• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 20.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.1°C / 18.8°C
  0 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.0°C / 20.7°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 13.6°C
  0 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.6°C / 18.6°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.0°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 20.1°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 20.3°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.4°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.8°C / 22.7°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 21.6°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.8°C / 17.7°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.3°C / 18.9°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  47%

O δημοσιογράφος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου

«Να ανατραπεί η διαστρέβλωση της αλήθειας για τη γενιά του Πολυτεχνείου»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το ότι ο δημοσιογράφος και -τα τελευταία χρόνια- ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου ασχολείται τόσο συγγραφικά όσο και κινηματογραφικά με την καταγραφή μαρτυριών και ιστορικών περιστατικών είναι γνωστό σε όλους.

Το τελευταίο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βιβλιοπωλείον της Εστίας» ανήκει ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο. Στο «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση», ο Στ. Κούλογλου καταγράφει μαρτυρίες από ανθρώπους που έζησαν τη δικτατορία έως και την εξέγερση του Πολυτεχνείου. «Υπάρχει ανάγκη να ανατραπεί η διαστρέβλωση της αλήθειας για τη γενιά του Πολυτεχνείου» λέει ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, με την ιδιότητά του ως ευρωβουλευτή, έχει ασχοληθεί ενεργά με το θέμα των φορολογικών παραδείσων, που είναι εξαιρετικά επίκαιρο, και μάλιστα προωθεί την ιδέα θέσπισης βραβείου «Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια», αφιερωμένο στη Μαλτέζα δημοσιογράφο που δολοφονήθηκε πρόσφατα.

«Ενα βραβείο για την ελευθερία της πληροφόρησης που θα απονέμεται κάθε χρόνο στους δημοσιογράφους και τους whistleblowers που αποκαλύπτουν μυστικά βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την καριέρα τους, αλλά και την ελευθερία και συχνά τη ζωή τους» μας λέει.

Ταυτόχρονα, εγκαινιάζει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες την έκθεση γελοιογραφίας που έγινε διεθνώς γνωστή καθώς λογοκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Με τόσο υλικό σίγουρα θα γράψω κάποιο βιβλίο...» δηλώνει. 

● Από το 2008 έως σήμερα, οι λίστες των φορολογικών παραδείσων διαδέχονται η μία την άλλη. Γιατί υπάρχουν φορολογικοί παράδεισοι τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να πιστοποιήσει ή όχι τη νομιμότητά τους; 

Υπάρχουν ακριβώς επειδή δεν υιοθετούνται κανόνες για την καταπολέμησή τους. Και δεν υπάρχουν κανόνες γιατί η διεθνής οικονομική ολιγαρχία, το διαβόητο 1%, τους χρησιμοποιεί για να φοροδιαφεύγει ή να φοροαποφεύγει. Από την κυρία Μητσοτάκη μέχρι τη βασίλισσα της Αγγλίας, όπου οι κοινωνικές διαφορές είναι σήμερα μεγαλύτερες απ' ό,τι στη βικτοριανή εποχή! 

● Ποιες είναι οι αντιδράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο; 

Η Αριστερά είναι φυσικά κατηγορηματικά εναντίον. Προτείνουμε μέτρα συνεχώς, αλλά η συντηρητική παράταξη προσπαθεί να εμποδίσει τις αναγκαίες και ριζοσπαστικές λύσεις. Προτείναμε οι τράπεζες που διευκολύνουν το διεθνές κύκλωμα των offshore να υφίστανται κυρώσεις, ακόμη και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει και η Ν.Δ., ήταν κατηγορηματικό αντίθετο, στο όνομα της προστασίας των επιχειρήσεων. Με αυτό το τελευταίο επιχείρημα επιδίωξαν να περιορίσουν τις ρυθμίσεις για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers). 

● Πιστεύετε πως υπάρχει περίπτωση να πάρει μέτρα η ίδια η Ε.Ε.; 

Στο τελικό πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα Panama Papers, όπου συμμετέχω, καταφέραμε να περάσουμε σημαντικές θέσεις μέσα από τροπολογίες, διαμορφώνοντας συμμαχίες με τους Πράσινους και αρκετούς από τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ακόμα και αυτή την εβδομάδα, όταν οι προτάσεις της εξεταστικής επιτροπής ήρθαν στην Ολομέλεια για ψήφιση, προσπάθησε με νύχια και με δόντια να αλλάξει όλα τα θετικά σημεία που είχαμε ήδη εγκρίνει. Βλέπετε, τα συμφέροντα είναι μεγάλα: υπάρχουν μια σειρά από κράτη-μέλη της Ε.Ε. που είναι φορολογικοί παράδεισοι, κερδοσκοπώντας σε βάρος των άλλων.

Χώρες όπως οι Ιρλανδία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία αντιδρούν στις προτάσεις μεταρρυθμίσεων και ελέγχου. Δυστυχώς, στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τέτοια θέματα περιστασιακά και πάντα με στόχο την εσωτερική πολιτική σκηνή, με έναν άρρωστο επαρχιωτισμό. Τα ΜΜΕ αναφέρονται επίσης πολύ λίγο, με την «Εφ.Συν.» να αποτελεί θετική εξαίρεση. 

● Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο λάθος/κενό της Ε.Ε. σήμερα; 

Τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που έχει επιβληθεί με βασική ευθύνη του Βερολίνου. Ο γερμανικός οικονομικός εθνικισμός, που αποδίδει οικονομικά για τη γερμανική κυβέρνηση σε βάρος των άλλων χωρών, έχει δημιουργήσει φυγόκεντρες και αποσχιστικές τάσεις, με αποκορύφωμα το Βrexit, έχοντας ενισχύσει κάθε είδους εθνικισμό.

Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η άρνηση της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας να εφαρμόσουν τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Αρνούνται να πάρουν έστω και έναν πρόσφυγα. Επίσης η διεύρυνση με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, που δεν ήταν έτοιμες -κυρίως από πολιτική άποψη- να γίνουν μέλη, έχει δημιουργήσει μια συντηρητική πλειοψηφία (με φιλοναζιστικά στοιχεία), που αποτελείται από τη Γερμανία και τους νέους δορυφόρους της. 

● Τι θα απαντούσατε σε όσους υποστηρίζουν πως εκτός Ε.Ε. θα είμαστε καλύτερα, αλλά και σε όσους υπό το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» εναντιώνονται σε κάθε κριτική απέναντι σε αυτή την Ενωση; 

Οι οπαδοί της αποχώρησης από την Ε.Ε. είναι οι ίδιοι που τώρα διαμαρτύρονται επειδή δεν εφαρμόζεται πλήρως η Συμφωνία Σένγκεν και επιβάλλονται έλεγχοι στους ταξιδιώτες από την Ελλάδα. Η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα έφερνε την Ελλάδα στην ουρά των χωρών που κάνουν τώρα ουρά για να μπουν στην Ε.Ε., από τη Σερβία μέχρι την Αλβανία.

Από την άλλη πλευρά, οι θιασώτες τού «Μένουμε Ευρώπη», χωρίς προσπάθεια για την αλλαγή της, αρνούνται να καταλάβουν ότι η Ε.Ε. έτσι όπως είναι σήμερα βαδίζει κατευθείαν προς το παγόβουνο. Υποφέρουν από το σύνδρομο του Τιτανικού. 

● Από τις κινήσεις σε επίπεδο Ευρωβουλής αλλά και από τα κινήματα πολιτών, ποιες/ποια είναι αυτά που έχετε ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη; 

Το σημαντικότερο κίνημα ήταν αυτό εναντίον των εμπορικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ (TTIP) και τον Καναδά (CETA). Στο Βέλγιο, όπου το κίνημα ήταν πολύ ισχυρό, η τοπική κυβέρνηση της Βαλονίας μπλοκάρισε για ένα διάστημα τη συμφωνία για τη CETA, αν και στο τέλος αναγκάστηκε να υποχωρήσει, καθώς οι πιέσεις που ασκούν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες -μόνες κερδισμένες από τις συμφωνίες- είναι αφόρητες.

Στο επίπεδο της Ευρωβουλής, με πρωτοβουλία της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δημιουργήσει το Progressive Caucus (Προοδευτική Συμμαχία), που αποτελείται από βουλευτές της Αριστεράς, των Πρασίνων και αριστερούς Σοσιαλιστές.

Είναι μια συμμαχία που στην Πορτογαλία, όπου βρέθηκε στην κυβέρνηση, έχει να επιδείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα ως εναλλακτική λύση απέναντι στο δόγμα της λιτότητας και των Βρυξελλών. 

● Μεταφέροντας τη συζήτηση από το τώρα στο τότε και με αφορμή το τελευταίο σας βιβλίο «Μαρτυρίες από τη δικτατορία και την αντίσταση», πόσο σημαντικό είναι να γνωρίσουμε τη μικροϊστορία μας και τι σημαίνει η αφιέρωση «Στην αληθινή γενιά του Πολυτεχνείου»; 

Πιστεύω πολύ στην προφορική ιστορία, που αναδεικνύει τις ιστορίες των μικρών ηρώων ή αντι-ηρώων, όπως παρουσιάζονται στο βιβλίο.

Πρόκειται φυσικά για ιστορικές ψηφίδες, που όμως όλες μαζί δημιουργούν τη μεγάλη εικόνα, χωρίς το φίλτρο των ιστορικών. Οσο για την αληθινή γενιά του Πολυτεχνείου, αυτή ήταν 3.000 φοιτητές ανά την Ελλάδα, που ξεκίνησαν την εξέγερση εναντίον της χούντας.

Ωστόσο, μετά την πτώση της, το Πολυτεχνείο λειτούργησε ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την ανοχή μιας μεγάλης μερίδας του πληθυσμού απέναντι στη δικτατορία.

Η «γενιά του Πολυτεχνείου» πήρε λοιπόν υπερφυσικές διαστάσεις και αργότερα, όταν με τα χρόνια εμφανίστηκαν τα προβλήματα, της φορτώθηκαν λάθη και ιστορικές ευθύνες που δεν της αναλογούν. Για πολιτικούς λόγους φυσικά. Ξεκίνησε από την αμφισβήτηση των νεκρών του Πολυτεχνείου και κορυφώθηκε με τη χρεοκοπία της χώρας. Στο βιβλίο αποδεικνύω ποια ήταν η πραγματική γενιά και ότι αυτή, κατ' ουσίαν, δεν κυβέρνησε ποτέ.

Η ιστορική αποστολή της γενιάς του Πολυτεχνείου τελείωσε με την πτώση της χούντας. Σήμερα οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. 

ΝΗΣΙΔΕΣ
Οικογένειες...
Είκοσι συνεντεύξεις, όχι μόνο με τους Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και με μέλη των οικογενειών τους που κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας σε ένα βιβλίο.
Οικογένειες...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η εθνεγερσία στη μικροκλίμακα
Το νέο βιβλίο του Ανδρέα Κυτέα ασχολείται με την «μικροϊστορία» δίνοντας λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει στο μικροεπίπεδο της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ζωής.
Η εθνεγερσία στη μικροκλίμακα
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τι άλλο νά 'κανε;
Την πρώτη την άκουσα απ' τον γιο του. Τη δεύτερη, απ' τον ίδιο. «Μεγάλο πια, τον ρώτησα: Γιατί ρε πατέρα; Πήγες φαντάρος τρία χρόνια, κατευθείαν μετά πολέμησες στο Αλβανικό Μέτωπο και μετά μπήκες και στην...
Τι άλλο νά 'κανε;
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Πρέπει να γράφει τις την αλήθειαν εις τας εφημερίδας;»
Ο Ιωάννης-Ιάκωβος Μάγερ υπήρξε ένας παρεμβατικός δημοσιογράφος που μέσα από την εφημερίδα του «Ελληνικά Χρονικά» αναζήτησε και ανέλυσε τους θεσμούς.
«Πρέπει να γράφει τις την αλήθειαν εις τας εφημερίδας;»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κομμούνα του Παρισιού 1871-2021: 150 χρόνια μετά
Η εξέγερση του Παρισιού κατοχυρώθηκε ήδη ως μέτρο σύγκρισης των επαναστάσεων... Η Κομμούνα άντεξε μόλις 71 μέρες. Ωστόσο θεωρείται –και ορθώς– μία από τις σπουδαιότερες και ωραιότερες στιγμές της ανθρωπότητας.
Κομμούνα του Παρισιού 1871-2021: 150 χρόνια μετά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας