• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.3°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 26.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  0 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.1°C
  2 BF
  33%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.3°C / 25.5°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  65%

Ο Τραμπ «σβήνει» και τις πληροφορίες για το κλίμα

 • A-
 • A+

Ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο ανάρτησε προσφάτως στην ιστοσελίδα του το αμερικανικό περιοδικό τεχνολογίας «Ars Technica». Σ' αυτό οι δύο σύμβουλοι έκδοσης του περιοδικού, Αναλί Νιούιτζ και Τζο Μούλιν, μιλούν με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Σάντα Κρουζ, Λίντσεϊ Ντίλον, για το πώς η κυβέρνηση Τραμπ απέσυρε επιστημονικές και περιβαλλοντικές πληροφορίες από το Διαδίκτυο.

Ο Ντίλον είναι μέλος της ομάδας EDGI, η οποία αγωνίζεται για το αντίθετο: τη διάσωση των σημαντικών αυτών πληροφοριών στο Διαδίκτυο έτσι ώστε να παραμείνουν προσβάσιμες στο κοινό.

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο Ντίλον εξήγησε πώς η EDGI ξεκίνησε το έργο της λίγα 24ωρα πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Οι ιδρυτές της είναι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί, των οποίων βασικός σκοπός είναι να διασφαλίσουν ότι ερευνητές και πολίτες θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες που αφορούν το περιβάλλον.

Μάλιστα για τον σκοπό αυτό διοργάνωσαν ημερίδες με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες απέναντι στον κίνδυνο οι πληροφορίες αυτές να αποσυρθούν από το Διαδίκτυο και χάρη σε μια μικρή στρατιά εθελοντών εντοπίζουν τις πληροφορίες μεγάλων οργανισμών όπως η NASA και η EPA και τις αποθηκεύουν σε αρχεία προκειμένου να μη «χαθούν».

Οπως πάντως τόνισε εμφατικά ο Λίντσεϊ Ντίλον, παρά το γεγονός ότι υφίσταται νομοθεσία που απαγορεύει την πλήρη απάλειψη των πληροφοριών που συγκεντρώνουν οι διεθνείς οργανισμοί, η κυβέρνηση μπορεί ακόμη να αποσύρει επιλεκτικά από το Διαδίκτυο πολλές από τις πληροφορίες αυτές.

Κάτι που σημαίνει ότι για να τις δει κάποιος, θα πρέπει να τις αναζητήσει στο ένα και μοναδικό site όπου παραμένουν αναρτημένες (για παράδειγμα στο site της NASA).

Αυτό, όπως υπογραμμίζει ο Αμερικανός καθηγητής Κοινωνιολογίας, καθιστά πολύ δυσκολότερη τη δουλειά των ερευνητών, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διαδικασία αναζήτησής τους.

Επιπροσθέτως ο Ντίλον αναφέρθηκε στη νέα έκθεση της EDGI που επικεντρώνεται στην ιστορία του EPA (Ινστιτούτο για την Προστασία του Περιβάλλοντος), το οποίο ιδρύθηκε επί προεδρίας Νίξον, τη δεκαετία του 1970.

Το ΕΡΑ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ντίλον, είναι υπεύθυνο για μια σειρά «προστατευτικών μέτρων» των πληροφοριών μέχρι και τις μέρες μας, οι οποίες αφορούν τη διασφάλιση πόσιμου νερού, τη διαχείριση των αποβλήτων και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος διέπεται από μια εχθρική προς το περιβάλλον πολιτική, έχει υποσχεθεί ότι θα περικόψει κατά το 1/3 τα κονδύλια για την ΕΡΑ.

Μάλιστα διόρισε επικεφαλής της Υπηρεσίας τον Σκοτ Προύιτ, ο οποίος στο παρελθόν την είχε μηνύσει 14 (!) φορές, την εποχή που ήταν γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα. Ο Προύιτ είχε ανακοινώσει και την ανάληψη πρωτοβουλίας με την οποία αμφισβήτησε τις πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την κλιματική αλλαγή.

Από την πλευρά του ο Ντίλον, ο οποίος πήρε 60 συνεντεύξεις από τωρινούς και πρώην εργαζομένους στην ΕΡΑ προκειμένου να πληροφορηθεί πως ο Προυστ και οι συνεργάτες του θα κάνουν αλλαγές στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος υπό τη νέα προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, επισήμανε ακόμα δύο παραδείγματα κυβερνήσεων που προχώρησαν σε καταστολή των περιβαλλοντικών ερευνών: Στον Καναδά υπό τον πρωθυπουργό Στέφεν Χάρπερ και στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Οπως τόνισε, παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, στο πρώτο διάστημα της προεδρίας Ρόναλντ Ρίγκαν, η ΕΡΑ αντιμετώπιζε περίπου τα ίδια προβλήματα με τα σημερινά!

Κι αυτό, επειδή ο Ρίγκαν προχώρησε σε περικοπή των κονδυλίων της Υπηρεσίας κατά 21% και έθεσε επικεφαλής της την εισαγγελέα Αν Γκόρσους, μητέρα του προσφάτως τοποθετηθέντος μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νιλ Γκόρσους.

Τότε, δύο χρόνια μετά την τοποθέτηση, η Γκόρσους και αρκετά ακόμη στελέχη της Υπηρεσίας παραιτήθηκαν έπειτα από σχετική έρευνα που έκανε επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία αποκάλυψε σύγκρουση συμφερόντων, ψευδορκίες και παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης.

Ο Ντίλον υπογράμμισε, τέλος, ότι η EDGI παρέχει ουσιαστική βοήθεια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΕΡΑ, αλλά τελικώς αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία, οι οποίοι προβαίνοντας σε αποκαλύψεις αναφορικά με τη λειτουργία της προειδοποιούν τους πολίτες για το ποια στοιχεία έχουν απαλειφθεί ή επιχειρείται να απαλειφθούν !

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Η Καλιφόρνια σε αντι-Τραμπ πορεία
Η Καλιφόρνια, η αμερικανική Πολιτεία που ηγείται σε παναμερικανικό επίπεδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έκανε προσφάτως άλλο ένα μεγάλο βήμα για τη δραστικότερη αντιμετώπισή της, αποφασίζοντας την...
Η Καλιφόρνια σε αντι-Τραμπ πορεία
ΝΗΣΙΔΕΣ
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
Ενα δύσκολο ερώτημα που συνίσταται στο πώς θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ισότητας επιχειρεί να απαντήσει το τεχνολογικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Cordis»
Οι Γερμανοί ξανάρχονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πολλαπλές απειλές λόγω της κλιματικής αλλαγής
Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, σε μια κατάμεστη αίθουσα του Καπιτωλίου, οι βουλευτές των Δημοκρατικών είχαν μια σημαντική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή μαζί με ...
Πολλαπλές απειλές λόγω της κλιματικής αλλαγής
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Πόλεμος» ΗΠΑ-Ε.Ε. για τα laptops στα αεροπλάνα
Οι πρόσφατες πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, οι οποίες προκάλεσαν την κριτική του Αμερικανού προέδρου Τραμπ σχετικά με τη αποτελεσματικότητα των βρετανικών αρχών ασφαλείας, κατέδειξαν...
«Πόλεμος» ΗΠΑ-Ε.Ε. για τα laptops στα αεροπλάνα
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ο Τραμπ βρυχάται, οι πόλεις αγωνίζονται
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια αληθινή απειλή για την ανθρωπότητα και ότι οι πρώτοι που θα πληγούν είναι όσοι κατοικούν δίπλα στη θάλασσα. Μία από τις μεγαλουπόλεις που κινδυνεύουν...
Ο Τραμπ βρυχάται, οι πόλεις αγωνίζονται
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ηλεκτροσόκ με θέα τον λιγνίτη
Εναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο της ΓΕΝΟΠ--ΔΕΗ βρήκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Και αυτό καθώς η Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την απόφαση του Αμερικανού προέδρου για...
Ηλεκτροσόκ με θέα τον λιγνίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας