• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 4.0°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.4°C / 3.0°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 5.5°C
  5 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 0.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -1°C -3.4°C / -0.4°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -4.4°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.6°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.9°C
  3 BF
  48%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 3.6°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -3.3°C / 0.3°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  65%

Ο Μιχάλης Γεωργάρας στο κτήμα του

Γεωργία ακριβείας και από Ελληνες καλλιεργητές

 • A-
 • A+

Με την καλλιέργεια της γης μπορεί να άργησε ο Μιχάλης Γεωργάρας να ασχοληθεί, αλλά προφανώς αυτό τον βοήθησε στο να κατανοήσει τον τρόπο καλλιέργειας που πρέπει να εφαρμόζουν πλέον όσοι αγρότες θέλουν να κάνουν τη διαφορά αλλά και να εξασφαλίσουν σίγουρους εμπορικούς δρόμους για τα προϊόντα τους.

Προϊόντα –και καλλιέργειες– που ξεχωρίζουν για την καινοτομία και τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Για να παραχθούν όμως τέτοιας πιστοποιημένης, υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα, όπως το βιολογικό αιθέριο έλαιο ρίγανης που παράγει ο κ. Γεωργάρας –υπό την επωνυμία Aetheleon–, από τις καλλιέργειές του, αποκλειστικά ελληνικής ρίγανης, στα συνολικής έκτασης τεσσεράμισι στρεμμάτων κτήματά του (ένα στην Περιστερά Θεσσαλονίκης κι ένα στην Οσσα), χρειάζονται συνεργασίες με επιστήμονες και ειδικούς ερευνητές.

Δυσπρόσιτο όνειρο θα μπορούσε να σκεφτεί ο οποιοσδήποτε δυσκολεύεται να δεχτεί τις αναγκαίες αλλαγές που φέρνει το μέλλον της γεωργίας και που σίγουρα ένα κομμάτι της θα αφορά όλο και πιο έντονα τη γεωργία ακριβείας, που θα εξασφαλίζει τη δημιουργία ανταγωνιστικών, πιστοποιημένων προϊόντων ταυτοχρόνως με τη χρήση εντοπισμένων πρακτικών που οδηγούν στη διαφύλαξη της αειφορίας.

Ομως όχι, δεν είναι δυσπρόσιτο, ούτε ακατόρθωτο, απλώς χρειάζεται κανείς να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του για να μπορέσει να περάσει και να χαράξει τη δική του πορεία στον πρωτογενή τομέα του αύριο.

Παραδείγματα αποτελούν πάμπολλοι αυτή τη στιγμή καλλιεργητές στην Ελλάδα που το έχουν καταφέρει.

Ενας από αυτούς και ο Μιχάλης Γεωργάρας, που, όπως είπε: «Ελπίζουμε ότι οι πρακτικές μας, που αποτελούν πρόκληση για εμάς, θα μας προσφέρουν εμπειρία τέτοια έτσι ώστε και άλλοι καλλιεργητές να προχωρήσουν σε συνέργειες με ερευνητικούς φορείς και μελετητές, έχοντας στόχο τους την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και την παραγωγή ποιοτικών και ξεχωριστών ελληνικών προϊόντων».

Γιά να δούμε τις πρακτικές στις οποίες αναφέρεται και εφάρμοσε στα κτήματά του.

«Τον Μάρτιο του 2016 ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με ερευνητές από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων (δρ Ελένη Μαλούπα, γεωπόνος MSc Κατερίνα Παπαναστάση), το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του “ΕΛΓΟ Δήμητρα” (δρ Φραντζή Παπαδόπουλος, κ. Ειρήνη Μεταξά), το Τμήμα Φαρμακογνωσίας-Φαρμακολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ (επίκουρη καθηγήτρια Μαντώ Λάζαρη) και το Εργαστήριο Γεωπονίας της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ (ομότιμος καθηγητής Ηλίας Ελευθεροχωρινός και επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Μενεξές). Ποιος είναι ο στόχος μας;»

Ο στόχος της έρευνας, όπως μας είχε εξηγήσει η δρ Μαλούπα σε παλαιότερη συζήτησή μας που αφορούσε την εφαρμοσμένη έρευνα για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, «είναι η χρήση των δεδομένων φυλλοδιαγνωστικής, αναλύσεων εδάφους και αναλύσεων των ποιοτικών αλλά και των ποσοτικών χαρακτηριστικών της ρίγανης αλλά και του αιθέριου ελαίου ρίγανης που παράγεται, συλλέγοντας στοιχεία και κάνοντας μετρήσεις, με τη βοήθεια αισθητήρων, εγκατεστημένων στον αγρό. Οσον αφορά τη συνεργασία μας με την Aetheleon, αυτό που θέλουμε είναι να παραγάγουμε αιθέριο έλαιο, υψηλής ποιότητας και με ποσοστό σε καρβακρόλη –που είναι το δραστικό συστατικό της ρίγανης– πάνω από 80%, έτσι ώστε το προϊόν του αυτό να έχει υψηλή προστιθέμενη αξία».

Τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι έρευνες μας εξηγεί ο κ. Γεωργάρας:

«Συγκεκριμένα για φέτος, έχουν οροθετηθεί εννέα τμήματα στα κτήματα, χωρισμένα στα τρία, διαστάσεων 4 μ. x 4 μ. το καθένα, στα οποία εφαρμόζονται διαφορετικές τακτικές καλλιέργειας: σε τρία τμήματα δεν έγινε καμία εφαρμογή, σε τρία τμήματα εφαρμόστηκαν σκευάσματα βιολογικής κοπριάς, και στα υπόλοιπα τρία, εφαρμόστηκαν, διαφυλλικά, βιολογικά σκευάσματα, με βάση τον ζεόλιθο και το biocompost.

Από κάθε τμήμα λαμβάνονται δείγματα από πέντε συγκεκριμένα φυτά που έχουν οριστεί από πριν. Από κάθε φυτό, γίνονται δύο εργαστηριακές αποστάξεις –μία χλωρής δρόγης και μία ξηρής–, προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν διαφορές, οι οποίες θα οδηγήσουν στην επιλογή της απόσταξης που θα μας δώσει το καλύτερο τελικό προϊόν.

Συνολικά, πριν από τη συγκομιδή θα γίνουν διακόσιες εβδομήντα αποστάξεις. Οι αναλύσεις θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο. Με τον τρόπο αυτό θα πιστοποιήσουμε τις συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν τις καλλιέργειές μας αλλά και όλες τις παραμέτρους που καθορίζουν την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής μας. Η όλη διαδικασία παράλληλα αποτελεί και εργασία μεταπτυχιακού φοιτητή, η οποία θα δημοσιευθεί με την ολοκλήρωση του όλου έργου.

Παράλληλα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων του “ΕΛΓΟ Δήμητρα” δημιούργησαν μια πρωτοποριακή εφαρμογή που βασίζεται στο messenger του Facebook. Μέσω αυτής, μας παρέχεται η δυνατότητα, από οποιαδήποτε συσκευή –smartphone, tablet, PC–, να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δεδομένα της καλλιέργειάς μας.

Προχωρήσαμε όμως και σε μία ακόμη συνεργασία, που αφορά τις εφαρμογές τηλεπισκόπησης, σε συνεργασία με την εταιρεία ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.».

Διαβάζουμε την ακριβή περιγραφή της τηλεσκόπησης στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εταιρείας: «Η τηλεπισκόπηση στη γεωργία αφορά την καταγραφή των φασματοσκοπικών χαρακτηριστικών των καλλιεργειών (δηλαδή το πώς η βλάστηση αντανακλά τα διάφορα μήκη κύματος της ηλιακής ακτινοβολίας) με εναέρια ή και δορυφορικά μέσα. Στόχος είναι να αποτυπωθεί η χωρική παραλλακτικότητα του αγρού, έτσι ώστε οι καλλιεργητικές πρακτικές και εισροές (λίπανση, φυτοπροστασία, άρδευση, συγκομιδή) να γίνονται εντοπισμένα».

«Οπότε τι σημαίνει αυτό για εσάς ως καλλιεργητή;» ρωτάμε τον κ. Γεωργάρα.

«Συνολικά, θα πραγματοποιηθούν πέντε πτήσεις με drones, εξοπλισμένα με πολυφασματικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας, κάμερες RGB υψηλής ανάλυσης και κάμερες υπερύθρων. Τα δεδομένα θα αναλυθούν από την ομάδα των ειδικών (γεωπόνους και βιολόγους πεδίου) της εταιρείας, οι οποίοι θα μας ενημερώνουν για την εξέλιξη των φυτών και θα καθορίσουν την ενδεδειγμένη ημερομηνία συγκομιδής, ανάλογα με τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εχοντας λοιπόν όλα αυτά τα πραγματικά δεδομένα στη διάθεσή μας, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο, θα μεταβάλουμε τις καλλιεργητικές πρακτικές που χρησιμοποιούμε αλλά και θα ορίσουμε τον σωστό χρόνο συγκομιδής, προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη βέλτιστη δυνατή ποιότητα αιθέριου ελαίου ρίγανης», μας απαντάει.

 Info:

Η κύρια χρήση του αιθέριου ελαίου ρίγανης είναι αρτυματική. Το συγκεκριμένο προϊόν φέρει πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (USFDA) ως πόσιμο υλικό, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αγωγή, ως φυσικό αντιβιοτικό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΝΗΣΙΔΕΣ
Sunday Women
Η έκθεση «Sunday Women» είναι μια απόπειρα να παρουσιαστεί η μεταναστευτική κοινότητα των Γεωργιανών γυναικών της Αθήνας μέσα από την οικιακή τους εργασία στα νοικοκυριά της πόλης.
Sunday Women
ΝΗΣΙΔΕΣ
Μπροστά σε νέες προκλήσεις
Η κλιματική αλλαγή και η καταστροφή των οικοσυστημάτων, ως αποτέλεσμα της αποδάσωσης και οικειοποίησης της φύσης, θεωρείται ότι ευθύνονται για τη μεγαλύτερη απομείωση των εκτάσεων των οικότοπων παγκοσμίως,...
Μπροστά σε νέες προκλήσεις
ΝΗΣΙΔΕΣ
H ελληνική ύπαιθρος στα χρόνια του Εμφυλίου
Ο άνθρωπος εγκαταστάθηκε στην ελληνική ύπαιθρο από τα πολύ παλιά χρόνια. Γι' αυτό ανέκαθεν προσπαθούσε, μέσα από δοκιμές και λάθη, να αξιοποιήσει στο έπακρο όλους τους διαθέσιμους πόρους.
H ελληνική ύπαιθρος στα χρόνια του Εμφυλίου
ΝΗΣΙΔΕΣ
Ερχεται το ρομπότ συλλέκτης καρπών
Σε λίγα χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, στα αγροκτήματα θα εργάζονται τα Robocrop για να συλλέγουν τους καρπούς και μάλιστα επι τουλάχιστον 20 ώρες, αντικαθιστώντας έτσι εργάτες.
Ερχεται το ρομπότ συλλέκτης καρπών
ΓΕΥΣΗ
Κόκκινες και λαχταριστές
Από μικρή αγαπούσα τα γεμιστά. Ενα ταψί με πολλά χρώματα και σχήματα που κέντριζαν την παιδική μου φαντασία. Εργο τέχνης, φτιαγμένο με πολύχρωμα λαχανικά. Η μητέρα μου το έφτιαχνε συχνά, από την αρχή της...
Κόκκινες και λαχταριστές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας