• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  4°C -0.3°C / 5.7°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.0°C / 2.7°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 5.7°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.1°C / -1.9°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.3°C / 2.1°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -2.6°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.2°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.9°C
  0 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  5 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -2.5°C
  0 BF
  74%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 1.7°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 5.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.2°C / 5.9°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C -2.4°C / 2.1°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.5°C / 2.8°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  66%

Επιστροφή στη Σελήνη

 • A-
 • A+

Πριν από λίγες ημέρες οι επισκέπτες του ξενοδοχείου «Omni Shoreham» στην Ουάσινγκτον είδαν να κρέμεται από την οροφή της αίθουσας υποδοχής ένα υπό κλίμακα μοντέλο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Την ίδια ώρα, στη μεγάλη αίθουσα συνεδρίων του γνωστού ξενοδοχείου περισσότεροι από 1.000 επιχειρηματίες της διαστημικής τεχνολογίας, ερευνητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν για το τετραήμερο ετήσιο συνέδριο Ερευνας και Ανάπτυξης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, η παραμονή του οποίου στο Διάστημα κοστίζει κάθε χρόνο 3 δισ. δολάρια. Για να διαπιστώσουν έπειτα από πολύωρες συζητήσεις ότι ο ISS διέρχεται την... κρίση της μέσης ηλικίας!

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν μετά τη διαπίστωση ότι ο ISS «ξεμένει» από κρατικά κονδύλια και έγκριση για παραμονή στο Διάστημα το 2024, με τους ειδικούς της NASA να προσπαθούν να προβλέψουν τι μέλλει γενέσθαι. Οι επιστήμονες της NASA βρίσκονται στο στάδιο σύνταξης της τελικής έκθεσης για το μέλλον του Σταθμού, την οποία θα πρέπει να παραδώσουν το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο στο Κογκρέσο.

Σ' αυτήν μία από τις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται είναι η αντικατάσταση των ηλιακών κυψελών του, έτσι ώστε να μπορεί να παραμείνει στο Διάστημα μέχρι το 2028.

Αλλη λύση είναι να μεταβιβαστεί το κόστος σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος με τη σειρά του θα «τεμαχίσει» τα τμήματα του Σταθμού, πουλώντας το καθένα σε μια διαφορετική εταιρεία ή, τέλος, να τον αφήσουν στην τύχη του και να καταπέσει στη Γη.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί για το μέλλον του ISS κατέστη ακόμη εμφανέστερη όταν ο επιχειρηματίας Ελον Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, ανέβηκε στο βάθρο των ομιλητών και επί μία ώρα απαντούσε σε ερωτήσεις του διευθυντή προγράμματος του Διαστημικού Σταθμού, Κιρκ Σίρεμαν.

Ο Μασκ έχει πυροδοτήσει μια επανάσταση στη διαστημική τεχνολογία κατασκευάζοντας επανα-χρησιμοποιούμενους πυραύλους, οι οποίοι σύντομα θα καταστήσουν πολύ πιο εύκολη -και κυρίως αισθητά φτηνότερη- τη μεταφορά εμπορευμάτων και ανθρώπων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ίσως ακόμη μακρύτερα.

Ωστόσο, όταν ο ροκ σταρ, επιχειρηματίας Μασκ ρωτήθηκε για το μέλλον του ISS έδωσε μια μάλλον απαισιόδοξη απάντηση: «Πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες για τη φοβία που αφορά τον ISS», για να προσθέσει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες μπορεί κάποτε να χρησιμοποιήσουν τον Σταθμό για την εκπομπή σήματος Διαδικτύου σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη ή για την καταγραφή επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, όπως οι καταιγίδες, η ξηρασία και η δραματική μείωση της παραγωγής σιτηρών, κάτι που ωστόσο κάνουν ήδη οι περισσότεροι δορυφόροι.

Ο ενθουσιασμός του Μασκ πάντως ανέβηκε στα ύψη όταν άρχισε να παρουσιάζει τα σχέδιά του για την κατάκτηση του Διαστήματος: «Εάν πράγματι κάποιος θέλει να συνεπάρει το πλήθος, πρέπει να έχει μία βάση στη Σελήνη και στη συνέχεια στον πλανήτη Αρη» τόνισε, ενώ ο Ρόμπερτ Μπίγκελοου, διευθύνων σύμβουλος της Bigelow Aerospace, συμφώνησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν και πάλι στο φεγγάρι γιατί οι Κινέζοι μπορεί να το καταφέρουν πρώτοι και θα αρχίσουν αυτοί να κερδίζουν χρήματα από τους ορυκτούς πόρους που βρίσκονται στην επιφάνεια του πλησιέστερου στη Γη πλανήτη. «Γι' αυτό ένα νέο ταξίδι στη Σελήνη θα είχε μεγάλη σημασία» πρόσθεσε ο Μπίγκελοου.

Η Bigelow Aerospace, η οποία εδρεύει στο Λας Βέγκας, έχει κατασκευάσει έναν φουσκωτό βιότοπο τον οποίο ονόμασε ΒΕΑΜ και έχει ήδη προσδεθεί στον Σταθμό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μπορεί να προστατεύσει τους αστροναύτες από τα διαστημικά «σκουπίδια» και την ακτινοβολία.

Παρά ταύτα, όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό υψηλής τεχνολογίας Wired, τόσο ο Μπίγκελοου όσο και ο Μασκ κατά βάθος επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τον ISS προκειμένου να μεταβούν αλλού, στη Σελήνη ή τον Αρη.

Ολ' αυτά ενώ το 2014 οι ελεγκτές του Κογκρέσου και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είχαν δηλώσει ότι η NASA πρέπει να εξετάσει πώς ο ISS μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερα ιδιωτικά κέρδη εάν θέλει να «επιζήσει» και μετά το 2024.

Οπως πάντως επισημαίνει το έγκριτο περιοδικό Wired, το «παιχνίδι» εμπορευματοποίησης του Σταθμού βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, με ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες να έχουν εξαιρετικά φιλόδοξα σχέδια, στα οποία περιλαμβάνεται ακόμη και η δημιουργία βαμβακοφυτείας ή πατατοφυτείας στο Διάστημα!

Οποια κι αν είναι τελικώς η τύχη που περιμένει τον ISS, οι νεότερες εξελίξεις δεν αναμένονται πριν από το 2019, χρονιά κατά την οποία η NASA θα τοποθετήσει και τρίτο αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μέχρι τότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα πράξουν αναφορικά με τον ISS οι ιδιωτικές εταιρείες διαστημικής τεχνολογίας, καθώς εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και απ' αυτές το πόσα ακόμη χρόνια θα μπορέσει να παραμείνει στο Διάστημα ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επόμενη στάση: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Σε μια προσπάθεια να αποκτήσει νέα έσοδα, η NASA θα επιτρέψει σε ιδιώτες να περάσουν ένα αξέχαστο 24ωρο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), με το απλό, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, «εισιτήριο» να κοστίζει...
Επόμενη στάση: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
ΝΗΣΙΔΕΣ
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε την πρώτη φωτογραφία Μαύρης Τρύπας, την οποία κατέγραψε το τηλεσκόπιο Event Horizon, που συνιστά μια παγκόσμια επιστημονική συνεργασία στην οποία μετέχουν...
Αυτή είναι η εικόνα της Μαύρης Τρύπας
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καταγραφή από αέρος
Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην αμερικανική Ιστορία, o «Xάρβεϊ» άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, περισσότερα από 30.000 σπίτια πλημμυρισμένα, και ζημιές που ξεπερνούν τα 180 δισ. δολάρια. Είναι...
Καταγραφή από αέρος
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Αποχαιρετώντας τον Cassini»
Με μια ταινία που δημιούργησε ο Θεοφάνης Ματσόπουλος και προβάλλεται στις 9 Σεπτεμβρίου στο Πλανητάριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ταυτόχρονα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη,...
«Αποχαιρετώντας τον Cassini»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τα ηλεκτρικά οχήματα κατακτούν την Κίνα
Εάν νομίζετε ότι μόνο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί έχουν ρίξει το βάρος των αυτοκινητοβιομηχανιών τους στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, μάλλον απατάσθε, καθώς στο φετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Σανγκάης οι...
Τα ηλεκτρικά οχήματα κατακτούν την Κίνα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Με τα φώτα... νυσταγμένα
Το επάγγελμα του οδηγού φορτηγού μεταφορών είναι σίγουρα ένα από τα πλέον απαιτητικά και κουραστικά στον κόσμο καθώς ο οδηγός έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων, κακοκαιρία, κίνηση, κλοπές, αλλά και...
Με τα φώτα... νυσταγμένα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας