• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.2°C / 31.8°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 30.1°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.9°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.5°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.4°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.9°C
  1 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  3 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 31.6°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 31.9°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.7°C / 28.9°C
  2 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  0 BF
  67%

Τα δίχτυα της Νέας Μηχανιώνας…

 • A-
 • A+

Δέκα άνεργες γυναίκες από τη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης εκπαιδεύτηκαν πέρσι στο αρμάτωμα παραδοσιακών διχτυών και σήμερα εργάζονται στην εταιρεία ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε., που έχει έδρα την ίδια περιοχή.

Φέτος τα μαθήματα ξεκίνησαν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Μηχανιώνας, για ακόμη μια φορά ενταγμένα σε σειρά δράσεων με τον τίτλο «Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας». Ομως τα μαθήματα πλεξίματος και επισκευής παραδοσιακών διχτυών είναι κάτι πολύ περισσότερο από άλλη μια δράση ενός πολιτιστικού συλλόγου της περιφέρειας.

Είναι ένας τρόπος να λύσεις το πρόβλημα της ανεργίας. Μια επαγγελματική διέξοδος. Μια -γιατί όχι;- επιχειρηματική δραστηριότητα. Μια ενασχόληση άρρηκτα συνυφασμένη με δραστηριότητα ελληνική: το ψάρεμα και τη θάλασσα.

«Στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη της Νέας Μηχανιώνας, παιδιά και ενήλικες έρχονται σε επαφή και πειραματίζονται με μια τέχνη χαρακτηριστική της αλιευτικής δραστηριότητας, ενώ μετατρέπονται σε αρωγούς και κοινωνούς στη διάσωση μιας μακροχρόνιας παράδοσης, των ιστοριών και του τρόπου ζωής της περιοχής. Συγχρόνως αποκαλύπτονται μυστικά ψαρέματος, ενώ μέσα από πειράματα και τη νέα τεχνολογία εμπνέονται και οραματίζονται νέους ορίζοντες», γράφει η ανακοίνωση του Δήμου Θερμαϊκού.

Το εργαστήρι «Το Δίχτυ - Παρουσίαση αρματώματος διχτυών και μυστικά ψαρέματος», που πραγματοποιείται -δωρεάν φυσικά- σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Μηχανιώνας και την εταιρεία ΔΙΧΤΥΑ ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε., δεν στοχεύει μόνο στη διατήρηση της παράδοσης, αλλά και στη δημιουργία εξειδικευμένων τεχνιτών που θα εργαστούν στην επιχείρηση.

«Από τότε που ήρθαμε σ' αυτόν τον τόπο, ασχολούμαστε με το ψάρεμα. Εμείς ήρθαμε από το Τσεσμέτ, τη Μηχανιώνα της Μικράς Ασίας. Ψαρεύαμε με ανεμότρατες, τα δίχτυα τα απλώναμε στη θάλασσα με σαΐτες…» διηγείται ο αντιπρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της Νέας Μηχανιώνας, Στέλιος Δασκαλάκης.

Από την παράδοση στην τεχνολογία: το σύγχρονο αρμάτωμα των διχτυών

Τοποθετούν σχοινιά, φελλά, μολύβια στα καινούργια δίχτυα… Κάπως έτσι επισκεύαζαν παλιά οι ψαράδες μόνοι τους τα βασικά τους εργαλεία.

Από το 1958 που λειτουργεί η εταιρεία ΔΙΟΠΑΣ Α.Ε. έχουν πλεχτεί και επισκευαστεί πολλές χιλιάδες -ή μήπως εκατομμύρια;- μέτρα διχτυών, για ψάρεμα, για ιχθυοκαλλιέργειες, για τερέν, για αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα τελευταία χρόνια, κόντρα στο γενικότερο γκρίζο επιχειρηματικό τοπίο, ο αριθμός των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί.

Η παραγωγή για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, έκλεισε το 2017 με αύξηση 4,7% και η αξία των πωλήσεων των προϊόντων έφτασε στα 555 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 2% σε σχέση με το 2016.

Αντίστοιχα, αυξήθηκε κατά 10% και ο όγκος των εξαγωγών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν η εταιρεία που κατασκευάζει δίχτυα χρειάζεται ακόμη περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό:

«Μπορούμε να πούμε ότι μέσα στην κρίση, εμείς αυξάνουμε το προσωπικό μας. Το 2015 είχαμε 50 άτομα μόνιμο προσωπικό. Σήμερα απασχολούμε 70 άτομα. Είναι η δεύτερη φορά φέτος που διοργανώνουμε τα σεμινάρια παραδοσιακών διχτυών διότι θέλουμε να εκπαιδεύσουμε και να προσλάβουμε εξειδικευμένο προσωπικό από την περιοχή μας», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σίμος Διαμαντίδης.

Υποστηρίζει μάλιστα πως η ουσιαστική συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων της περιφέρειας με τις τοπικές επιχειρήσεις μπορεί να δώσει κάποια λύση στο πρόβλημα της ανεργίας: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εξειδικευμένο προσωπικό. Εάν σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές επιχειρήσεις δούμε ποιες ανάγκες σε προσωπικό υπάρχουν, μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ανάλογο αριθμό ατόμων από την περιοχή».

Οσο υπάρχει δουλειά, υπάρχουν και ιδέες. Πρόσφατα η εταιρεία χρησιμοποίησε το νήμα με το οποίο φτιάχνονται τα αλεξίσφαιρα γιλέκα για να κατασκευάσει δίχτυα αντοχής και συγχρόνως πολύ ελαφρύτερα από αυτά που ήδη υπάρχουν.

Τα αλεξίσφαιρα δίχτυα είναι πιο ανθεκτικά, αλλά και πιο οικονομικά, αφού συμβάλλουν λόγω του μικρότερου βάρους τους στη μείωση κατανάλωσης καυσίμων των αλιευτικών.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ανάχωμα στην ανεργία και μοχλός μετασχηματισμού
Στην Ελλάδα το 2017 μόνο το 28,8% των σπουδαστών της ανώτερης δευτερο­βάθμιας εκπαίδευσης επέλεξε την αρχική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 47,8%.
Επαγγελματική Εκπαίδευση: Ανάχωμα στην ανεργία και μοχλός μετασχηματισμού
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το σύνδρομο του αγέλαστου γονιού
Η οικονομική κρίση έχει αρνητικές συνέπειες στην πνευματική, ψυχολογική και σωματική υγεία. Σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο η οικονομική κρίση οδηγεί σε αύξηση ασθενειών και θανάτων, ιδιαίτερα στις...
Το σύνδρομο του αγέλαστου γονιού
ΝΗΣΙΔΕΣ
Παιδεία: Η κρίση βλάπτει σοβαρά τα παιδιά
Η ζωή σε συνθήκες οικονομικής κρίσης είναι πια ο κανόνας στην Ελλάδα και θεσμοί κρίσιμοι, όπως η οικογένεια και το σχολείο, έχουν αποκτήσει ρόλο με χαρακτηριστικά (αρνητικής δυστυχώς) εξαίρεσης. Με ακραίες...
Παιδεία: Η κρίση βλάπτει σοβαρά τα παιδιά
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ποιητής... εκ του προχείρου
Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν' οι κάφροι όσοι την ψήφο μας ζητούν ξανά; Μην είν' η μαύρη αυγή που χρυσολάμπει και τρίτο κόμμα νά 'βγει λαχταρά; Μην είναι τάχατες οι νουθεσίες και των «εταίρων» η σκληρή φωνή...
Ποιητής... εκ του προχείρου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ενας διαχρονικός θεσμός
Από το 2007 ο Γιώργος Κωνσταντάρας, φροντιστής για δεκαετίες και μέλος του Συλλόγου Φροντιστών Β. Ελλάδας, συγκεντρώνει το αρχειακό υλικό που αποδεικνύει περίτρανα πως η ιδιωτική εκπαίδευση, το «φροντιστήριο»,...
Ενας διαχρονικός θεσμός
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Εκπαίδευση και ανεργία: Η εξαπάτηση... δίνει τα "ρέστα" της!
Το επιχείρημα ότι η προσαρμογή των σπουδών στις ανάγκες της «αγοράς», θα εξασφαλίσει άμεσα μια επικερδή εργασία στους αποφοίτους, είναι, εκτός των άλλων, ολοκληρωτικά αβάσιμο και παραπλανητικό.
Εκπαίδευση και ανεργία: Η εξαπάτηση... δίνει τα "ρέστα" της!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας