Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παράταση της απόλαυσης...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράταση της απόλαυσης...

  • A-
  • A+

Αντίκριζα τον δρόμο απέναντί μου και την ελαφριά κλίση που είχε την κατέτασσα ως ανηφόρα και μου ερχόταν να βάλω τα κλάματα...

Δεν ήθελα να περπατήσω, δεν άντεχα να κουραστώ, δεν μπορούσα να προχωρήσω. Και τι θα έκανα; Θα στεκόμουν στην άκρη του δρόμου και δεν θα κουνιόμουν πόντο;

Μαύρες σκέψεις και διάθεση χάλια είχα, και πού να έβρισκα κουράγιο για τόση σωματική κόπωση...

Με έσφιγγαν τα ρούχα μου, ζεσταινόμουν, είχα νεύρα από τη δυσκινησία μου, και όσο ανακάλυπτα σε πόσο δύσκολη θέση βρισκόμουν τόσο μεγαλύτερη απελπισία με έπιανε.

Η μέση μου με ενοχλούσε με μικρά τσιμπήματα, τα πόδια ήδη ήταν πρησμένα, το διάφραγμα πίεζε και ο ιδρώτας άρχιζε να ζωγραφίζει σταγόνες στους κροτάφους, κι εγώ σαν να παρευρισκόμουν σε μια συνομιλία όπου τα όργανα και τα μέλη του σώματός μου κάτι μου έλεγαν, κάτι σαν «πονάμε, σκάμε, πιεζόμαστε, θέλουμε να καθίσεις...», κι εγώ δεν έλεγα τίποτα.

Αποφάσισα να μου μιλήσω: «Καλά, εσύ προχθές δεν έλεγες “ξεκινάω δίαιτα και περπάτημα”;» Μία ώρα την ημέρα με βήμα γοργό, είχα βάλει και την εφαρμογή στο κινητό μου που με επιβραβεύει στο τέλος της προσπάθειας με μικρά πυροτεχνήματα και ένα τεράστιο μπράβο με κεφαλαία γράμματα, «ΠΕΤΥΧΑΤΕ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΣΑΣ», ενώ παρακολουθεί και τις θερμίδες που καταγράφω να καταναλώνω ανά ημέρα.

Και ομολογούσα σε εμένα πως ήδη την επιτέλεσα αυτή την τόσο οργανωμένη πράξη μου, δύο μέρες τώρα, γεμάτη χαρά και ορμή γι’ αυτό το ελπιδοφόρο εγχείρημά μου!

Δίαιτα και περπάτημα. Αδυνάτισμα. Αυτό θέλω: να αδυνατίσω, να μου κάνουν τα ρούχα μου, να μη λαχανιάζω στις ανηφόρες, να μην κουράζομαι, να νιώθω ανάλαφρη και χαρούμενη, να φορώ ένα τζιν κι ένα μπλουζάκι και να βγαίνω έξω.

Και τώρα τι γίνεται; Ούτε βήμα παραπέρα. Αρνηση;

Κάποιος που έχει αντοχές θα υποστηρίξει, αν παρευρεθεί σε αυτή τη σκηνή, πως μια ιδέα είναι όλα και χρειάζεται απλώς να επιβάλει κανείς στον εαυτό του να το ξεπεράσει και με κάποια πίεση να συνεχίσει την άσκησή του και αυτό που έχει αποφασίσει.

Μία ώρα γρήγορο περπάτημα την ημέρα. Θεωρητικά έχει δίκιο. Πρακτικά όμως; Τι γίνεται τελικά;

Και για ποιες αντοχές συζητάμε; Τις σωματικές ή τις ψυχικές;

Στον άνθρωπο με διαταραχή βάρους αυτή η έλλειψη αντοχών δεν είναι ξεκάθαρη. Η κόπωση που τον εμποδίζει δεν είναι απαραίτητα μόνο σωματική.

Το «δεν σηκώνομαι από τον καναπέ» δεν σημαίνει οπωσδήποτε «αδιαφορώ, το βαριέμαι» ή «είμαι τεμπέλης», τις περισσότερες φορές σημαίνει «αδυνατώ».

Το ότι είμαι τόσο ψυχικά κουρασμένος ή ταλαιπωρημένος και δεν αντέχω καμία άλλη κόπωση, ούτε βήμα που λέει ο λόγος. Εχω ανάγκη να μείνω ΑΚΙΝΗΤΟΣ. Σαν να γίνεται έτσι, με αυτόν τον τρόπο, να ξεκουραστώ...

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως ο άνθρωπος που παλεύει με το παραπάνω βάρος του είναι κατ’ αρχάς κουρασμένος από τους τόσους αναγκασμούς που επιβάλλει στον εαυτό του συνεχώς και κάθε μέρα και συνήθως για πολλά χρόνια.

Διαρκώς αναγκάζει τον εαυτό του να κάνει πράγματα που είτε δεν θέλει είτε δεν αντέχει.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο δηλαδή, όπως έχει μάθει, επιβάλλει στον εαυτό του την άσκηση και τη δίαιτα αδυνατίσματος. Γι’ αυτό και δεν έχουν διάρκεια τέτοιου είδους αποφάσεις που παίρνει. Τα παρατάει.

Ομως το βούλιαγμα στον καναπέ του και στο τσιμπολόγημά του είναι ο αντίποδας, η «ξεκούρασή του». Αλλο ένα παράξενο σύμπτωμα, το οποίο όμως είναι απολύτως δικαιολογημένο.

Με ποιον τρόπο γίνεται αυτή η μορφή εξισορρόπησης; Με τον παρακάτω: όταν μου επιβάλλω τόσες υποχρεώσεις –μέσα μου κι έξω μου– από την κόπωση που νιώθω κι από την έλλειψη χρόνου για διασκέδαση –φυσικό επακόλουθο υπεραναλήψεων– θα καταφύγω στην πιο άμεση, γρήγορη και εύκολη λύση: την απόλαυση της γεύσης και του «καναπέ».

Είναι σαν κάποιος να έχει περάσει μια φοβερά κουραστική μέρα και να επιστρέφει το βράδυ στο σπίτι του αποκαμωμένος και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βρει ένα πιάτο φαγητό και να καθίσει κάπου να απλώσει τα πόδια του και να ξεκουραστεί.

Δεν ξεχνάμε πως ο μισός ρόλος της τροφής είναι η απόλαυση γεύσης, η ευχαρίστηση, η χαλάρωση, η διασκέδαση.

Απλώς ο άνθρωπος που κουβαλά παραπάνω βάρος λόγω της ψυχικής του κόπωσης αναζητά την ΠΑΡΑΤΑΣΗ. Παραπάνω φαγητό, παραπάνω απόλαυση.

Παρατείνει την απόλαυση, με το περισσότερο φαγητό αντλεί παραπάνω απόλαυση, με την παραπάνω παραμονή του στον καναπέ αντλεί παραπάνω ξεκούραση.

Η διαπίστωση της παράτασης της ευχαρίστησης είναι η διαπίστωση μιας δικαιολογημένης και απαραίτητης ανάγκης. Δεν είναι εξισορροπητικό, παρότι δεν είναι κατάλληλο; Εσείς τι λέτε;

Ξέρετε ότι

Ο Φρόιντ, ακολουθώντας αρχικά την ιατρική ιδεολογία της εποχής του για τον ψυχισμό –ως ένα είδος σύνθετου αντανακλαστικού– είχε θεωρήσει, μεταξύ άλλων στο άρθρο του «Διατυπώσεις γύρω από τις δύο αρχές της ψυχικής λειτουργίας» (1911), ότι ο ψυχισμός διέπεται από μία ρυθμιστική αρχή, της οποίας ο ρόλος είναι να διασφαλίζει την αναζήτηση ευχαρίστησης (Lust) και να αποφεύγει τη δυσαρέσκεια (Unlust).

 

Ανεξαρτήτως του αν η ένταση για τον ψυχισμό προέρχεται από εσωτερικούς ή εξωτερικούς παράγοντες, αυτός τις αντιλαμβάνεται ως δυσαρέσκεια, ενώ η ευχαρίστηση είναι η μείωση της έντασης αυτής και η επιστροφή στην κατάσταση χαλάρωσης. Αυτή η αρχή της ευχαρίστησης (Lustprinzip), αδράνειας ή σταθερότητας –όροι που χρησιμοποιούνται από τον Φρόιντ ως ισοδύναμοι σε διάφορα σημεία της επεξεργασίας της οικονομικής του υπόθεσης για τον ψυχισμό– επεκτείνεται στη σύνδεση που κάνει μεταξύ της αρχής αυτής με την αρχή της πραγματικότητας.

 

Οι ορμές τείνουν δηλαδή να ικανοποιούνται με τον πιο σύντομο τρόπο, ωστόσο η πραγματικότητα τους επιβάλλει παρακάμψεις και αναβολές όσον αφορά την επίτευξη της ικανοποίησης. Αλλά η ικανοποίηση αυτή δεν είναι η ικανοποίηση μιας ανάγκης. Είναι τουλάχιστον αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε από τον τρόπο που ο Φρόιντ μιλάει για την ικανοποίηση μιας επιθυμίας στο όνειρο στο οποίο καμία ανάγκη εκτός από τη συνέχιση του ύπνου δεν ικανοποιείται.

*Σύμβουλος διατροφής- [email protected]

ΝΗΣΙΔΕΣ
«Να με ταΐσω»
Η Μελίνα, όταν ήρθε, ήταν δειλή και συνεσταλμένη και με το πρώτο «καλημέρα σας» έπιανες στον αέρα την εξεταστική της ματιά και την αμφιβολία της για το τι μπορούσε να της συμβεί ξανά σε μια καινούργια...
«Να με ταΐσω»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Με προσωπική τεχνική η υγιεινή διατροφή μου
Μόνο με ήπια μέθοδο θα αυξήσει κανείς τις πιθανότητες να μένει μακριά από τα διατροφικά άκρα στα οποία συνήθως κινείται: αυστηρή δίαιτα από τη μια, ανεξέλεγκτη ή απρόσεκτη ποσότητα από την άλλη.
Με προσωπική τεχνική η υγιεινή διατροφή μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα
Συνήθως σε μια δίαιτα απαγορεύεται να μη θέλεις. Το «πρέπει να κάνω δίαιτα» είναι μια δεδομένη αφετηρία για τον υπέρβαρο. Η εμπειρία έχει δείξει πως αυτή η πεποίθηση είναι μια ψευδής αίσθηση.
Κάθε μέρα δεν μπορώ να κάνω δίαιτα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η τελετουργία της Βουλιμίας
Η πολυφαγία έχει μια λεπτομερή τελετουργία στη διαδικασία βίωσής της. Εχει συγκεκριμένα στάδια, ιδιαίτερη οργάνωση σκέψης, προετοιμασία, έχει συγκεκριμένους κανόνες σε καθορισμένη σειρά.
Η τελετουργία της Βουλιμίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το βάρος των κανόνων
Ο υπέρβαρος άνθρωπος δείχνει συνεχώς να συγκρατείται, να αυτοελέγχεται (αλλά και να ελέγχει...). Λες και διαρκώς κάτι απαγορεύει στον εαυτό του να κάνει ή να πει και συνάμα κάτι επιβάλλει.
Το βάρος των κανόνων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δεν μου αρέσει το σώμα μου...
Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που βιώνουν τα άτομα με διαταραχή βάρους είναι η σχέση με το σώμα τους. Ο υπέρβαρος δεν θέλει να βλέπει το σώμα του.
Δεν μου αρέσει το σώμα μου...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας