• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 30.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  0 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.3°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 24.5°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 29.7°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 30.1°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.9°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.9°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  58%

Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία των κινητών;

 • A-
 • A+

Συνιστά ένα ερώτημα το οποίο υφίσταται από την εποχή που πρωτοήρθε στην καθημερινότητά μας η κινητή τηλεφωνία και δεν είναι άλλο από το πόσο επικίνδυνη είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα.

Κανονικά θα έπρεπε να είναι μια ερώτηση που απαντάται με ένα «ναι» ή ένα «όχι», ωστόσο η πραγματικότητα είναι παντελώς διαφορετική, καθώς τελικά ο κάθε χρήστης λαμβάνει υπόψη του μόνο αυτό που θέλει ή αυτό που τον συμφέρει.

Γεγονός παραμένει πάντως ότι οι περισσότερες έρευνες που αφορούν το επίμαχο αυτό ζήτημα δεν διαβλέπουν κίνδυνο από την ακτινοβολία με την οποία τα κινητά τηλέφωνα επικοινωνούν με τις κεραίες αναμετάδοσης. Ωστόσο, δεν είναι και λίγες αυτές που διαπιστώνουν διάφορες επιπτώσεις στην υγεία των χρηστών.

Αυτό το διάστημα το αμερικανικό Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα (NTP) βρίσκεται στο τελικό στάδιο σύνταξης μια πολυετούς μελέτης, η οποία εξετάζει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών στον άνθρωπο.

Ωστόσο, όπως τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι ειδικοί συντάκτες του περιοδικού «Ars Technica», αυτό που συνάγεται από τα πρώτα -μη ολοκληρωμένα- στοιχεία της μελέτης του ΝΤΡ που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες, είναι ότι υφίσταται σχέση μεταξύ ακτινοβολίας κινητών και καρκίνου, αν και προς το παρόν αυτό δεν τεκμηριώνεται πλήρως, λόγω των σχετικά αδύναμων στατιστικών στοιχείων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Πριν από μόλις μία εβδομάδα, το ΝΤΡ δημοσιοποίησε μια πληρέστερη έκδοση του προσχεδίου της μελέτης.

Σ' αυτήν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι ομάδες από 105 θηλυκά και ισάριθμα αρσενικά ποντίκια εκτέθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα ακτινοβολίας GSM και CDMA επί 9 ώρες καθημερινά από την ώρα που ήταν έμβρυα μέσα στη μήτρα.

Μάλιστα η έκθεσή τους στην ακτινοβολία ήταν υπερβολική ξεκινώντας από το ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο ακτινοβολίας στον άνθρωπο (1,5 Watts ανά κιλό) και φτάνοντας τα 6, κάτι που όπως εκτιμούν οι ειδικοί αν είχε επιπτώσεις στην υγεία θα φαινόταν αμέσως.

Ωστόσο, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε αφού οι αρουραίοι σε μία από τις ομάδες αρσενικών πέθαιναν με αφύσικα υψηλούς ρυθμούς (επιβίωσε μόλις το 28% έναντι 48% που ήταν μέχρι σήμερα το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης), κάτι που ανέτρεψε τα μέχρι τώρα δεδομένα των αποτελεσμάτων. Ειδικότερα στις ομάδες πειραματόζωων που εκτέθηκαν σε ακτινοβολία CDMA δεν καταγράφηκαν κρούσματα καρκίνου μετά από δύο χρόνια υπερβολικής έκθεσης. Καταγράφηκαν μεταξύ των θηλυκών τα οποία εκτέθηκαν σε ακτινοβολία GSM, όχι όμως σε τέτοια έκταση που να αποτελεί ένα ακλόνητο στατιστικό δεδομένο.

Στα αρσενικά πειραματόζωα όπου το ποσοστό θνησιμότητας ήταν εξαιρετικά υψηλό, καταγράφηκε μια σειρά προβλημάτων υγείας, αν και πάλι, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί ένα σταθερό στατιστικό δεδομένο το οποίο να συνδέει τον καρκίνο με την ακτινοβολία.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η προηγούμενη, μη ολοκληρωμένη έρευνα του ΝΤΡ επισήμαινε έναν υψηλότερο από τον κανονικό αριθμό καρκίνων του εγκεφάλου (γλοίωμα), μια νεοπλασία, η οποία ωστόσο στη συνέχεια, δηλαδή στο τελευταίο προσχέδιο της μελέτης, ενέπιπτε στην κατηγορία του στατιστικού σφάλματος και ακριβώς αυτή η αλλαγή στο προσχέδιο της μελέτης εγείρει, όπως επισημαίνουν οι επιστημονικοί συντάκτες του περιοδικού «Ars Technica», σοβαρά ερωτήματα για τη «βιασύνη» της δημοσιοποίησής της, αν και ατελής.

Εκτιμώντας συνολικά τα ευρήματα, αυτό που συνάγεται από το πρόσφατα ενημερωμένο προσχέδιο της μελέτης είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν επιπτώσεις από την ακτινοβολία των κινητών στην ανθρώπινη υγεία, αν και αφήνει στους χρήστες την αίσθηση ότι θα πρέπει ακόμη να είναι σχετικά επιφυλακτικοί με την αλόγιστη χρήση τους.

Οπως πάντως υποστήριξε στο περιοδικό ο Τζον Μπούσερ, εκ των επικεφαλής των επιστημόνων του ΝΤΡ που έκαναν την έρευνα, τα επίπεδα ακτινοβολίας που δέχτηκαν τα πειραματόζωα είναι κατά πολύ υψηλότερα απ' αυτά στα οποία εκτίθενται οι άνθρωποι και υποστήριξε ότι γι' αυτόν τον λόγο δεν συνιστούν, τουλάχιστον άμεσο, κίνδυνο.

Αντίθετη πάντως με τα αποτελέσματα της μελέτης είναι η θέση της οργάνωσης EWG, η οποία αμφισβητεί συνολικά την έκθεση, υποστηρίζοντας ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στα οποία εκτέθηκαν τα πειραματόζωα που παρουσίασαν καρκίνο του εγκεφάλου, είναι αντίστοιχα με εκείνα στα οποία εκτίθενται καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες κινητών στον πλανήτη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία τους.

Προς το παρόν πάντως άπαντες περιμένουν το τελικό σχέδιο της έκθεσης προκειμένου να εξαγάγουν πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καρδιογράφημα με το κινητό...
Είναι ευρύτατα γνωστό ότι οι παθήσεις της καρδιάς αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους δολοφόνους, καθώς μόνον στις ΗΠΑ ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλεται σ' αυτές, ενώ δεδομένο αποτελεί ότι η έγκαιρη...
Καρδιογράφημα με το κινητό...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Νέο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου
Η νέα θεραπεία βασίζεται σε μια πειραματική προσέγγιση, γνωστή ως μαγνητική υπερθερμία, η οποία μετατρέπει την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια σε θερμότητα.
Νέο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου
ΝΗΣΙΔΕΣ
«I feel you»… Covid-19
Ενα νέο έξυπνο βραχιολάκι χειρός (smartband), θα βοηθήσει στην επίτευξη της κοινωνικής αποστασιοποίησης, με στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης του Covid-19. Η μικρή «έξυπνη» φορητή συσκευή αναπτύχθηκε από ομάδα...
«I feel you»… Covid-19
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ
ένα ιατρικό εγχείρημα έχει ξεκινήσει στη Βρετανία. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας πρωτοποριακής φορητής συσκευής, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.
Φορητή συσκευή κατά του Αλτσχάιμερ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα αυτοκαθαριζόμενα μέταλλα έρχονται
Δεκάδες είναι οι ιατρικές έρευνες οι οποίες έχουν διαπιστώσει ότι ένας από τους πλέον συνήθεις τρόπους μετάδοσης των νοσοκομειακών υπερ-ιών, καθώς και άλλων ασθενειών, είναι η επαφή των χεριών με μέταλλα. Κι...
Τα αυτοκαθαριζόμενα μέταλλα έρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ηρθε το Blackberry Keynote
Τη δεκαετία του 2000 θεωρούνταν must, ωστόσο γρήγορα ξεπεράστηκε από τα δεκάδες smartphones που κατέκλυσαν στη συνέχεια την αγορά. Ο λόγος για το BlackBerry, το οποίο φέτος επιστρέφει ανανεωμένο με οθόνη...
Ηρθε το Blackberry Keynote

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας