• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.6°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.5°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.1°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 18.0°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 20.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.5°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 27.3°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%

Μια ελληνική παράσταση στο χωριό του Μπελογιάννη

 • A-
 • A+

Με την παράσταση ΗΚΩ («έχω φτάσει, είμαι παρών») και με άξονα το προσφυγικό ζήτημα, η ομάδα θεάτρου Playback Ψ συμμετείχε στην 3η Ευρωπαïκή Συνάντηση Ομάδων Θεάτρου Playback (20-24 Απριλίου 2017).

«Η πραγματοποίηση της ευρωπαïκής συνάντησης στη Βουδαπέστη φέτος ήταν μια παραπάνω πρόκληση για την ελληνική ομάδα», μας είπε ο Λάμπρος Γιώτης, ψυχίατρος, δραματοθεραπευτής και σκηνοθέτης της ομάδας. Ισως γιατί η παράσταση παρουσιάστηκε στο χωριό Beloiannisz, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βουδαπέστη.

Πρόκειται για ένα ελληνόφωνο χωριό, που ονομάστηκε «Beloiannisz» προς τιμήν του Μπελογιάννη και παραχωρήθηκε τη δεκαετία του 1950 από την τότε κυβέρνηση της Ουγγαρίας σε περίπου 3.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα μετά τον Εμφύλιο.

Οι άνθρωποι αυτοί, εξόριστοι από την πατρίδα τους, βρήκαν στην Ουγγαρία έναν τόπο να ζήσουν, να εργαστούν, να κάνουν οικογένειες, να δημιουργήσουν. Επειτα από χρόνια κάποιοι επαναπατρίστηκαν, πολλοί όμως έχουν βρει εκεί μια καινούργια πατρίδα.

Σήμερα λίγοι μένουν στο χωριό αυτό, οι περισσότεροι έχουν εγκατασταθεί στη Βουδαπέστη, όπου έχουν αυτοδιοικούμενη ελληνική κοινότητα.

«Σε μια χώρα, όπως η Ουγγαρία, που σήμερα χτίζει τείχη για να εμποδίσει τη διέλευση προσφύγων και ασκεί μια πολιτική οξεία απέναντι στο ζήτημα, η μνήμη της φιλόξενης υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα ακούγεται παράδοξα και προκαλεί τον διάλογο τόσο για τη σημερινή πολιτική κατάσταση όσο και για τη συνείδηση του ανθρώπου στον δυτικό κόσμο», λέει ο κ. Γιώτης.

«Συναντηθήκαμε στη Βουδαπέστη με Ελληνες από την κοινότητα, τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κοινότητας, δημοσιογράφο Then και τον φίλο του Βασίλη Αγγελίδη, που μας ξενάγησαν στο χωριό Beloiannisz και μας ταξίδεψαν στην ιστορία των Ελλήνων της ομογένειας».

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνάντησης, η ελληνική ομάδα Playback Ψ (Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Μαρία Μαραγκοπούλου, Αρτεμις Χατζηαργυρίου, Κατερίνα Γουέμπστερ) πρόσφερε αρχικά ένα τρίωρο θεατρικό εργαστήριο για τους συνέδρους με θέμα «Πρόσφυγας: ρίσκο ή ευκαιρία».

Σε αυτό, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες και δοκίμασαν τρόπους αναπαράστασης με τη μορφή του αρχαίου χορικού, ενός θεατρικού μέσου που εκφράζει την κοινή γνώμη αλλά και τις άλεκτες επιθυμίες των ηρώων, που χρησιμοποιείται σήμερα στο θέατρο playback ως τρόπος αναπαράστασης μιας προφορικής αφήγησης.

Στη συνέχεια, δόθηκε η παράσταση της ομάδας με τίτλο «ΗΚΩ», σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά), όπου συμμετείχαν σύνεδροι αλλά και Ελληνες από την παροικία της Βουδαπέστης.

Οι αφηγήσεις που ακούστηκαν και αναπαραστήθηκαν στη σκηνή αφορούσαν την ταυτότητα του πρόσφυγα και τις δυσκολίες προσαρμογής.

«Ηταν μια σημαντική στιγμή για τους Ελληνες της Ουγγαρίας να μοιραστούν στο σήμερα τις μνήμες και τα συναισθήματά τους από τη ζωή τους στο Beloiannisz, από την προσαρμογή τους στη Βουδαπέστη, από τη σχέση τους με την Ελλάδα σήμερα.

»Ακόμα, ήταν μια ευκαιρία για τους συνέδρους να έρθουν σε επαφή με τις αφηγήσεις αυτές και να εκφράσουν τις δικές τους μνήμες, φόβους και ελπίδες μέσα σε έναν κόσμο ρευστό, όπου ο τρόμος και οι διακρίσεις κυριαρχούν, αλλά όπου υπάρχει ακόμη η δυνατότητα για καινούργιους δρόμους συμπόρευσης, για συμφιλίωση με το ξένο και το διαφορετικό», καταλήγει ο σκηνοθέτης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΝΗΣΙΔΕΣ
Βαριοπούλα ή βιβλιοθήκη;
Δε γίνεται να επιλέγουμε στρατόπεδα ήδη οριοθετημένα: αυτό της τέχνης (ό,τι κι αν λέει), το άλλο της εξουσίας (σε όποια της μορφή). Τα όρια ας επανατοποθετηθούν, αλλά από όλους και προς όλους.
Βαριοπούλα ή βιβλιοθήκη;
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Μην είν’ οι κάμποι;»
Στον νέο χώρο «Ψιλικατζίδικο» παρουσιάζεται η multimedia παράσταση «Μην είν’ οι κάμποι;» από την Ομάδα7
«Μην είν’ οι κάμποι;»
ΝΗΣΙΔΕΣ
Εσείς ξέρετε πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδερφό σας;
Τρία νέα και ταλαντούχα κορίτσια πήραν τον μύθο της Αντιγόνης και τον σήκωσαν! Αντί να προσπαθούν να θάψουν τον αδερφό τους, προσπαθούν να τον ξεθάψουν! Φυσικά δεν σταματούν εκεί.
Εσείς ξέρετε πώς να φυτέψετε τον νεκρό αδερφό σας;
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Ως την Ακρη του Κόσμου» - ειδική βραδιά!
Οι «C. for Circus» όλους αυτούς τους μήνες παρουσιάζουν μία υπέροχη και σημαντική παράσταση: το «Ως την Ακρη του Κόσμου», σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου μία ματιά, παιδική εν προκειμένω πάνω στο θέμα του...
«Ως την Ακρη του Κόσμου» - ειδική βραδιά!
ΝΗΣΙΔΕΣ
Από την Πάτρα στο... Φεστιβάλ Αθηνών
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Παπαγεωργίου επέλεξε την ιστορία της Γιαννούλας για να κάνει την πρώτη του εμφάνιση ως σκηνοθέτης στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Πρόκειται για μια πραγματική ιστορία.
Από την Πάτρα στο... Φεστιβάλ Αθηνών
ΝΗΣΙΔΕΣ
«Επικίνδυνες μαγειρικές»
Το μυθιστόρημα του γνωστού συγγραφέα Ανδρέα Στάικου «Επικίνδυνες μαγειρικές» έγινε μπεστ σέλερ, μεταφράστηκε σε 34 γλώσσες, μεταφέρθηκε στο σινεμά, ανέβηκε από την Comédie-Française στο Παρίσι αλλά και στο...
«Επικίνδυνες μαγειρικές»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας