• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.5°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.3°C
  4 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 7.7°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.3°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 5.6°C
  2 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.1°C
  3 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 15.4°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 10.1°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  0 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.7°C
  2 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 11.2°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  89%

3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών το 1924 (δασκάλα Ντίνα Παπαγεωργίου)

«Το παλιό σχολείο»

 • A-
 • A+

Μια εντυπωσιακή έκθεση που στόχο έχει να αναβιώσει τη σχολική ζωή του παρελθόντος, και από τις αντιδράσεις μικρών και μεγάλων που την επισκέπτονται το πετυχαίνει απόλυτα, έχει στήσει ο Σύλλογος Διαφύλαξης Σχολικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ο Μαυροπίνακας» στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, σε δύο ανεξάρτητες αίθουσες του σχολείου.

Η έκθεση γίνεται υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν πληθώρα υλικών που χρησιμοποιούνταν τα παλιά χρόνια στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως τα παλιά θρανία -με το πιο παλιό να έχει χάραγμα από το 1939-, παλιούς πίνακες και παλιούς χάρτες, την ποδιά των κοριτσιών και το πηλήκιο των αγοριών, τις πλάκες και τα κοντύλια στις οποίες έγραφαν οι μαθητές των μικρών τάξεων, μια σημαντική συλλογή μηχανών προβολής ταινιών, πάρα πολλά τετράδια και βιβλία του παρελθόντος με κάποια από αυτά να είναι του 19ου αιώνα, έγγραφα και παλιά απολυτήρια, διαφόρων ειδών εποπτικά μέσα, όπως καρτέλες με θέματα θρησκευτικά, φυτολογίας, ζωολογίας κ.λπ.

Ακόμα, εργαλεία ξυλοκοπτικής, μελανοδοχεία και πένες με τις οποίες έγραφαν μαθητές και δάσκαλοι πριν εφευρεθεί τα στυλό, και πολλά άλλα. Στην έκθεση υπάρχει ακόμα μια ενδιαφέρουσα συλλογή με παλιά παιχνίδια, φτιαγμένα από τα μέλη του ΚΑΠΗ Φιλιατρών, με τα οποία οι μικροί επισκέπτες παίζουν ενθουσιασμένοι στην αυλή του σχολείου!

Το ενδιαφέρον στην εν λόγω έκθεση είναι ότι οι επισκέπτες δεν βλέπουν απλά τα εκθέματα, αλλά συμμετέχουν βιωματικά στην ψηλάφηση του παρελθόντος.

Κάθονται τρεις τρεις στα παλιά θρανία, ασχολούνται με την καλλιγραφία και την ιχνογραφία, μαθήματα μιας περασμένης εποχής, μαθαίνουν τι ήταν ο παιδονόμος και ποιες τιμωρίες επέβαλλαν οι δάσκαλοι στους μαθητές, βλέπουν το καζάνι και τη ζυγαριά που χρησιμοποιούνταν στην προετοιμασία του μαθητικού συσσίτιου, παρακολουθούν αποσπάσματα από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με σχετικό περιεχόμενο και ακούν μια συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης από την ελληνική Επανάσταση μέχρι το σήμερα (αλληλοδιδακτικά σχολεία, σχολεία αρρένων-θηλέων κ.λπ.).

Η έκθεση είναι ανοιχτή από 11/7 έως 19/8 10.30-14.30 και 19/8-20/8 18.30-21.30. Ηταν επίσης ανοιχτή και από 8/5 έως 9/6 και την επισκέφθηκαν σχολεία από την περιοχή της Τριφυλίας.

Ο Σύλλογος «Ο Μαυροπίνακας» ιδρύθηκε το 2008 από 23 εκπαιδευτικούς των Φιλιατρών και έχει σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη της σχολικής πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας και ειδικά της περιοχής της Τριφυλίας, μέσα από την ίδρυση Μουσείου Εκπαίδευσης στην πόλη των Φιλιατρών.

Ο σύλλογος έχει ζητήσει για τον σκοπό αυτό από τον Δήμο Τριφυλίας την παραχώρηση μέρους του παλιού Λυκείου Φιλιατρών για τη μόνιμη στέγαση της, πράγματι, σπουδαίας αυτής έκθεσης που διασώζει ένα σημαντικό κομμάτι του νεοελληνικού μας πολιτισμού, και με την ευκαιρία αυτή κάνει έκκληση για την ανακαίνιση του σημαντικού αυτού κτιρίου. Για να συνεχίσει τα επόμενα χρόνια το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου να στέλνει φοιτητές του για πρακτική άσκηση θα πρέπει η έκθεση να αποκτήσει μόνιμη στέγη.

Πληρ.: Παναγιώτης Μιχαλακόπουλος, δάσκαλος-πρόεδρος του «Μαυροπίνακα», τηλ. 6977441536. Email: [email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τρόπος ζωής η φωτογραφία
H Σύλβια Λουγιάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Μέσα από τη σχολή Βακαλό διαμόρφωσε την αισθητική της και άρχισε να εμβαθύνει στον κόσμο της εικόνας. «Παρακολουθώντας φωτογράφους παλιάς κοπής, κατάλαβα...
Τρόπος ζωής η φωτογραφία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Φως, περισσότερο φως...
Τα παιδιά της πρωτεύουσας στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης εξερεύνησαν το χρώμα, τις αντανακλάσεις, τις διαφάνειες και τα φωτεινά λαμπυρίσματα και δημιούργησαν μια εξαιρετικής αντίληψης και ομορφιάς, μεγάλης...
Φως, περισσότερο φως...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δάσκαλοι με οδηγό την ψυχή τους
Η καινούργια χρονιά φέρνει ξανά στα ίδια μέρη τους συνήθεις πρωταγωνιστές. Μαθητές και εκπαιδευτικούς. Χώρος της μαθησιακής διαδικασίας η σχολική τάξη, στόχος - αποδέκτες οι μαθητές. Αντιμέτωπος με το...
Δάσκαλοι με οδηγό την ψυχή τους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
Τα υψηλά ποσοστά των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις διαψεύδουν τα στερεότυπα που απαξιώνουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Συνολικά 11.290...
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
ΝΗΣΙΔΕΣ
Το Λουμπουμπάσι μυρίζει Ελλάδα
Πάνω από 20.000 μαθητές με περίπου 3.000 δημιουργίες, από 420 σχολικές μονάδες από Ελλάδα, Κύπρο αλλά και ομογένεια συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-διαγωνισμό με τίτλο: «Κύπρος: 1974-2014, 40 χρόνια -...
Το Λουμπουμπάσι μυρίζει Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Τέχνη στα σχολειά μας
Χρειαζόμαστε ελεύθερα μυαλά και όχι παιδιά-ρομπότ! Παιδιά να αμφιβάλλουν, να πειραματίζονται και να δοκιμάζουν με ό,τι μέσον διαθέτουν, να βλέπουν το σχολείο ως χώρο έμπνευσης και όχι καταναγκασμού.
Η Τέχνη στα σχολειά μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας