Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο άνθρωπος και ο πολιτικός

Ο άνθρωπος και ο πολιτικός

  • A-
  • A+

Ο Μανόλης Δρεττάκης, ιχνηλατώντας τις βασικότερες στιγμές της ζωής του, όπου και οι πολύ κρίσιμες δεκαετίες της Μεταπολίτευσης, μας καταθέτει ένα βαρύνουσας σημασίας πολιτικό «ντοκουμέντο».

Με την απλή και λιτή γλώσσα του να προϊδεάζει για τη συνολική ποιότητα, όπου ήθος γραφής και ήθος περιεχομένου συναποτελούν διαλεκτική ενότητα, η πολιτική του «κατάθεση» εκτείνεται σε δύο μέρη.

Με το πρώτο, το περισσότερο ιδιωτικό, στη διάρκεια του οποίου σφυρηλατήθηκε και το μέταλλο της ηθικής του υπόστασης, να είναι το προπαρασκευαστικό του δεύτερου, που είναι το καθαρά πολιτικό και που επισφραγίζεται από την αρραγή σχέση πολιτικής και ηθικής στη ζωή του.

Στο πρώτο μέρος αναφέρεται, σε πολύ αδρές γραμμές, στα παιδικά, τα μαθητικά και τα νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και στην Αγγλία, ώς την ανάδειξή του σε πανεπιστημιακό δάσκαλο (Leeds & ΑΣΟΕΕ).

Κι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πρώτη αξιακή ύλη της ψυχής του, όπως πλάστηκε πρωτίστως στο οικογενειακό του λίκνο (μάνα και Παπαστεφανάκηδες παππούδες). Αλλά και μέσα στο πολύ ιδιαίτερο πολιτιστικό κλίμα της Κρήτης: με τις παραδόσεις της, τις ηρωικές και τις ματωμένες μνήμες της μεγάλης της μάχης (1941) και της γερμανικής κατοχής ή και τις τραγικές εικόνες του Εμφυλίου, όπως το περιφερόμενο στους δρόμους του Ηρακλείου, καρφωμένο σε ένα κοντάρι, κεφάλι του καπετάνιου του ΕΛΑΣ Γιάννη Ποδιά.

Μια αξιακή ύλη που προσδιόρισε το ήθος του ως το θεμελιακό γνώρισμα της προσωπικότητάς του, με όλες τις αρετές που το συνιστούν.

Οπου ξεχωρίζει η ακάματη εργατικότητά του, χάρη στην οποία, κατά κύριο λόγο, ξεπέρασε τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες της ζωής του.

Γιατί δούλευε από παιδί, σπούδασε δουλεύοντας στην Αθήνα, όπως αργότερα και στο Λονδίνο, ανεβαίνοντας με τον κόπο του και τις δυνάμεις του τα σκαλοπάτια της (καλές σπουδές, πτυχίο, μάστερ και διδακτορικό στο LSE, καθηγητής στο Leeds και στη δική μας ΑΣΟΕΕ).

Στο δεύτερο μέρος αναφέρεται στην πολιτική θητεία του, καθώς, με γερή αρματωσιά, επιστημονική, πνευματική και ηθική, κατέρχεται στον στίβο της πολιτικής εν έτει 1977.

Σε μια ελπιδοφόρα ως προς το γενικότερο κλίμα της περίοδο. Που κορυφώθηκε με την ηχηρή «Αλλαγή» του ’81 και που, μέσα απ’ την ακολουθία τριών «εκμαυλιστικών» δεκαετιών, κατέληξε στη χρεοκοπία μας και τα συνακόλουθά της.

Με την πολιτική περιπέτεια του Μ.Δ., όπως με ενάργεια την αφηγείται, να φωτίζει τον βυθό αυτών των δεκαετιών. Οπου και τα βαθύτερα αίτια, πολιτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά (υπό την έννοια της πνευματικής, της ηθικής και της αξιακής μας καθίζησης!), του μεταπολιτευτικού παρακμιακού μας κατήφορου ως μοιραίου αποτελέσματος, κατά την αυτοβιογραφική του «μαρτυρία», της συνολικής έκπτωσης του δικομματικού πολιτικού μας συστήματος και της πολιτικής μας ζωής.

Με το υποδηλούμενο «ήθος και ύφος διακυβέρνησης… Πα.Σο.Κ.» να βρίσκεται στο επίκεντρό της. Γιατί, καθώς το ΠΑΣΟΚ ήταν η πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη της Μεταπολίτευσης, το δικό του «ήθος και ύφος» πρωτίστως προσδιόρισε και την έκβασή της. Με την αποκαλυπτική «ιστόρησή» του να φωτίζει απ’ τα μέσα τα βασανιστικά «τι» και «γιατί» της χαμένης «Αλλαγής» και δι’ αυτής, διά της νοσηρής δηλαδή «πασοκοποίησης» της πολιτικής ζωής, τα βασανιστικά «τι» και «γιατί» της χαμένης Μεταπολίτευσης και τελικά της χρεοκοπίας μας.

Κι είναι ιδιαζόντως ενδεικτικά της γενικότερης πολιτικής έκπτωσης τα όσα γράφει για την οικογενειοκρατία, τη συγγενοκρατία και προπαντός για τον κομματικό/κυβερνητικό συντονισμό διαμοίρασης της «ρουσφετολογικής λείας». Καθώς οι βουλευτές απέσπασαν, με απόφαση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, το 40% αυτής της «λείας».

Τη μείζονα απογοήτευση απ’ την πολιτική θητεία του στο ΠΑΣΟΚ, που τερματίστηκε με παραίτησή του από υπουργός (1982) και από βουλευτής (1984), διαδέχτηκε η απογοήτευσή του και απ’ την πολιτική θητεία του στην Αριστερά (ενιαίος και διάδοχος ΣΥΝ).

Που κι αυτή τερματίστηκε με παραίτησή του από το κόμμα (1993), όχι όμως και από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς.

Με τα καταγραφόμενα και επισημαινόμενά του να συνεισφέρουν και στον «φωτισμό» του αριστερού φάσματος του μεταπολιτευτικού πολιτικού μας τοπίου, συμπληρωματικά προς το κυρίαρχο και κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για την πρόσκρουση της χώρας μας στα βράχια της χρεοκοπίας εξουσιαστικό φάσμα (Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ).

Εχει γράψει, κυριολεκτικά χαλκέντερος, δεκάδες μελέτες και εκατοντάδες άρθρα. Από τα βιβλία του μάλιστα, θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε, αδικώντας πολλά άλλα, αυτό με τίτλο «Εκπτωση αξιών και απαξίωση θεσμών» (1995). Οπου και βάζει τα δάχτυλά του «επί τον τύπον των ήλων» των χρόνιων παθογενειών της πολιτικής ζωής του τόπου μας.

Κι από τα πολλά κρίσιμα προβλήματά μας με τα οποία ασχολήθηκε και ασχολείται, θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τα μείζονος εθνικής σημασίας: τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας, το εθνικό απολυτήριο, την απλή αναλογική και το δημογραφικό, που είναι και το πρόβλημα των… προβλημάτων μας.

Καθώς ανακυκλώνονται, δυστυχώς, οι νοσηρότητες της Μεταπολίτευσης, όπως δείχνει και η οκταετής άγονη διαχείριση της χρεοκοπίας, ο Μανόλης Δρεττάκης, που στάθηκε λόγω τε και έργω απέναντι στον παρακμιακό της κατήφορο, ακτινογραφώντας με την αυτοβιογραφική του «κατάθεση», δίκην πολιτικού εγχειριδίου, τα «στίγματα» της πολιτικής μας κακοδαιμονίας, ορίζει εμμέσως πλην σαφώς και το ζητούμενο αξιακό διατακτικό, ως όρο εκ των ων ουκ άνευ, για τον σωστό βηματισμό του τόπου μας προς το μέλλον.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Το πολιτικό τραγούδι υπάρχει και σήμερα
«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με το ελληνικό τραγούδι καταπιανόμουν» λέει ο μουσικολόγος Γιώργος Μυζάλης, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Fagotto Books το πρώτο του βιβλίο. Ο τίτλος τα λέει όλα:...
Το πολιτικό τραγούδι υπάρχει και σήμερα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η κοινωνιολογία ως «όπλο κοινωνικής αυτοάμυνας»
«Ο κοινωνιολόγος ως “δημόσιος συγγραφέας”: συνομιλώντας με τον Ν. Παναγιωτόπουλο» είναι το νέο βιβλίο με κείμενα του καθηγητή κοινωνιολογίας Νίκου Παναγιωτόπουλου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις...
Η κοινωνιολογία ως «όπλο κοινωνικής αυτοάμυνας»
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Επιστρέφω 25 αιώνες μετά για να σας ευχαριστήσω…»
Στο βιβλίο του, «Η λογοτεχνία στο τετράγωνο, Σημειώσεις για τη γραφή του Χόρχε Λουίς Μπόρχες» ο καθηγητής Νάσος Βαγενάς μάς επιτρέπει να ρίξουμε μια ματιά στις σημειώσεις που συγκέντρωνε τόσα χρόνια για τον...
«Επιστρέφω 25 αιώνες μετά για να σας ευχαριστήσω…»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι λαοί αντιμέτωποι με τον εμφύλιο πόλεμο
Αρχές Μαρτίου αναμένεται να κυκλοφορήσει από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το βιβλίο του David Armitage «Εμφύλιοι πόλεμοι, μια ιστορία στο πεδίο των ιδεών». Στις «νησίδες» έχουμε τη χαρά να...
Οι λαοί αντιμέτωποι με τον εμφύλιο πόλεμο
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Αλίμονο στον συγγραφέα που θέλει να τα έχει με όλους καλά…»
Ενα ταξίδι στην Καβάλα με τη Μάρω Δούκα. Καλεσμένες του ΔΗΠΕΘΕ, του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής βιβλιοθήκης για να παρουσιάσουμε το καινούργιο βιβλίο της Μ. Δούκα «Πύλη Εισόδου».
«Αλίμονο στον συγγραφέα που θέλει να τα έχει με όλους καλά…»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Χριστιανισμός και αντισημιτισμός
Μπορεί ένας άνθρωπος της πίστης να είναι ταυτόχρονα και κριτικός διανοούμενος; Η περίπτωση του Σταύρου Ζουμπουλάκη επιβεβαιώνει ότι αυτός ο σπάνιος, εξαιρετικά απαιτητικός και δύσκολος συνδυασμός είναι...
Χριστιανισμός και αντισημιτισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας