• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 28.8°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 23.3°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 18.7°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 27.5°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Θύελλα με ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 20.5°C / 25.1°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 29.0°C
  3 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  3 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  68%

Ο αγνοημένος ήρωας

 • A-
 • A+
Ερευνα- κείμενα- επιμέλεια: Γιώργος Πετρόπουλος, Νικόλας Ζηργάνος, Νίκος Χατζηδημητράκος, Κώστας Μανιμανάκης, Ελένη Κατσιγιάννη

Ο αναγνώστης ενδεχομένως να αναρωτιέται γιατί εκείνη η ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944 συνδέεται ή ταυτίζεται, από τότε, με τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί οι διακόσιοι εκτελεσμένοι ήταν κομμουνιστές.

Δεν ήταν όλοι στελέχη, μέλη ή οπαδοί του ΚΚΕ - ανάμεσά τους εκτελέστηκαν, επίσης, έξι τροτσκιστές και πέντε αρχειομαρξιστές.

Ολοι, όμως, παρά τις διαφορές τους, ήταν κομμουνιστές έχοντας αφιερώσει τη ζωή και τη δράση τους στα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Επειδή ήταν κομμουνιστές -ενεργά μέλη και στελέχη του εργατικού κινήματος- επιλέχθηκαν και εξοντώθηκαν όπως άλλωστε με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθάριζε η γερμανική διαταγή που παραθέσαμε πιο πριν.

Ηταν αίμα από το αίμα της εργατικής τάξης. Δικά της παιδιά, δικό της αίμα, δικοί της νεκροί.

Ανάμεσα στους 200 της Καισαριανής υπήρξε μια ξεχωριστή ηγετική φυσιογνωμία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Με δράση και ιστορία που δικαιολογεί να θεωρηθεί ο πρώτος μεταξύ των πρώτων. Πρόκειται για τον Στυλιανό Σκλάβαινα.

Μέλος της ΟΚΝΕ από το 1923 και ηγετικό της στέλεχος στη συνέχεια, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ τη δεκαετία του ’30, επικεφαλής της Ενωτικής ΓΣΕΕ την ίδια περίοδο, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κόκκινης Συνδικαλιστικής Διεθνούς (Προφιντέρν), βουλευτής του κόμματος και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου στη Βουλή του 1936 και μέχρι την επιβολή της μεταξικής δικτατορίας.

Ηταν ο πλέον δημοφιλής μετά τον Νίκο Ζαχαριάδη με τεράστια επιρροή και αναγνώριση στα εργατικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Υπό διαφορετικές συνθήκες ο Στέλιος Σκλάβαινας θα ήταν σήμερα ο πλέον γνωστός από τους 200 της Καισαριανής.

Η δράση του, η ιστορία του και η θυσία του δικαιολογούν να θεωρείται ο κορυφαίος. Και δίπλα του ο Σουκατζίδης ως το ύψιστο παράδειγμα αρχών, ιδανικών και θυσίας.

Εντούτοις ο Σκλάβαινας είναι ο πλέον αγνοημένος. Ισως γιατί ήταν δηλωσίας της μεταξικής δικτατορίας παρόλο που αυτή τη δήλωση την απαρνήθηκε σχεδόν αμέσως και στη συνέχεια την ξέπλυνε με το αίμα του.

Ισως γιατί κανένας μέχρι σήμερα δεν ερεύνησε σοβαρά την ιστορία του. Οι λόγοι είναι πολλοί και ορισμένοι εξηγήσιμοι από εποχή σε εποχή.

Σήμερα η «Εφ.Συν.» -τιμώντας την ματωμένη Πρωτομαγιά του ’44- φέρνει στη δημοσιότητα τον φάκελο του Σκλάβαινα που υπάρχει στα αρχεία της Ασφάλειας, μέσα από τον οποίο ξεπηδάει μια σπουδαία ηγετική φυσιογνωμία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, της Αριστεράς γενικότερα.

Ενας αγωνιστής με τεράστιο σθένος, με αρχές και ιδανικά, μια τραγική προσωπικότητα, ένας άγνωστος ήρωας που έχει όλες τις προϋποθέσεις να τον θεωρούμε ήρωα.

Τα έγγραφα μιλούν από μόνα τους. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο εξής, στον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, στην ιστορία του εργατικού-κομμουνιστικού και αριστερού κινήματος, ο Στέλιος Σκλάβαινας θα πάρει τη θέση που του αξίζει.

⇲ Διαβάστε όλο το αφιέρωμα στον Στυλιανό Σκλάβαινα

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ματωμένη 1η Μάη του 1944
Η Πρωτομαγιά που σφράγισε την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και δικαίως θεωρείται το σύμβολο και το σημείο- σταθμός της ελληνικής Εργατικής Πρωτομαγιάς χρονικά τοποθετείται στον τελευταίο χρόνο...
Η ματωμένη 1η Μάη του 1944
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι 45 αδικαίωτοι νεκροί
Στα σύνορα του Δήμου Γαλατσίου με τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, διακρίνονται τρεις σπασμένοι μαρμάρινοι σταυροί και ένα μικρό μεταλλικό εκκλησάκι-εικονοστάσι. Στον έναν σταυρό αναγράφεται: Ομαδικός τάφος 45...
Οι 45 αδικαίωτοι νεκροί
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Δεν ήταν κάστρο, μ’ άντεξε σαν κάστρο»
Δεν ήταν κάστρο. Ενα σπίτι απλό ήταν στην οδό Αγραίων 47, μια μονοκατοικία σαν όλες τις άλλες που υπήρχαν στον Υμηττό. Ομως, ο ηρωικός αγώνας τριών νεαρών αγοριών απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις Γερμανών και...
«Δεν ήταν κάστρο, μ’ άντεξε σαν κάστρο»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η ανακατασκευή της μνήμης, το ασυνείδητο και η πολιτική
Πριν από δύο εβδομάδες, με αφορμή την 80ή επέτειο από την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εγκρίθηκε το ψήφισμα σχετικά με τη σημασία της ευρωπαϊκής μνήμης για το μέλλον της Ευρώπης.
Η ανακατασκευή της μνήμης, το ασυνείδητο και η πολιτική
ΝΗΣΙΔΕΣ
25η Μαρτίου (Κι αυτή η Ανοιξη γιατί δεν έρχεται;)
Κάτω η λίμνη έχει ομίχλη και τα πλατάνια στάζουν από την υγρασία. Μέσα στο Κάστρο τα πέτρινα σπίτια στέκουν βαριά. Είναι σκληρός ο χειμώνας του ’44. Η Ρίτα κάτω από το μαξιλάρι της έχει μια μαυρόασπρη κάρτα....
25η Μαρτίου (Κι αυτή η Ανοιξη γιατί δεν έρχεται;)
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο αφανής ήρωας της Αντίστασης
Ηταν μόλις 21 χρόνων και, όπως εκατοντάδες χιλιάδες πατριώτες, «διψούσε» για να πάρει μέρος στον μεγαλειώδη αντιστασιακό αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον κατακτητή. Ετσι, στις 22 Δεκεμβρίου 1942, στο...
Ο αφανής ήρωας της Αντίστασης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας