• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 32.5°C
  4 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 29.9°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 27.6°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 17.9°C / 18.6°C
  2 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 30.0°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.4°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.2°C / 34.8°C
  4 BF
  24%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  25%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 30.8°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  3 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 30.0°C
  3 BF
  41%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 31.0°C
  3 BF
  29%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.8°C / 34.8°C
  3 BF
  24%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.0°C / 32.7°C
  4 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 28.3°C
  4 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 29.4°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  56%

Καταγραφή από αέρος

 • A-
 • A+

Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην αμερικανική Ιστορία, o «Xάρβεϊ» άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, περισσότερα από 30.000 σπίτια πλημμυρισμένα, ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα κατεστραμμένα και ζημιές που ξεπερνούν τα 180 δισ. δολάρια.

Είναι χαρακτηριστική του μεγέθους της καταστροφής η δήλωση του κυβερνήτη της πληγείσας Πολιτείας Γκρεγκ Αμποτ στο ABC ότι «θα απαιτηθούν χρόνια προκειμένου το Τέξας να συνέλθει από το φοβερό πλήγμα». Κάτι που σημαίνει ότι η δουλειά των drones μόλις άρχισε, καθώς ο «Χάρβεϊ» έδωσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη διεξαγωγή μιας γενικευμένης δοκιμής των ικανοτήτων που διαθέτουν οι αυτόνομες αυτές συσκευές, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα drones, που ανήκουν σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες, έναν χρόνο μετά την άδεια που έδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας για την πτήση εμπορικών drones. Αυτή η κατηγορία των drones αφορά τα περίπου 2.000 που έχουν άδεια για πτήσεις στην Πολιτεία του Τέξας.

«Είναι η πρώτη μεγάλη φυσική καταστροφή όπου μπορούμε να δείξουμε πόσο χρήσιμες είναι οι αυτόνομες αυτές πτητικές συσκευές» δήλωσε ο Μπράντον Σταρκ, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Ασφάλειας μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, προσθέτοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες και μήνες τα drones θα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στους κατοίκους για την εκτίμηση των ζημιών που υπέστησαν τα σπίτια τους, οι δρόμοι, οι γέφυρες, το ηλεκτρικό δίκτυο καθώς και τα εργοστάσια πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας έτσι μια απροβλημάτιστη επιστροφή στην πρότερη κατάσταση.

Καθώς ο «Χάρβεϊ» πλησίαζε το Τέξας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έπραξε αυτό που πράττει συνήθως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: απαγόρευσε τις υπερπτήσεις πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Η απαγόρευση αφορούσε όχι μόνο τα εμπορικά και ιδιωτικά αεροσκάφη, αλλά και τα επαγγελματικού χαρακτήρα drones, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει κυβερνητική, περί του αντιθέτου, εντολή για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Ωστόσο, ειδικά στην περίπτωση του «Χάρβεϊ» η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξαίρεσε 43 drones, τα οποία εμπλέκονταν στις προσπάθειες διάσωσης, με τον περιορισμό να πετούν κάτω από τα 130 μέτρα ύψος, να μην πετούν πάνω από συγκεντρωμένο πλήθος και να βρίσκονται πάντα μέσα στο οπτικό πεδίο των χειριστών τους.

Ετσι, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ζήτησαν πέντε drones προκειμένου να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις τους (ηλεκτροδότηση και δεξαμενές), οκτώ τέθηκαν στη διάθεση της Σιδηροδρομικής Εταιρείας Union Pacific και τρία ακόμη ανέλαβαν το δύσκολο έργο επιθεώρησης των πλημμυρισμένων και δυσπρόσιτων από άλλα μέσα περιοχών. Οπως, μάλιστα, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Union Pacific, Ρακέλ Εσπινόζα, τα drones αποδείχθηκαν μοναδικά στην καταγραφή των ζημιών που είχαν υποστεί οι γέφυρες και οι δρόμοι του Χιούστον, καθώς μετέδιδαν διαρκώς ζωντανά την εικόνα των καταστροφών στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως, άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η Πυροσβεστική και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, συνεργάστηκαν με ιδιώτες που διέθεσαν τα drones τους σε αυτές. Ενας από αυτούς ήταν ο Πάρκερ Τζιοκέρες, κάτοικος Νέας Υόρκης, ο οποίος μετέβη εθελοντικά στο Χιούστον τις ημέρες που το έπληττε ο «Χάρβεϊ». Ο Νεοϋορκέζος έκανε τόσο καλή δουλειά, ώστε να καταστεί ένας από τους συνολικά οκτώ εθελοντές επαγγελματίες χειριστές drones, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον τοπική κυβέρνηση και τον Ερυθρό Σταυρό για την καταγραφή των ζημιών και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση χιλιάδων περιστατικών διάσωσης μετά τη σχετική ειδική άδεια που έλαβαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

«Το Τέξας είναι πραγματικά τεράστιο» τόνισε ο Τζιοκέρες για να προσθέσει ότι «τα drones έχουν μια σειρά πλεονεκτημάτων έναντι των ελικοπτέρων στην αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων, καθώς είναι φθηνότερα, πετούν χαμηλότερα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πιλότων και των επιβατών τους».

Την ίδια ώρα και οι ασφαλιστικές απογειώνουν τον δικό τoυς στόλο drones, σε μια προσπάθεια να καταγράψουν και να επιβεβαιώσουν τις ζημιές που δήλωσαν οι κάτοικοι του Τέξας και στη συνέχεια να αποστείλουν το οπτικό υλικό στα κεντρικά τους γραφεία για εξέταση.

Σίγουρα τα drones δεν αποτελούν το ιδανικό εργαλείο για πάσης φύσεως έκτακτη κατάσταση. Στην αντιμετώπιση του «Χάρβεϊ», πάντως, έδωσαν ένα σημαντικότατο χέρι βοήθειας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επόμενη στάση: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει νέα έσοδα, η NASA θα επιτρέψει σε ιδιώτες να περάσουν ένα αξέχαστο 24ωρο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), με το απλό, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, «εισιτήριο» να κοστίζει...
Επόμενη στάση: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
Η Ε.Ε. υποστηρίζει την έρευνα στον τομέα του εγκεφάλου μέσω προγραμμάτων-πλαισίων έρευνας και καινοτομίας με επένδυση 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τώρα στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».
Φως στα μυστικά του εγκεφάλου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Είναι δυνατή η ανάσταση νεκρών;
Σημαντική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στο έγκριτο περιοδικό «Nature» διερευνά αν ορισμένες λειτουργίες μπορεί να αποκατασταθούν ώρες μετά τον θάνατο, καθιστώντας λιγότερο διακριτή τη...
Είναι δυνατή η ανάσταση νεκρών;
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis»
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε την πρώτη φωτογραφία Μαύρης Τρύπας, την οποία κατέγραψε το τηλεσκόπιο Event Horizon, που συνιστά μια παγκόσμια επιστημονική συνεργασία στην οποία μετέχουν...
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ερωμένες από σιλικόνη
Το ότι η ανθρώπινη ψυχή είναι μια άβυσσος, αυτό είναι γνωστό! Ωστόσο δύσκολα μπορεί κάποιος, ειδικά ένας πολίτης της Δύσης, να εξηγήσει την τάση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία και προσφάτως...
Ερωμένες από σιλικόνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας