Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φράουλες και γεύση

Φράουλες και γεύση

  • A-
  • A+

Η ελληνική λέξη για τη φράουλα είναι «χαμαικέρασος», το «φράουλα» έχει λατινική προέλευση.

Τις βρίσκουμε όλο τον χρόνο, ωστόσο η μεγαλύτερη παραγωγή τους είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο. Υπάρχουν παραπάνω από 600 ποικιλίες φράουλας, κάθε μία από τις οποίες διαφέρει σε μέγεθος, γεύση και υφή.

Οι φράουλες ανήκουν στην οικογένεια των ροδιδών (rosaceae) μαζί με άλλα φυτά, όπως οι τριανταφυλλιές και οι βατομουριές, καθώς και καρποφόρα δέντρα όπως οι μηλιές, οι αχλαδιές, οι ροδακινιές κ.ά.

Πιθανόν προέρχεται από τη Χιλή.

Η σημερινή φράουλα (Fragaria x ananassa) είναι ένα υβριδικό είδος προερχόμενο από τη βιργινιανή φράουλα (Fragaria virginiana) της ανατολικής ακτής της Βόρειας Αμερικής.

Το είδος αυτό αποδείχτηκε περισσότερο ανθεκτικό από την παραδοσιακή φράουλα των δασών (Fragaria vesca) και εξαπλώθηκε γρήγορα με πολλές ποικιλίες στην Ευρώπη από τη Βρετάνη της Γαλλίας όπου πρωτοδημιουργήθηκε το 1740.

Δηλαδή σήμερα τρώμε τη διασταύρωση της μικρής, άγριας και κόκκινης φράουλας της Βιρτζίνια, με τη μεγαλύτερη, κιτρινωπή και κωνική φράουλα της Χιλής, την οποία έφερε στη Βρετάνη ο Γάλλος καπετάνιος Φρεζιέ το 1712, γι’ αυτό και οι φράουλες στα γαλλικά λέγονται fraises.

Κατά τον 14ο αιώνα οι Γάλλοι έδειχναν έντονο ενδιαφέρον για τις φράουλες. Ωστόσο το περιβόητο γλυκό με φράουλες και σαντιγί σερβιρίστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1509, σε μια δεξίωση του καρδινάλιου Γούλσι.

Στην αρχαία ρωμαϊκή γραμματεία βρίσκουμε αναφορές στη φράουλα, αλλά αφορούν τις υποτιθέμενες φαρμακευτικές της ιδιότητες.

Η φράουλα χρησιμοποιούνταν ως αντικαταθλιπτικό και έχει καθαρτική και αποτοξινωτική επίδραση στον οργανισμό.

Της έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, καρδιοτονωτικές ιδιότητες, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε αντιοξειδωτικά αλλά και σε βιταμίνες C και Α.

Λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών της, όπως τα καροτένια (μεταξύ των οποίων λουτεΐνη και ζεαξανθίνη οι οποίες δρουν ευεργετικά στην όραση), οι ανθοκυανίνες (σε αυτές οφείλεται το χρώμα τους), οι φαινόλες (φλαβονοειδή), κατατάσσεται ανάμεσα στα φρούτα που παρέχουν τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία, ενώ έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ενισχύει τη δράση των άλλων αντιοξειδωτικών των τροφίμων κατά 20% περισσότερο συγκριτικά με άλλα φρούτα και λαχανικά.

Ενα φυσικό φλαβονοειδές που περιέχεται στις φράουλες, με την ονομασία φισετίνη, συμβάλλει στην ενίσχυση της μνήμης.

Τα φαινολικά αντιοξειδωτικά της φράουλας μειώνουν τη δράση του ενζύμου COX που σχετίζεται με τη φλεγμονή, επιδρώντας ευεργετικά σε καρδιακές, αρθριτικές παθήσεις, τον καρκίνο και το άσθμα, ενώ τα σαλικυλικά (ασπιρίνη) που περιέχει δρουν αναλγητικά.

Το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχει αυξάνουν τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού. Η φράουλα είναι διουρητική και ενδείκνυται για την υπέρταση.

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο, μαγγάνιο και μεταλλικά στοιχεία προωθεί την ανάπτυξη των οστών και τη διατήρηση της δύναμης και της υγείας τους.

Θεωρείται ευεργετική για όσους έχουν αναιμία λόγω του περιεχόμενου σιδήρου, για παθήσεις της χολής, ενώ γενικά είναι τονωτική των ηπατικών και των νεφρικών λειτουργιών.

Η φράουλα είναι πλούσια σε πηκτίνη, μια διαλυτή φυτική ίνα, που συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα με τις φυτικές ίνες που περιέχει.

Ομως σε ορισμένα άτομα οι φράουλες είναι υπεύθυνες για αλλεργικά εξανθήματα. Αυτό οφείλεται στα χνούδια (αλλεργιογόνα) της επιφάνειάς τους, ενώ παράλληλα δεν ενδείκνυνται σε περιπτώσεις έλκους, φλεγμονής των εντέρων, σπαστικής κολίτιδας και εκκολπωματίτιδας.

Ενα γνωστό, κλασικό πιάτο είναι οι Φράουλες Ρομανόφ, που αποτελείται από φρέσκες φράουλες ποτισμένες με χυμό πορτοκάλι και λικέρ πορτοκάλι, ενώ ταιριαστά συνοδευτικά στις φράουλες είναι η σαμπάνια, το κόκκινο κρασί ή ο χυμός πορτοκάλι.

Αυτό το ζουμερό αρωματικό φρούτο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε πάρα πολλές συνταγές για να ευχαριστηθείτε τη γεύση του, σε γλυκά, μαρμελάδες ή να το προσθέσετε σε σαλάτες, να δημιουργήσετε γρανίτες ή χυμούς, καθώς και να το ανακατέψετε με αμυγδαλόγαλα και μέλι για ένα απολαυστικό ρόφημα.

Μην ξεχνάτε: προτιμάμε τις βιολογικές φράουλες.

Μους φράουλα

Υλικά για 2 άτομα

  • 100+70 γρ. φράουλες
  • 300 γρ. απαλό τόφου (silken tofu)
  • 20 γρ. (vegan) σοκολάτα, τριμμένη
  • 1 κ.σ. σπόροι chia
  • 1 κ.σ. στέβια με αναλογία 1/3 ή 3 κ.σ. αγαύη
  • 1 κ.γ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Χτυπώ στο μπλέντερ 100 γρ. φράουλες. Ταμπονάρω το απαλό τόφου με χαρτί κουζίνας για να φύγει η υγρασία. Το προσθέτω στο μπλέντερ με τις φράουλες και ξαναχτυπώ ώσπου να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίχνω και τους σπόρους, τη στέβια, τον χυμό λεμονιού και χτυπώ. Ψιλοκόβω 70 γρ. φράουλες. Σε δύο ποτηράκια/μπολάκια βάζω λίγες φράουλες, από πάνω μοιράζω τη μους και μετά ξαναβάζω τις υπόλοιπες φράουλες. Πασπαλίζω με τη σοκολάτα και βάζω το γλυκάκι μου στο ψυγείο να παγώσει για 2-3 ώρες. Σημειωτέον ότι την επόμενη μέρα είναι ακόμα καλύτερο!

 Η συνταγή είναι από theveggiesisters.gr

* Σύμβουλος διατροφής

[email protected]

ΝΗΣΙΔΕΣ
«Μίλα μου για μήλα»
Τα μήλα συμβάλλουν στην καλύτερη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, γιατί περιέχουν πηκτίνη, έναν δομικό ετεροπολυσακχαρίτη, δηλαδή έναν τύπο ίνας που δρα σαν πρεβιοτικό.
«Μίλα μου για μήλα»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το βάρος των κανόνων
Ο υπέρβαρος άνθρωπος δείχνει συνεχώς να συγκρατείται, να αυτοελέγχεται (αλλά και να ελέγχει...). Λες και διαρκώς κάτι απαγορεύει στον εαυτό του να κάνει ή να πει και συνάμα κάτι επιβάλλει.
Το βάρος των κανόνων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πώς να τρώω ντομάτα;
Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λυκοπένιο -με πρώτη την ντομάτα- μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων και άλλων.
Πώς να τρώω ντομάτα;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τροφές καλές για εμάς, καλές και για τον πλανήτη
Το 75% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων βασίζεται και προέρχεται από μόλις δώδεκα είδη φυτών και πέντε είδη ζώων. Οι περιορισμένης κλίμακας διατροφικές προτιμήσεις επιδρούν αρνητικά τόσο στην υγεία μας όσο...
Τροφές καλές για εμάς, καλές και για τον πλανήτη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιστροφή στη βασική διατροφή μου
Το να αντικρίζεις ότι δεν καταφέρνεις να ακολουθήσεις το πρόγραμμα διατροφής που έχεις ξεκινήσει είναι η πρώτη πρόοδος που κάνεις για μια διαφορετική πράξη προσπάθειας αδυνατίσματος. Το να αντικρίζεις ότι δεν...
Επιστροφή στη βασική διατροφή μου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το τελετουργικό ενός γεύματος
Ενα πρωινό, στην πρωινή κίνηση της Αθήνας, γυρίζοντας αριστερά το κεφάλι μου, το βλέμμα μου σταμάτησε στον οδηγό του διπλανού αυτοκινήτου την ώρα που έτρωγε τις τελευταίες μπουκιές από το φαγητό του, τσαλάκωνε...
Το τελετουργικό ενός γεύματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας