Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μετά την απεξάρτηση η ένταξη στην αγορά εργασίας

Με τα έντυπα ανά χείρας αναζητούν θέσεις εργασίας

Μετά την απεξάρτηση η ένταξη στην αγορά εργασίας

  • A-
  • A+

Στον πίνακα ανακοινώσεων το ημερήσιο πρόγραμμα αναζήτησης εργασίας είναι αναρτημένο και με σαφήνεια διατυπωμένο: 9-11 π.μ. γίνεται η διερεύνηση μέσω εφημερίδων και διαδικτύου, μετά ένα σύντομο διάλειμμα και ύστερα εκ νέου αναζήτηση.

Το μεσημέρι τα έντυπα που έχουν συμπληρωθεί με τις αγγελίες και τις αποστολές βιογραφικών τακτοποιούνται με τάξη στα σελοφάν, ενώ οι φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές τοποθετούνται στα ντουλάπια.

Στο πανέμορφο οίκημα της οικογένειας Κρανιδιώτη, όπου στεγάζεται το CLUB Εργασίας του ΚΕΘΕΑ Διάβαση, το χρώμα κατισχύει όπως και η διάθεση για ζωή.

Η κοινωνική επανένταξη όμως των πρώην χρηστών απαιτεί μια μείζονος σημασίας παραδοχή: ότι για την επίτευξή της προϋπόθεση είναι η επιτυχημένη ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Και αυτό συνιστά μονόδρομο διότι μέσα στον εργασιακό του χώρο ο απεξαρτημένος θα μπορέσει να δομήσει τη νέα του ταυτότητα, τον νέο του εαυτό.

Και αυτός ο νέος εαυτός αναγνωρίζει υποχρεώσεις, ευθύνες, συνέπεια, αισθάνεται αυτοεκτίμηση και διεκδικεί σεβασμό και κυρίως όχι άλλες ματαιώσεις.

Εγχείρημα όχι εύκολο σε κάθε περίπτωση, πολλώ δε μάλλον όταν η κοινωνική πραγματικότητα ορίζεται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και δη των νέων, τις ευέλικτες σχέσεις εργασίας και τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Επομένως οι δύσκολες συνθήκες για τον γενικό πληθυσμό έχουν σε κάθε περίπτωση πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

«Προχθές ένα μέλος μας βρήκε εργασία και όλοι εκφράσαμε τον ενθουσιασμό μας. Η δουλειά είναι έξι ημέρες την εβδομάδα, οκτάωρη και ο μισθός 450 ευρώ», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η υπεύθυνη εκπαίδευσης των βραδινών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ Διάβαση, Κατερίνα Κοϊτσάνου.

Και εάν αναρωτηθούμε προς τι λοιπόν ο ενθουσιασμός, ίσως θα έπρεπε να αναλογιστούμε ότι για τον ίδιο τον πρώην χρήστη το γεγονός αυτό είναι σαν να διέβη τον Ρουβίκωνα, διαχωρίζοντας το πριν και το μετά.

Το «πριν» είχε ταυτιστεί με την απώλεια του εαυτού και τη σύγχυση. Το «μετά» απαιτεί συνείδηση, επίγνωση της πραγματικότητας, διεκδίκηση και αυτοεκτίμηση.

Η επαγγελματική αποκατάσταση είναι σε κάθε περίπτωση κρίσιμης σημασίας, καθώς αποτελεί προϋπόθεση της κοινωνικής επανένταξης και της μη υποτροπής.

«Είναι μια κουλτούρα που δημιουργείται στους χρήστες ουσιών, καθώς έχουμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό χρήστες που παράλληλα εργάζονται. Και επειδή ακριβώς ο χρήστης δυσκολεύεται να είναι συνεπής στα καθήκοντα του, αργεί επί παραδείγματι συστηματικά να πάει στη δουλειά του, καθίσταται εν τέλει θύμα εκμετάλλευσης από τον εργοδότη αφού θα δεχτεί να δουλέψει δωδεκάωρο προκειμένου να μην υπάρξουν κραδασμοί. Αυτό εκτείνεται σε όλο το εύρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων και πολλοί εργοδότες απλά βολεύονται. Ενας από τους στόχους της δουλειάς που γίνεται εδώ είναι και το δικαίωμα της ισονομίας που οφείλουν να απαιτήσουν οι απεξαρτημένοι στους εργασιακούς τους χώρους», συμπληρώνει η κ. Κοϊτσάνου.

Το CLUB Εργασίας του ΚΕΘΕΑ μετρά ήδη δεκαοκτώ χρόνια ενεργού παρουσίας. Από το 1999 που άρχισε η λειτουργία του ως φυσική συνέχεια της δραστηριότητας στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση των πρώην χρηστών.

Εκπαίδευση

Αποστολή του CLUB Εργασίας είναι η υποστήριξη των μελών του ΚΕΘΕΑ Διάβαση που εργάζονται ή είναι σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας μέσω της δικτύωσης με εργοδότες και φορείς εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό εκπαιδεύονται τα μέλη στις τεχνικές αναζήτησης της εργασίας, όπως η σωστή σύνταξη ενός βιογραφικού και ο αρμόζων τρόπος επικοινωνίας κατά τη διαδικασία της αναζήτησης.

Περιλαμβάνει επίσης την ενημέρωσή τους για τις θέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και τη διαχείριση των δυσκολιών και των προβλημάτων που ανακύπτουν στον εργασιακό χώρο, καθώς και τη σταθερή εργασιακή εξέλιξή των μελών του προγράμματος. Παράλληλα το CLUB Εργασίας έρχεται σε επαφή με εργασιακούς φορείς μέσω της διενέργειας σεμιναρίων που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ.

«Στην απεύθυνσή μας προς τους εργοδότες δεν ζητάμε προστατευτικό πλαίσιο για τους πρώην χρήστες. Σε γενικές γραμμές είναι ευγενικοί και ακούν με προσοχή αυτά που έχουμε να τους μεταφέρουμε. Πολλές φορές ζητούν εγγυήσεις ως προς την εργασιακή συνέπεια των μελών του προγράμματός μας. Εγγυήσεις που βέβαια δεν θα παρασχεθούν από εμάς αλλά από τα ίδια τα μέλη. Γιατί η δουλειά που γίνεται εδώ εστιάζει ακριβώς στην ανάληψη ευθύνης του εαυτού τους από τους πρώην χρήστες», σημειώνει από την πλευρά του το μέλος του προσωπικού στο CLUB Εργασίας, Νίκος Ζαχαράκης.

Η συνεργασία με τους εργοδότες πέρα από την ευαισθητοποίησή τους για την ισότιμη ένταξη των μελών του προγράμματος στην αγορά εργασίας, όπως και την ενημέρωσή τους για τα επιδοτούμενα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης μέσω ΟΑΕΔ, αποσκοπεί και στη δημιουργία δικτύου εργοδοτών για την απορρόφηση των μελών του προγράμματος.

Ενα δίκτυο ακόμη που λειτουργεί αφορά τα πρώην μέλη που ήδη εργάζονται, τα οποία ενημερώνουν για νέες θέσεις εργασίας που τυχόν πέφτουν στην αντίληψή τους.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Οπως αναφέρεται στον απολογισμό του έργου του ΚΕΘΕΑ για το έτος 2016 «η εμπλοκή με τη χρήση, ιδίως όταν είναι μακροχρόνια, συνδέεται συχνά με χαμηλό επίπεδο τυπικής εκπαίδευσης, περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, έλλειψη δεξιοτήτων απαραίτητων για την αναζήτηση, εύρεση και διατήρηση της εργασίας, απουσία δικτύων και πηγών πληροφόρησης για την ένταξη στην αγορά εργασίας».

Ερευνες που έχουν διενεργηθεί κατά καιρούς είθισται να καταδεικνύουν σε πρώην χρήστες ζητήματα χαμηλής εκπαίδευσης και κατάρτισης, περιορισμένες κοινωνικές δεξιότητες, έλλειψη επαγγελματικής εμπειρίας, εξαιρετικά περιορισμένη έως και ανύπαρκτη προσωπική οργάνωση, περιορισμένη αυτοπεποίθηση, χαμηλή αυτοεκτίμηση που προκαλεί αισθήματα μειονεξίας στον εργασιακό χώρο.

Το ΚΕΘΕΑ από τη πλευρά του παρεμβαίνει και στο επίπεδο της παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης σε όλα τα στάδια της θεραπείας.

Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Θεραπείας συνεργάζεται με εθελοντές εκπαιδευτικούς, αλλά και με επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων.

Συνεργάζεται επίσης με δημόσιες εκπαιδευτικές μονάδες, καθώς και με ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς για την παροχή υποτροφιών στα μέλη του. Σύμφωνα με τα εκπαιδευτικά στοιχεία του 2016, επιτυχία σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις κατέγραψαν 171 άτομα, επιτυχία στις πανελλαδικές 20 άτομα, εκπαίδευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές 225, ατομική συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός εντός του ΚΕΘΕΑ διενεργήθηκε για 643 άντρες και γυναίκες, ομαδική συμβουλευτική και επαγγελματικός προσανατολισμός για άλλους 900, στις παραγωγικές μονάδες του κέντρου μαθήτευσαν 11 άτομα, 39 υποτροφίες δόθηκαν από εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ οι συμμετοχές στις καλλιτεχνικές, αθλητικές και εθελοντικές ομάδες εντός του ΚΕΘΕΑ ανήλθαν στις 1558.

Από το CLUB Εργασίας το 2017 απορροφήθηκαν 59 άτομα σε θέσεις εργασίας. Οι συμμετέχοντες δε στο πρόγραμμα κυμάνθηκαν από τα 23 έως και τα 52 έτη με τον μέσο όρο ηλικίας να ορίζεται στα 35 χρόνια.

Ως προς το εκπαιδευτικό επίπεδο «αυτό κυμαίνεται από άτομα που δεν έχουν καν το απολυτήριο Λυκείου έως και άτομα με δύο μεταπτυχιακά», σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» η κυρία Κοϊτσάνου και ο κ. Ζαχαράκης. «Εχει διαφοροποιηθεί κατά τι το προφίλ των χρηστών σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό τους προφίλ. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ένα ετερόκλητο πλήθος», προσθέτει η υπεύθυνη εκπαίδευσης.

Διεκδικώντας την ισονομία

«Ενα από τα στοιχήματα του προγράμματος είναι η αποσύνδεση της συμπεριφοράς του χρήστη με τη συμπεριφορά στο εργασιακό περιβάλλον. Ετσι είναι μείζονος σημασίας η συνέπεια στον χρόνο. Γι αυτό και είμαστε αυστηροί ως προς το πρόγραμμα που τηρείται εδώ. Συνέπεια στον χρόνο και ενσωμάτωση της λογικής ότι στη δουλειά μου είμαι “καθαρός”, δεν διολισθαίνω σε χειριστικές συμπεριφορές, όπως όταν ήμουν σε χρήση, και αντίστροφα δεν θυματοποιούμαι από τον εργοδότη ή τον συνάδελφο και διεκδικώ ισότιμη σχέση εργασίας, όπως επί παραδείγματι το δικαίωμα στην ασφάλιση. Επίσης στο στάδιο αυτό θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί και επιλυθεί τυχόν δικαστικές και νομικές εκκρεμότητες», όπως τονίζουν στην «Εφ.Συν.» οι δυο συνομιλητές μας.

«Υπάρχουν», σημειώνουν παράλληλα, «και οι λεγόμενοι λειτουργικοί χρήστες. Αυτοί δηλαδή που εργάζονται κανονικά και κάνουν χρήση ουσιών είτε μετά το πέρας του ωραρίου είτε κατά τη διάρκεια της εργασίας. Σε πολλές δε περιπτώσεις αφορά άτομα που εργάζονται σε τεχνικές εργασίες ή οδηγούς, γεγονός, όπως αντιλαμβάνεστε, εξόχως επικίνδυνο τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους άλλους».

Το 2001 διενεργήθηκε έρευνα από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας για την κατάσταση πρώην χρηστών που είχαν παρακολουθήσει τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.

Οπως αποδείχτηκε, πέντε χρόνια μετά την ολοκλήρωση του θεραπευτικού προγράμματος, το 83,7 % των ερωτηθέντων είχε σταθερή επαγγελματική απασχόληση. Βέβαια, έκτοτε, από το μακρινό 2001, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.

Σε κάθε περίπτωση όμως επιβεβαιώνεται η έμφαση που δίδεται από το ΚΕΘΕΑ στη βελτίωση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των μελών του, στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, στην αύξηση των δεξιοτήτων τους και στη προώθησή τους στην απασχόληση μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Οπως επισημαίνει η κοινωνιολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Κουκού: «Διεθνώς η εργασία θεωρείται ότι έχει εξαιρετική σημασία για τον πρώην χρήστη εφόσον προσφέρει στο άτομο μια επαγγελματική ταυτότητα και μια δημιουργική θέση στην κοινωνία. Η εργασία εξασφαλίζει οικονομική ανεξαρτησία, προσωπική δημιουργία, κοινωνική αναγνώριση και αποδοχή, καθώς και δυνατότητα δημιουργίας κοινωνικών δεσμών. Επίσης η εργασία έχει καθοριστικό ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις και βοηθά στην οργάνωση και δόμηση της καθημερινότητας. Η εργασιακή ένταξη χωρίς προνοιακά επιδόματα και βοηθήματα αποτελεί δείκτη επιτυχούς έκβασης της θεραπείας, καθώς σηματοδοτεί την οριστική ρήξη του ατόμου με την ουσιοεξάρτηση».

Και όπως επισημαίνει η πρώην υπεύθυνη του επιστημονικού προγράμματος 18 Ανω Κατερίνα Μάτσα «Το απεξαρτημένο άτομο, έχοντας βρει μια δουλειά, αρχίζει σιγά – σιγά να ξαναβρίσκει “τα χαμένα αντικείμενα”, τον προσωπικό του χώρο, τον προσωπικό του χρόνο, την προσωπική του ταυτότητα. Κι αφού διαμορφώνει σιγά – σιγά την προσωπική του ταυτότητα μέσα στο κοινωνικό σύνολο, αποκτά επίσης σιγά – σιγά το αίσθημα του “ανήκειν” βιώνοντας την αυτοεκτίμηση».

Οι απόφοιτοι των προγραμμάτων απεξάρτησης, υπογραμμίζει το ΚΕΘΕΑ, «αποτελούν ενεργά μέλη της κοινωνίας και μπορούν να ενταχθούν ισότιμα και ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας, μόλις τους δοθεί η ευκαιρία. Αν είστε εργοδότης μπορείτε να συμβάλετε στην προσπάθειά τους, προσφέροντας θέσεις απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο δεν προσφέρετε απλώς μια θέση εργασίας, προσφέρετε μια θέση στη ζωή. Συμβάλλετε στην καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας και, κατ’ επέκταση, στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Τα οφέλη δεν αφορούν μόνο τον απόφοιτο, αλλά και την επιχείρησή σας. Ο απόφοιτος ενός προγράμματος απεξάρτησης είναι ένας αξιόπιστος εργαζόμενος. Οσοι ολοκληρώνουν αναγνωρισμένα προγράμματα απεξάρτησης, έχουν διαμορφώσει νέες στάσεις και συμπεριφορές, έχουν μάθει να δουλεύουν ομαδικά και να ανταποκρίνονται σε συνθήκες πίεσης. Παράλληλα, έχουν αναπτύξει και αποκτήσει δεξιότητες μέσα από τη συμμετοχή τους σε ομάδες κατάρτισης, καθώς και εξειδίκευση σε ποικίλους τομείς δραστηριότητας».

 CLUB Εργασίας του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ τηλ. 210-8660087 (εσωτ. 19) από τις 9.30-16.00, προκειμένου να μας κοινοποιείτε την προσφορά θέσης ή θέσεων εργασίας.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Η πολιτική διαχείριση της εξάρτησης
Στην Ελλάδα του 2019, στο πεδίο των τοξικοεξαρτήσεων διαδραματίζεται μια άλλου είδους δια-μάχη μέσα από τη μετατροπή ενός κέντρου θεραπείας σε έναν ακόμα κυβερνητικό φορέα.
Η πολιτική διαχείριση της εξάρτησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάρμοστος έλεγχος θεραπευόμενων του 18 Ανω από την ΕΛ.ΑΣ.
Ακόμη ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας καταγράφηκε στο κέντρο της Αθήνας σε βάρος έντεκα θεραπευόμενων της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών 18 Ανω και των δύο συνοδών τους.
Ανάρμοστος έλεγχος θεραπευόμενων του 18 Ανω από την ΕΛ.ΑΣ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Λιβαδειάς υπέρ του ΚΕΘΕΑ
Ομόφωνο ψήφισμα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς υπέρ του ΚΕΘΕΑ, επικρίνοντας παράλληλα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού.
Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Λιβαδειάς υπέρ του ΚΕΘΕΑ
ΜΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ
Μαχητικότητα, μουσική και χαμόγελα στη μεγάλη συναυλία για το ΚΕΘΕΑ
Πολύς κόσμος έχει γεμίσει την πλατεία Συντάγματος για να δώσει το «παρών» στη μεγάλη συναυλία στήριξης του ΚΕΘΕΑ, το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης.
Μαχητικότητα, μουσική και χαμόγελα στη μεγάλη συναυλία για το ΚΕΘΕΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των μελών του
Με μεγάλη συμμετοχή και πλήρη απαρτία από Αθήνα και από τις άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου το ΚΕΘΕΑ είναι παρόν για πάνω από τριάντα χρόνια, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του παλιού κινηματογράφου...
Η Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των μελών του
ΝΗΣΙΔΕΣ
Από την άνοδο στην πτώση
Το προάστιο του Σαν Λορέντσο κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «τα Εξάρχεια της Ρώμης». Ως έναν βαθμό η προϊστορία, η πορεία, η άνοδος και η πτώση τους θα μπορούσε να θεωρηθεί ανάλογη.
Από την άνοδο στην πτώση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας