο με τα λεφτά που...
«Φύγε εσύ Μπάμπη...»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευρωβαρόμετρο: Έλληνες, οι πιο επικίνδυνοι οδηγοί στην Ε.Ε.
Οι Έλληνες οδηγοί είναι οι πιο επικίνδυνοι, νευρικοί και ανεύθυνοι οδηγοί στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σε συνεργασία με το ίδρυμα Fondation Vinci Autoroutes.
Ευρωβαρόμετρο: Έλληνες, οι πιο επικίνδυνοι οδηγοί στην Ε.Ε.
ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ
Της Αλλοπάρ* [12.10.2019]
Οταν βρήκαμε την τουαλέτα διαπιστώσαμε ότι δεν είχε χαρτί -θα τα 'χε πάρει όλα η Βούλτεψη- και ότι οι πόρτες δεν είχαν χερούλι και δεν κλείνανε. Και τι είπε ο δικός μου; «Δεν τις κλείνουν διότι δεν έχουν να...
Της Αλλοπάρ* [12.10.2019]
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανατροπή νταλίκας έκλεισε προσωρινά την εθνική Αθηνών - Λαμίας
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο 110ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. Στο τροχαίο ενεπλάκη νταλίκα που ανατράπηκε, κλείνοντας το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, δημιουργώντας ουρές...
Ανατροπή νταλίκας έκλεισε προσωρινά την εθνική Αθηνών - Λαμίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σχεδόν 1.300 παραβάσεις στους δρόμους την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
Συνολικά 1.297 παραβάσεις κατέγραψε η Τροχαία την εβδομάδα από 13 έως 19 Αυγούστου 2018, σε ελέγχους που πραγματοποίησε σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι περισσότερες απ' αυτές για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
Σχεδόν 1.300 παραβάσεις στους δρόμους την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πλακόστρωτο στενό... διπλής κατεύθυνσης!
Απίστευτο αλλά αθηναϊκό! Κυκλοφοριακό αλαλούμ στην πλακόστρωτη, στενή οδό Ιβύκου στο Παγκράτι, από τη στιγμή που η σήμανση που απαγόρευε την κυκλοφορία από τη μία κατεύθυνση εξαφανίστηκε... μυστηριωδώς με...
Πλακόστρωτο στενό... διπλής κατεύθυνσης!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας