Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καταλυτικό σχέδιο για μια πράσινη Ευρώπη

Καταλυτικό σχέδιο για μια πράσινη Ευρώπη

  • A-
  • A+

Στόχος του επίμαχου σχεδίου που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε. είναι να βρει και να δοκιμάσει νέες μεθόδους για αύξηση της ανακυκλώσιμης ενέργειας, μειώνοντας όσο το δυνατό περισσότερο τα απόβλητα και τις εκπομπές ρύπων.

Καίριο ρόλο στο ζήτημα της μείωσης των αποβλήτων διαδραματίζει η διαδικασία της κατάλυσης ειδικά όταν γίνεται με υδρογόνο καθώς και η παραγωγή βιοκαυσίμων από οργανικά αέρια και αγροτικά απόβλητα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του σχεδίου NO WASTE συνεργάστηκαν ειδικοί επιστήμονες από την Κίνα, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και το Μαρόκο.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι προβλέπει το εν λόγω σχέδιο: Ενας από τους βασικούς στόχους του είναι να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της αποκαλούμενης κυκλικής οικονομίας.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τα απόβλητα ως πρώτη ύλη και όπως τονίζει η επικεφαλής του σχεδίου, καθηγήτρια Ρίτα Κέισκι, «ένα από τα εντυπωσιακά, μοναδικά στοιχεία του σχεδίου NO WASTE είναι ότι δεν περιορίστηκε στα στερεά απόβλητα, όπως συνήθως συμβαίνει, αλλά επεκτάθηκε στα υγρά και τα αέρια».

Αναλυτικότερα τα απόβλητα επιλέγονται βάσει της δυνατότητας επαναχρησιμοποίησής τους. Μια τέτοια προσπάθεια έγινε προσφάτως στη Φινλανδία.

Η ποιοτική μέθοδος βασίστηκε στις αρχές της αποκαλούμενης «πράσινης χημείας» με την επιλογή αποβλήτων από τις χώρες που συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα.

Για παράδειγμα, στο Μαρόκο επιτεύχθηκε η εξαγωγή άνθρακα από αγροτικά απόβλητα καθώς μετά την επεξεργασία η προκύπτουσα μικροπώρωση αυξάνει την επιφάνεια που είναι διαθέσιμη για απορρόφηση και χημικές αντιδράσεις.

Οπως επισημαίνει ο Μαροκινός επιστήμονας Σατού Ογιάλα, τα υλικά προέρχονταν από απόβλητα ελαιοδένδρων και άλλων φυτών και υπέστησαν την πρώτη επεξεργασία στην βορειοαφρικανική χώρα. Εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στη Γερμανία προκειμένου να γίνει υδροθερμική απανθράκωση και στη συνέχεια, στη Φινλανδία για να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό του νερού, ενώ πέρασαν με επιτυχία και τη δοκιμασία απαλλαγής του νερού από φυτοφάρμακα, φαρμακευτικές ύλες και ενδοκρινικούς διαταράκτες.

Ουσιαστικά το NO WASTE κατάφερε να δημιουργήσει μέσα στην Ε.Ε. στρατηγικές οι οποίες κατέστησαν την ευρωπαϊκή ενέργεια πολύ ασφαλέστερη, ανεκτή οικονομικά και βιώσιμη.

Και χάρη στη χρήση καταλυτών οι ρυθμοί αντίδρασης που απαιτούνταν για τη μετατροπή των αποβλήτων σε βιοκαύσιμα μειώθηκαν σημαντικά, κάτι που συνεπάγεται και μείωση του κόστους της όλης διαδικασίας.

Και καθώς οι καταλύτες δεν καταναλώνονται στη διάρκεια της χημικής αντίδρασης μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν με προφανή τα οικονομικά οφέλη.

Οπως μάλιστα εξηγεί ο καθηγητής Νίκολας Μπιόν, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα, «στις έρευνές μας ασχοληθήκαμε με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται στη μεταλλουργική βιομηχανία και στη θέση τους χρησιμοποιήσαμε βιοκαύσιμα προκειμένου να παράξουμε συνθετικό καύσιμο, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί περιορίζοντας τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Πρόκειται πάντως για ένα πεδίο έρευνας το οποίο συνεχίζουμε να μελετάμε ενδελεχώς».

Το NO WASTE υποστηρίζει επίσης τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μείωση των εκπομπών μεθανίου από τα ανθρακωρυχεία της Κίνας μέσω της μεθόδου της καταλυτικής οξείδωσης η οποία χρησιμοποιείται για τη μείωση των εκπομπών οργανικών ενώσεων.

Επιπροσθέτως, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αποφεύγοντας την αποτέφρωση των πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) και χρησιμοποιώντας τες ως πρώτη ύλη, περιορίζεται δραστικά η δημιουργία του διοξειδίου του άνθρακα καθώς ο άνθρακας παραμένει εγκλωβισμένος μέσα στη χημική ένωση και δεν διαχέεται στο περιβάλλον με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη.

Απώτερος στόχος του σχεδίου πάντως δεν είναι άλλος από την περαιτέρω χρήση των πτητικών οργανικών ενώσεων με στόχο την παραγωγή καταλυτών, οι οποίοι θα μπορούν να λειτουργούν στις πλέον αντίξοες συνθήκες, δηλαδή να είναι επιλεκτικοί στην παραγωγή φορμαλδεΰδης, ανθεκτικοί στο θείο, χωρίς απώλεια δραστικότητας και ικανοί να λειτουργούν σε συνθήκες αραίωσης και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis»
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πως θα σωθούμε από το πλαστικό
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με συντριπτική πλειοψηφία, να καταργήσει οριστικά τη χρήση πλαστικών σε σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης από το 2021 συνιστά μια σημαντική, πλην όμως όχι...
Πως θα σωθούμε από το πλαστικό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Ευρώπη πάει στ' άστρα
Με αφορμή την 11η Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αμπρουάζ Φαγιόλ και η Επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την...
Η Ευρώπη πάει στ' άστρα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η θεμελιώδης φαντασίωση πίσω από τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής 
Υπάρχει τελικά ο Homo europaeus; Το χαρτοφυλάκιο του Ελληνα αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, με την ονομασία «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής», ανακίνησε διάφορα ζητήματα...
Η θεμελιώδης φαντασίωση πίσω από τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής 
ΝΗΣΙΔΕΣ
Eνα λαμπρό μέλλον
Καθαρή, άφθονη και ανταγωνιστική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, η ηλιακή βοηθά την Ε.Ε. να επιτύχει τον στόχο της μετάβασης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να προχωρήσει προς μια βιώσιμη καθαρότερη ενέργεια.
Eνα λαμπρό μέλλον
ΝΗΣΙΔΕΣ
Απλά μαθήματα οικονομίας... με οικολογικό πνεύμα
Μια οικολογική... άβυσσος χωρίζει την Ελλάδα από τη Φινλανδία η οποία δεν προσδιορίζεται από την θέση της στον οικονομικό τομέα, αλλά κυρίως από την προτεραιότητα που δίνει σε θέματα προστασίας του...
Απλά μαθήματα οικονομίας... με οικολογικό πνεύμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας