• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.7°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.2°C
  1 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  0 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.4°C / 22.2°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 25.6°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 25.0°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.1°C
  1 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.1°C / 24.4°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.0°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  1 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
Προειδοποιούσαν από το 2007 για το facebook

Προειδοποιούσαν από το 2007 για το facebook

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού τεχνολογίας Wired, ότι ειδικοί επιστήμονες του MIT Media Lab και του Χάρβαρντ είχαν προβλέψει από το 2007 ότι τα στοιχεία του Facebook ήταν δυνατόν να διαρρεύσουν, όπως και έγινε 11 χρόνια αργότερα.

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι του χρόνου, προκειμένου να δούμε πώς δεν αποφεύχθηκε αυτή η μαζική παραβίαση, η οποία έχει ήδη στοιχίσει στον κολοσσό της κοινωνικής δικτύωσης περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της ελεύθερης πτώσης της μετοχής του στη Wall Street.

Ηταν αρχές του 2000 όταν ο προγραμματιστής του MIT Media Lab, Αλεξάντερ Πέτλαντ, διαπίστωσε ότι η μεσαία τάξη στις ΗΠΑ άρχισε να χρησιμοποιεί μαζικά την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ετσι μαζί με αρκετούς συναδέλφους του ξεκίνησαν να μελετούν το δίκτυο, αλλά και τα δεδομένα των κινητών τηλεφώνων για να προσδιορίσουν τον βαθμό διασποράς του Facebook, πώς οι φίλοι συνδέονται μεταξύ τους, αλλά και πως δημιουργούνται οι πολιτικές συμμαχίες.

Οπως εξηγεί ο, συνάδελφος του Πέτλαντ, Ντέιβιντ Λέιζερ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αντιλήφθηκε ότι όλα αλλάζουν ως προς την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς λόγω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και το 2007 σε συνεργασία με τον Πέτλαντ πραγματοποίησαν μια επιστημονική διάσκεψη με τίτλο: «Υπολογιστική Κοινωνική Επιστήμη».

Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την εν λόγω διάσκεψη δημοσιεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση Science και ήταν υπό μία έννοια προβλεπτικά για τον ρόλο που διαδραμάτισαν το Facebook και η Cambridge Analytica, καθώς, όπως έγραφαν, είχαν στη διάθεσή τους τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών αλλά και το προφίλ τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να επηρεάσουν εκλογικές αναμετρήσεις

Ζητούσαν κανόνες

«Ο τεράστιος αυτός όγκων δεδομένων για τη διάδραση μεταξύ των χρηστών έδωσε νέες διαστάσεις και προοπτικές στη συλλογική ανθρώπινη συμπεριφορά» τόνιζαν στην έρευνά τους οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι ελλόχευαν και κίνδυνοι, οι οποίοι άπτονταν κυρίως στην πλευρά των πληροφοριών και στην πρόσβαση όσο και στον σεβασμό σ' αυτές.

Το κυριότερο ωστόσο συμπέρασμα ήταν ότι «καθώς και ένα μόνο φαινόμενο παραβίασης των προσωπικών δεδομένων θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες και το status των χρηστών, έπρεπε να καταρτιστεί μια αυτορρυθμιζόμενη διαδικασία για τις τεχνολογίες και τους κανόνες που διέπουν τη χρήση του Facebook».

Οπως γράφει το περιοδικό Wired, ακόμη πιο ενοχλητικός από την ιδέα ότι η Cambridge Analytica προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές του 2016, είναι ο ρόλος των επιστημόνων οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, διευκόλυναν την ηθική κατάρρευσή του Facebook.

Κι αυτό επειδή, όπως υπογραμμίζει, οι επιστήμονες θα έπρεπε να έχουν πετύχει μέσω σκληρής δουλειάς τη γνώση τού πώς να χειρίζονται ανθρώπινα ζητήματα κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, επισημαίνοντας ότι αν κάτι πάει στραβά σε αυτή τη διαδικασία, η κατάσταση θα γίνει πολύ σοβαρή.

Το επιστημονικό έντυπο γράφει ότι οι επιστήμονες όντως απηύθυναν προειδοποίηση για τον τεράστιο όγκο των πληροφοριών που έχει το Facebook και την παρακολούθησή τους από τις συνεργαζόμενες με αυτό εταιρείες.

To άρθρο υπογραμμίζει ωστόσο ότι αυτό το οποίο υποσχέθηκε η βρετανική εταιρεία προς το Facebook ήταν να χρησιμοποιήσει την «Υπολογιστική Κοινωνική Επιστήμη» για να επηρεάσει τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Ωστόσο η Cabridge Analytica κατάφερε να κλέψει τις πληροφορίες και η καταστροφή για την οποία είχαν προειδοποιήσει από το 2007 οι επιστήμονες έγινε πραγματικότητα με ανυπολόγιστες, προς το παρόν τουλάχιστον, συνέπειες για τον κολοσσό της κοινωνικής δικτύωσης.

Ειδικότερα το επίμαχο έγγραφο ζητούσε από τους ερευνητές να είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι ως προς τη διαχείριση τόσο μεγάλων πληροφοριακών όγκων, όσο και ηθικά άψογοι στον χειρισμό τέτοιων πληροφοριών και κυρίως ότι πρέπει να υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος ως προς τη διαχείριση του ευαίσθητου αυτού ζητήματος.

Συμπερασματικά καθίσταται σαφές ότι όταν μια ομάδα προτείνει μια αυτορρύθμιση και νέους κανόνες, γίνεται επειδή ανησυχεί ότι κάποιος άλλος θα το πράξει γι' αυτήν, συνήθως η κυβέρνηση.

Στην περίπτωση αυτή ωστόσο ήταν οι επιστήμονες που ανησύχησαν και έγραψαν τα συμπεράσματά τους για την Google, τη Yahoo, το Facebook και την NSA, τόνιζαν ότι μόνο οι αυστηρότατοι κανόνες μεταξύ της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας και πανεπιστημιακών θα μπορούσαν να προστατεύσουν καταναλωτές και χρήστες του Διαδικτύου, κάτι που προφανώς δεν έγινε, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει το μείζον σκάνδαλο με τις παραβιάσεις των προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Γιατί πρέπει να φορολογείται το fb
Εταιρείες όπως το Facebook παράγουν πληροφόρηση που δημιουργεί πάρα πολλά έσοδα χρησιμοποιώντας σαν «πρώτη ύλη» τις (δωρεάν) προσωπικές πληροφορίες που τους δίνουν δωρεάν οι χρήστες τους. Οι εταιρείες αυτές...
Γιατί πρέπει να φορολογείται το fb
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πρόστιμο 500.000 ευρώ για ψευδείς ειδήσεις
Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει από του χρόνου στην επιβολή προστίμου-μαμούθ ύψους 500.000 ευρώ σε βάρος όσων δημοσιεύουν ψευδείς ειδήσεις στο facebook και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης....
Πρόστιμο 500.000 ευρώ για ψευδείς ειδήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανωθεν αλήθειες
«Το google με θεωρεί ζωντανό άρα υπάρχω». Αλλος πονά, λοιπόν, κι άλλος ορίζει και ρυθμίζει τι είναι πόνος. Κυριαρχούν οι άνωθεν αλήθειες των λογίων, των κατόχων εξουσιών και των έξυπνων αλγορίθμων του Google...
Ανωθεν αλήθειες
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Parler»: το αγαπημένο σάιτ της αμερικανικής Ακροδεξιάς
Οι Αμερικανοί νομοθέτες ζήτησαν από το FBI να διερευνήσει τον ρόλο του Parler, του κοινωνικού μέσου που είναι δημοφιλές στην αμερικανική Ακροδεξιά, για τη «συνενοχή» του στη βία που καταγράφηκε στο Καπιτώλιο.
«Parler»: το αγαπημένο σάιτ της αμερικανικής Ακροδεξιάς
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το Facebook «φιμώνει» την Αριστερά
Πολιτική επιστήμονας υποστηρίζει ότι το Facebook μπλοκάρει τους αριστερούς χρήστες χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό σε μεγάλο βαθμό.
Το Facebook «φιμώνει» την Αριστερά
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Οργή και αντιδράσεις για το «μπλόκο» του Facebook στα ΜΜΕ της Αυστραλίας
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας «δεν θα τρομοκρατηθεί» από το Facebook δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, μετά την απόφαση του τεχνολογικού κολοσσού να «κόψει» τη διακίνηση και επαναδημοσίευση δημοσιογραφικού...
Οργή και αντιδράσεις για το «μπλόκο» του Facebook στα ΜΜΕ της Αυστραλίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας