• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.1°C / 10.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 6.6°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.3°C
  4 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.6°C / 6.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 2.4°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.1°C / 13.0°C
  3 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 6.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 9.9°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 5.5°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.5°C
  1 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 7.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  2 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  69%

Η Καλιφόρνια σε αντι-Τραμπ πορεία

 • A-
 • A+

Η Καλιφόρνια, η αμερικανική Πολιτεία που ηγείται σε παναμερικανικό επίπεδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έκανε προσφάτως άλλο ένα μεγάλο βήμα για τη δραστικότερη αντιμετώπισή της.

Οι νομοθέτες της υπερψήφισαν πριν από λίγες ημέρες την παράταση του προγράμματος cap and trade για δέκα ακόμη χρόνια, με το επίμαχο νομοσχέδιο να προβλέπει σταδιακή μείωση των εκπομπών χλωροφθορανθράκων στις επιχειρήσεις, μείωση που πρέπει να φτάσει το 40% μέχρι το 2030.

Το cap and trade είναι μια κυβερνητική προσέγγιση για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου και αποτελεί ένα σύστημα ανώτατου ορίου και εμπορίου δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα.

Το εμπόριο αυτό περιορίζει τη μέγιστη ποσότητα των αποδεκτών εκπομπών CO2, επιτρέποντας στις εταιρείες που είναι ενταγμένες στο σύστημα ETS την αγορά και πώληση δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στις ποσότητες που κρίνονται απαραίτητες από αυτούς.

Τα συγκεκριμένα δικαιώματα εκπομπής CO2 αποτελούν το κοινό νόμισμα του εμπορίου αυτού και τον πυρήνα του όλου συστήματος.

Απώτερος στόχος είναι ο έλεγχος της ρύπανσης, καθώς παρέχει οικονομικά κίνητρα στις εταιρείες που επιτυγχάνουν μείωση των ρύπων τους.

Αποτελεί μια από τις πλέον επιτυχημένες και ευέλικτες νομοθεσίες, καθώς επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποφασίζουν οι ίδιες τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το πώς θα πετύχουν τη μείωση των ρύπων τους.

Πρόκειται για μια πολιτική που έχουν υιοθετήσει αρκετές χώρες, Πολιτείες και επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ειδικότερα στην Καλιφόρνια, το cap and trade θέτει ανώτατο όριο στην ποσότητα των χλωροφθορανθράκων που επιτρέπεται να εκπέμπουν οι βιομηχανίες και επιτρέπει σε αυτές να αγοράζουν και να πωλούν «μονάδες» αερίων του θερμοκηπίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μια εταιρεία της οποίας οι ανάγκες προκαλούν πρόσθετες και πάνω από το όριο εκπομπές ρύπων θα πρέπει να αγοράσει τις «μονάδες» αυτές σε δημοπρασία.

Ετσι, όσο περισσότερο ρυπογόνες είναι συνολικά οι βιομηχανίες τόσο περισσότερες μονάδες πρέπει να αγοράσουν.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι όταν μία και μόνο εταιρεία ρυπαίνει υπερβολικά, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το τίμημα που θα καταβάλλει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάτι εντελώς ασύμφορο.

Οι πρώτοι νόμοι αυτής της ιδιότυπης συναλλαγής υπερψηφίστηκαν το 2012 και τέθηκαν σε ισχύ το 2013.

Η Καλιφόρνια συνέδεσε την αγορά της με αυτήν του Κεμπέκ στον Καναδά, με μέτρια επιτυχία. Τον φετινό Φεβρουάριο που έγινε η τελευταία δημοπρασία, υπήρξε μικρή ζήτηση μονάδων, μόλις 18%, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2016, όταν το ποσοστό είχε εκτοξευτεί στο 88%.

Να επισημάνουμε εδώ ότι τα κέρδη από την αγορά των μονάδων στις δημοπρασίες πηγαίνουν σε ένα κρατικό ταμείο που έχει στόχο τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Η πλειονότητα πάντως των ειδικών αναλυτών που μίλησαν στο αμερικανικό περιοδικό τεχνολογίας Ars Technica εκτιμούν ότι οι χαμηλές πωλήσεις των «μονάδων ρύπανσης» αντικατοπτρίζουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στη συγκεκριμένη αγορά για το κατά πόσον μπορεί να συνεχιστεί με επιτυχία το πρόγραμμα αγοραπωλησίας των μονάδων ρύπων.

Κι αυτό επειδή έχουν υπάρξει αρκετές νομικές ενστάσεις σε δικαστήρια της Καλιφόρνιας. Πάντως, μετά από σκληρή κοινοβουλευτική μάχη, το πρόγραμμα τελικώς διατηρήθηκε.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Τσαντ Μάγιερς δήλωσε εμφατικά στους δημοσιογράφους ότι σε αντίθεση με τους Ρεπουμπλικανούς συναδέλφους της άλλων Πολιτειών, αλλά και την αντι-οικολογική γραμμή Τραμπ, οι βουλευτές της Καλιφόρνιας πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και πως αποτελεί ευθύνη τους να την αντιμετωπίσουν δραστικά.

Η διατήρηση του προγράμματος δημοπρασίας ρύπων πάντως βρήκε αντίθετους και αρκετούς Δημοκρατικούς βουλευτές της «πράσινης» Πολιτείας, οι οποίοι το έκριναν ως ασύμφορο για τις βιομηχανίες.

Η καλιφορνέζικη εφημερίδα έγραψε προσφάτως ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες σχολίασαν ελάχιστα το πρόγραμμα και ότι σε συνεδριάσεις τους κεκλεισμένων των θυρών τάχθηκαν υπέρ μιας λιγότερο δαπανηρής λύσης απ' αυτήν που επιβάλλουν οι νόμοι της Καλιφόρνιας.

Αντιθέτως, πολλές βιομηχανίες με χαμηλές εκπομπές ρύπων τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του συστήματος αγοραπωλησιών ρύπων.

Οπως μάλιστα είπε πρόεδρος μεγάλου ενεργειακού ομίλου, «σήμερα η Καλιφόρνια ηγείται μιας προηγμένης αγοράς 200 δισ. δολαρίων, παρέχοντας εργασία σε περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους της Πολιτείας, και η παράταση του προγράμματος cap and trade θα συμβάλει σημαντικά τόσο στη διατήρηση των θέσεων εργασίας όσο και στην οικονομία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της Νίνα Καπούρ, διευθύντριας της Νομοθετικής και Ρυθμιστικής Αρχής για τη Συμμαχία του Ανανεώσιμου Φυσικού Αερίου (το αερίου που παράγεται από βιοκαύσιμο), η οποία μίλησε για οικολογική νίκη που θα οδηγήσει σταδιακά την Καλιφόρνια στη γενικευμένη χρήση βιοκαυσίμων.

Γεγονός παραμένει πάντως ότι με την κυβέρνηση Τραμπ στην εξουσία, ένα είναι βέβαιο: οι Καλιφορνέζοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται σκληρά και να επαγρυπνούν, προκειμένου η Πολιτεία τους να διατηρήσει τα σκήπτρα τής πλέον «πράσινης» σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο Τραμπ «σβήνει» και τις πληροφορίες για το κλίμα
Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο ανάρτησε το αμερικανικό περιοδικό τεχνολογίας «Ars Technica». Σ' αυτό οι δύο σύμβουλοι έκδοσης του περιοδικού μιλούν με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Σάντα...
Ο Τραμπ «σβήνει» και τις πληροφορίες για το κλίμα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο Τραμπ βρυχάται, οι πόλεις αγωνίζονται
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια αληθινή απειλή για την ανθρωπότητα και ότι οι πρώτοι που θα πληγούν είναι όσοι κατοικούν δίπλα στη θάλασσα. Μία από τις μεγαλουπόλεις που κινδυνεύουν...
Ο Τραμπ βρυχάται, οι πόλεις αγωνίζονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ηλεκτροσόκ με θέα τον λιγνίτη
Εναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο της ΓΕΝΟΠ--ΔΕΗ βρήκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό καθώς η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την απόφαση του Αμερικανού προέδρου για...
Ηλεκτροσόκ με θέα τον λιγνίτη
ΝΗΣΙΔΕΣ
Υδρογόνο: κάνοντας «πράσινη» την κοιλάδα του Ρουρ
Οι ενεργειακές πηγές ωστόσο αλλάζουν καθώς η κλιματική κρίση δείχνει τα κοφτερά της δόντια και πλέον, εκτός από τον ηλεκτρισμό, έδαφος κερδίζει διαρκώς και το υδρογόνο, μια απολύτως καθαρή μορφή ενέργειας.
Υδρογόνο: κάνοντας «πράσινη» την κοιλάδα του Ρουρ
ΝΗΣΙΔΕΣ
Επιστροφή Τραμπ (;) στο Διαδίκτυο
Νέο ιστότοπο με την ονομασία «Κατευθείαν από το γραφείο του Ντόναλντ Τραμπ» όπου οι χρήστες θα μπορούν να παρακολουθούν τον πρώην Αμερικανό πρόερδρο φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί.
Επιστροφή Τραμπ (;) στο Διαδίκτυο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας