Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αν δεν υπήρχαν οι «Μέλισσες»;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αν δεν υπήρχαν οι «Μέλισσες»;

  • A-
  • A+

Αυτή η «μελιστάλαχτη ιστορία», όπως αναγράφεται στην εσωτερική πρώτη σελίδα του βιβλίου «Μέλισσες», του εκδοτικού οίκου «Μικρή Σελήνη», είναι ένα πολυεπίπεδο εργαλείο γνώσης και αισθητικής, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες αναγνωστών.

Αποτελεί μια εξαίρετη πηγή εκπαιδευτικού υλικού για νηπιαγωγούς, δασκάλους και τολμώ να πω και καθηγητές, καθώς στις εβδομήντα μεγάλου μεγέθους σελίδες του, κάθε μία διαφορετικής θεματικής ενότητας, υπάρχουν πληροφορίες που δεν μπορούν να κατατάξουν το βιβλίο ούτε μονάχα στις εγκυκλοπαίδειες αλλά ούτε και στα παιδικά βιβλία.

Διαβάζοντας μία μία τις σελίδες του, μεταμορφώθηκα σε μικρό παιδί καθισμένο στο πάτωμα, να εξερευνώ τα μυστικά του κόσμου των μελισσών, μη μπορώντας παρά μόνο να θαυμάσω τη δομή της οργάνωσής τους, τον τρόπο επικοινωνίας τους, την επιλογή και ικανότητα κατασκευής του τέλειου σχεδίου, των εξάγωνων κελιών της κηρήθρας, να μάθω γι' αυτή τη σημαντική λειτουργία που επιτελούν, της επικονίασης. Και εδώ θα σταθώ πλέον ως ενήλικας, στην επικονίαση, αντλώντας από τις πληροφορίες του βιβλίου, και δεν θα αναφερθώ στα ιστορικά, πολιτιστικά, μυθολογικά και πολλά ακόμη στοιχεία που φιλοξενεί στις σελίδες του.

Πολλά πράγματα στη ζωή τα θεωρούμε δεδομένα και δεν αναλογιζόμαστε τα πώς και τα πού υπάρχουν και λειτουργούν πίσω από κάθε αποτέλεσμα. Την ίδια αντιμετώπιση έχουμε απέναντι στις λειτουργίες της φύσης και των οργανισμών της.

Ομως ο κόσμος αλλάζει, το περιβάλλον δημιουργεί άλλους μηχανισμούς σε αντίδραση της αλόγιστης συμπεριφοράς των ανθρώπων και ίσως στο μέλλον, όπως δείχνουν τα ήδη τεκταινόμενα, ό,τι είχαμε ως δεδομένο θα πρέπει μάλλον να το ξεχάσουμε ή απλώς να αλλάξουμε συμπεριφορά για να το διατηρήσουμε στη ζωή.

Αγαπάμε, π.χ., τη σοκολάτα ή το μέλι -οι Ελληνες μάλιστα έχουμε ιδιαίτερη σχέση μαζί του, όχι μόνο διατροφική αλλά και πολιτιστική-, όμως όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες σε μερικά χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν θα συνεχίσουν να ζουν τα κακαόδεντρα ενώ ο πληθυσμός των μελισσών εμφανίζει ραγδαία μείωση.

Μια επίσκεψη στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας μπορεί να σας δείξει πώς θα είναι ο κόσμος χωρίς τις μέλισσες. Η χρήση εντομοκτόνων σε συνδυασμό με την καταστροφή των δασών προκάλεσαν τον θάνατο της πλειονότητας των μελισσών της περιοχής. Οταν ανθίζουν οι μηλιές, τη δουλειά της μέλισσας αναγκάζονται να κάνουν οι άνθρωποι. Σκαρφαλώνουν στα δέντρα και με ένα ειδικό εργαλείο μεταφέρουν γύρη από το ένα άνθος στο άλλο.

Η εξαφάνιση των μελισσών είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα για τους ανθρώπους. Στις ΗΠΑ, η αξία της δουλειάς που κάνουν οι μέλισσες εκτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια τον χρόνο.

Στην Ευρώπη, η αποτίμηση αυτή πλησιάζει τα 16 εκατομμύρια ευρώ. Ο παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) δημοσιεύει κάθε χρόνο τη λίστα με τα 100 καλλιεργούμενα είδη που καλύπτουν το 90% των παγκόσμιων αναγκών τροφής. Τα 71 από αυτά τα φυτά επικονιάζονται από τις μέλισσες, κυρίως από τις άγριες.

Πολλοί γονείς ίσως να πήραν με τον πιο εύληπτο τρόπο -αυτόν της εικόνας- την πληροφορία της σημαντικής λειτουργίας που επιτελούν οι μέλισσες μέσα από μια παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων, την Bee movie.

Εκεί, πρωταγωνιστής είναι ο Μπάρι, ο οποίος όταν συνειδητοποιεί ότι οι άνθρωποι κλέβουν το μέλι από τις μέλισσες -που με τόσο κόπο το παρασκευάζουν-, αποφασίζει, ως μέλισσα που είναι, να υπερασπιστεί τη φυλή του και να τους μηνύσει για κλοπή. Και ακολουθεί το... χάος, διότι οι μέλισσες κατεβαίνουν σε απεργία με αποτέλεσμα σιγά σιγά να χαθούν τα δέντρα και τα λουλούδια από το Μανχάταν, όπου εκτυλισσόταν η ταινία.

Τώρα, έρχεται αυτό το υπέροχο βιβλίο με εξαιρετική εικονογράφηση να δώσει την απόλυτη πληροφόρηση γύρω από την κοινωνία των μελισσών.

«Για να παράξουν ένα κιλό μέλι οι μέλισσες πρέπει να επισκεφθούν 4 εκατομμύρια λουλούδια, διανύοντας περίπου 150 χιλιάδες χιλιόμετρα. Η απόσταση είναι ίση με 4 φορές τον γύρο της Γης. Για να παραχθεί μία και μόνο κουταλιά μέλι, θα πρέπει 4 έως 7 μέλισσες να δουλεύουν ολημερίς σε όλη τη διάρκεια της περιόδου νεκταροσυλλογής. Κάθε μία μέλισσα μπορεί να κουβαλήσει στο στομάχι της ποσότητα νέκταρος ίση με το μισό της βάρος. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις ενός Αμερικανού επιστήμονα που «παρακολούθησε» μια μέλισσα εν ώρα εργασίας, η μέλισσα προτού γυρίσει στην κυψέλη επισκέφθηκε 1.446 λουλούδια σε 106 λεπτά».

Πώς μπορεί κανείς λοιπόν να μη θαυμάσει τον κόπο αυτών των μικρών φτερωτών οργανισμών που στο βόμβισμά τους θα έπρεπε πλέον όχι να φοβόμαστε αλλά να χαιρόμαστε; Γιατί; Γιατί «κάποιες από αυτές πετούσαν ήδη στη Γη όταν εμφανίστηκαν οι δεινόσαυροι. Οι μέλισσες ζουν στον πλανήτη μας εδώ και 100 εκατομμύρια χρόνια».

Γι’ αυτό θα ενστερνιστώ την προτροπή του συγγραφέα: «Προσοχή! Δεν πρέπει ποτέ να τις αφήσουμε απροστάτευτες»!

Γιατί «Το 'να μου χέρι κρατεί μέλισσα θεόρατη, τ’ άλλο στον αέρα πιάνει πεταλούδα που δαγκάνει». Οδυσσέας Ελύτης.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Στα σκαριά μια νέα κοινωνία πολιτών
Δυο ολοκαίνουργια παιδικά βιβλία δίνουν το στίγμα της νέας κοινωνίας που οικοδομείται, παρέχοντας στα παιδιά όλα όσα χρειάζονται για να ζήσουν μια όμορφη ζωή. Φαντασία, καλοσύνη, ομαδικότητα, συνεργασία και...
Στα σκαριά μια νέα κοινωνία πολιτών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο δικός μας... Γουίνι
Μια διαφορετική έκθεση με τα μάτια της παιδικής μας ψυχής. Το αγαπημένο μας αρκουδάκι, ο Γουίνι ένας από τους πιο διάσημους παιδικούς χαρακτήρες όλων των εποχών που «γεννήθηκε» σε βιβλίο το 1924 και...
Ο δικός μας... Γουίνι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα παιδιά και η θέση του γονιού
«Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο. Γονείς θέλουν!». Ενα βιβλίο που διαβάστηκε, αγαπήθηκε, κουβεντιάστηκε και όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας του Νίκος Σιδέρης μιλώντας στις «Νησίδες», είναι ταυτόχρονα μια...
Τα παιδιά και η θέση του γονιού
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Τα παραμύθια χτίζουν γέφυρες»
«Το παραμύθι είναι ένα άυλο υλικό, θαυματουργό. Το χρησιμοποίησα όταν είχα παιδιά που αντιμετώπισαν μια δύσκολη στιγμή σε έναν θάνατο, για να επιλύσω συγκρούσεις ανάμεσα σε παιδιά ή απλά για να κάνω το μάθημα...
«Τα παραμύθια χτίζουν γέφυρες»
ΝΗΣΙΔΕΣ
2 + 2 Βιβλία για μικρούς και μεγάλους
Διαβάσματα για παιδιά που δίνουν την ευκαιρία σε γονείς και δασκάλους να συλλειτουργήσουν μαζί τους, να γελάσουν, να χαρούν, να παίξουν, αλλά και βιβλία για ενήλικες με ιστορίες και μύθους που αντέχουν στον...
2 + 2 Βιβλία για μικρούς και μεγάλους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Για να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά, αρκεί να τα απολαμβάνουμε!
Διθυραμβικής υποδοχής έτυχε το βιβλίο της καθηγήτριας Ψυχολογίας και μίας από τις σημαντικότερες ερευνήτριες της ανάπτυξης της βρεφικής ηλικίας, Lynne Murray, όταν εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 2014. Στην...
Για να έχουμε ευτυχισμένα παιδιά, αρκεί να τα απολαμβάνουμε!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας