• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 16.1°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.6°C / 13.3°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.9°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.4°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 12.5°C
  1 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.7°C / 7.4°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 14.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.7°C
  1 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.8°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 13.6°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 9.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.8°C
  0 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 16.3°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.7°C
  0 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.7°C / 14.7°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  76%

Η άμεση και αληθινή στήριξη των υπαρχόντων μεταμοσχευτικών κέντρων αποτελεί τη μόνη οδό για την αύξηση του αριθμού αλλά τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα

Οι μεταμοσχεύσεις έχουν χαμηλό κόστος στην Ελλάδα

 • A-
 • A+

«Οι μεταμοσχεύσεις γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, με διαύγεια, ασφάλεια και υψηλά ποσοστά επιτυχίας, κυρίως στο Ιπποκράτειο Ν. Θεσσαλονίκης και στο Λαϊκό Ν. Αθηνών. Από 1.6.2017 μέχρι 31.8.2017, έγιναν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 5 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 4 μεταμοσχεύσεις νεφρού. Σημειώνω ότι τα ποσοστά επιβίωσης και επιτυχίας ήταν 80% και 100%, αντίστοιχα. Πιστεύω ότι πρέπει να δημοσιοποιήσετε και τα αποτελέσματα αυτά γιατί είναι ισάξια των μεγαλυτέρων κέντρων του εξωτερικού. Το κέντρο μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Ν.Θ. έχει πραγματοποιήσει 560 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 1.565 μεταμοσχεύσεις νεφρού, με κόστος στο 10% των τιμών που πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχουν γίνει 150 μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά, 11 συνδυασμένες μεταμοσχεύσεις παγκρέατος-νεφρού και 4 ήπατος- νεφρού».

Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει σε επιστολή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Ιωάννης Φούζας, αν. καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ, διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων ΑΠΘ, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου ΓΝΘ.

Αφορμή για την επιστολή στάθηκε το άρθρο για την κατάσταση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, που δημοσιεύτηκε πριν από δύο εβδομάδες.

«Το άρθρο», λέει ο κ. Φούζας, «μεταδίδει πολλά λανθασμένα μηνύματα για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Προκάλεσε, ήδη, μεγάλη ανησυχία στους ασθενείς που ευρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Επιπλέον, απαξιώνει το έργο των ιατρών και των νοσηλευτών των μεταμοσχευτικών κέντρων. Ως επιστημονικός υπεύθυνος του μεγαλύτερου μεταμοσχευτικού κέντρου της χώρας, του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντήσω.

Το άρθρο αυτό αναφέρεται στα προβλήματα των μεταμοσχευτικών κέντρων, αλλά και στην τραγελαφική κατάσταση στη χρηματοδότηση των μεταμοσχεύσεων. Το ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με το άρθρο, ξοδεύει 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για μετάβαση ασθενών στο εξωτερικό. Σε εμάς, όμως, δηλώνει ότι δεν έχει π.χ. 20.000 ευρώ για να αντικαταστήσει το σετ των φθαρμένων χειρουργικών εργαλείων (30 ετών) του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης ή 100.000 ευρώ για να φτιάξει ένα απομονωμένο δωμάτιο υψηλής μικροβιοπροστασίας για τη νοσηλεία ανοσοκατασταλμένων ασθενών (όπως οι μεταμοσχευμένοι ήπατος) στη ΜΕΘ.

Σημαντικό ερώτημα είναι, επίσης, ποιος εγκρίνει τη μετάβαση όλων αυτών των ασθενών σε κέντρα του εξωτερικού. Σύμφωνα με τον νόμο, χρειάζεται έγκριση από διευθυντή Κέντρου Μεταμοσχεύσεων ότι το περιστατικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην Ελλάδα. Εμείς, στο Ιπποκράτειο Ν. Θεσσαλονίκης, χορηγούμε ελάχιστες γνωματεύσεις τον χρόνο και μόνο για μεταμόσχευση ήπατος σε ασθενείς με οξεία ηπατική ανεπάρκεια, σε παιδιά και σε ασθενείς που έχουν ζώντα δότη ήπατος.

Παρά τα προβλήματα των μεταμοσχευτικών κέντρων που αναφέρετε στο άρθρο σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι μεταμοσχεύσεις γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, με διαύγεια, ασφάλεια και υψηλά ποσοστά επιτυχίας, κυρίως στο Ιπποκράτειο Ν. Θεσσαλονίκης και στο Λαϊκό Ν. Αθηνών. Από 1.6.2017 μέχρι 31.8.2017, έγιναν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης 5 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 4 μεταμοσχεύσεις νεφρού. Σημειώνω ότι τα ποσοστά επιβίωσης και επιτυχίας ήταν 80% και 100%, αντίστοιχα. Πιστεύω ότι πρέπει να δημοσιοποιήσετε και τα αποτελέσματα αυτά γιατί είναι ισάξια των μεγαλυτέρων κέντρων του εξωτερικού. Το κέντρο μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Ν.Θ. έχει πραγματοποιήσει 560 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 1.565 μεταμοσχεύσεις νεφρού, με κόστος στο 10% των τιμών που πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχουν γίνει 150 μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά, 11 συνδυασμένες μεταμοσχεύσεις παγκρέατος-νεφρού και 4 ήπατος-νεφρού.

Τα στοιχεία αυτά τα αναφέρω διότι, για λόγους μη κατανοητούς σε εμένα, καμία διοίκηση των υπουργείων Υγείας ή Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν τα λαμβάνει υπόψη της κατά την εκτίμηση του έργου του κέντρου μεταμοσχεύσεων του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, για να το ενισχύσει ανάλογα. Πέρα, βέβαια, από τα καλά λόγια και τις υποσχέσεις που ξεχνιούνται άμεσα.

Η Ελλάδα ευρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη, όσον αφορά τον αριθμό των δοτών. Το κύριο πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα είναι η έλλειψη επαγγελματισμού, σε όλα τα επίπεδα, στον ΕΟΜ, στο σύστημα ανευρέσεως δοτών στις ΜΕΘ, αλλά και στα μεταμοσχευτικά κέντρα. Δεν έχουμε, όμως, την πολυτέλεια να απογοητευόμαστε διότι ποτέ δεν προσπαθήσαμε, πραγματικά, να φτιάξουμε ένα σύστημα μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι υπάρχει στον ΕΟΜ μόνιμο ιατρικό και άλλο επιστημονικό προσωπικό με πραγματική επαγγελματική εκπαίδευση στις μεταμοσχεύσεις. Εχουν απομείνει ελάχιστοι μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ τα περισσότερα παιδιά είναι αποσπασμένα από άλλες υπηρεσίες, με άσχετα γνωστικά αντικείμενα. Προφανώς, η εθελοντική προσφορά των μελών του διοικητικού συμβουλίου δεν μπορεί να υποκαταστήσει την έλλειψη ενός μοντέρνου και ουσιαστικού ΕΟΜ. Χρειάζεται πλήρης αναδιοργάνωση του ΕΟΜ, με αλλαγή του οργανισμού του και με πρόσληψη επιστημονικού διευθυντή, έμπειρου στις μεταμοσχεύσεις και μόνιμο και εξειδικευμένο ιατρικό και άλλο επιστημονικό προσωπικό.

Η αύξηση των δοτών σε Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία και παντού αλλού δεν βασίζεται μόνο στις καλές προθέσεις του πληθυσμού και των γιατρών των ΜΕΘ, όπως αναφέρθηκε, αλλά στη δημιουργία ενός συστήματος που τους υποστηρίζει, αλλά και τους ελέγχει. Αυτό είναι το γνωστό ισπανικό μοντέλο δωρεάς οργάνων και βασίζεται σε συντονιστές ιατρούς και νοσηλευτές που δεν ανήκουν στις ΜΕΘ, αλλά στον ΕΟΜ και αναλαμβάνουν τη διαχείριση των δοτών μετά τη διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου.

Η άμεση και αληθινή στήριξη των υπαρχόντων μεταμοσχευτικών κέντρων αποτελεί τη μόνη οδό για την αύξηση του αριθμού αλλά τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα. Χρειάζεται δημόσια και ηχηρή παρέμβαση του υπουργείου Υγείας. Η απλή δημοσιοποίηση των προβλημάτων των υπαρχόντων μεταμοσχευτικών κέντρων, όπως οι λοιμώξεις ή η έλλειψη αναισθησιολόγων κ.ά., χωρίς να γίνεται καμία προσπάθεια για επίλυσή τους, απλά υποσκάπτει το όποιο κύρος τούς έχει απομείνει και απαξιώνει το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), καθηγητής κ. Καραμπίνης, ο οποίος είναι και διευθυντής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων και Παίδων του Ωνάσειου Καρδιολογικού Κέντρου, προβάλλει ως μόνη, μελλοντική, λύση για το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο. Εσείς θα κρίνετε. Τα ανωτέρω είχε υποστηρίξει ο κ. πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και στη συζήτηση για τις μεταμοσχεύσεις, στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στις 12.7.2017, με την παρουσία του υπουργού Υγείας. Εύχομαι να γίνει το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, αλλά ανάλογα σχέδια μας είχαν πει και όλοι οι πρώην πρόεδροι του ΕΟΜ και οι πρώην υπουργοί Υγείας και τελικά δεν έγινε τίποτε. Συνήθως, τα μεγαλόπνοα σχέδια αποτελούν δικαιολογία για να αναβληθεί η ενίσχυση των λειτουργούντων δημόσιων μεταμοσχευτικών κέντρων».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο θεσμός της «λίστας χειρουργείου»
Οι χειρουργικές επεμβάσεις διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες. Τακτικές είναι αυτές που μπορούν να προγραμματιστούν ενώ έκτακτες είναι αυτές στις οποίες υπάρχει προφανής κίνδυνος για την υγεία του ασθενή...
Ο θεσμός της «λίστας χειρουργείου»
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
ΥΓΕΙΑ
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
Αναπάντητο έχει μείνει το αίτημα των επιθεωρητών Υγείας για τις υψηλού κόστους καρδιο­χειρουργικές επεμβάσεις τύπου TAVI. Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί, περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα θα έπρεπε...
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
Μια απλή κίνηση κάνει το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων για να σηκώσει «τείχος» στις ιώσεις της εποχής και τη μετάδοσή τους μέσα στους χώρους του νοσοκομείου. Με απόφαση της διοίκησης, «λόγω έξαρσης των...
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Πριν από λίγες ημέρες η Βουλή ψήφισε τον νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ο νόμος εισάγει μερικά νέα δεδομένα στον χώρο της Υγείας: ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας - η μετεξέλιξη των πάλαι ποτέ...
Περί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η περίπτωση των ασθενών με ήπια συμπτώματα
Η κήρυξη πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού οδήγησε τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και πολλές Εθνικές Επιτροπές Βιοηθικής στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα...
Η περίπτωση των ασθενών με ήπια συμπτώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας