Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Χριστουγεννιάτικο δέντρο» από την ιστορία της τέχνης

«Χριστουγεννιάτικο δέντρο» από την ιστορία της τέχνης

  • A-
  • A+

Η έμπνευση της ομάδας που δούλεψε το δέντρο ήταν ο περίφημος πύργος του Τάτλιν. Μία πολύ σημαντική φόρμα στην ιστορία της τέχνης του 20ού αι. η οποίο σχεδιάστηκε τα πρώτα χρόνια της μετεπαναστατικής Σοβιετικής Ενωσης, σε μια περίοδο αλματώδους ανάπτυξης και κοσμογονικών αλλαγών στην ευρωπαϊκή ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο πύργος του Τάτλιν προσδοκούσε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον πύργο του Αϊφελ και αν ολοκληρωνόταν θα έφτανε τα 400 μέτρα ύψος και θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη γλυπτική σύνθεση που σχεδιάστηκε ποτέ. 

Πριν από λίγες ημέρες το δέντρο των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, βρήκε τη θέση του στην κεντρική πλατεία της πόλης προκαλώντας πλήθος σχολίων.

Αυτοί που μπήκαν στον κόπο να τα καταθέσουν στα social media ήταν κατά βάση αρνητικοί.

Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας της σχολής Ξενοφών Μπήτσικας σημειώνει: «Προσεγγίσαμε την πρόσκληση με μια καλλιτεχνική πρόταση στην πλατεία των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα την καλλιτεχνική ερμηνεία μιας πολύ σημαντικής φόρμας στην ιστορία της τέχνης του 20ού αι., όπως είναι πύργος του Τάτλιν. Η αναφορά σε ένα έργο τέχνης του παρελθόντος και η επανερμηνεία του αποτελεί συνήθη τακτική στην τέχνη. Η μετάπλαση δεν στοχεύει στην αντιγραφή και τη στείρα επανάληψη, αλλά να προσθέσει μια διαφορετική ερμηνεία ή να αντιπαραβάλει ένα διαφορετικό σύστημα αναπαράστασης, σύμφωνα με το διαφορετικό πλαίσιο στο οποίο παράγεται. Η αρχική πρόθεση του Τάτλιν για τη δημιουργία αυτής της φόρμας-σπείρας ήταν το εγκώμιο στο μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος και στην εξέλιξη και ανέλιξη του ανθρώπου. Πρόθεση της σχολής ήταν να επικαιροποιηθεί το εγκώμιο στο ανθρώπινο πνεύμα, παράγοντας αυτή τη φόρμα με υλικά καθημερινά και επαναχρησιμοποιήσιμα, στη λογική των παιχνιδιών meccano, που με λίγους τύπους τεμαχίων μπορεί κανείς να κατασκευάσει διαφορετικές φόρμες». 

Ανεξάρτητα από το αισθητικό αποτύπωμα του έργου, στην κεντρική πλατεία Ιωαννίνων, η παρέμβαση περιέχει με σαφήνεια την ανατροπή.

Η πρώτη σκέψη που κάνει κάποιος όταν το αντικρίζει, ότι σε έναν καταπράσινο τόπο όπως την Ηπειρο ένα ακόμη δέντρο δεν θα είχε σημασία.

Η φευγαλέα έστω σκέψη, ότι τα πράγματα μπορεί να είναι και αλλιώς είναι το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο που μας χαρίζει φέτος η πόλη. 

Στα Ασημένια Χριστούγεννα 

Μια μεγάλη γιορτή, ένα ταξίδι στη μαγεία των γιορτών, μια εμπειρία που δύσκολα κανείς θα ξεχάσει. Τα «Ασημένια Χριστούγεννα», είναι το γιορτινό θεματικό χωριό στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο Ιωαννίνων. Και όπως μαρτυρά και το όνομά του, το ταξίδι αυτό έχει χρώμα ασημί και ακολουθεί αρμονικά την ιστορία και την παράδοση της πόλης των Ιωαννίνων.

Ζογκλέρ, ανιματέρ, ξυλοπόδαροι, ευφάνταστα παιχνίδια δημιουργούν ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο σόου γοητεύοντας τα παιδιά με τα κόλπα και τη δεξιοτεχνία τους.

Οι La Petit Margerit θα συμμετέχουν με ένα εντυπωσιακό σόου με μπουρμπουλήθρες, ενώ οι χριστουγεννιάτικες μελωδίες θα συμπληρώνουν το γιορτινό κλίμα. 

Τα «Ασημένια Χριστούγεννα» λειτουργούν καθημερινά, Δευτέρα με Κυριακή, από τις 10 το πρωί. Ολες οι γιορτινές δράσεις ξεκινούν από τις 11 κάθε πρωί, είναι στεγασμένες και απολύτως προφυλαγμένες.

Η είσοδος στο Παραλίμνιο Ψυχαγωγικό Πάρκο Ιωαννίνων είναι δωρεάν. 

Τα Χριστούγεννα στο Du Lac 

Παραμένουμε στην παραλίμνια περιοχή και μεταφερόμαστε στο ξενοδοχείο Du lac, που παραδοσιακά ο χριστουγεννιάτικος στολισμός του αποτελεί βασικό στοιχείο για την εορταστική περίοδο της πόλης.

Το μεγάλο πάρκο μπροστά στο ξενοδοχείο φωτίζεται από αμέτρητα λαμπάκια, ενώ η φωταγώγηση του δέντρου συνδυάζεται με μια μεγάλη γιορτή που έχει συνέχεια τη σύνδεση με έναν φιλανθρωπικό σκοπό.

Μια βόλτα στο πάρκο μπροστά στο ξενοδοχείο, ένα ζεστό ρόφημα δίπλα στο στολισμένο δέντρο και η χαρά των Χριστουγέννων είναι ακόμη πιο κοντά.

ΝΗΣΙΔΕΣ
Χριστούγεννα στην Αθήνα με πολλές δωρεάν εκδηλώσεις
Πλατεία Συντάγματος, Στύλοι του Ολυμπίου Διός, Μοναστηράκι, πλατεία Κλαυθμώνος, πλατεία Ομονοίας, Προπύλαια, Θησείο, αλλά και κάθε γειτονιά, βρίσκονται στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων της Αθήνας με...
Χριστούγεννα στην Αθήνα με πολλές δωρεάν εκδηλώσεις
ΝΗΣΙΔΕΣ
Γιορτινές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Δεκάδες εκδηλώσεις, καλούν μικρούς και μεγάλους να αφήσουν για λίγο πίσω τις έγνοιες της καθημερινότητας μπαίνοντας στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και εδώ θα πάρουμε μία γεύση...
Γιορτινές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μια αλλιώτικη, εκρηκτική φιγούρα στο Ζαγόρι
Ηταν λίγο πριν μπει το καλοκαίρι όταν βρέθηκα στο Ζαγόρι, στα Κάτω Πεδινά. Ανεβαίνοντας τον στενό δρόμο που οδηγεί στην πλατεία, στο Μεσοχώρι όπως το λένε οι ντόπιοι, παρατήρησα δεξιά ένα προσεγμένο όμορφο...
Μια αλλιώτικη, εκρηκτική φιγούρα στο Ζαγόρι
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Σχέδιο πτήσης» για άνοδο στον τουρισμό
Στη δυναμική τουριστική ανάπτυξη επενδύουν τα Ιωάννινα, με στρατηγική, σχέδιο, συνεργασίες αλλά και νέο brand name. Ακούει στο όνομα «Ioannina Old. New You» και αποτελεί βασικό στόχο στην προσπάθεια...
«Σχέδιο πτήσης» για άνοδο στον τουρισμό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Περνάμε καλά και με τα λίγα!
Μια ανάσα μάς χωρίζει από τα Χριστούγεννα. Γιορτινό κλίμα λοιπόν... Μπορεί η κρίση να βάζει φρένο στη σπατάλη, μπορεί τα οικονομικά προβλήματα να μην επιτρέπουν σε μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας να έχουν...
Περνάμε καλά και με τα λίγα!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φυτεύουν μόνο έλατα για τα Χριστούγεννα
Ο στολισμός του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν αποτελεί στοιχείο της ελληνικής παράδοσης. Είναι ευρωπαϊκό έθιμο που κατάφερε να εκτοπίσει το ελληνικό, που θέλει τα Χριστούγεννα να στολίζουμε καραβάκια. Ισως...
Φυτεύουν μόνο έλατα για τα Χριστούγεννα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας