• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 22.9°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 22.6°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 22.7°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 18.0°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.9°C / 23.2°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 19.5°C
  1 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.3°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.2°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 21.4°C
  1 BF
  32%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.8°C
  1 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.7°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 20.5°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 23.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  48%

Κροκοδείλια δάκρυα

 • A-
 • A+

Στην εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων αναφέρεται μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Σταύρος Χαλάτσης εκ μέρους των επιθεωρητών Ασφάλειας και Υγείας.

«Το 2013 είχαμε 5.126 εργατικά ατυχήματα, 5.497 το 2014, 5.930 το 2015, 6.515 το 2016. Δηλαδή σημειώνεται μια εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων την ώρα μάλιστα που ο κατασκευαστικός κλάδος έχει καταβαραθρωθεί.

»Μάλιστα το 75% από αυτά αφορούν εργαζόμενους που έλαβαν αναρρωτική άδεια άνω των τριών ημερών. Σταθερά επίσης αυξάνονται και τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, καθώς το 2016 ανήλθαν στα 72. Οι ευθύνες είναι πολλές.

»Αφενός στην πολιτεία που δεν εκπόνησε εθνική στρατηγική για την υγεία και ασφάλεια, στις επιχειρήσεις που μειώνουν το κόστος εις βάρος των εργαζομένων και στις τραγικές φιγούρες των εργαζομένων που υπό τον φόβο της απόλυσης θα υπερασπιστούν τον εργοδότη τους ακόμη και αν κινδυνεύει η ζωή τους. Τα κόστη των επαγγελματικών ασθενειών είναι δεκαπλάσια από την πρόληψη, πρέπει να το αντιληφθούν αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς», υπογραμμίζει ο κ. Χαλάτσης.

Ως προς τη ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών (που προβλέπει για τους επιθεωρητές Εργασίας «τη σύνταξη αιτιολογημένης έκθεσης με εισήγηση επιβολής προστίμου, την οποία υποβάλλει στους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και κοινοποιεί στον οικείο ΟΤΑ» και εφόσον ο δήμος δεν συμμορφωθεί εντός έξι μηνών, τότε το ποσόν παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του επόμενου έτους, ενώ εάν ο δήμος συμμορφωθεί τότε το ποσόν αποδίδεται μειωμένο κατά το ήμισυ), ο κ. Χαλάτσης διατυπώνει τις έντονες επιφυλάξεις του ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Μάλιστα, για την απόδοση προς τους εργαζόμενους σε χρήμα των ΜΑΠ και του γάλακτος που δεν αποδόθηκε κατά τα προηγούμενα έτη, διερωτάται πώς είναι δυνατόν ένα μέτρο προστατευτικό και θεμελιώδες για την υγεία των εργαζομένων να αποτιμάται σε χρήμα.

Η αποψιλωμένη υπηρεσία επιθεωρητών, με τον ανύπαρκτο προϋπολογισμό, με τη νομική υπηρεσία που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πληρώνουν και με τα δεκάδες προβλήματα, μια υπηρεσία αιχμής ειδικά αυτές τις εποχές, πώς αλήθεια θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξημένων απαιτήσεων ρόλο της;

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει παραδεχτεί ότι η μείωση των πόρων προς την αυτοδιοίκηση προσδιορίζεται στο 65%.

Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του, με αφορμή το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό, «θεωρεί δεδομένη και αυτονόητη την ευαισθησία και το ενδιαφέρον των δημάρχων», καλώντας σε εγρήγορση τις δημοτικές αρχές, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο Εσωτερικών, δηλώνοντας την ανάγκη ενίσχυσης με τη συμβολή της πολιτείας των όρων ασφάλειας των εργαζομένων στον τομέα Καθαριότητας, εκφράζοντας παράλληλα τον σεβασμό του προς μονίμους και συμβασιούχους. Ο ίδιος που, όπως σημειώνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, «επιμελώς και με χειρουργική ακρίβεια αυτός και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, που εκπροσωπεί, τους απολύει με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας».

Οι αναλώσιμοι συμβασιούχοι 

Αγγελος Παντέλογλου, ετών 44, συμβασιούχος, πατέρας δυο παιδιών. Τραυματίζεται στις 2 Ιουλίου σοβαρά στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης όπου μετέφερε συμπιεσμένα απορρίμματα από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διαδικασία εναπόθεσης των κοντέινερ και φόρτωσης άδειων ο συρόμενος τράκτορας αναδιπλώθηκε και τον συνέθλιψε πάνω στα κοντέινερ.

Εξι ημέρες μετά αφήνει την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Ο γενικός γραμματέας του δήμου έσπευσε να αποφανθεί ότι «ο εργαζόμενος δεν ακολούθησε τη διαδικασία που έπρεπε, γι' αυτό και το ατύχημα συνέβη».

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν ότι ο χώρος έξω από τον ΧΥΤΑ, όπου οι εργαζόμενοι αφήνουν τα κοντέινερ μετά τις πέντε το απόγευμα, «είναι σημείο ακατάλληλο, επικίνδυνο, με μεγάλη κλίση, ανώμαλο και με χωμάτινο έδαφος, χωρίς φώτα, με αποτέλεσμα και άλλες φορές να δημιουργηθούν προβλήματα και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων».

Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του τόνιζε ότι η διοίκηση Μπουτάρη «τα τελευταία χρόνια δεν δίνει στους εργαζόμενους ούτε τα στοιχειώδη ΜΑΠ... Οταν δεν δίνονται τα ΜΑΠ, πώς να μιλήσουμε για την εκπαίδευση, τους εμβολιασμούς, την κατάσταση των εργοταξίων, τα επικίνδυνα, χαλασμένα και ασυντήρητα οχήματα, τις ελλείψεις σε εργαλεία...»

«Τα αυτοκίνητα είναι παλιά και δεν συντηρούνται, ενώ το ίδιο όχημα θα χρησιμοποιηθεί σε όλες τις βάρδιες. Η εντατικοποίηση, ο τεράστιος φόρτος εργασίας και η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας αναπόφευκτα θα προκαλέσουν θανατηφόρα ατυχήματα. Τα ΜΑΠ δεν χορηγούνται σε πολλούς δήμους της Θεσσαλονίκης», επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Ουζούνης.

Μαραθώνας. Στις 26 Αυγούστου 44χρονος συμβασιούχος του Δήμου Μαραθώνα έχασε τη ζωή του όταν, την ώρα που με τον συνάδελφό του φόρτωναν κάδο στο απορριμματοφόρο και ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο έπεσε επάνω τους.

Το δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα στη λεωφόρο Μαραθώνος στη Νέα Μάκρη. Ηταν ένας από τους συμβασιούχους που σήκωσαν το βάρος των πρόσφατων κινητοποιήσεων στους ΟΤΑ.

Δήμος Πύργου, περιοχή Συκιά, Κατάκολο. Στις 30 Αυγούστου η 30χρονη συμβασιούχος Ανδριάννα Σταματοπούλου, μητέρα δύο παιδιών, βρήκε τραγικό θάνατο όταν το απορριμματοφόρο στο οποίο εργαζόταν την καταπλάκωσε, αφού ο οδηγός του δεν την είδε κάνοντας όπισθεν. Η άτυχη εργαζόμενη συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων παρατασιούχων.

«Ρεαλιστικό είναι να γίνονται ατυχήματα» είπε ο δήμαρχος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε έξι ημέρες μετά, όπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Σπύρος Κωνσταντάς. Και όχι μόνο.

«Οπως διαπιστώσαμε, λίγες ημέρες μετά τον τραγικό θάνατο της εργαζόμενης τίποτα δεν έχει αλλάξει. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν γάντια και μάσκες μιας χρήσης, τα αμάξια είναι χωρίς φρένα, τα λάστιχα σε άθλια κατάσταση. Σκεφτόμουν τα παιδιά αυτής της κοπέλας. Πώς θα απολογηθούν οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα; Είναι δυνατόν να φεύγει ο εργαζόμενος το πρωί και να μη γνωρίζει αν θα γυρίσει στο σπίτι του το βράδυ;», συμπληρώνει με οργή.

Είναι οι συμβασιούχοι-παρατασιούχοι που το καλοκαίρι απεργούσαν διεκδικώντας την αξιοπρέπειά τους και στη συνέχεια έγιναν μπαλάκι μεταξύ των επιτρόπων και του υπ. Εσωτερικών για την καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο τραγικός επίλογος μιας απεργίας
Nτανιέλα Πρελορέντζου, 62 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών μονογονεϊκής οικογένειας. Εκ των τεσσάρων παιδιών το ένα είναι ανήλικο και το άλλο ΑμεΑ. Τη νύχτα της Παρασκευής 30 Ιουνίου η Ντανιέλα εργαζόμενη στην...
Ο τραγικός επίλογος μιας απεργίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους
Πόσο αίμα πρέπει να χυθεί για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, προκειμένου να λάβουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν να προστίθενται συνεχώς νέα...
Εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΓΣΕΕ: Ενδημικό το φαινόμενο των εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα
Μία γνώριμη πλέον κατάσταση ανέδειξε με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, καθώς οι θάνατοι και οι τραυματισμοί εργαζομένων πάνω στη δουλειά είναι πλέον καθημερινότητα στη χώρα μας.
ΓΣΕΕ: Ενδημικό το φαινόμενο των εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στρες και φόβος της ανεργίας
Σε μελέτη που δημοσιοποίησε το 2012 το ΕΛΙΝΥΑΕ για την επίδραση της αναδιάρθρωσης «Καλλικράτης» στην Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΥΑΕ) στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σημειώνεται ότι «το επίπεδο εφαρμογής...
Στρες και φόβος της ανεργίας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Στον ίδιο δρόμο και οι εργολάβοι
Ευρώτας Λακωνίας. Την 1η Αυγούστου τρεις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω των αναθυμιάσεων στο αποχετευτικό δίκτυο του Ευρώτα Λακωνίας: ο 51χρονος Βούλγαρος εργάτης, ο 37χρονος υπάλληλος σούπερ μάρκετ Βασίλης...
Στον ίδιο δρόμο και οι εργολάβοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μόλις 30, με δύο παιδιά...
Η συμβασιούχος Ανδριάννα Σταματοπούλου, 30 ετών, μητέρα δύο παιδιών, πήγε χθες τα ξημερώματα στη δουλειά της στην καθαριότητα στην περιοχή Συκιά του Κατάκολου στον Δήμο Πύργου και δεν γύρισε ποτέ. Το...
Μόλις 30, με δύο παιδιά...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας