• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.5°C / 20.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.6°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  0 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.4°C / 17.0°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.7°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.2°C / 19.8°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.8°C / 20.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 19.9°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.3°C / 18.8°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  54%

Την πρώτη δράση "εικονικής περιήγησης" απόλαυσαν τα παιδιά του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εικονική περιήγηση στο Μουσείο

 • A-
 • A+

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας –τα Γυαλιά Επαυξημένης Πραγματικότητας (VR glasses)–, στο πλαίσιο της δράσης «Εικονικό Μουσείο και Προσβασιμότητα», ανοίγει τον δρόμο σε ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα –είτε για λόγους κινητικούς, οικονομικούς ή και μακροχρόνιας παραμονής σε χώρους φροντίδας υγείας και κοινωνικών υποδομών είτε ακόμη επειδή κατοικούν σε απομακρυσμένα μέρη της χώρας– να επισκεφθούν το μουσείο.

Μέσω της εικονικής περιήγησης, ο «επισκέπτης» μπορεί να «βρεθεί» σε όλους τους χώρους του μουσείου, απολαμβάνοντας τα εκθέματα που αποτελούν κομμάτια της μόνιμης έκθεσής του.

Οπως μας είπε ο Ανδρέας Σπύρου, προϊστάμενος των Υπηρεσιών του Μουσείου: «Η ιστορική περίοδος που καλύπτεται είναι η περίοδος στην οποία επικεντρώνεται το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, δηλαδή από τη Φραγκοκρατία μέχρι σήμερα. Ανάμεσα στα επιλεγμένα εκθέματα που μπορεί κανείς να απολαύσει περιλαμβάνονται ζωγραφικοί πίνακες, χαρακτικά έργα, γλυπτά, ενδυμασίες, έπιπλα, μετάλλια, πορσελάνες καθώς και αντικείμενα ειδικού και ιδιαιτέρως ιστορικού ενδιαφέροντος όπως, για παράδειγμα, το αντίγραφο του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας επί βασιλείας Οθωνος».

Οι χρήστες, στη διάρκεια της εικονικής περιήγησής τους, μπορούν να δουν εκθέματα όπως χαρακτικά του Andrea Gasparini (1843) όπου απεικονίζονται διάφορα μνημεία των Αθηνών, τον πίνακα «Καρναβάλι στην Αθήνα» του Νικολάου Γύζη (1892), τον χάρτη του Βασιλείου της Ελλάδος (1838) που τυπώθηκε στο τότε Βασιλικό Τυπογραφείο, το κλειδοκύμβαλο που αγοράστηκε από την Πόλη των Αθηνών για την πρώτη μαθήτρια του Ωδείου Αθηνών, την Αδέλα Βέσσελ-Κροντηροπούλου, τον γνωστό πίνακα του Antoine Montfort με τίτλο «Πειρατές», πορτρέτα της Κικής Παπαστράτου από τον Γεώργιο Γουναρόπουλο και τον Παύλο Μαθιόπουλο, αντίγραφο ενδυμασίας της βασίλισσας Αμαλίας ή το τάβλι του βασιλιά Οθωνα που κατασκευάστηκε το 1845, σερβίτσια με το οθωνικό βασιλικό μονόγραμμα και πολλά άλλα.

Σε επιλεγμένα εκθέματα υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον το επιλέξει ο χρήστης, να εμφανιστούν περισσότερες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα η περιγραφή, ο τίτλος του έργου ή το όνομα του καλλιτέχνη. Η εφαρμογή προς το παρόν δεν υποστηρίζει ήχο, αλλά η επόμενη έκδοση της εικονικής περιήγησης, θα έχει και αυτή τη δυνατότητα.

Τα παιδιά του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας ήταν οι πρώτοι χρήστες που άδραξαν την ευκαιρία αυτής της δυνατότητας που προσφέρει το Μουσείο, εμπειρία που πραγματώθηκε με την εθελοντική βοήθεια των εργαζόμενων, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Ιδρυμα και έτσι τα παιδιά μπόρεσαν να εκπαιδευτούν διαδραστικά γύρω από τη νεότερη ελληνική Ιστορία αλλά και την ιστορία της εξέλιξης της Πόλης των Αθηνών.

«Η περιήγηση VR αλλά και τα διαδραστικά παιχνίδια, δίνουν στους χρήστες –πόσο μάλλον στα παιδιά– τη δυνατότητα να κατανοήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας, τις ευκαιρίες που προσφέρει στην παροχή πρωτόγνωρων εμπειριών αλλά και στη δημιουργία ενός εντελώς νέου κοινωνικού δικτύου, το οποίο δεν γνωρίζει όρια και παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλες και σε όλους» μας είπε η Δανάη Μπερσή, υπεύθυνη Ψηφιακών Δράσεων και Προώθησης του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. «Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Μουσείου, καλείται κάθε φορέας που ενδιαφέρεται να γίνει αποδέκτης της δράσης, η οποία να τονίσω ότι προσφέρεται εντελώς δωρεάν, να επικοινωνήσει μαζί μας για να οργανώσουμε την επίσκεψη».

Info: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Για την οργάνωση δράσεων εικονικής περιήγησης, τηλεφωνήστε στο 210-3231397

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φως, περισσότερο φως...
Τα παιδιά της πρωτεύουσας στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης εξερεύνησαν το χρώμα, τις αντανακλάσεις, τις διαφάνειες και τα φωτεινά λαμπυρίσματα και δημιούργησαν μια εξαιρετικής αντίληψης και ομορφιάς, μεγάλης...
Φως, περισσότερο φως...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Rave party στο... μουσείο
Οι Νεοϋορκέζοι κάθε καλοκαίρι, κάθε Σάββατο εδώ και 20 χρόνια, κατεβαίνουν στο Long Island, στη μεγάλη αυλή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και διασκεδάζουν με πρωτοπόρα ζωντανή μουσική, από Αμερικανούς και...
Rave party στο... μουσείο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα παιδιά ζωγραφίζουν την άμμο, τον ήλιο και τη θάλασσα
Εκθεση παιδικής ζωγραφικής, με θέμα «Τι πρέπει να προσέχω όταν βρίσκομαι στην παραλία και στη θάλασσα» γίνεται στο πλωτό μουσείο HELLAS LIBERTY στον Πειραιά. Εννέα από τα έργα των παιδιών βραβεύτηκαν και τα...
Τα παιδιά ζωγραφίζουν την άμμο, τον ήλιο και τη θάλασσα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μέσα σε αβέβαιο μέλλον
​Ρατσισμός, σεξισμός, διαθεματικότητα, λογοκρισία, διακρίσεις, συστημική καταπίεση, επιτήρηση και φυσικά αντίσταση. Ρεαλισμός και ουτοπία. Συγκρούσεις και ελπίδα. Ολα όσα απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο...
Μέσα σε αβέβαιο μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πρωτότυπο εργαστήρι κατασκευών!
Πρωτότυπο εργαστήρι κατασκευών για τα πασχαλινά αυγά διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ενωση και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.
Πρωτότυπο εργαστήρι κατασκευών!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας