• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.1°C / 11.4°C
  3 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 9.9°C
  3 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.0°C / 11.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -1.1°C / 1.6°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.0°C / 7.1°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.8°C
  4 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  4 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 7.3°C
  2 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  3 BF
  76%
 • Ρόδος
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  14°C 13.8°C / 14.3°C
  2 BF
  95%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.0°C
  3 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  0 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.4°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  1 BF
  87%

Η Φιλελεύθερη Αποψη του Τάκη Μίχα

 • A-
 • A+

Ενα νέο βιβλίο που θέλει να δείξει πώς η στήριξη από μέρους όσων ασπάζονται τη φιλελεύθερη άποψη της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη υπήρξε -και παραμένει- ένα λάθος, ένα λάθος που ακυρώνει την ίδια τους τη φιλοσοφία και την αναλυτική τους προσέγγιση, κυκλοφόρησε μόλις από τις Mεταμεσoνύκτιες Εκδόσεις.

Πρόκειται για το τελευταίο βιβλίο του δημοσιογράφου και φιλελεύθερου αναλυτή Τάκη Μίχα, με τίτλο «Ελλαδα και Ευρώ: Η Φιλελεύθερη Αποψη».

Ο συγγραφέας, εμπνεόμενος από τις αναλύσεις κορυφαίων φιλελεύθερων και συντηρητικών αναλυτών όπως οι Φρίντριχ Χάγεκ και Μίλτον Φρίντμαν, καταγγέλλει την πολιτική των αστικών πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα «που συνήργησαν σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέους σε ισόβια ανεργία».

Σύμφωνα με τον κ. Μίχα, καθοριστικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις έπαιξε η μετατροπή του φιλελευθερισμού σε «ευρωπαϊσμό».

Πρόκειται για μια ασαφή αντίληψη, της οποίας ο μόνος ενοποιητικός κοινός παρονομαστής είναι η αντίληψη ότι «τα αιτήματα της νομενκλατούρας των Βρυξελλών υπερισχύουν κάθε άλλης επιλογής ή δικαιώματος».

Οι πρώην υπουργοί Γιάνης Βαρουφάκης και Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπογράφουν τον πρόλογο του βιβλίου.

Σύμφωνα με τον πρώτο: «Οι λιμπεραλιστές αρνούνται τον οποιονδήποτε ρόλο του κράτους στη ρύθμιση της αγοράς, στον πε­ριορισμό της ή στο σχεδίασμα παρεμβάσεων υπέρ του δη­μόσιου συμφέροντος. Το επιχείρημα ότι "οι αγορές αποτυγ­χάνουν" και για αυτό το λόγο πρέπει να πα­ρεμβαίνει το κράτος, αντικρούεται με το αντι-επιχείρημα ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια διόρθωσης των αποτυχιών της αγο­ράς από θεσμούς συλλογικών παρεμβάσεων (όπως το κρά­τος ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, κάνοντας το πρόβλημα χειρότερο. Θεωρούν (ορθώς!) ότι η πτώχευση δεν γιατρεύεται με νέα δανεικά. Η πτώχευση του υπερχρεωμένων οργανισμών, επιχειρήσεων, νοικοκυριών, κρατών, είναι τραυματική αλλά απαραίτητη, θυ­μίζει τον ρόλο της Κόλασης στο Χριστιανικό Δόγμα: δυσάρε­στη αλλά μη εξαιρετέα».

Με τη σειρά του ο κ. Ανδριανόπουλος γράφει μεταξύ άλλων: «Ενα χαρακτηριστικό του Τάκη Μίχα είναι οι προκλήσεις. Ανή­συχο πνεύμα, σπάνια λειτουργεί συμβατικά και σχεδόν πάντα ανορθόδοξα. Το μόνο του πρόβλημα είναι πως δεν χειρίζε­ται με ψυχραιμία τις συνέπειες των προκλήσεών του. Εντυ­πωσιάζεται από τις αντιδράσειε κι αδυνατεί καμία φορά να κατανοήσει τις επιθέσεις που υφίσταται. Αν δεν θες να 'χεις προβλήματα, δεν προκαλείς. Αλλιώς, επιλέγεις τον μοναχικό δρόμο της αντιπαράθεσης... Ετσι και με την παρούσα δουλειά του: θα ξεσηκώσει πολλούς, που συμφωνούσαν σχεδόν πάντα μαζί του. Και δεν δι­καιούται στη συνέχεια να τους καταγγέλλει! Δεν πρόκειται βέβαια να βρει η αιρετική άποψή του υποστηρικτές από την άλλη πλευρά. Εκτός ίσως σαν άλλοθι για κάποιες δικές τους τραβηγμένες απόψεις. Ηδη κάποια αναρχοαυτόνομη ιστοσε­λίδα φιλοξένησε κάποιες ιδέες του».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Βουτιά στην Ιστορία, μέσα από τη διαδρομή ενός... Σουηδού!
Αν και οι ιστοριογράφοι το έχουν επισημάνει εδώ και δεκαετίες, η μικροϊστορία είναι ένας κλάδος που αναπτύσσεται και εδραιώνεται σιγά σιγά στη συνείδηση τόσο των επιστημόνων όσο και των πολιτών. Το νέο βιβλίο...
Βουτιά στην Ιστορία, μέσα από τη διαδρομή ενός... Σουηδού!
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει, παρά μόνο από τον ίδιο τον Ελληνα»
Λίγοι σύγχρονοι ιστορικοί έχουν πραγματευτεί με πληρότητα και αντικειμενικότητα την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα, στην ολότητά της. Ο Βασίλης Τζανακάρης δεν είναι ιστορικός. Δηλώνει «γραφιάς στη δούλεψη του...
«Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει, παρά μόνο από τον ίδιο τον Ελληνα»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο Μπάουμαν τα έλεγε...
Δεν θα το κρύψω: είναι από τους αγαπημένους μου φιλοσόφους. Ισως γιατί ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν περιέγραψε από πολύ νωρίς και με μεγάλη σαφήνεια, σχεδόν επιστημονική (κι ας ήταν κοινωνιολόγος), τα όσα ζούμε σήμερα.
Ο Μπάουμαν τα έλεγε...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Παράνομος ταξιδιώτης
Ο Σαχράμ Χοσραβί περιγράφει τις περιπλανήσεις του σε Ιράν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία έως να καταλήξει στη Σουηδία.
Παράνομος ταξιδιώτης
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι μαθηματικοί
Το βιβλίο του Ερικ Μπελ δίνει στοιχεία για το τι άνθρωποι ήταν αυτοί οι «μεγάλοι μαθηματικοί», από τον Καρτέσιο και τον Νεύτωνα, μέχρι τον Πουανκαρέ.
Οι μαθηματικοί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας