• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.9°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.4°C / 13.1°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.0°C / 16.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 12.2°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.9°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.6°C / 12.4°C
  3 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.1°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 11.9°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.2°C / 19.1°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 16.6°C
  5 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  10°C 9.5°C / 9.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  1 BF
  81%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.6°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.3°C / 14.9°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 13.2°C
  1 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  0 BF
  84%

Η ψηφιακή οικονομία, μοχλός ανάπτυξης του τρίτου κόσμου

 • A-
 • A+

Η έναρξη μιας τεχνολογικής επανάστασης για τα φτωχότερα κράτη του πλανήτη φαντάζει μάλλον χαμηλή προτεραιότητα. Ομως, ερευνητές του αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts υποστηρίζουν πως η τεχνολογική πρόοδος, και ειδικότερα η ψηφιοποίηση, αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε επιτυχημένα οικονομικά αποτελέσματα.

Στην έρευνα του αμερικανικού Πανεπιστημίου μετρήθηκαν 60 χώρες, με το πάμφτωχο Μπανγκλαντές να συγκεντρώνει τον χαμηλότερο βαθμό για την ψηφιακή τεχνολογία που διαθέτει. Ωστόσο, η ασιατική αυτή χώρα δεν σκοπεύει να παραμείνει εσαεί ουραγός, καθώς βρίσκεται στην όγδοη θέση παγκοσμίως ως προς τον ρυθμό της τεχνολογικής της ανάπτυξης. Κι αυτήν την υψηλότατη επίδοση την έχει πετύχει χάρη στη φιλόδοξη προσέγγισή της στην ψηφιακή οικονομία.

Στις αρχές Οκτωβρίου δημοσιοποιήθηκαν τα ευρήματα από μια μείζονα ανάλυση των επιλογών της πολιτικής του Μπανγκλαντές στην πρωθυπουργό του Σεΐχ Χασίνα, στη διάρκεια διάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Επρόκειτο για ένα σχέδιο συνεργασίας μεταξύ της δεξαμενής σκέψης Copenhagen Consensus Center και της μεγαλύτερης ΜΚΟ του πλανήτη, του διεθνούς αναπτυξιακού οργανισμού BRAC.

Στη διάρκεια της συνεργασίας δεκάδες ομάδες οικονομολόγων ερεύνησαν τα κόστη και τα κέρδη σε 76 τομείς-κλειδιά, από τον μαζικό εμβολιασμό μέχρι την κατασκευή ενός καλύτερου μεταφορικού δικτύου. Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήσεις σε ένα πάνελ επιφανών πολιτών του Μπανγκλαντές και σ' έναν κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, προκειμένου να αξιολογήσουν και να κατατάξουν σε σειρά προτεραιότητας αυτές τις προτάσεις.

Μεταξύ άλλων, το πάνελ διαπίστωσε ότι υπάρχουν ορισμένες ψηφιακές οικονομικές πολιτικές οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν. Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές δαπανά ετησίως περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιες προμήθειες.

Η απαρχαιωμένη αυτή μέθοδος είναι αργή, αδιαφανής και ανοιχτή στη διαφθορά, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη, να υφίστανται μεγάλες καθυστερήσεις και εν γένει να υπάρχει αναποτελεσματικότητα. Ετσι, το πάνελ των ειδικών πρότεινε στην κυβέρνηση του Μπανγκλαντές να θέσει στις άμεσες προτεραιότητές της την προκήρυξη διαγωνισμού για μια εφαρμογή ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων με τη χρήση online συστημάτων.

Το αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακό, καθώς, σύμφωνα με την έρευνα, ο σύγχρονος αυτός τρόπος για την καταγραφή και τον καθορισμό των δημοσίων συμβάσεων θα μείωνε τη διαφθορά κατά 12%, βοηθώντας το Μπανγκλαντές να εξοικονομήσει περί τα 670 εκατομμύρια δολάρια ετησίως -ποσό επαρκέστατο για την ετήσια συντήρηση του άθλιου οδικού δικτύου της χώρας. Ή, αλλιώς, για κάθε δολάριο που θα δαπανά στο σύγχρονο αυτό σύστημα θα εξοικονομεί 600!

Αλλος ένας τομέας όπου θα μπορούσε να εξοικονομήσει μεγάλα ποσά με την ψηφιακή πολιτική το Μπανγκλαντές είναι το απαρχαιωμένο όσο και πολύπλοκο στην καταγραφή του Εθνικό Κτηματολόγιο. Οπως προκύπτει από την έρευνα, η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου της τριτοκοσμικής χώρας θα μείωνε το κόστος κατά 90% και από πέντε σε δύο τις χρονοβόρες επισκέψεις των πολιτών στα αρμόδια γραφεία.

Επιπροσθέτως θα διασφαλίζονταν καλύτερα τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Η ΜΚΟ Copenhagen Consensus προσφάτως πραγματοποίησε μια αντίστοιχη έρευνα για ένα εξίσου πάμφτωχο κράτος, την Αϊτή. Οπως και στο Μπανγκλαντές τα μέλη της συνεργάστηκαν με ντόπιους και διεθνείς ερευνητές προκειμένου να εξετάσουν τις πολιτικές εκείνες που θα οδηγούσαν σε μείωση της φτώχειας, στη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας και Εκπαίδευσης και συνολικά θα επιτάχυναν σε αξιοσημείωτο βαθμό την ανάπτυξη στο φτωχότερο κράτος του δυτικού ημισφαιρίου.

Συμπερασματικά αυτό που μας διδάσκουν τα ευρήματα της έρευνας για το Μπανγκλαντές και την Αϊτή είναι, πρώτον, ότι ακόμη και στα φτωχότερα έθνη του πλανήτη αξίζει η επένδυση στην ψηφιακή οικονομία και, δεύτερον, ότι αυτή μπορεί να βελτιώσει τη συνολική οικονομική κατάσταση μιας χώρας με χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό κόστος.

Επιπροσθέτως οι ψηφιακές πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες να έχουν εύκολες συναλλαγές με το κράτος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μελλοντική δημιουργία ψηφιακού κέντρου που θα καταγράφει τις γεννήσεις σε κάθε πόλη και χωριό του Μπανγκλαντές, ένα σύστημα του οποίου (μικρό) κόστος έχει μόνο η δημιουργία και όχι η μετέπειτα λειτουργία του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Αχρηστα» αυτοκόλλητα για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα
Η Αρχή Προτύπων Διαφήμισης διαπίστωσε ότι η Global EMF Solutions Ltd είχε διατυπώσει αβάσιμους ισχυρισμούς στον ιστότοπο Energydots ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ήταν επιβλαβή και ότι τα αυτοκόλλητα πρόσφεραν...
«Αχρηστα» αυτοκόλλητα για τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κέρδισαν τον μεγαλύτερο δημόσιο ευρωπαϊκό διαγωνισμό
Η κοινοπραξία THEON SENSORS και HENSOLDT επικράτησε σε διεθνή διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού, υπερτερώντας εμπορικά και τεχνικά άλλων μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
Κέρδισαν τον μεγαλύτερο δημόσιο ευρωπαϊκό διαγωνισμό
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επεξεργαστές 2nm από την IBM
Η αμερικανική εταιρεία IBM ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα τσιπ μεγέθους μόλις 2 νανομέτρων στο εργαστήριο δοκιμών της.
Επεξεργαστές 2nm από την IBM
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δραματικές ελλείψεις στους επεξεργαστές
Χιλιάδες εταιρείες καταγράφουν καθυστερήσεις στην παραγωγή λόγω έλλειψης των συγκεκριμένων εξαρτημάτων, που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.
Δραματικές ελλείψεις στους επεξεργαστές
ΝΗΣΙΔΕΣ
Με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης
Από το 2014-2020, τα κεφάλαια μέσω του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» για τη διάσωση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς ανήλθαν συνολικά σε 70 εκατομμύρια ευρώ.
Με τη βοήθεια της ψηφιοποίησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας