Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Mια εικόνα με κάνει σαν μικρό παιδί»
@mari_kal_

«Mια εικόνα με κάνει σαν μικρό παιδί»

  • A-
  • A+

Η Μαριάνθη Καλαφάτη είναι νηπιαγωγός και υποψήφια διδάκτορας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Εργάζεται ως μόνιμη νηπιαγωγός στη δημόσια εκπαίδευση από το 1999.

Εχει παρακολουθήσει το τριετές πρόγραμμα φωτογραφικών σπουδών της σχολής «Οραμα» και ασχολείται ερασιτεχνικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία.

Εχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις με φωτογραφικά και εικαστικά έργα που συνδυάζουν ζωγραφική και κολάζ. Ενα από τα βασικά της μελήματα ως εκπαιδευτικού είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών.

Για τον λόγο αυτό υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης που προωθούν τη φαντασία και τη δημιουργική σκέψη, αξιοποιώντας την τέχνη της φωτογραφίας και συνδέοντάς την με τις λοιπές εικαστικές τέχνες.

Πώς ξεκίνησες τη φωτογραφία;

Η φωτογραφία είναι ένα μέσο που με συγκινεί από παιδί. Αποτελούσε πάντα ένα στοιχείο της οικογενειακής μας ζωής, καθώς οι γονείς μου είχαν συχνή επαφή με την κάμερα και εκτύπωναν συστηματικά τις φωτογραφίες τους.

Αρχικά, ακολούθησα έναν διαισθητικό και εμπειρικό τρόπο για να προσεγγίσω τη φωτογραφία, ενώ το 2007 ήρθα σε πρώτη επαφή με τις τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις στη σχολή φωτογραφικών σπουδών «Οραμα» του φωτογράφου και παιδικού μου φίλου Γιάννη Ριζομάρκου.

Στη σχολή φοίτησα τρία χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έμαθα να επικοινωνώ και να διαπραγματεύομαι τα συναισθήματά μου μέσα από τη δημιουργία φωτογραφικών και εικαστικών έργων.

Εκτοτε, η φωτογραφία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μου.

Τι σημαίνει η φωτογραφία για σένα;

Η φωτογραφία για μένα πάνω από όλα είναι μια εσωτερική ανάγκη για δημιουργία και έκφραση. Είναι ένας κώδικας επικοινωνίας πολύ ισχυρός που αγγίζει ταυτόχρονα το μυαλό και την καρδιά.

Μου αρέσει να μοιράζομαι συναισθήματα και να συνδιαλέγομαι μέσα από τις εικόνες μου, όπως επίσης να παρατηρώ έργα άλλων φωτογράφων, είτε είναι επαγγελματίες είτε ερασιτέχνες.

Οταν συναντώ μια εικόνα που μου προκαλεί δυνατά συναισθήματα νιώθω σαν μικρό παιδί που ανακάλυψε κάτι σπουδαίο.

Οι εμπειρίες σου στην Ελλάδα σε σχέση με τη φωτογραφία δρόμου;

Η φωτογραφία δρόμου είναι το είδος που με συγκινεί περισσότερα από όλα. Και αυτό γιατί ο δρόμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς μεταλλάσσεται και οι εικόνες που δημιουργεί είναι μοναδικές και φευγαλέες.

Με συναρπάζει όταν καταφέρνω να καταγράψω μια ιδιαίτερη στιγμή που το επόμενο δευτερόλεπτο δεν θα υπάρχει πια.

Οταν φωτογραφίζω στον δρόμο χρειάζεται να σταθώ, ενώ τα πάντα τριγύρω κινούνται αδιάκοπα. Αυτό με βοηθά να εστιάζω και να κατανοώ καλύτερα όσα συμβαίνουν δίπλα μου τα οποία συνήθως περνούν απαρατήρητα.

Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί ένα αγαπημένο μέρος και, ενώ είναι έντονο και θορυβώδες, για κάποιο λόγο με ηρεμεί. Μοιάζει με κινηματογραφικό σενάριο βασισμένο σε αμέτρητες παράλληλες ιστορίες.

Με ορισμένες από αυτές αλληλεπιδρώ μέσω της φωτογραφίας, γεγονός που με κάνει να νιώθω κατά κάποιον τρόπο κομμάτι τους.

Πώς βλέπεις τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

Αναμφισβήτητα διανύουμε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κυρίως ανθρωπιστικής κρίσης. Συμβαίνουν πρωτόγνωρα πράγματα και οι εξελίξεις μέρα με τη μέρα μάς ξεπερνούν.

Μετά το αρχικό σοκ που βιώσαμε, βλέποντας τα πάντα να καταρρέουν και νιώθοντας ανήμποροι να αντιδράσουμε, είναι νομίζω ώρα να ανασυγκροτηθούμε και να αναλάβουμε δράση.

Προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε, χρειάζεται να επιστρατεύσουμε τις πιο δημιουργικές και αλληλέγγυες δυνάμεις μας.

Γίνονται ήδη σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που δείχνει ότι η κοινωνία μας αντεπεξέρχεται με ολοένα και πιο γρήγορα αντανακλαστικά όταν προκύπτει ανάγκη. Αυτό είναι μια θετική εξέλιξη που με κάνει να αισιοδοξώ.

Ποιο είναι το επόμενό σου πρότζεκτ;

Το τελευταίο διάστημα, ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με εικόνες απίστευτες, εικόνες σκληρές που μας προκαλούν πόνο, θυμό, φόβο, ενίοτε απελπισία.

Λόγω της κρίσιμης εποχής που ζούμε, τόσο σε τοπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουμε χάσει το χαμόγελό μας.

Νιώθω έντονη την ανάγκη να προσεγγίσω και να αποδώσω με εικόνα τα στοιχεία εκείνα στη ζωή μας που έχουν τη δυναμική να αφυπνίσουν ξανά τα θετικά μας συναισθήματα.

Νομίζω πως είναι μια καλή αφετηρία να επαναπροσδιορίσουμε και να εστιάσουμε σε όσα μας δυναμώνουν για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω.

 Βρείτε την στο instagram: @mari_kal_

 Η γκαλερί μας στο instagram: @efsyn_newspaper
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αναζητώντας την αλήθεια
Ο Ανθιμος περίπου εδώ και δύο χρόνια μετακόμισε στην Αθήνα λόγω δουλειάς και όλη αυτή την περίοδο ασχολείται στον ελεύθερο χρόνο του με τη φωτογραφία δρόμου. Επικεντρώνεται στους ανθρώπους και στην...
Αναζητώντας την αλήθεια
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η «σκοτεινή» πλευρά του Craig Austin
Γνώρισα τον Vimpt ή αλλιώς Craig Austin μέσα από το instagram και από τότε γίναμε στενοί φίλοι. Κυνηγώντας τον για αρκετούς μήνες, κατάφερα να τον βρω στο Stroud του Cotswolds. Ποιος είναι τελικά ο Vimpt ή...
Η «σκοτεινή» πλευρά του Craig Austin
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η... γραμματική του κόσμου σε εικόνες
Η Lady Bird είναι μια ανεξάρτητη δημοσιογράφος, φωτογράφος και δημιουργός φιλμ που ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Η δουλειά της αφορά την αφήγηση ιστοριών μέσα από τη φωτογραφία και το κινηματογραφικό φορμά....
Η... γραμματική του κόσμου σε εικόνες
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι δρόμοι του Ιράν είναι γεμάτοι ιστορίες
O Alireza Jahangir Mensh είναι ένας 32χρονος δημοσιογράφος και η φωτογραφία είναι το αγαπημένο του χόμπι που σιγά σιγά γίνεται τρόπος ζωής, αφού τον τελευταίο χρόνο ασχολείται με αυτήν πολύ σοβαρά. Τα βιβλία...
Οι δρόμοι του Ιράν είναι γεμάτοι ιστορίες
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ψάχνω για την "αλήθεια" της στιγμής»
Ο Πέτρος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965 όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Είναι μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας (ΕΦΕ) και ασχολείται με την ταξιδιωτική φωτογραφία από το 1987. Εχει...
«Ψάχνω για την "αλήθεια" της στιγμής»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η συμμετρία σε μια φωτογραφία
Ο Γιώργος Β. γεννήθηκε στην Αθήνα τον Φλεβάρη του 1987. Σπούδασε Μηχανολόγος στα ΤΕΙ Χαλκίδας. Τα ενδιαφέροντά του και η ανάγκη για δημιουργικότητα τον οδήγησαν στον χώρο των οπτικοακουστικών μέσων και της...
Η συμμετρία σε μια φωτογραφία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας