• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 31.4°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 29.1°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 27.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 30.2°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 28.0°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 24.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 32.7°C / 35.8°C
  5 BF
  14%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.3°C
  3 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.5°C
  2 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  37%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 31.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 26.5°C / 31.6°C
  4 BF
  20%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.8°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  64%

Στρες και φόβος της ανεργίας

 • A-
 • A+

Σε μελέτη που δημοσιοποίησε το 2012 το ΕΛΙΝΥΑΕ για την επίδραση της αναδιάρθρωσης «Καλλικράτης» στην Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΥΑΕ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημειώνεται ότι «το επίπεδο εφαρμογής της νομοθεσίας για την ΥΑΕ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν ήδη χαμηλό ενώ η κατάσταση έγινε εντονότερη μετά την αναδιάρθρωση», διαπιστώνεται δε «εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και γενικότερα οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας επιδεινώθηκαν για το ένα τρίτο των εργαζομένων».

Προστίθεται δε πΩς «με την αναδιάρθρωση έχει επέλθει αύξηση των απαιτήσεων της εργασίας (ρυθμός εργασίας, ποσοτικές και ποιοτικές απαιτήσεις, ωράριο εργασίας κ.ά.).

»Η αύξηση των απαιτήσεων, σε συνδυασμό με τη μείωση του προσωπικού και τον περιορισμό των προσλήψεων εποχικών εργαζομένων, επιφέρει εντατικοποίηση της εργασίας, η οποία είναι υπεύθυνη για αυξημένο στρες.

»Επιπλέον, η απουσία εκπαίδευσης των εργαζομένων στα νέα καθήκοντα, αλλά και την ευρύτερη λειτουργία των οργανισμών, καθώς και η πιθανότητα αλλαγής των καθηκόντων τους στο μέλλον, γεννά και μια νέα πηγή στρες: τον φόβο για λάθη.

»H εντατικοποίηση της εργασίας, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της μισθολογικής κατάστασης των εργαζομένων, αλλά και τη μείωση της αυτοεκτίμησής τους ως δημόσιων λειτουργών, έχει αυξήσει την ανισορροπία μεταξύ της προσπάθειας και της επιβράβευσης, που έχει αναγνωριστεί ως βασικός μηχανισμός δημιουργίας στρες».

Επίσης, «οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα αναφέρουν επιδείνωση των συνθηκών ΥΑΕ και υψηλότερη επαγγελματική ανασφάλεια. Φαίνεται ότι η μείωση των διαθέσιμων πόρων στους δήμους είχε την εντονότερη επίδραση σε αυτή την Υπηρεσία. Υπήρξε καταρχάς η προφανής επίδραση από τη μείωση των εποχιακών προσλήψεων και την πιθανότητα εξωτερικής ανάθεσης των υπηρεσιών».

Παράλληλα στη μελέτη γίνεται αναφορά στην καθυστέρηση προμήθειας των απαραίτητων ΜΑΠ. «Τα κατάλληλα και σε επαρκή αριθμό ΜΑΠ είναι απολύτως απαραίτητα για μια ασφαλή εργασία στην Καθαριότητα, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες και την πρόωρη φθορά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μη χρήση ΜΑΠ μπορεί να είναι η αιτία για ένα σοβαρό ή θανατηφόρο ατύχημα, όπως για παράδειγμα, η μη χρήση ανακλαστικού γιλέκου σε πολύ πρωινές βάρδιες ή η χρήση ακατάλληλων γαντιών [...] Γενικότερα, η ποιοτική αξιολόγηση στοιχείων της μελέτης ανέδειξε ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας για την ΥΑΕ, η απαίτηση για εκπόνηση γραπτής εκτίμησης των επαγγελματικών κινδύνων και ελέγχου για την υλοποίηση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων πρόληψης σύμφωνα με τους κανονισμούς, δεν έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Το 2015 το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ δημοσιοποιεί την έκθεσή της για την Εργασία και τα προβλήματα υγείας στην Ελλάδα (Κωνσταντίνος Δημουλάς, Γιώργος Κολλιάς, Χρήστος Μπάγκαβος, Θεοδώρα Τζανετάκη).

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, σύμφωνα με την έρευνα ESENER (2009), στην ερώτηση σε ποιο βαθμό πιστεύουν ότι η κακή υγεία προκαλείται από την εργασία που κάνουν οι άνθρωποι, οι Ελληνες απάντησαν ότι η εργασία προκαλεί κακή υγεία σε ποσοστό 85% συνολικά (49% «σε μεγάλο βαθμό» και 36% «σε κάποιο βαθμό»).

Η απάντηση αυτή δεν διαφοροποιείται με βάση το φύλο ή την ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης του ερωτώμενου. Πρόκειται για μια αντίληψη που διαπερνά κάθετα και οριζόντια το εργασιακό δυναμικό της χώρας.

Επισημαίνεται επίσης ότι «το εργασιακό στρες αποτελεί βίωμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και οι παράγοντες που το προκαλούν είναι πολυποίκιλοι [...] Οι ρυθμοί εργασίας, ο περιορισμός της δυνατότητας έκφρασης του εργαζόμενου για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της παραγωγής, οι περιορισμένες ευκαιρίες που έχουν οι εργαζόμενοι για την ανάληψη πρωτοβουλιών, οι δυσκολίες στη μεταξύ τους επικοινωνία, ο ανεπαρκής χρόνος ολοκλήρωσης της εργασίας, η επισφάλεια στην εργασία και η επικινδυνότητα είναι βασικοί στρεσογόνοι παράγοντες [...], ενώ οι επισφαλώς εργαζόμενοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κινδύνους ιδίως σε ό,τι αφορά τη μεταφορά βαρέων φορτίων και επίπονες στάσεις του σώματος [...]».

Ως προς τον επαγγελματικό καρκίνο υπογραμμίζεται ότι αυτός πλήττει τις εργαζόμενες τάξεις. Πρόκειται για «ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα υγείας που σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στις συνθήκες εργασίας [...]. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω από 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι από καρκίνο και η συγκεκριμένη ασθένεια αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τα προβλήματα του καρδιαγγειακού συστήματος (Vogel, 2011)», ενώ «ο φόβος της ανεργίας αποτελεί τον κυριότερο ρυθμιστή της εργασιακής συμπεριφοράς των προσωρινά εργαζομένων που εξαιτίας του προσδένονται και υπακούουν στις απαιτήσεις του εργοδότη τους ακόμη και όταν οι συνθήκες εργασίας είναι υψηλού κινδύνου (Di Nunzio, 2013)».

Προστίθεται δε πώς «τα τελευταία έτη το ποσοστό των εργαζομένων που εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς έχει αυξηθεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα τα ατυχήματα λόγω εντατικοποίησης να είναι αρκετά συχνά.

Πέραν των ειδικών συνθηκών στον κάθε κλάδο ή επιχείρηση, και η γενικότερη ανασφάλεια στην αγορά εργασίας επιτείνει το εργασιακό στρες, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να είναι περισσότερο ευάλωτος στις ασθένειες και τα ατυχήματα ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης, το 2010 στην Ελλάδα «περίπου 1 στους 5 εργαζόμενους (21,2%) διέτρεχε κίνδυνο ψυχικής υγείας. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο κίνδυνος αυτός παρουσιάζεται κατά 1,2 φορές υψηλότερος για τα άτομα που εργάζονται ως χειριστές σταθερών βιομηχανικών μηχανημάτων ή ως ειδικευμένοι γεωργοί ή ως ανειδίκευτοι εργάτες-χειρώνακτες [...]».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στον ίδιο δρόμο και οι εργολάβοι
Ευρώτας Λακωνίας. Την 1η Αυγούστου τρεις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω των αναθυμιάσεων στο αποχετευτικό δίκτυο του Ευρώτα Λακωνίας: ο 51χρονος Βούλγαρος εργάτης, ο 37χρονος υπάλληλος σούπερ μάρκετ Βασίλης...
Στον ίδιο δρόμο και οι εργολάβοι
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο τραγικός επίλογος μιας απεργίας
Nτανιέλα Πρελορέντζου, 62 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών μονογονεϊκής οικογένειας. Εκ των τεσσάρων παιδιών το ένα είναι ανήλικο και το άλλο ΑμεΑ. Τη νύχτα της Παρασκευής 30 Ιουνίου η Ντανιέλα εργαζόμενη στην...
Ο τραγικός επίλογος μιας απεργίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους
Πόσο αίμα πρέπει να χυθεί για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, προκειμένου να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν να προστίθενται συνεχώς νέα...
Εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους
ΝΗΣΙΔΕΣ
Κροκοδείλια δάκρυα
Στην εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων αναφέρεται μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Σταύρος Χαλάτσης εκ μέρους των επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας. Και τονίζει μεταξύ άλλων ότι «το 2013 είχαμε 5.126 εργατικά...
Κροκοδείλια δάκρυα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόλις 30, με δύο παιδιά...
Η συμβασιούχος Ανδριάννα Σταματοπούλου, 30 ετών, μητέρα δύο παιδιών, πήγε χθες τα ξημερώματα στη δουλειά της στην καθαριότητα στην περιοχή Συκιά του Κατάκολου στον Δήμο Πύργου και δεν γύρισε ποτέ. Το...
Μόλις 30, με δύο παιδιά...
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
«Οποιος έχει εργαστεί,πρέπει να πληρωθεί»
Δυναμική παρέμβαση στη διημερίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου πραγματοποίησαν οι απλήρωτοι για τρεις μήνες συμβασιούχοι του Νομού Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή τους στη στάση των ελεγκτών, οι...
«Οποιος έχει εργαστεί,πρέπει να πληρωθεί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας