• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 29.6°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 26.9°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 23.3°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.0°C
  2 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.4°C / 19.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.2°C
  2 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 24.9°C
  1 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 29.0°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.9°C
  3 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.5°C / 30.6°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.3°C / 28.8°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  3 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 24.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  79%

Ολα στη ζωή είναι κύκλος

 • A-
 • A+

Τι είναι η κυκλική οικονομία και γιατί έχει αναγνωριστεί ως το οικονομικό μοντέλο του μέλλοντος για τη βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή; Μπορεί η Ελλάδα να ακολουθήσει τα νέα μοντέλα; Η απάντηση είναι «ναι».

«Κάλλιστα θα μπορούσε να οριστεί ακόμη και ως η 3η Βιομηχανική Επανάσταση» καταθέτει ο αναπληρωτής ερευνητής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Δημήτρης Κατσαντώνης, που ανέλαβε να μας ενημερώσει για την εφαρμογή αυτού του νέου μοντέλου αγροτικής παραγωγής μέσω του προγράμματος Agrocycle στην καλλιέργεια ρυζιού. Πρέπει όμως πρώτα να δούμε τι σημαίνει ο όρος κυκλική οικονομία και τι πρεσβεύει.

Αλιεύσαμε την περιγραφή, όπως δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στην σελίδα της, στις 2 Δεκεμβρίου του 2015.

Ναι, από τότε έχει εκπονηθεί η όλη μελέτη και σχεδιασμός της νέας αυτής προσέγγισης τόσο της αγροτικής παραγωγής όσο και της βιομηχανίας.

«Για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη στην Ε.Ε., οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους μας με πιο έξυπνο, πιο βιώσιμο τρόπο.

Είναι σαφές ότι το γραμμικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, στο οποίο βασιστήκαμε κατά το παρελθόν, δεν είναι πλέον κατάλληλο για τις σημερινές ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μας πάνω σε ένα μοντέλο "λήψης - κατασκευής - απόρριψης". Πολλοί φυσικοί πόροι είναι πεπερασμένοι. Πρέπει να βρούμε περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο τρόπο χρήσης τους.

Επίσης, είναι προς το οικονομικό συμφέρον των επιχειρήσεων να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων τους.

Σε μια κυκλική οικονομία, η αξία των προϊόντων και υλών διατηρείται για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Τα απόβλητα και η χρήση των πόρων ελαχιστοποιούνται και οι πόροι διατηρούνται εντός της οικονομίας, όταν ένα προϊόν έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής του για να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά ώστε να δημιουργηθεί περαιτέρω αξία.

Το μοντέλο αυτό μπορεί να δημιουργήσει ασφαλείς θέσεις απασχόλησης στην Ευρώπη, να προωθήσει καινοτομίες που προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να παρέχει ένα επίπεδο προστασίας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Μπορεί επίσης να παρέχει στους καταναλωτές καινοτόμα και μεγαλύτερης διάρκειας προϊόντα, τα οποία παρέχουν εξοικονόμηση χρημάτων και βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Ο σκοπός λοιπόν -τα κίνητρα για την πορεία προς την κυκλική οικονομία- κρύβει τη συνειδητοποίηση αλλά και την πραγματικότητα ότι οι πόροι του πλανήτη είναι αφενός πεπερασμένοι, αφετέρου ότι μέχρι στιγμής είμαστε απολύτως σπάταλοι ως πολιτισμός και οργανωμένη κοινωνία, όσον αφορά τα καλά και αγαθά που μας προσφέρει η γη, και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν.

Τι θέλει η Ε.Ε. να πετύχει μέσω της ει δυνατόν ευρύτερης εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας και αποφάσισε με μέτρα να στηρίξει επιχειρήσεις αλλά και όσους δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να διαβούν αυτόν τον καινούργιο δρόμο και να ενστερνιστούν τον νέο τρόπο σκέψης;

Διαβάζουμε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δράσεις, που θα συμβάλουν στο "κλείσιμο του κύκλου ζωής" των προϊόντων μέσω περισσότερης ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης και θα αποφέρουν οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για την οικονομία.

Τα σχέδια θα αντλούν τη μέγιστη αξία και χρήση από όλες τις πρώτες ύλες, τα προϊόντα και τα απόβλητα, θα εξοικονομούν ενέργεια και θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι προτάσεις καλύπτουν τον πλήρη κύκλο ζωής: από την παραγωγή και την κατανάλωση μέχρι τη διαχείριση των αποβλήτων και την αγορά δευτερογενών πρώτων υλών».

Εξαιρετική και η δήλωση του πρώτου αντιπρόεδρου κ. Φρανς Τίμερμανς, υπεύθυνου για τη βιώσιμη ανάπτυξη:

«Ο πλανήτης και η οικονομία μας δεν μπορούν να επιβιώσουν αν συνεχίσουμε με την ίδια προσέγγιση όσον αφορά τον τρόπο που παίρνουμε τις πρώτες ύλες, παράγουμε προϊόντα, τα χρησιμοποιούμε και κατόπιν τα πετάμε.

Πρέπει να διαφυλάσσουμε τους πολύτιμους πόρους και να αξιοποιούμε πλήρως όλη την οικονομική αξία που ενέχουν.

Η κυκλική οικονομία έχει να κάνει με τη μείωση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά έχει να κάνει και με τη ριζική μετατροπή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ολόκληρη η οικονομία μας.

Επανεξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, εργαζόμαστε και αγοράζουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και νέες θέσεις εργασίας».

Από τα λεχθέντα του κ. Γίρκι Κατάινεν, αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίτροπου Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, επιλέξαμε την εξής ενδιαφέρουσα πτυχή:

«Η μετάβαση σε μια πιο κυκλική οικονομία έχει να κάνει με την αναδιαμόρφωση της οικονομίας της αγοράς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας.

Αν μπορούμε να είμαστε πιο αποδοτικοί από πλευράς πόρων και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από περιορισμένες πρώτες ύλες, μπορούμε να αναπτύξουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Το δυναμικό δημιουργίας θέσεων εργασίας της κυκλικής οικονομίας είναι τεράστιο και η απαίτηση για καλύτερα, πιο αποδοτικά προϊόντα και υπηρεσίες αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς».

Αρα, αν προσθέσουμε τις λέξεις-κλειδιά που είναι αποδοτικότερη χρήση πόρων, μικρότερη εξάρτηση από πρώτες ύλες, προστασία του περιβάλλοντος, έχουμε προϊόντα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Πώς όμως αφορά η κυκλική οικονομία εμάς, ως Ελληνες καταναλωτές; Μας αφορά γιατί ήδη στη χώρα μας διενεργούνται έρευνες από Ελληνες επιστήμονες, σε επίσημους φορείς, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν πραγματικά αποτελέσματα, δηλαδή έτοιμα προϊόντα για κατανάλωση.

Ο κ. Δημήτρης Κατσαντώνης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που συμμετέχει στο πρόγραμμα AgroCycle, δέχτηκε να μας μιλήσει για όλα όσα έχουν καταφέρει μέχρις στιγμής.

● Τι είναι το πρόγραμμα AgroCycle;

Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή ερευνητική κοινοπραξία, αποτελούμενη από είκοσι έξι συνεργαζόμενους φορείς από όλη την Ευρώπη, με συμμετοχή ακόμη της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ. Από την Ελλάδα παίρνουν μέρος ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων (ΙΓΒ & ΦΠ) και του Εθνικού Κέντρου Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η διάρκεια του προγράμματος είναι 36 μήνες και σκοπός του είναι η ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών, πρακτικών και προϊόντων που σχετίζονται με την αειφόρο χρήση των γεωργικών υποπροϊόντων, εξυπηρετώντας τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας.

● Πώς εφαρμόζεται η κυκλική οικονομία στην αγροτική παραγωγή;

Η κυκλική οικονομία θα μπορούσε να οριστεί ως ένα νέο στρατηγικό βιομηχανικό μοντέλο, το οποίο προσβλέπει στην αύξηση της αποδοτικότητας, μέσω της επαναχρησιμοποίησης των παραγόμενων πρώτων υλών ή των υποπροϊόντων τους.

Αυτό φυσικά προϋποθέτει τον σχεδιασμό μίας νέας ανάλυσης της αλυσίδας αξιών και κύκλου ζωής του κάθε νέου προϊόντος που θα παράγεται βάσει των αρχών της.

Το υφιστάμενο μοντέλο της οικονομίας είναι γραμμικό και χαρακτηρίζεται από τρία στάδια: α) της κατασκευής, β) της κατανάλωσης και γ) της απόρριψης. Τι σημαίνει αυτό; Οτι παράγουμε, καταναλώνουμε και στη συνέχεια πετάμε στα σκουπίδια (δηλαδή στις χωματερές) όλα εκείνα τα μέρη των προϊόντων που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει.

Στην κυκλική οικονομία όμως όλα τα προϊόντα -ή μέρος τους- που μέχρι πρότινος δεν χρησιμοποιούνταν, πλέον ανακυκλώνονται, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν στη δημιουργία νέων προϊόντων προς κατανάλωση.

Με την εισαγωγή της έννοιας της κυκλικής οικονομίας -που είναι πρόσφατος όρος- δίνεται η δυνατότητα της καλύτερης οργάνωσης των συστημάτων ανακύκλωσης που ανέκαθεν βέβαια λειτουργούσαν, αλλά και της εντατικοποίησης των προσπαθειών, τα παραπάνω συστήματα, να γίνονται όλο και πιο αποδοτικά αλλά και να έχουν ευρύτερο πεδίο εφαρμογών.

Τώρα πώς εφαρμόζεται η κυκλική οικονομία στη γεωργία; Επικεντρώνεται στην παραγωγή αγαθών, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατό λιγότερες εισροές, με έμφαση στην ανακύκλωση των υπολειμμάτων και υποπροϊόντων από τον αγρό (τις καλλιέργειες) ώς τις γραμμές παραγωγής προϊόντων (βιομηχανία τροφίμων κτλ).

Τι πετυχαίνουμε με αυτό τον τρόπο; Επιτυγχάνεται μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, ελαχιστοποιείται δηλαδή το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, αφού τα απόβλητα, με κάποιο τρόπο θα έπρεπε να αποσυρθούν είτε, με κάποιο κόστος, να καταστραφούν.

● Τι αφορά το πρόγραμμα AgroCycle;

Οι τομείς στους οποίους επικεντρώνεται το πρόγραμμα είναι η οινοποιία, τα ελαιοτριβεία, η ορυζοβιομηχανία, βιομηχανίες επεξεργασίας φρούτων και λαχανικών, βοσκοτόπια, χοιροτροφία, γαλακτοβιομηχανίες και εκτροφεία πουλερικών.

Το πρόγραμμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το τα μέσα του 2016, πρόκειται να αναπτύξει, να επιδείξει και να επικυρώσει, καινοτόμες πρακτικές και προϊόντα, όπως βιολιπάσματα, βιοπολυμερή και καινοτόμα χημικά.

Ετσι, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και κατευθυντήριων γραμμών της βιοοικονομίας.

Το AgroCycle, μέσω ενός οργανωμένου ελέγχου ολόκληρου του αγρο-διατροφικού συστήματος και μέσα από το πρίσμα της κυκλικής οικονομίας εστιάζει στην αξιοποίηση και μετατροπή των ειδάλλως υποεκτιμημένων και μη επαρκώς χρησιμοποιημένων αγροτικών υποπροϊόντων και παραπροϊόντων, σε υψηλής αξίας προϊόντα και ζωοτροφές.

Το αποτέλεσμα; Να αποδίδεται προστιθέμενη αξία στον πρωτογενή τομέα παραγωγής τους.

● Εχετε ήδη αποτελέσματα στα χέρια σας;

Από το πρώτο έτος του προγράμματος άρχισαν να διαφαίνονται και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των δραστηριοτήτων των ερευνητικών ομάδων. Και αυτά αφορούν:

1. Την παραγωγή βιοαιθανόλης και βιοβουτανόλης, από υπολείμματα καλλιεργειών και οινοποιιών, από απόβλητα βουστασίων και σφαγείων, από την πυρόλυση υπολειμμάτων εργασιών σε δασικές εκτάσεις, καθώς θα δοθεί έμφαση στη παραγωγή τρίτης γενιάς βιοκαυσίμων.

2. Την παραγωγή βιολιπασμάτων από προϊόντα κλαδέματος, βιοξυλάνθρακα και διάφορα είδη κοπριάς. Κατά το πρώτο εξάμηνο πειραματισμών, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, παρασκευάστηκε βιολίπασμα από την ερευνητική μας ομάδα, του ΙΓΒ & ΦΠ, το 67% του οποίου αποτελείται από υποπροϊόντα της βιομηχανίας ρυζιού.

Τα πρώτα δε αποτελέσματα της χρήσης του βιολιπάσματος στις αποδόσεις ρυζιού και σκληρού σιταριού, ήταν πολύ ελπιδοφόρα.

Τώρα, ποια διαφορά προκαλείται στις καλλιέργειες από το βιολίπασμα από ρύζι; Η χρήση του, θα μπορέσει να δώσει λύσεις στην ανάπτυξη βιολογικών καλλιεργειών, όπως π.χ στην καλλιέργεια ρυζιού, η οποία ακόμη και σήμερα είναι πολύ περιορισμένης έκτασης στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να εισάγουμε αμφίβολης ποιότητας βιολογικά ρύζια από τρίτες χώρες (Ινδία, Πακιστάν, Ιταλία κτλ).

Να σας πω ακόμη ότι μέσα στις ερευνητικές προτεραιότητες της συγκεκριμένης ερευνητικής ομάδας του ΕΛΓΟ Δήμητρα είναι η δημιουργία ενός πρωτοκόλλου καλλιέργειας για την παραγωγή είτε ρυζιού μειωμένων εισροών είτε βιολογικού ρυζιού, το οποίο παρά το αυξημένο κόστος παραγωγής θα είναι σε θέση να μεγιστοποιήσει το κέρδος των βιοκαλλιεργητών ρυζιού, έχοντας ταυτόχρονα μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Μάλιστα η έρευνα, εκτός των παραπάνω, εστιάζεται και στη χρήση όχι και τόσο διαδεδομένων πρακτικών στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη (όπως η χρήση της πρακτικής της ψευδοσποράς, της μεταφύτευσης φυταρίων ρυζιού με την προμήθεια εξειδικευμένης αυτόματης μεταφυτευτικής μηχανής ρυζιού κτλ), που όμως δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε.

3. Στη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης και εκμετάλλευσης υδατικών λυμάτων από βιομηχανίες παρασκευής χυμών, οινοποιίας και ελαιοτριβείων, έρευνα για την οποία είναι υπεύθυνη η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Αναστάσιου Καράβελα, διευθυντή του Εργαστηρίου Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας του ΕΚΕΤΑ.

4. Στην παρασκευή καινοτόμων χημικών και πολυμερών, με την εκχύλιση πρωτεϊνών, ινών και δευτερογενών φυτικών μεταβολιτών από αγροτικά υποπροϊόντα λαχανοκομίας, όπως είναι ο πολτός πατάτας, το πίτυρο ρυζιού κτλ. Χρήση εκχυλισμάτων βιοδραστικών ενώσεων θα γίνεται σε "βιολειτουργικά τρόφιμα", σε υλικά βιοσυσκευασίας, σε κόλλες και σε υλικά επικάλυψης.

● Πρακτικά, τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή;

Οτι όχι μόνο μελετούμε, αλλά ήδη έχουμε παράξει προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και μακαρονοποιίας από ρύζι, με στόχο την υγιεινή διατροφή αλλά και για ανθρώπους που παρουσιάζουν κάποια μορφή αλλεργίας, όπως π.χ. δυσανεξία στη λακτόζη.

Κάποια από αυτά βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο βελτιστοποίησης, δοκιμάζονται από μία ομάδα τριάντα - σαράντα καταναλωτών, ενώ έπεται και η ανάλυση των ευεργετικών, για την υγεία του ανθρώπου, ιδιοτήτων τους.

Οπως καταλαβαίνετε, αυτή τη χρονική περίοδο, δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τα βιολειτουργικά προϊόντα που αναπτύσσονται στα εργαστήρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αφού απώτερος στόχος μας είναι -μέσω πατεντών- να μετατραπούν σε εμπορικά προϊόντα και να διατεθούν στην αγορά.

● Αναφερθήκατε προηγουμένως και στην παρασκευή φαρμάκων.

Ναι, παράλληλα διερευνάται η δυνατότητα παρασκευής νέου φαρμάκου από λάδι πιτύρου ρυζιού, για δυσδιάλυτες δραστικές ουσίες, χρησιμοποιώντας μεθόδους νανοτεχνολογίας. Αυτό αφορά την παρασκευή φαρμάκων-γαλακτωμάτων για χορήγηση από το στόμα.

Κι αυτό το εν εξελίξει προϊόν είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με τον Τομέα της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, με υπεύθυνο πειραματισμού τον αναπληρωτή καθηγητή, κ. Δημήτριο Φατούρο.

Καλορίζικα να πούμε και με το καλό να φτάσουν στον καταναλωτή προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας. Γιατί τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, τόσο σε επίπεδο παραγωγής και παρασκευής υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων, με σαφή ανταγωνιστικά προτερήματα έναντι των αντίστοιχων εισαγόμενων, όσο και σε επίπεδο οικονομίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Gen Z: Η γενιά της αυτοφροντίδας και οι skinfluencers
Ενώ οι πωλήσεις μακιγιάζ υπέστησαν ζημιές το 2020, η πανδημία ενίσχυσε τις πωλήσεις των προϊόντων περιποίησης του δέρματος, των μαλλιών και του μπάνιου με την περιποίηση να αντιπροσωπεύει την αυτοφροντίδα.
Gen Z: Η γενιά της αυτοφροντίδας και οι skinfluencers
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πείνα και πενία
Η πενία είναι η στέρηση των αναγκαίων και η ανεπάρκεια και των στοιχειωδέστερων πόρων για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Πείνα και πενία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Νέοι για πάντα!
Βότανα, τροφές και φυσικά παρασκευάσματα που θα μας κρατήσουν για πάντα νέους συστήνει ο δρ James Duke στο βιβλίο του «Φυσική αντιγήρανση» και θίγει το μεγάλο κεφάλαιο της πρόληψης και φυσικής θεραπείας για...
Νέοι για πάντα!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο καλός περιβολάρης κάνει «πράσινες συμμαχίες»
ο βιβλίο της Louise Riotte «Συγκαλλιέργειες για το βιολογικό περιβόλι» έρχεται να βοηθήσει τους ερασιτέχνες λάτρεις της κηπουρικής να έχουν ένα εύρωστο και παραγωγικό περιβόλι με την απλή, φυσική μέθοδο της...
Ο καλός περιβολάρης κάνει «πράσινες συμμαχίες»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αγριες μέλισσες εναντίον παρασιτοκτόνων: 1-0
Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε να μην ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας και χρήσης παρασιτοκτόνου το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για βλαβερές επιπτώσεις στις μέλισσες και ανήκει στην Βayer.
Αγριες μέλισσες εναντίον παρασιτοκτόνων: 1-0
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η υπερκατανάλωση κρέατος μας ταΐζει... αντιβιοτικά!
Η υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων στα ζώα παραγωγής τροφίμων έχει δημιουργήσει υπερ-ιούς που παρουσιάζουν αντοχή στα κυριότερα αντιβιοτικά σε ποσοστό υψηλότερο του 50%.
Η υπερκατανάλωση κρέατος μας ταΐζει... αντιβιοτικά!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας