• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 24.5°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.3°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 13.0°C / 20.5°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 18.1°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.5°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 23.0°C
  0 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 19.4°C
  2 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 26.6°C
  3 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 19.5°C / 23.9°C
  1 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 16.5°C / 25.1°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 23.8°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 22.2°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  67%

Βαμβακερή τσάντα της Anima -προστασία άγριας ζωής- για την ενίσχυση του έργου της

Μία σακούλα, πολλές χρήσεις

 • A-
 • A+

☞ «Εχω μια απορία, αφού ενδιαφέρονται τόσο για το περιβάλλον γιατί δεν αποσύρουν τις πλαστικές σακούλες και να τις αντικαταστήσουν με βιοδιασπώμενες;»

☞ «Μόνο ο ... έχει βιοδιασπώμενες».

☞ «Σίγουρα οι σακούλες από ..., ... και ... δεν είναι ανακυκλώσιμες. Μου κάνει λίγο υποκριτικό όλο αυτό. Ας τις καταργούσαν τελείως. Δηλαδή όταν τις πληρώνεις, είναι όλα καλάΕν τω μεταξύ, πήραν αυτό το μέτρο για τις σακούλες, για να προστατέψουν το περιβάλλον κι έφτιαξαν τον ΧΥΤΑ Γραμματικού, που όταν λειτουργήσει, θα καταστρέψει εκτός από τον υδροφόρο ορίζοντα της Αττικής κι όλο τον Ευβοϊκό κόλπο. Σε αυτή την περίπτωση το περιβάλλον δεν θέλει προστασία;»

☞ «Γιατί πρέπει ο Ελληνας να πληρώνει ακόμη και για τις σακούλες; Με αυτό το τέλος που επέβαλαν μου 'ρχεται να πάρω μια αγκαλιά σακούλες και να τις ρίξω στη θάλασσα».

☞ «Πάλι ένας ακόμη φόρος για να τρώνε οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών με χρυσά κουτάλια. Οταν σε κάποιο προϊόν μπαίνει φόρος, αυτόματα γίνομαι καχύποπτος».

Αυτά και άλλα πολλά σχόλια αντικρίζει κανείς στις διάφορες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ακούει ιδίοις ωσί σε κουβέντες παρέας, για το περιβαλλοντικό τέλος που επιβλήθηκε σε όσους θέλουν να χρησιμοποιούν αφειδώς πλαστικές σακούλες (κρατήστε το «αφειδώς» στο μυαλό σας).

Η επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στις λεπτές πλαστικές σακούλες δεν είναι μια ακόμη προσπάθεια διχασμού του πληθυσμού, σε αυτούς που αγαπούν το περιβάλλον και κάνουν επανάχρηση της πλαστικής σακούλας –γιατί η «επανάχρηση» είναι η λέξη-κλειδί στην όλη ιστορία– και σε αυτούς που δεν αγαπούν το περιβάλλον και ζουν παραμάσχαλα με μια πλαστική σακούλα, που την πετάνε πολλές φορές μισοάδεια και όπου βρουν, δηλαδή όπου βρίσκονται (βλέπε θάλασσες, σκουπίδια έξω από τους κάδους, παραχωμένες στην αμμουδιά κ.λπ.).

Το περιβαλλοντικό τέλος μπήκε, όχι για να προστατευθεί με έναν τρόπο μαγικό που δεν καταλαβαίνουμε το περιβάλλον.

Αλλά για να μειωθεί η συνήθεια «της μιας χρήσης» της πλαστικής σακούλας –πάλι οι λέξεις-κλειδί είναι, οι «μιας χρήσης»– από τους καταναλωτές, που αφού δεν την πλήρωναν, δεν είχε γι' αυτούς καμιά αξία, οπότε καμία δεύτερη σκέψη δεν γινόταν για επανάχρησή της.

Είναι αποδεδειγμένο ότι στον βυθό των ελληνικών θαλασσών ενδημούν περισσότερες πλαστικές σακούλες παρά ψάρια. Κι είναι τραγικό, γιατί εκφέρεται από στόματα επιστημόνων βάσει ερευνητικών μελετών, άρα είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Ακόμη μία πραγματικότητα είναι ότι όταν δεν «πονέσουμε» για κάτι, αν δεν το πληρώσουμε και μάλιστα ακριβά, δεν του δίνουμε σημασία.

Η λογική τού «έλα μωρέ, δεν κοστίζει τίποτα, μια φορά θα το χρησιμοποιήσεις και μετά το πετάς και παίρνεις άλλο» είναι παράλογη και δεν αρμόζει στα χρόνια που ζούμε, με την τόση πληροφόρηση και τα αποτελέσματα που βιώνουμε στο κλίμα, στα οικοσυστήματα, στις θάλασσες, στον αέρα που αναπνέουμε.

Γιατί το οποιοδήποτε προϊόν κοστίζει πολυεπίπεδα. Για να κατασκευαστεί κάτι, το πιο ταπεινό, π.χ. ένα καλαμάκι, χρειάστηκαν να καταναλωθούν πόροι, οι λεγόμενες μη ανανεώσιμες πηγές –νερό, ηλεκτρικό, προφανώς πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή όποια άλλη μορφή ενέργειας– και πρώτες ύλες. Χρειάζονται εργοστάσια και εργαζόμενοι που επιβλέπουν τις μηχανές για να φτιαχτεί.

Αυτό το ταπεινό λοιπόν κάτι, έχει αξία γιατί χρειάστηκε, εκτός των προαναφερθέντων, κόπος, χρόνος, σχεδιασμός, χρήματα για τη συγκεκριμένη επένδυση του εργοστασίου ή της βιοτεχνίας παραγωγής του.Αρα, δεν είναι ευτελές.

Ετσι λοιπόν, οι νομοθέτες τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό κόσμο, αφού ήρθαν και είναι αντιμέτωποι με το πραγματικό πρόβλημα της μόλυνσης του πλανήτη, στο οποίο συμβάλλει και το φαινόμενο των ερριμμένων ένθεν κακείθεν μυριάδων ομάδων από πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε οι κάτοικοι της Γης ανά τον κόσμο χωρίς δεύτερη σκέψη, πέρασαν σε ένα μέτρο που θα έβαζε τέλος στην αμελή χρήση τους.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει εφαρμοστεί αρκετά χρόνια τώρα και με καταγεγραμμένο θετικό μάλιστα αποτύπωμα.

Και στην Ελλάδα όμως, μερίδα καταναλωτών που επισκέπτονται συγκεκριμένη αλυσίδα σουπερμάρκετ, ήταν ήδη εξοικειωμένοι με το μέτρο, αφού τις πληρώνουν χρόνια τώρα και ως εξ αυτού σκέφτονταν από πριν πόσες θα χρειαστούν για να χωρέσουν τα ψώνια τους. Στον προϋπολογισμό δηλαδή των εξόδων τους, σημείωναν και το ποσό που αντιστοιχούσε στον αριθμό από τις σακούλες που θα χρειάζονταν.

Το 2015 κάθε Ελληνας χρησιμοποίησε από 242 έως 363 σακούλες.

Επίσης, πάρα πολλοί καταναλωτές άλλων σουπερμάρκετ χρειάζονταν πέντε για τις αγορές τους, έπαιρναν δέκα για να τις χρησιμοποιήσουν π.χ. στους κάδους σκουπιδιών.

Εκαναν δηλαδή οικονομία εξόδων, οικονομία των χρηματικών τους πόρων.

Με τον ίδιο τρόπο σκέψης, θα έπρεπε για κάθε μας αγορά να υπολογίζουμε το συνολικό κόστος της (κατασκευής, αγοράς και περιβαλλοντικού αποτυπώματος) γιατί έτσι θα προφυλάξουμε το σπίτι μας διπλά, θα προφυλαχτεί η τσέπη μας και ταυτόχρονα η γη και το περιβάλλον που ζούμε, που είναι το δεύτερο σπίτι μας. Είναι τόσο απλό. Απλά πρέπει να μάθουμε να το κάνουμε.

Οπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα, η ύπαρξη του πλανήτη Γη θα διασφαλιστεί μέσα από τη δημιουργία λιγότερων σκουπιδιών.

Για να έχουμε όμως λιγότερα σκουπίδια, οφείλουμε να λειτουργήσουμε με περίσκεψη, οργάνωση και κυρίως αγάπη για τον κόσμο μας, το περιβάλλον μας.

Οι λέξεις επανάχρηση, ανακύκλωση, μείωση σπατάλης, πόρων (τα 3R - reuse, reduce, recycle) η καρδιά της «κυκλικής οικονομίας», είναι τα μόνα μέσα, ο μόνος τρόπος, όπως δείχνει η επιστημονική παγκόσμια κοινότητα αυτή τη στιγμή, για να πετύχουμε ως κοινωνίες τη δημιουργία λιγότερων σκουπιδιών που οδηγούνται στις χωματερές και να επιβαρύνουμε λιγότερο τον πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Ετσι θα δημιουργηθεί μια νέα οικονομία, με κέρδη για όλους μας. Και η πραγματικότητα είναι ότι το κέρδος αφορά όχι την ποιότητα ζωής μας, αλλά την ίδια μας τη ζωή.

Οι μεγαλύτερου πάχους σακούλες είναι η λύση

«Χρησιμοποιούνται ξανά και ανακυκλώνονται»

Για να δούμε όμως τι είναι αλήθεια από όλα όσα ακούμε και διαβάζουμε, με τη βοήθεια του πλέον κατάλληλου ανθρώπου, του Ιωάννη Κασελίμη, παραγωγού πλαστικών σακουλών, τέως προέδρου και εκπρόσωπου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδας στις διαβουλεύσεις που έγιναν με την πολιτεία, για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την οδηγία 720 του 2015.

Ρωτήσαμε να μάθουμε αν όλα τα είδη πλαστικής σακούλας είναι δυνατόν να ανακυκλωθούν, αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο ανακυκλώσιμες και βιοδιασπώμενες σακούλες, τι χαρακτηριστικά έχει μια βιοδιασπώμενη σακούλα για να μπορούν να την αναγνωρίζουν οι καταναλωτές, γιατί έχει γίνει διάκριση στο θέμα βάρους της σακούλας, από τι υλικό είναι οι σακούλες όχι μόνο των σουπερμάρκετ αλλά όσες κυκλοφορούν στο εμπόριο, αλλά και τι αντιπροτείνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών στους καταναλωτές ως λύση για τη μεταφορά αγαθών και για τα σκουπίδια μας.

● Επιλέχθηκαν για την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους οι λεπτές σακούλες των σουπερμάρκετ, φαντάζομαι γιατί αυτές έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση;

Σωστά.

● Οι σακούλες που χρησιμοποιούμε -πριν και μετά το περιβαλλοντικό τέλος- για τα ψώνια μας είναι ανακυκλώσιμες;

Ολα τα πλαστικά είναι ανακυκλώσιμα υλικά. Εκτός κι αν είναι σύνθετα πλαστικά. Δηλαδή, αν είναι ένα προϊόν φτιαγμένο από πλαστικό, που όμως έχει διάφορα είδη πλαστικών μέσα, τα οποία δεν ανακυκλώνονται. Οι μεγάλες τσάντες π.χ. πολλαπλών χρήσεων, που εισάγονται από την Κίνα, το Βιετνάμ κ.α. και διατίθενται από τα σουπερμάρκετ, είναι μη ανακυκλώσιμες.

● Γιατί δεν ανακυκλώνονται;

Γιατί είναι συνδυασμός από τρία ή τέσσερα είδη πλαστικών υλικών, που δεν μπορούν να διαχωριστούν για να ανακυκλωθούν. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβετε. Παίρνετε μια χαρτοσακούλα η οποία έχει εσωτερική επένδυση αλουμινίου, το χαρτί από μόνο του ανακυκλώνεται, το αλουμίνιο από μόνο του ανακυκλώνεται, ο συνδυασμός αυτών των δύο όμως, αυτού του «σάντουιτς» χαρτιού και αλουμινίου, δεν ανακυκλώνεται.

● Υπάρχει διαφορά στο ανακυκλώσιμο και στο βιοαποικοδομήσιμο πλαστικό υλικό;

Βεβαίως. Ανακυκλώσιμα είναι τα συμβατικά πλαστικά τα οποία έχουν βάση το πετρέλαιο, προέρχονται δηλαδή από παράγωγά του. Το τονίζω αυτό, γιατί υπάρχει η αντίληψη στην κοινή γνώμη ότι όσο λιγοστεύουμε τη χρήση, άρα και κατασκευή πλαστικών, τόσο εξοικονομούμε πετρέλαιο. Το πετρέλαιο δεν είναι η πρώτη ύλη των πλαστικών αυτών, τα οποία, ξαναλέω, είναι 100% ανακυκλώσιμα. Οι σακούλες που παίρναμε για τα ψώνια μας τόσα χρόνια από τα σουπερμάρκετ λοιπόν είναι απολύτως ανακυκλώσιμες.

Οι βιοπλαστικές σακούλες (αυτές που γνωρίζουμε ως βιοδιασπώμενες) προέρχονται από φυτικές ύλες, όπως είναι το άμυλο, το καλαμπόκι, η κυτταρίνη, το ζαχαροκάλαμο, το βαμβάκι κ.ο.κ., δεν ανακυκλώνονται αλλά βιοαποικοδομούνται, δηλαδή γίνονται λίπασμα, σε μια περίοδο λίγων ετών. Εχουν την ίδια συμπεριφορά με τα φύλλα των δέντρων και των φυτών όταν μαραίνονται και πέφτουν στο έδαφος. Γίνονται λίπασμα και νερό.

● Οι σακούλες που παίρνουμε από τις λαϊκές αγορές, οι χρωματιστές, μπλε, κίτρινες, κόκκινες, είναι και αυτές ανακυκλώσιμες;

Βεβαίως, πλήρως, είναι από την ίδια πρώτη ύλη (παράγωγα πετρελαίου). Ο,τι σακούλα κυκλοφορεί στην αγορά είναι ανακυκλώσιμη, εφόσον δεν είναι ένα προϊόν κατασκευασμένο από σύνθετα πλαστικά υλικά όπως οι σακούλες πολλαπλών χρήσεων που σας είπα.

● Οι βιοαποικοδομήσιμες σακούλες έχουν ιδιαίτερη σήμανση;

Σαφώς πρέπει να γράφεται επάνω τους ότι είναι βιοαποικοδομήσιμες και ότι είναι εναρμονισμένες με το πρότυπο 134432, το οποίο περιγράφει τον μηχανισμό αποδόμησής τους.

● Υπάρχει αντίστοιχη σήμανση για τις ανακυκλώσιμες σακούλες;

Ολες οι ανακυκλώσιμες σακούλες φέρουν πάνω τους το σήμα της ανακύκλωσης.

● Υπάρχει κάτι που πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις πλαστικές σακούλες;

Οι καταναλωτές θα πρέπει να μάθουν ότι οι συμβατικές λεπτές σακούλες που δουλεύουμε τόσα χρόνια, παράγονται, κατά ποσοστό που πλησιάζει το 100%, στην Ελλάδα από Ελληνες εργαζομένους. Περίπου 12.000 συμπολίτες μας εργάζονται στη βιομηχανίες πλαστικών σακουλών, οι οποίες είναι περίπου διακόσιες τον αριθμό.

Ενώ οι μεγάλες σακούλες πολλαπλών χρήσεων είναι εισαγόμενες και τονίζω, μη ανακυκλώσιμες. Επομένως μια προσπάθεια, ώστε η κοινή γνώμη να ενημερωθεί για το τι είναι το ένα προϊόν και τι είναι το άλλο θα βοηθήσει και την οικονομία μας και τους εργαζομένους μας.

● Ποια είναι η θέση του Συνδέσμου, τι έχετε να προτείνετε ως εναλλακτική στους καταναλωτές;

Επειδή δεσμευόμαστε πλέον από την κοινοτική οδηγία να μειώσουμε την κατά κεφαλήν χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας, προτείνουμε στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τις λίγο βαρύτερες σακούλες, πάνω από 50 μικρά, όπως λέει και η οδηγία, τις οποίες μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε πολλές φορές και μετά σαν σακούλες για τα σκουπίδια μας.

● Οι μεγαλύτερου βάρους και πάχους σακούλες δεν θα χρεώνονται στον καταναλωτή;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι λεπτές σακούλες επιβαρύνονται πλέον με 0,3 λεπτά συν ΦΠΑ, το οποίο αποδίδεται στο κράτος, ενώ οι σακούλες που είναι ανάμεσα στα 50 έως 70 μικρά, που παίρνετε π.χ. από το ζαχαροπλαστείο όταν αγοράζετε ένα γλυκό, οι διαφανείς αυτές, έχουν μια υποχρεωτική χρέωση, όση επιθυμεί ο κάθε λιανέμπορος, η οποία δεν αποδίδεται στο κράτος.

Το νόημα λοιπόν της χρέωσης του περιβαλλοντικού τέλους είναι για να συνειδητοποιήσει ο καταναλωτής ότι η σακούλα είναι ένα προϊόν το οποίο έχει αξία και επομένως θα πρέπει να το ξαναχρησιμοποιήσει.

Οι καταναλωτές είχαν συνηθίσει να παίρνουν πολύ περισσότερες σακούλες απ’ ό,τι χρειάζονταν για τα ψώνια τους από τα σουπερμάρκετ κι αυτό είχε μια λογική. Γιατί μία σακούλα ζύγιζε περίπου 7 γραμμάρια κι ήταν δωρεάν, μια σκουπιδοσακούλα που θα την πάρεις από το ράφι και θα την πληρώσεις έχει περίπου τετραπλάσιο βάρος και ως εκ τούτου σαφώς μεγαλύτερη τιμή.

Και εμείς στο σπίτι μας, καίτοι είμαστε οι ίδιοι παραγωγοί πλαστικής σακούλας, χρησιμοποιούμε τις σακούλες του σουπερμάρκετ, διότι έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως το τι σημαίνει εξοικονόμηση πρώτης ύλης.

Αλλά και οι σακούλες σκουπιδιών, το τονίζω, είναι 100% ανακυκλώσιμες.

● Δηλαδή απ’ όπου κι αν ψωνίσουμε, οι σακούλες που θα προμηθευτούμε είναι ανακυκλώσιμες.

Εισάγουμε και από το εξωτερικό αντίστοιχες σακούλες, από την ίδια πρώτη ύλη με αυτές που παράγονται στην Ελλάδα, οι οποίες είναι ανακυκλώσιμες. Μονάχα οι μεγάλες πολλαπλών χρήσεων, σύνθετων υλικών, δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, όπως προείπα.

● Η κοινοτική οδηγία για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας κατά κεφαλήν, πού σας βρίσκει ως Σύνδεσμο; Ησασταν προετοιμασμένοι να ανταποκριθείτε στις νέες ανάγκες;

Φυσικά και ήμασταν προετοιμασμένοι. Και με την πολιτεία, οφείλω να το πω, ήμασταν σε συζητήσεις για αρκετό καιρό. Ημασταν πλήρως έτοιμοι και το γνωρίζει η πολιτεία ότι όχι μόνο ήμασταν απολύτως έτοιμοι, αλλά ήδη διαθέτουμε πλαστικές σακούλες πολύ μεγαλύτερου πάχους, για την κατασκευή των οποίων δεν απαιτούνται νέες επενδύσεις. Είναι στις δυνατότητες του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού μας. Επομένως η ελληνική οικονομία θα πληγεί το λιγότερο δυνατό.

Επίσης, είμαστε έτοιμοι να παράξουμε βιοαποικοδομήσιμες σακούλες, οι οποίες όμως είναι πολύ ακριβότερες. Και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζει ο καταναλωτής για να πάρει τις αποφάσεις του.

Οπως θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι βιοαποικοδομήσιμες σακούλες, επειδή φτιάχνονται από αγροτικά προϊόντα, απαιτούν γη και νερό. Μπορούμε να απασχολήσουμε τις τεράστιες εκτάσεις που χρειάζονται για να παράξουμε σακούλες όταν δισεκατομμύρια ανθρώπων πεινάνε; Πρέπει να δούμε το θέμα σφαιρικά και ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τέτοια θέματα, είναι το στρογγυλό τραπέζι. Η αλήθεια πλησιάζεται μέσα από τον αντίλογο.

Θα ήθελα όμως να πω κάτι ακόμη.

Ολη η φασαρία σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Είναι έτσι;

Το περιβάλλον για να το προστατεύσεις πρέπει να ξεκινήσεις από πολύ βασικά πρώτα στάδια. Από το Δημοτικό σχολείο, για να μην πω από το Νηπιαγωγείο. Για να αποκτήσουμε επιτέλους περιβαλλοντική συνείδηση και να έχουμε περιβαλλοντική παιδεία. Εμείς δεν κάνουμε καμιά προσπάθεια γι’ αυτό, αλλά παίρνουμε απαγορευτικά μέτρα για ένα προϊόν και όχι μόνο παίρνουμε μέτρα, αλλά βγαίνουμε και λέμε ότι είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, γι’ αυτό πρέπει να το καταργήσουμε.

Μα η σακούλα δεν πήγε στη θάλασσα μόνη της, κάποιος από εμάς την εγκατέλειψε κάπου. Αν λοιπόν αυτός ο κάποιος από εμάς είχε τη συνείδηση και την παιδεία να μην το κάνει, η σακούλα δεν θα έφτανε εκεί.

Δυστυχώς, το ποσοστό ανακύκλωσης όσον αφορά τα πλαστικά στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλό, περίπου ένα 22%, όταν στη Γερμανία και τη Σκανδιναβία είναι 95% και 100%, αντίστοιχα.

Φυσικά λοιπόν το πρόβλημα της μόλυνσης είναι αποτέλεσμα έλλειψης παιδείας. Εμείς ακόμη είμαστε οι έξυπνοι -ας μου επιτραπεί η έκφραση- που ανοίγουμε το παράθυρο του αυτοκινήτου και πετάμε το κυπελλάκι του καφέ απ’ έξω.

Εμείς είμαστε η χώρα που θέλουμε το σπίτι μας καθαρό. Εξω από το σπίτι μας, ας γίνει ό,τι θέλει. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο καθένας από εμάς έχει δύο σπίτια.

Το σπίτι στο οποίο ζει και το μεγάλο σπίτι, που είναι το περιβάλλον. Πρέπει και τα δύο να τα έχουμε καθαρά.

● Τι θέλετε να επιτύχετε ως Σύνδεσμος;

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και μπορούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να βοηθήσουν είναι η σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης ώστε οι καταναλωτές να πάρουν τις σωστές αποφάσεις κι αν πάρουν τις σωστές αποφάσεις, η ελληνική βιομηχανία θα πληγεί όσο το δυνατόν λιγότερο.

Ούτως ή άλλως θα πληγεί, μια μείωση θα υπάρξει. Προσπαθούμε όμως να μην είναι πολύ μεγάλη η μείωση της κατανάλωσης και να μην είναι άδικη, να μη γίνει για το τίποτα.

Τι λύσεις έχουμε

Ποια είναι η οικονομικότερη για εμάς και το περιβάλλον;

Α. Πλαστική, χοντρή σακούλα: Μπορούμε να την αγοράσουμε με το κιλό ή όσες θέλουμε κάθε φορά, από τα καταστήματα που πλέον υπάρχουν σε κάθε γειτονιά με καθαριστικά, χαρτικά.

Τη χρησιμοποιούμε μέχρι να τρυπήσει ή να σκιστεί.

Β. Βαμβακερή τσάντα: Την αγοράζουμε μία φορά, κοστίζει το πολύ μέχρι δέκα ευρώ, επαναχρησιμοποιείται για χρόνια, πλένεται στο πλυντήριο και θα τη βρείτε σε πάρα πολλά σχέδια και χρώματα. Πολλές φιλανθρωπικές ή φιλοζωικές οργανώσεις διαθέτουν πάνινες με το όνομά τους, απ’ όπου μπορούμε να τις παραγγείλουμε και μέσω της ιστοσελίδας τους. Και καθώς πιάνουν ελάχιστο χώρο κι έχουν ανεπαίσθητο βάρος, μπορούμε να έχουμε μία στην τσάντα μας, πάντα μαζί μας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γιατί έχουμε ανάγκη τους ωκεανούς;
«Οι ωκεανοί είναι το σύστημα που υποστηρίζει την ζωή στον πλανήτη. Οι ωκεανοί παράγουν τη μισή ποσότητα οξυγόνου που αναπνέουμε» διαβάζουμε στην εισαγωγική σελίδα του Marine Conservation Institute. Αν...
Γιατί έχουμε ανάγκη τους ωκεανούς;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το 2019 πρέπει να είναι «καταπράσινο»!
Περιβάλλον, ημερολόγιο 2019. Τι μας κληροδότησε ως γνώση το 2018; Εβαλε τις βάσεις που όμως για να καρποφορήσουν θα πρέπει να τις αναπτύξουμε. Τα τελευταία τερτίπια του καιρού παγκοσμίως, όπως λένε οι...
Το 2019 πρέπει να είναι «καταπράσινο»!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα σκουπίδια μας μολύνουν
Από το 2000 μέχρι το 2012 τα απόβλητα που παράχθηκαν στις πόλεις ανά τον κόσμο σχεδόν διπλασιάστηκαν. Από τους 680 εκατ. τόνους εξακοντίστηκαν στο θεόρατο 1,3 δισ. τόνους ανά έτος, όπως δείχνουν επίσημα...
Τα σκουπίδια μας μολύνουν
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η αναγέννηση της Αλοννήσου
Το Ιδρυμα Thalassa διοργάνωσε ένα διήμερο επετειακών δράσεων στην Αλόννησο, με στόχο να ακούσει τους πολίτες και τους φορείς, να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση σε σχέση με την απεξάρτηση του νησιού από...
Η αναγέννηση της Αλοννήσου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;
Τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας της Διεθνούς Ενωσης Προστασίας της Φύσης δείχνουν ότι οι πρακτικές των αγροτών μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η γεωργία μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας