• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.3°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.4°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.7°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.8°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.1°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 19.1°C
  7 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 6.5°C / 8.9°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 10.1°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.8°C
  1 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.3°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.1°C
  0 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.4°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  1 BF
  93%

Ο τρόμος των βιοχημικών όπλων

 • A-
 • A+

Ο αμερικανικός στρατός είναι πάντα έτοιμος προκειμένου να αντιμετωπίσει νέους επικίνδυνους μικροοργανισμούς και μικρόβια τα οποία προκαλούν παγκόσμια ανησυχία, όπως ο ιός του Εμπολα ή ο Coxsackie.

Για την αντιμετώπισή τους το Πεντάγωνο διατηρεί πολλά ιατρικά εργαστήρια σε χώρες, όπως η Κένυα ή η Ταϊλάνδη, καθώς και ένα κολοσσιαίων διαστάσεων κέντρο έρευνας και δημιουργίας εμβολίων στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον.

Κάτι απολύτως λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου 200.000 Αμερικανοί στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι σε στρατιωτικές βάσεις 171 χωρών, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με μια ευρεία γκάμα βιολογικών απειλών.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, οι αρμόδιοι στο Πεντάγωνο αρχίζουν να εξετάζουν το τι θα πράξουν εάν ένας θανατηφόρος ιός γρίπης ή ένας αιμορραγικός πυρετός δεν προέρχεται από ένα κουνούπι που μολύνθηκε στη ζούγκλα ή από το δάγκωμα μίας νυχτερίδας.

Παράλληλα χάρη στην τελευταία τεχνολογία, ο εχθρός θεωρητικά μπορεί να δημιουργήσει ανίκητα μικρόβια και ιούς αναμιγνύοντας γενετικές πληροφορίες.

Και καθώς αυτό το σενάριο από επιστημονικής φαντασίας καθίσταται όλο και πιο ρεαλιστικό, πολλοί ειδικοί επιστήμονες της δημόσιας υγείας και βιολόγοι-ερευνητές, καθώς και ο στρατός, άρχισαν να εξετάζουν νέες βιολογικές απειλές, όπως τόνισε μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό υψηλής τεχνολογίας Wired ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Κρίστιαν Χάσελ, αρμόδιος για τα χημικά και βιολογικά όπλα, ο οποίος είπε ότι συχνά δέχεται ερωτήσεις από πολίτες για το πώς θα αντιδράσει η αμερικανική κυβέρνηση σε μια τέτοια απειλή και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που αυτή η απειλή αντιπροσωπεύει.

Προκειμένου να έχουν πειστικές και ολοκληρωμένες επιστημονικά απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών ο Χάσελ και το επιτελείο του χρηματοδότησαν μια μεγάλη, διάρκειας ενός έτους, έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών για τα αδύνατα σημεία της άμυνας απέναντι σε βιολογικές και χημικές επιθέσεις που μπορούν πλέον να εξαπολυθούν χάρις στη συνθετική βιολογία.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων του Πενταγώνου πραγματοποίησε την τέταρτη από τις έξι προγραμματισμένες συνεδριάσεις της στην Ουάσινγκτον προσκαλώντας ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών βιοτεχνολογίας και ειδικούς στη δημόσια υγεία και, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση, βρίσκονται σε διαδικασία εξέτασης των στοιχείων, τα οποία προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, καθώς χαρακτηρίζονται ως εμπιστευτικά, με την τελική έκθεση να αναμένεται στις αρχές του 2018.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ για την έρευνα αυτή, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στρατηγικής άμυνας απέναντι σ΄ έναν νέο τύπο βιολογικού όπλου, το οποίο μπορεί θα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί αφού θα προσομοιάζει με τις φυσικές βιολογικές απειλές.

Μάλιστα, η τελική έκθεση θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να ρυθμίσει τους νόμους και τις κατευθυντήριες γραμμές στα κρατικά εργαστήρια βιολογικής έρευνας.

Γεγονός παραμένει ωστόσο ότι ήδη η επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τη μοριακή βιολογία έχει κάνει ήδη πολλά για να παρακολουθεί τον ίδιο της τον εαυτό και φοβάται τι θα γίνει με τη σημαντική γενετική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, εάν το Πεντάγωνο καταστεί «παρανοϊκό».

Προκειμένου να κατανοήσει ο αναγνώστης τι εννοούν με τον όρο «παρανοϊκό», οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το 2014 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέκοψε 18 σημαντικές επιστημονικές έρευνες για θανατηφόρους ιούς, όπως οι MERS, SARS, καθώς και για τον ιό της γρίπης.

Επί του παρόντος πάντως ο Λευκός Οίκος εξετάζει εκ νέου τις 18 απαγορεύσεις προκειμένου να δει κατά πόσο πρέπει αυτές θα διατηρηθούν.

Πολλοί επιστήμονες ελπίζουν πάντως πως η απαγόρευση των συγκεκριμένων δοκιμών θα αρθεί, τονίζοντας ότι η πλήρης κατανόηση του τρόπου λειτουργίας μετάλλαξης των ιών είναι κρίσιμη για τη δραστική και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

«Προς τον παρόν πάντως η απειλή της δημιουργίας ενός θανατηφόρου ιού, ο οποίος θα προέρχεται από ειδικά εργαστήρια, παραμένει υποθετική», τονίζει ο αρμόδιος για τα βιολογικά όπλα, σύμβουλος της κυβέρνησης Ομπάμα, Ντάνιελ Γκέρσταϊν.

«Δεν πιστεύω βέβαια ότι είναι μια καθαρά θεωρητική απειλή για την επαύριο, αλλά μόνο για το απώτερο μέλλον. Αλλά ακόμη και εάν αυτή η βιολογική απειλή προέρχεται από το φυσικό περιβάλλον ή έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο χρειαζόμαστε πάντοτε τα μέσα προκειμένου να απαντήσουμε άμεσα και αποτελεσματικά σε μια επιδημία λοιμώδους χαρακτήρα», κατέληξε ο Γκέρσταϊν.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Καταγραφή από αέρος
Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην αμερικανική Ιστορία, o «Xάρβεϊ» άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς, περισσότερα από 30.000 σπίτια πλημμυρισμένα, και ζημιές που ξεπερνούν τα 180 δισ. δολάρια. Είναι...
Καταγραφή από αέρος
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μιας καταδίκης μύρια έπονται...
Στην πρόσφατη απόφαση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Google να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προβάλλει τα αποτελέσματα της αναζήτησης από το εργαλείο της του online shopping, καθώς κρίθηκε ότι...
Μιας καταδίκης μύρια έπονται...
ΝΗΣΙΔΕΣ
Δραματικές ελλείψεις στους επεξεργαστές
Χιλιάδες εταιρείες καταγράφουν καθυστερήσεις στην παραγωγή λόγω έλλειψης των συγκεκριμένων εξαρτημάτων, που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας Covid-19.
Δραματικές ελλείψεις στους επεξεργαστές
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τεχνητά νευρικά κύτταρα για θεραπεία
Μια νέα πολλά υποσχόμενη ιατρική τεχνολογία κερδίζει διαρκώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, γράφει το περιοδικό τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
Τεχνητά νευρικά κύτταρα για θεραπεία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Τεχνολογία vs τρομοκρατία
«Σε ποιο βαθμό η τεχνολογία αιχμής μπορεί να αποβεί αποτελεσματική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας;», διερωτάται σε επιστημονικό του άρθρο το περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis».
Τεχνολογία vs τρομοκρατία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πόλεμος για την «κβαντική» κυριαρχία
Ενας ιδιότυπος πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ της Google και της IBM με αφορμή την ανακοίνωση της πρώτης ότι ένας προηγμένος κβαντικός υπολογιστής της πέτυχε την «κβαντική υπεροχή» για πρώτη φορά, ξεπερνώντας...
Πόλεμος για την «κβαντική» κυριαρχία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας