• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 32.6°C
  3 BF
  29%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.2°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 33.2°C
  1 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.1°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 31.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.7°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.4°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  2 BF
  33%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 29.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.9°C / 30.0°C
  4 BF
  53%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 26.2°C / 31.6°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.0°C / 32.8°C
  0 BF
  13%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.7°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστροφή στη βασική διατροφή μου

 • A-
 • A+

Το να αντικρίζεις ότι δεν καταφέρνεις να ακολουθήσεις το πρόγραμμα διατροφής που έχεις ξεκινήσει είναι η πρώτη πρόοδος που κάνεις για μια διαφορετική πράξη προσπάθειας αδυνατίσματος.

Η Στέλλα, όταν ήρθε στο γραφείο, ήταν γεμάτη απογοήτευση και αγωνία για το αν θα κατάφερνε για άλλη μία φορά να κρατηθεί σε μια υγιεινή διατροφή μετά από τόσο πολλές δίαιτες που είχε κάνει στα πολλά χρόνια που προσπαθούσε να χάσει βάρος.

Ελεγε ότι οι προσπάθειές της πάντα είχαν το ίδιο αποτέλεσμα και με τον ίδιο τρόπο πάντα κατέληγε να τα παρατάει.

Το να αντικρίζεις ότι χάλασες την προσεγμένη διατροφή σου κι έφαγες διαφορετικά πράγματα, ενώ τρέμεις ότι μπορεί να έχεις παχύνει, είναι μια πρώτη πράξη θάρρους που κρίνεται απολύτως αναγκαία.

Η Στέλλα ήταν τόσο στεναχωρημένη -σχεδόν σε όλη της τη ζωή- με το θέμα «ξεκινάω δίαιτα», τα κάνω «μαντάρα» και φεύγω μακριά από όλη τη διαδικασία που αναρωτιόταν γιατί ακόμα ήλπιζε.

Το να αντικρίζεις ότι δεν έχεις αντοχές να στερηθείς και αισθάνεσαι αδύναμος να συγκρατήσεις την επιθυμία γεύσης είναι ένα σημαντικό «εργαλείο» για τη θεραπεία απώλειας βάρους.

Η Στέλλα είχε ένα πολύ γλυκό και καλοσχηματισμένο πρόσωπο, δύο μάτια έτοιμα να κλάψουν και μια επιμονή στα σφιγμένα χείλη της σαν να ήθελε ή σαν να είχε τη δύναμη να δημιουργήσει σύνδεσμο με τον εαυτό της, αλλά δεν ήξερε πώς.

Το να αντικρίσεις τις πολυφαγίες σου είναι μια πρώτη έμμεση αποδοχή του τρόπου που έχεις μάθει να λειτουργείς.

Για τη Στέλλα γνώριμος σύνδεσμος με τον εαυτό της ήταν η τροφή και πάλευε επί χρόνια να τον κόψει, χωρίς όμως να έχει βρει έναν άλλο σύνδεσμο επαφής με αυτόν. Ηρεμία και καθησυχασμό αποκτούσε μέσα από τη γεύση.

Ετσι λοιπόν έπρεπε να συνεχίσει να τα αποκτά χωρίς να κόψει τίποτε από τις παλιές, γνώριμες ισορροπίες της, απλώς έπρεπε να προσθέσει και καινούργιες ισορροπίες. Ισορροπίες φυσικές, στα μέτρα της.

Είχε να προσθέσει μια υγιεινή διατροφή με τροφές που γευστικά τής ταίριαζαν και είχε τη δυνατότητα να τις ακολουθήσει και να διατηρήσει τις πολυφαγίες της όσες φορές τις είχε ανάγκη και δεν μπορούσε να αντισταθεί στην ανάγκη κατάποσης. Αρκεί μετά από καθε πολυφαγία να επέστρεφε στην υγιεινή διατροφή της.

Ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους, όταν έχει πολυφαγία, είναι σαν να βρίσκεται μεσοπέλαγα στη μέση του πουθενά χωρίς προσανατολισμό και ίσως χωρίς σωτηρία.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό και απαραίτητο να επιστρέφει στην εξέδρα του, να πατάει στη στεριά. Η εξέδρα του είναι η επιστροφή στην υγιεινή διατροφή του, στη βάση του. Να επιστρέφει σε συγκεκριμένο, σταθερό τόπο.

Οσες φορές κι αν βουτήξει (όσες φορές κι αν έχει πολυφαγίες) και βρεθεί μεσοπέλαγα, χρειάζεται να επιστρέψει. Μόνο έτσι θα αντικρίσει ότι δεν πνίγεται.

Οσες φορές κι αν χαλάσει το πρόγραμμα διατροφής του, δεν πρέπει να χάνει τον προσανατολισμό του.

Η Στέλλα ήταν πολύ ευχαριστημένη από την προσπάθειά της. Αποκτούσε δύναμη, δεν ήλπιζε πια, είχε αρχίσει να είναι σίγουρη ότι μπορεί να παραμείνει στην προσπάθειά της όσα «λάθη» πολυφαγιών κι αν έκανε.

Αντίκριζε, άντεχε, αντιμετώπιζε, διόρθωνε, ανακάλυπτε, παραδεχόταν. Ηταν λιγότερο φοβισμένη και πιο δυνατή. Είχε το δικό της διατροφικό πλαίσιο που βασιζόταν επάνω του και είχε πια δικαίωμα να κάνει λάθη.

Είχε δικαίωμα πάντα να μη μπορεί, να μην αντέχει, να μην θέλει, είχε δικαίωμα να διαλέγει, να προτιμά, να γνωρίζει. Είχε χρησιμοποιήσει εκείνη την επιμονή που είχα διακρίνει στα χείλη της...

Σίγουρα όλοι έχετε μια εικόνα μωρού που ξεκινά να περπατά. Το βλέπεις που προσπαθεί να σταθεί όρθιο και να βρει τα βήματά του σιγά σιγά και προσεκτικά ξεκινά να προχωρά, εύκολα χάνει την ισορροπία του και πέφτει, είναι αδύναμο, πέφτει και προσπαθεί να ξανασηκωθεί, κάνει λάθος βηματισμό, κάνει λάθος στη στήριξή του και ξαναπέφτει... και ξαναπροσπαθεί να σηκωθεί για να ανακαλύψει ότι μπορεί να περπατήσει.

Και στη μεγάλη προσπάθειά του να ανακαλύψει τις δυνατότητές του και τη δύναμή του έχει μια παρουσία δίπλα του και μια φωνή πίσω του που του λέει: «Στράτα στρατούλα»...

Ξέρετε ότι

Η θέληση [wille, will, volonté] είναι το ανθρώπινο όργανο για την αντιμετώπιση του μέλλοντος μέσα από την ανοιχτή εμπειρία του χρόνου (σε αντίθεση με τη μνήμη που αναφέρεται στο παρελθόν). Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο σκεπτόμενος νους επιβάλλει στον άνθρωπο να υποτάσσει σε αυτόν τις επιθυμίες του, στις οποίες μπορεί να αντισταθεί. Πριν από μια πράξη το υποκείμενο οφείλει να εισέλθει σε μια καλώς λελογισμένη νοητική διαδικασία αναφορικά με την επιλογή των μέσων για την επίτευξη εκ των προτέρων δεδομένων στόχων.

 

Ο Friedrich Nietzsche γράφει ότι η θέληση είναι αυτό που μεταχειρίζεται ως κυρίαρχος τις επιθυμίες. Αυτή η κυριαρχία όμως δεν απευθύνεται προς άλλους, αλλά πριν απ’ όλα ενάντια στον ίδιο τον εαυτό: προσταγή και υπακοή είναι (πνευματικές) λειτουργίες, όπου το εγώ ξεπερνά τον διχασμό του. Ωστόσο ο θέλων πιστεύει ότι θέληση και πράξη είναι ένα, γι’ αυτό και απολαμβάνει μια «αύξηση», κάτι το επιπλέον, το αίσθημα δύναμης.

 

Η φροϊδική και η λακανική ψυχανάλυση συνεισέφεραν σημαντικά στη διευκρίνιση των εννοιών. Η βασική έννοια εδώ δεν είναι η θέληση αλλά η ασυνείδητη επιθυμία του υποκειμένου, ενώ η θέληση είναι ο έλεγχος των συνειδητών επιθυμιών. Οι πάντα αμφίρροπες επιθυμίες δεν είναι απλώς οι ορμές, αλλά αυτό που απομένει μετά την παραίτηση του υποκειμένου από την απόλυτη (αιμομικτική και βίαιη) απόλαυση.

*Σύμβουλος διατροφής

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Προστατευμένος και παχύς»
Πολύ συχνά ο άνθρωπος με διαταραχή βάρους –ένα μεγάλο μέρος από τον εαυτό του– δεν «θέλει» να αδυνατίσει κι αυτό είναι άλλος ένας άγριος πόλεμος που γίνεται μέσα του.
«Προστατευμένος και παχύς»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καταπίνω την «πίεση»
Τα τσιμπολογήματα, τα παραπάνω γεύματα, τα γλυκάκια, οι επαναλαμβανόμενες καταναλώσεις μεγάλων ποσοτήτων είναι τα μέσα που βοηθούν ώστε να εξαφανιστούν τα μη αναγνωρισμένα συναισθήματα.
Καταπίνω την «πίεση»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα
Συνήθως σε μια δίαιτα απαγορεύεται να μη θέλεις. Το «πρέπει να κάνω δίαιτα» είναι μια δεδομένη αφετηρία για τον υπέρβαρο. Η εμπειρία έχει δείξει πως αυτή η πεποίθηση είναι μια ψευδής αίσθηση.
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το βάρος των κανόνων
Ο υπέρβαρος άνθρωπος δείχνει συνεχώς να συγκρατείται, να αυτοελέγχεται (αλλά και να ελέγχει...). Λες και διαρκώς κάτι απαγορεύει στον εαυτό του να κάνει ή να πει και συνάμα κάτι επιβάλλει.
Το βάρος των κανόνων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το τελετουργικό ενός γεύματος
Ενα πρωινό, στην πρωινή κίνηση της Αθήνας, γυρίζοντας αριστερά το κεφάλι μου, το βλέμμα μου σταμάτησε στον οδηγό του διπλανού αυτοκινήτου την ώρα που έτρωγε τις τελευταίες μπουκιές από το φαγητό του, τσαλάκωνε...
Το τελετουργικό ενός γεύματος
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρω να αδυνατίσω»
Αυτή είναι μια εκμυστήρευση που τόσο συχνά ακούω και καταλήγει να είναι μια από τις πιο χρήσιμες φράσεις ως εργαλείο βοήθειας για τον παχύσαρκο. Η κυρία που κάθεται απέναντί μου με κοιτά, έχει μάτια φοβισμένα,...
«Φοβάμαι ότι δεν θα καταφέρω να αδυνατίσω»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας