• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 9.1°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.9°C / 8.8°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 3.0°C / 9.4°C
  2 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 2.4°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 2.0°C / 7.1°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -1.6°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 5.4°C / 9.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 10.1°C
  3 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.4°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.5°C / 7.7°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  5 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 8.2°C
  0 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 7.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  1 BF
  61%

Η φωτεινή εγκατάσταση, δημιουργία των παιδιών

Φως, περισσότερο φως...

 • A-
 • A+

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, μαθητές 6 έως 12 χρόνων από δέκα κοινότητες που αποτελούν το Community Arts Initiative (Κοινοτική Πρωτοβουλία Τεχνών) του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστόνης επισκέφθηκαν τις αίθουσες του μουσείου και σε συνεργασία με την έμπειρη δημιουργό Julie Martini πήραν μέρος για δωδέκατη χρονιά στο πρόγραμμα Artist Project (Καλλιτεχνικό Εργο).

Η Κοινοτική Πρωτοβουλία Τεχνών (CAI) επιτρέπει στο μουσείο να χρησιμεύσει ως καλλιτεχνικός και πολιτιστικός σύνδεσμος μέσα στις νεανικές κοινότητες της Βοστόνης.

Οι δέκα οργανώσεις, που αποτελούν τη CAI -από όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της πόλης- εισάγουν τους νέους στις συλλογές του μουσείου και στη διαδικασία για να παράξουν τέχνη. Παράλληλα, τους βοηθούν να κατανοήσουν με ποιους τρόπους η τέχνη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της ζωής τους και να βελτιώσει την καθημερινότητα.

Η Πρωτοβουλία (CAI) ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Τα τελευταία χρόνια τα εκατοντάδες παιδιά της πρωτεύουσας στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης με τη βοήθεια και τη συνεργασία καλλιτεχνών -που διδάσκουν δημιουργικές τεχνικές μέσω του προγράμματος Artist Project- φτιάχνουν έργα που εκτίθενται στο μουσείο. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βάλει τα παιδιά στη διαδικασία να παράξουν τέχνη υπό την καθοδήγηση ενός καλλιτέχνη, διαφορετικού κάθε φορά.

Ετσι λοιπόν κάθε χρόνο ένας νέος έμπειρος δημιουργός με πάθος για τις τέχνες της ευρύτερης κοινότητας της Βοστόνης σχεδιάζει και «οδηγεί» παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και δώδεκα ετών ώστε να δημιουργήσουν ένα καλλιτεχνικό έργο.

Η ενασχόλησή τους εμπλέκει τα παιδιά σε μια δημιουργική εμπειρία που συνδέεται με τα εκθέματα από τις συλλογές του μουσείου.

Το τελικό προϊόν είναι ένα συνεργατικό έργο που αντικατοπτρίζει «τις φωνές» και τις ιδέες των συμμετεχόντων παιδιών και πάντα εκτίθεται στην Γκαλερί Edward H. Linde. Φέτος τα μέλη της κοινότητας διερεύνησαν το φως και το χρώμα.

Ετσι τα παιδιά ολόκληρη την περασμένη χρονιά, σε μικρές ομάδες με προγραμματισμένες επισκέψεις, πλημμύρισαν τις αίθουσες και τους χώρους του μουσείου.

Με τα μπλοκάκια σχεδιασμού στο χέρι για την καταγραφή ιδεών και σχεδίων, οι μαθητές συζήτησαν για τα καλλιτεχνήματα στις γκαλερί του MFA που χρησιμοποιούν το φως ως μέσο ή ως θέμα -συμπεριλαμβανομένης της τέχνης βιτρό, της σύγχρονης τέχνης που χρησιμοποιεί πηγές φωτός και της ιμπρεσιονιστικής ζωγραφικής- για να αναπτύξουν και να κατανοήσουν τη χρήση του στην τέχνη και την αρχιτεκτονική.

Στη συνέχεια, εμπνεόμενα από όλα αυτά που μελέτησαν στις αίθουσες του μουσείου αλλά και από την καθημερινότητά τους, δηλαδή από τα κτίρια στις κοινότητές τους, και με τη βοήθεια και τη διδαχή της Julie Martini που φέτος ανέλαβε το πρόγραμμα, μεγαλούργησαν.

Η Julie Martini είναι εικαστική καλλιτέχνις στη Βοστόνη. Στο έργο της εξερευνά τη σχέση μεταξύ επιστήμης, φύσης και ιερού. Με την καθοδήγησή της τα παιδιά χρησιμοποίησαν μια ποικιλία διάφανων υλικών για να πειραματιστούν με τον τρόπο με τον οποίο εντείνουν και τροποποιούν το φως.

Δεν σταμάτησαν εκεί όμως, επέλεξαν οι ίδιοι τα υλικά τους και επισκέφτηκαν εργαστήρια που παράγουν γυαλί, χρωματιστές ψηφίδες, διαφάνειες, πλαστικές επιφάνειες, ανεξίτηλα χρώματα και πολλά άλλα στοιχεία που τους βοήθησαν να εμπνευστούν, αλλά και να κάνουν πράξη συλλογικά και μάλιστα σε διαφορετικό χρόνο η κάθε ομάδα, μια μεγάλης κλίμακας φωτεινή εγκατάσταση.

Πέρασαν πολλές δημιουργικές ώρες πάνω σε φωτεινές τράπεζες με εξαντλητικό πολλές φορές πειραματισμό με τα διαφορετικής έμπνευσης και σύστασης υλικά.

Τα κομμάτια τελείωσαν, με την κάθε ομάδα να μην έχει δει τα έργα της άλλης και με την εποπτεύουσα Julie Martini να συνθέτει τα διαφορετικά στοιχεία σε μια ολοκληρωμένη εξαιρετική εγκατάσταση, αποτελούμενη από μεγάλες πλάκες από πλεξιγκλάς. Το περίτεχνο όνομά της, «Building with Light» (Χτίζοντας με φως). Η ίδια η καλλιτέχνις δήλωσε εντυπωσιασμένη από το αποτέλεσμα.

Αμέσως από τις 13 του περασμένου Μαΐου εκτέθηκε στους επισκέπτες και όλοι αντίκρισαν το έργο-αποκορύφωμα της δημιουργικότητας μικρών παιδιών που δεν έχουν μπει ακόμα καν στην εφηβεία. Δημιούργησαν για φέτος μια εγκατάσταση-γιορτή που ενσωμάτωσε τις ανακαλύψεις τους στα χρώματα, στα μοτίβα, στα σκίτσα, στα σχέδια, στα υλικά.

Ηδη από το Μουσείο της Βοστόνης προτείνεται και σχεδιάζεται σε συνεργασία με την πρωτοβουλία (CAI) το επόμενο πρόγραμμα που αφορά τη φετινή σχολική χρονιά. Αναμένουμε να θαυμάσουμε ξανά καλλιτεχνήματα φτιαγμένα από μικρά χεράκια...

«Community Arts Initiative: Building with Light». Μουσείο Καλών Τεχνών, Βοστόνη (MFA). Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου (http://www.mfa.org/exhibitions/community-arts-initiative-building-with-light)

[email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Αιώνια Πόλη αποκαλύπτεται στην Πόλη των Αγγέλων
Μια μεγάλη έκθεση, από τις μόνιμες συλλογές του μεγαλύτερου μουσείου στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, του Μουσείου Τέχνης της Κομητείας του Λος Αντζελες, διερευνά τη Ρώμη ως τόπο, ιδέα, κέντρο καλλιτεχνικής...
Η Αιώνια Πόλη αποκαλύπτεται στην Πόλη των Αγγέλων
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αντισταθείτε!...
Αντάρτες, επαναστάτες συνείδησης, καταπιεσμένοι, τυραννική εξουσία, η καρδιά του σκότους, θάνατος. Οι εφιάλτες στην τέχνη της Sue Coe απλώνονται στις αποθήκες του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στο Λονγκ Αϊλαντ...
Αντισταθείτε!...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εκεί που ο χρόνος σταματά...
Χρονικά αντιδιαμετρικές στιγμές της μέρας η Ανατολή και η Δύση του φωτοδότη Ηλιου μας. Από την απαρχή του κόσμου, συμβαίνουν καθημερινά, χιλιάδες χρόνια τώρα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου μας. Τα μάτια...
Εκεί που ο χρόνος σταματά...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Rave party στο... μουσείο
Οι Νεοϋορκέζοι κάθε καλοκαίρι, κάθε Σάββατο εδώ και 20 χρόνια, κατεβαίνουν στο Long Island, στη μεγάλη αυλή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και διασκεδάζουν με πρωτοπόρα ζωντανή μουσική, από Αμερικανούς και...
Rave party στο... μουσείο
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μέσα σε αβέβαιο μέλλον
​Ρατσισμός, σεξισμός, διαθεματικότητα, λογοκρισία, διακρίσεις, συστημική καταπίεση, επιτήρηση και φυσικά αντίσταση. Ρεαλισμός και ουτοπία. Συγκρούσεις και ελπίδα. Ολα όσα απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο...
Μέσα σε αβέβαιο μέλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας